Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Zilversmid (ondernemer)

School & Stage (BOL)

Of kom naar
Teun Schraven is een goede Zilversmid
Ook het ontwerpproces is erg belangrijk bij Zilversmeden
Zilversmeden hamers
Zilversmeden staken
Student Zilversmid Teun showt vol trots zijn werk
Dit stuk zilver moet verder bewerkt worden

In het kort

Als Zilversmid bedenk en maak je bijzondere en waardevolle voorwerpen. Je gaat voor het grotere werk. Hierbij gebruik je veel vlammen. Je maakt bijvoorbeeld schalen, bekers en kunstobjecten. Van zilver, maar ook van metaal en kunststof. Je leert een echt vak. En je kunt er veel van jezelf in kwijt.  

Over jouw opleiding

Jij bent creatief. Je houdt van het grotere werk. En je vindt het gaaf om je eigen ideeën of die van anderen tot leven te brengen. Stel je dan voor: je hebt straks je eigen bedrijf. Daar maak je met zilver, metaal en een hoop vuur wat je zelf maar kunt bedenken. Of wat je klant heeft bedacht. Tijdens deze opleiding leren we je alles wat je moet weten. Bijvoorbeeld welk gereedschap je allemaal nodig hebt. De ene keer een soldeerbrander, en andere keer een hamer en staak om te smeden. Je leert ook hoe je de mooie dingen die je maakt straks kunt verkopen aan klanten. En hoe je een eigen zaak begint. 

Je gaat vijf dagen per week naar school. Je bent dan veel bezig met praktijkvakken. Je leert het namelijk pas echt door het veel te doen. Je sluit je opleiding af met een eindstage. Je mag dan laten zien dat je het echt in de vingers hebt. Dan maak je namelijk een bijzonder eigen ontwerp: een meesterstuk.  

Wat?! Ook nog een actieve studentenvereniging? Yep. Tijdens de opleiding zal je je geen moment vervelen. Er is altijd wel ergens iets leuks of leerzaams te doen. Zoals de Duitsland excursie waar je o.a. een beurs bezoekt en samen edelstenen gaat zoeken met een grote groep studenten en docenten. 

Wat ga ik doen?

Als Zilversmid bedenk en maak je bijzondere objecten. Met één van de meest gewilde metalen in de wereld! Maar ook met andere materialen. Jij gaat voor het grotere werk. Hierbij gebruik je veel vlammen.  

Na het aanleren van de basisvaardigheden, maak je aan het eind van het 1e jaar een definitieve keuze voor het vervolgtraject. Dit kan zijn: Basisgoudsmid niveau 3, Goudsmid ondernemer niveau 4 of Zilversmid ondernemer niveau 4. 

Je specialiseert jezelf door het kiezen van twee keuzedelen in jaar 2. 

Stage lopen

Je loopt stage bij een bedrijf dat met groot zilver werkt.  

Bijvoorbeeld: 

  • een atelier dat bezig is met kunstobjecten (designer kunstenaar) 
  • een atelier dat zilveren gebruiksvoorwerpen maakt  
  • of een atelier dat zilverwerk restaureert. 

Daarna laat je zien wat je in huis hebt. Dan maak je een meesterstuk.

Tip: kijk voor inspiratie naar prachtige Meesterstukken op ons Youtube kanaal. 

Locatie

Schoonhoven is al heel lang dé Zilverstad van Nederland. En Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid wordt voor een baan in de goud-, zilver-, juwelier- en uurwerkbranche. Daarom komen studenten uit het hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad een gezellige sfeer. In school zit een hele goede kantine en er zitten twee supermarkten in de buurt.  

Schoonhoven is goed bereikbaar vanaf Rotterdam, Gouda en Utrecht. Vanaf Capelse brug pak je bus 195 en stapt uit in Schoonhoven Noord. Je loopt in twee minuten naar school.

Aan het werk

Hoe ziet het werk van Zilversmid eruit? Jij gaat voor het grotere werk. Hierbij gebruik je veel vlammen. Gelukkig kan dat tegenwoordig in je eigen werkplaats. Hij is nog niet helemaal af, maar je kunt er in ieder geval al je ding doen. Een vlakke plaat zilver met de hamer en staak bewerken. Het zilver laten zingen. Totdat jij de vorm krijgt die je voor ogen hebt. Dit kost veel tijd. Maar dat ben jij ondertussen wel gewend. Je hebt geen haast. Dit wordt het allermooiste object dat je tot nu toe gemaakt hebt. Het heeft met voetbal te maken. Maar je mag er verder nog niks over verklappen. 

Vanmiddag heb je ook een reparatie gepland staan aan een grote vaas die tentoongesteld gaat worden in het Zilvermuseum. Allemaal spannende klussen dus. 

Daarna werk je ook nog even verder aan je website. Je vindt het belangrijk dat mensen jou gemakkelijk kunnen vinden.

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Vervolgopleidingen

Met dit diploma kun je bijvoorbeeld doorstuderen aan een kunstacademie in Nederland of daarbuiten. Je kunt de HBO variant van Edelsteenkunde in Nederland doen (het FHG) of het HBO voor Goudsmeden in Duitsland. 

Je kunt je ook in Edelsteenkunde verdiepen met bijvoorbeeld de onderstaande cursussen.  

Match

Edelsteenkunde FEEG

Match

Edelsteenkunde DGI

Veelgestelde vragen

Wat zijn de studiekosten? Hoe schrijf ik me in? Hoe meld ik me aan? Je barst vast van de vragen.

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.

Jacqueline Rijneveld

Adviseur Plaatsing & Voorlichting

Heb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met Jacqueline.

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan