Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Allround uurwerktechnicus

School & Stage (BOL)

IWC Schaffhausen horloge
Allround uurwerktechnicus mbo
Omega horloge
Als Allround uurwerktechnicus ben je gek van horloges

In het kort

Jij hebt passie voor techniek. Je vindt het leuk om heel precies te werken aan ingewikkelde mechanieken en elektronica.  Iets uit elkaar halen thuis en weer in elkaar zetten. Soms tot wanhoop van anderen. Bezig zijn met bekende horlogemerken of klokken is daarom echt iets voor jou. Jij wordt op geleid tot vakspecialist. Dat is fijn, want veel uurwerken hebben een hoge (gevoels)waarde. Soms zijn het erfstukken en/of hebben veel geld gekost. Om het onderhoud goed uit te voeren zijn vakspecialisten nodig. Hiermee liggen voor jou ook kansen om te werken in de fijnmechanische sector. 

Over jouw opleiding

Jij zorgt ervoor dat horloges en klokken weer de juiste tijd aangeven. Als allround uurwerktechnicus repareer je horloges en klokken. Of het nu mechanische of elektrische uurwerken zijn, jij repareert ze allemaal. Meestal in het atelier van een uurwerkmaker of juwelier. Ook verzorg je het onderhoud. 

Het werk vereist inzicht, analytisch vermogen en creativiteit. Dit leer je allemaal toe te passen tijdens jouw opleiding. In het eerste en tweede jaar ligt de nadruk op het praktijkvak uurwerktechniek. Door veel te oefenen bouw je vaardigheid en snelheid op.

Wat?! Ook nog een actieve studentenvereniging en excursies? Yep. Tijdens de opleiding zal je je geen moment vervelen. Er is altijd wel ergens iets leuks of leerzaams te doen. Zoals met je klas op bezoek gaan in Genève bij een top merk zoals bijvoorbeeld Vacheron Constantin. 

Wat ga ik doen?

Met jouw passie voor techniek zit je goed op deze opleiding. Je kan heel precies werken aan soms ingewikkelde mechanieken en elektronica. Hiermee word jij een vakspecialist. Dat is fijn, want jij werkt soms aan hele kostbare uurwerken. In het begin van de opleiding ligt de nadruk op het praktijkvak uurwerktechniek. Ook krijg je vakken als, materiaalkennis, theorie raderwerken en slagwerken. Maar ook technisch tekenen 2D & 3D (CAD) en theorie over elektrische uurwerken. En natuurlijk Nederlands, Engels, rekenen en algemene after-sales vaardigheden.

Aan het eind van het eerste jaar specialiseer je jezelf door het kiezen van twee keuzedelen, bijvoorbeeld complexe klok- of horlogereparaties. Complexe klokken zijn bijvoorbeeld een klok met speelwerk en slagwerk, of gecompliceerde dag datum en maandaanduiding. Voor horloges kunnen dit zijn chronografen, zakhorloges met slagwerk, met kalenderfunctie, of gecompliceerde Quartz uurwerken.

Het derde jaar is een stagejaar waarbij je veel belangrijke praktijkervaring op doet. 

Stage lopen

Het eerste en tweede jaar ligt de nadruk op het praktijkvak uurwerktechniek. Het derde jaar is een stagejaar. 

Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine Vakschool Schoonhoven werkt intensief samen met bedrijven in het hele land. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst. 

Op kansopwerk  kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt  kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden. 

Locatie

Schoonhoven is al heel lang dé Zilverstad van Nederland. En Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid wordt voor een baan in de goud-, zilver-, juwelier- en uurwerkbranche. Daarom komen studenten uit het hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad een gezellige sfeer. In school zit een hele goede kantine en er zitten twee supermarkten in de buurt.  

Schoonhoven is goed bereikbaar vanaf Rotterdam, Gouda en Utrecht. Vanaf Capelse brug pak je bus 295 en stapt uit in Schoonhoven Noord. Je loopt in twee minuten naar school.

Aan het werk

Hoe ziet het werk van een allround uurwerktechnicus eruit? Werken in dit vak, bied je vele kansen. De technische kennis, oog voor detail en handvaardigheid zullen je goed van pas komen tijdens je carrière. Naast de horloges en klokken kan je ook heel goed in de fijnmechanische sector aan het werk. 

Je vaardigheden in technisch tekenen, zowel 2D als 3D, bieden je ook kansen.  

Jij bent na het afronden van de opleiding aan het werk gegaan bij een service atelier met bekende horlogemerken. Je werkt hier als horlogemaker achter een werkbank. Er komt van alles ter reparatie en onderhoud voorbij. Soms zijn het vrij simpele klussen. Andere keren moet je er echt even goed voor gaan zitten. Het meest spannend vind je het als er bekende horlogemerken voorbijkomen voor een ingewikkelde reparatie. Maar er stapt nu eerst een klant het atelier binnen met een erfstuk. Nog zoiets spannends omdat het een hoge gevoelswaarde heeft. Je gaat gauw aan de slag met de reparatie ervan. 

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de studiekosten? Wat zijn de toelatingseisen? Hoe kan ik een kamer vinden? Je barst vast van de vragen.

Kom langs

Jacqueline Rijneveld

Adviseur Plaatsing & Voorlichting

Heb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met Jacqueline.

Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Vakschool Schoonhoven
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan