Allround uurwerktechnicus
School & Stage (BOL)
Ontwikkel je precisiewerk en technisch inzicht als Allround Uurwerktechnicus. Je repareert en onderhoudt uurwerken van bekende merken en waardevolle erfstukken. Je wordt vakspecialist in de fijnmechanische sector, waar nauwkeurigheid en technische kennis erg belangrijk zijn.
Over jouw opleiding
Jij zorgt ervoor dat horloges en klokken weer de juiste tijd aangeven. Als Allround Uurwerktechnicus repareer je horloges en klokken. Of het nu mechanische of elektrische uurwerken zijn, jij repareert ze allemaal. Meestal in het atelier van een uurwerkmaker of juwelier. Ook verzorg je het onderhoud.
Het werk vereist inzicht, analytisch vermogen en creativiteit. Dit leer je allemaal toe te passen tijdens jouw opleiding. In het eerste en tweede jaar ligt de nadruk op het praktijkvak uurwerktechniek. Door veel te oefenen bouw je vaardigheid en snelheid op.
Wat?! Ook nog een actieve studentenvereniging en excursies? Yep. Tijdens de opleiding zal je je geen moment vervelen. Er is altijd wel ergens iets leuks of leerzaams te doen. Zoals met je klas op bezoek gaan in Genève bij een top merk zoals bijvoorbeeld Vacheron Constantin.
Verhalen van en voor studenten
Wat ga ik doen?
Met jouw passie voor techniek zit je goed op deze opleiding. Je kan heel precies werken aan soms ingewikkelde mechanieken en elektronica. Hiermee word jij een vakspecialist. Dat is fijn, want jij werkt soms aan hele kostbare uurwerken. In het begin van de opleiding ligt de nadruk op het praktijkvak uurwerktechniek. Ook krijg je vakken als, materiaalkennis, theorie raderwerken en slagwerken. Maar ook technisch tekenen 2D & 3D (CAD) en theorie over elektrische uurwerken. En natuurlijk Nederlands, Engels, rekenen en algemene after-sales vaardigheden.
Aan het eind van het eerste jaar specialiseer je jezelf door het kiezen van twee keuzedelen, bijvoorbeeld complexe klok- of horlogereparaties. Complexe klokken zijn bijvoorbeeld een klok met speelwerk en slagwerk, of gecompliceerde dag datum en maandaanduiding. Voor horloges kunnen dit zijn chronografen, zakhorloges met slagwerk, met kalenderfunctie, of gecompliceerde Quartz uurwerken.
Het derde jaar is een stagejaar waarbij je veel belangrijke praktijkervaring op doet.
Stage lopen
Het eerste en tweede jaar ligt de nadruk op het praktijkvak uurwerktechniek. Het derde jaar is een stagejaar.
Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine Vakschool Schoonhoven werkt intensief samen met bedrijven in het hele land. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
Op kansopwerk kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Locatie
Schoonhoven is al heel lang dé Zilverstad van Nederland. En Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid wordt voor een baan in de goud-, zilver-, juwelier- en uurwerkbranche. Daarom komen studenten uit het hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad een gezellige sfeer. In school zit een hele goede kantine en er zitten twee supermarkten in de buurt.
Schoonhoven is goed bereikbaar vanaf Rotterdam, Gouda en Utrecht. Vanaf Capelse brug pak je bus 295 en stapt uit in Schoonhoven Noord. Je loopt in twee minuten naar school.
Aan het werk
Hoe ziet het werk van een Allround Uurwerktechnicus eruit? Werken in dit vak, bied je vele kansen. De technische kennis, oog voor detail en handvaardigheid zullen je goed van pas komen tijdens je carrière. Naast de horloges en klokken kan je ook heel goed in de fijnmechanische sector aan het werk.
Je vaardigheden in technisch tekenen, zowel 2D als 3D, bieden je ook kansen.
Jij bent na het afronden van de opleiding aan het werk gegaan bij een service atelier met bekende horlogemerken. Je werkt hier als horlogemaker achter een werkbank. Er komt van alles ter reparatie en onderhoud voorbij. Soms zijn het vrij simpele klussen. Andere keren moet je er echt even goed voor gaan zitten. Het meest spannend vind je het als er bekende horlogemerken voorbijkomen voor een ingewikkelde reparatie. Maar er stapt nu eerst een klant het atelier binnen met een erfstuk. Nog zoiets spannends omdat het een hoge gevoelswaarde heeft. Je gaat gauw aan de slag met de reparatie ervan.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Veelgestelde vragen
Wat zijn de studiekosten? Wat zijn de toelatingseisen? Hoe kan ik een kamer vinden? Je barst vast van de vragen.
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
In deze pdf kun je precies zien wat de kosten per leerjaar zijn, waaronder kosten voor materiaal, excursies en boeken.
Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.
Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website de van DUO.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Je kunt bij Zadkine starten op de volgende momenten:
- In augustus/september
- In februari
- Bij opleidingen met flexibele instroom is de startdatum in overleg
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Onze studenten komen uit het gehele land. De meesten zullen dus zelfstandig moeten wonen. In eerste instantie dien je zelf stappen te ondernemen om een geschikte kamer te vinden. Voor hulp bij het vinden van een kamer (of gereedschap) kun je kijken op onze Prikbord pagina.
Je kunt je online aanmelden bij de opleiding van jouw keuze. Aanmelden kan met je DigiD of BSN. Heb je geen burgerservicenummer (BSN)? Download dan het papieren aanmeldformulier.
Kom langs
Jacqueline Rijneveld
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingHeb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met Jacqueline.