Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Edelsteenkunde FEEG

Cursus of training

Edelsteenkunde FEEG

In het kort

Heeft de magische wereld van edelstenen jou gegrepen? Deze cursus in edelsteenkunde is ‘high’ level’: een cursus op hoger niveau die je volgt met andere internationale professionals. Jij weet straks alles van edelstenen. Jouw kennis deel je met andere internationale experts, collega’s of studenten in het vak van juwelier, goud- of zilversmid.

Over jouw cursus

Jij wilt je kennis op het gebied van edelstenen verder verdiepen. De nieuwste technologieën kennen om nog meer over de eigenschappen van edelstenen te ontdekken. Daarom kies je voor een vervolg op de door jou, met diploma, afgeronde cursus Edelsteenkunde DGI.

Tijdens deze cursus verdiep jij je in de behandeling van edelstenen. Ook leer je de verschillende soorten binnen de mineraalgroepen kennen. Tijdens de cursusdagen in Leiden werk je met hoogwaardige apparatuur en specialisten op het gebied van Edelsteenkunde.

Deze cursus is ontwikkeld - in een unieke samenwerking van Vakschool Schoonhoven - met het Nederlands Edelsteenkundig Laboratorium (NEL) en de Federatie Goud en Zilver. Hier is heel veel kennis en ervaring gebundeld.

Samen met het Dutch Gemmological Institute richtte het Nederlands Edelsteenkundig Laboratorium de Federation for European Education in Gemmology (afgekort: FEEG) op. Kennis vanuit 13 gerenommeerde Europese instituten en van over de hele wereld wordt gedeeld binnen FEEG. Dat zegt wat over het hogere niveau van deze cursus. Het examen wordt in alle 8 aangesloten landen op hetzelfde moment, in de eigen landstaal, afgenomen.

Het programma

In deze cursus ga je in op theorie en praktijk van de edelsteenkunde. Je gaat 2 dagen naar het Nederlands Edelsteenkundig Laboratorium in Leiden. Hier mag je aan de slag met hoogwaardige apparatuur en geven experts antwoord op je vragen over alle edelstenen en parels, hun imitaties en syntheses.

Onderwerpen

Je leert over natuurlijke, synthetische, imitatie- en organische stenen. Dit is een greep uit de onderwerpen die behandeld worden tijdens de cursus:

• verdieping van syntheses, behandelde stenen en imitaties
• verdieping van geologie, kristallografie en optisch gedrag van stenen 
• herkenning en determinatie van zeldzame edelstenen
• herkenning van robijn, saffier en smaragd en hun syntheses en behandelingen (praktijkdag NEL) 
• kennis en herkenning van diamant, synthetische diamant met zijn behandelingen en imitaties (praktijkdag NEL) 
• kennis van moderne laboratorium technieken (praktijkdag NEL) 
• moderne onderzoekmethode van parels (praktijkdag NEL)

Locatie en cursusdata

Locatie: Schoonhoven
Duur: 24 lessen
Startdatum 2024-2025: maandag 4 november 2024
Lestijden: 19:00 uur tot 22.15 uur

Je volgt 2 hele praktijkdagen bij het Nederlands Edelsteenkundig Laboratorium (Naturalis) in Leiden en 22 lessen op school. Naast het volgen van de cursus vergt het doornemen van het studiemateriaal ongeveer 12 uur per week.

Dit kun jij na deze cursus

Deze cursus sluit je af met een examen. Dat examen bestaat uit een theorie-examen en een praktijktoets met gebruik van FEEG examenformulieren. Het examen wordt in alle 8 aangesloten landen op hetzelfde moment, in de eigen landstaal, afgenomen.

Met het behaalde FEEG diploma mag jij de titel E.G. (European Gemmologist) achter je naam voeren. Het diploma wordt uitgereikt in een van de aangesloten landen tijdens het jaarlijkse internationale FEEG symposium in januari.

Wat kost deze cursus?

Cursusprijs 2024-2025: € 4.785,00

Deze cursus is een vervolg op de cursus Edelsteenkunde DGI van Zadkine Vakschool Schoonhoven. Je mag ook instappen met een diploma van een van de aanverwante instituten van FEEG.

Ellen Leeuwenburgh

Aanspreekpunt Cursus & Training

Ellen houdt zich bezig met alle aanvragen & informatievoorziening rondom Cursus & Training

Ellen Leeuwenburgh Cursus & Training
Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Vakschool Schoonhoven
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan