StudieMatch
Zoeken
Menu

Silversmith design

School & Stage (BOL)

Silversmith design gereedschap
Silversmith design - samen smeden
Silversmith design gereedschap
Silversmith design lokaal

In het kort

Jij bent lekker bezig als Goudsmid. Bij ons op school of je hebt al een diploma. Je hebt passie voor je vak en hebt ook interesse in Zilversmeden. Het grotere werk! Uren staan smeden en met verschillende hamers het materiaal vervormen. Hoe tof is het om binnen slechts 1,5 jaar zowel Goud- als Zilversmid te zijn? Lekker allround dus!

Over jouw opleiding

Jij bent bijna klaar met je opleiding Goudsmeden. Of je hebt deze al afgerond. Je hebt het gevoel dat je meer wilt. Jezelf nog verbreden in het vak.

Dat is mooi. Want vanaf augustus 2022 bieden wij een nieuwe opleiding aan: Silversmith design. Je kunt dan bovenop je diploma Goudsmeden niveau 4, binnen anderhalf jaar tijd het diploma van Zilversmid behalen. Zo ben je straks onwijs allround.

De anderhalf jaar bestaan uit een jaar school en een half jaar stage. Op school bieden wij een interessant programma met veel ruimte voor praktijk en vormgeven.

Wat ga ik doen?

Als zilversmid bedenk en maak je bijzondere objecten. Met één van de meest gewilde metalen in de wereld! Maar ook met andere materialen.

Jij hebt de vaardigheden van het smeden al geleerd als Goudsmid. Je gaat nu ook voor het grotere werk. Hierbij gebruik je veel vlammen. Want zo gelooft onze vierdejaars student Goudsmeden Renate: “een goede Goudsmid maakt een betere Zilversmid en andersom”. En dát geloven wij op Vakschool Schoonhoven ook.

We leren je daarom tijdens deze opleiding alles wat je moet weten over Zilversmeden. Bijvoorbeeld welk gereedschap je allemaal nodig hebt. De ene keer een lasapparaat, en andere keer een hamer en staak. Je leert ook hoe je de mooie dingen die je maakt straks kunt verkopen aan klanten. En hoe je een eigen zaak begint.

Je gaat vijf dagen per week naar school. Je bent dan veel bezig met praktijkvakken. Je leert het namelijk pas echt door het veel te doen. Vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen zullen veel minder voorbij komen. Die heb je natuurlijk al behaald als Goudsmid.

Stage lopen

Je loopt stage bij een bedrijf dat met groot zilver werkt.  Bijvoorbeeld: 

  1. een atelier dat bezig is met kunstobjecten (designer kunstenaar) 
  2. een atelier dat zilveren gebruiksvoorwerpen maakt  
  3. of een atelier dat zilverwerk restaureert. 

Daarna laat je zien wat je in huis hebt. Dan maak je een meesterstuk.

Tip: kijk voor inspiratie naar prachtige Meesterstukken op ons Youtube kanaal. 

Locatie Vakschool Schoonhoven

Schoonhoven is al heel lang dé Zilverstad van Nederland. En Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid wordt voor een baan in de goud-, zilver-, juwelier- en uurwerkbranche. Daarom komen studenten uit het hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad een gezellige sfeer. In school zit een hele goede kantine en er zitten twee supermarkten in de buurt.  

Schoonhoven is goed bereikbaar vanaf Rotterdam, Gouda en Utrecht. Vanaf Capelse brug pak je bus 195 en stapt uit in Schoonhoven Noord. Je loopt in twee minuten naar school.

Aan het werk

Hoe ziet het werk van Zilversmid eruit? Jij gaat voor het grotere werk. Hierbij gebruik je veel vlammen. Gelukkig kan dat tegenwoordig in je eigen werkplaats. Hij is nog niet helemaal af, maar je kunt er in ieder geval al je ding doen. Een vlakke plaat zilver met de hamer en staak bewerken. Het zilver laten zingen. Totdat jij de vorm krijgt die je voor ogen hebt. Dit kost veel tijd. Maar dat ben jij ondertussen wel gewend. Je hebt geen haast. Dit wordt het allermooiste object dat je tot nu toe gemaakt hebt. Het heeft met voetbal te maken. Maar je mag er verder nog niks over verklappen. 

Vanmiddag heb je ook een reparatie gepland staan aan een grote vaas die tentoongesteld gaat worden in het Zilvermuseum. Allemaal spannende klussen dus. 

Daarna werk je ook nog even verder aan je website. Je vindt het belangrijk dat mensen jou gemakkelijk kunnen vinden.

Studenttevredenheid

Deze opleiding
7.0
Landelijk gemiddelde
7.0

Percentage geslaagde studenten

Deze opleiding
42%
Landelijk gemiddelde
42%

Afgestudeerden met werk

Deze regio
79%
Landelijk gemiddelde
79%
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Met dit diploma kun je bijvoorbeeld doorstuderen aan een kunstacademie in Nederland of daarbuiten. Je kunt de HBO variant van Edelsteenkunde in Nederland doen (het FHG) of het HBO voor Goudsmeden in Duitsland. Ook kun je je Associate Degree Arts & Crafts behalen.

Je kunt je ook in Edelsteenkunde verdiepen met bijvoorbeeld de onderstaande cursussen. 

Match

Edelsteenkunde FEEG

Match

Edelsteenkunde DGI

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik deze opleiding starten? Wat zijn de studiekosten? Hoe meld ik me aan? Je barst vast van de vragen.

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.

Connie Polkerman

Management assistent

Connie zorgt ervoor dat jouw vraag op de juiste plek terechtkomt.

Connie Polkerman