010 bar Academy Zelfstandig werkend bartender
School & Stage (BOL)
Wil jij werken als barista, sommelier of bartender? Dat komt goed uit, want horecabedrijven zoeken barprofessionals op mbo 3-niveau. Mensen met vakkennis én praktijkervaring.
Samen met Rotterdamse horecaondernemers zoals Ahoy en producenten van bekende drankmerken zoals Bacardi, Brouwerij Noordt, Giraffe Coffee en de Kuyper, leren we je alle ins en outs van het vak. Ontdek het nieuwe gastvrij en meld je aan.
Over jouw opleiding
De opleiding volg je in 2 jaar op niveau 3. Of in 2,5 jaar op niveau 4.Je leert alles over alcoholische én non-alcoholische dranken. Je leert het beste door vooral zelf veel aan de slag te gaan. Je zit daarom niet de hele dag achter een bureau cocktailrecepten uit je hoofd te leren. Je staat achter de bar zelf drankjes te mixen, je doet mee met interessante workshops en praktijkopdrachten en je hebt plezier met het studiegenoten.
Je volgt een deel van je lessen bij de Stadshaven Brouwerij Rotterdam. Een autenthieke en levendige baromgeving waar je perfect klaargestoomd wordt voor een horecacarrière. Dankzij onze unieke, praktijkgerichte lessen bouw je je zelfvertrouwen op en ontwikkel je alle skill om de perfecte bartender te worden. Rotterdamse horecaondernemers en producenten van bekende drankmerken delen graag hun kennis met de studenten van de 010 Bar Academy. Denk hierbij aan Ahoy, Bacardi, Brouwerij Noordt, Giraffe Coffee, de Kuyper en Thoms Stadsbrouwerij.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
De opleiding is opgedeeld in 6 blokken. Elk blok duurt enkele weken en gaat over een thema waar bepaalde soorten dranken bij horen:
1. Goedemorgen: koffie & thee
2. Lente: bier & cider
3. Festival zomer: mix & fris
4. Oogsttijd: wijn & overig
5. Donkere dagen: sterk & likeur
6. Detox: sap & water
- Marketing
- Gastheerschap
- Commerciële vaardigheden
- Ondernemerschap
- Innoveren
- Food-pairing
- Nederlands
- Engels
- Spaans
- Rekenen
- Persoonlijk profileren
- Ondernemend gedrag
- Belevingsgericht werken
- Digitale vaardigheden.
Je wordt gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider, die je gedurende je studie zal coachen.
Ieder schooljaar vinden er vijf voortgangsgesprekken plaats, waarbij er wordt gekeken naar je aanwezigheidspercentage, je behaalde resultaten én je ontwikkeling in de praktijk.
Stage lopen
Voor je stage maak je zelf afspraken met één van de horecapartners of een bedrijf uit je eigen netwerk. In het eerste jaar doe je 400 uur praktijkervaring op. Wanneer? Dat bepaal jij zelf! Betaald? Dat kan ook! In het tweede jaar werk je ook 400 uur achter de bar. Daarna sluit je je stageperiode af met een praktijkexamen.
Stage in het buitenland
Altijd al cocktails willen shaken onder de Spaanse zon of wijn willen verkopen met uitzicht op de plantages van Stellenbosch? Ga dan de laatste 12 weken in het tweede jaar op stage in het buitenland.
Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Locatie
Je volgt een deel van de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam, dicht bij Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.
Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant met een mooi aangeklede bar waar we elke dag gasten ontvanen en je veel praktijkervaring opdoet.
Sinds oktober 2021 volgen onze studenten praktijkles in de trendy Stadshaven Brouwerij. De brouwerij bevindt zich in een 100 jaar oud, volledig gerestaureerd fruitpakhuis met een oppervlakte van meer dan 5.000 m2.
Aan het werk
Werken in de horeca is geen 9 tot 5 baan! Het is heel afwisselend werk, waarbij je gasten centraal staan. Je bent enthousiast, creatief en je kan goed zelfstandig werken. Al betekent werken in de horeca ook dat je een teamplayer moet zijn. Zodat je samen met je collega's je gasten de ultieme barexperience kan geven.
Met dit diploma kun je in de horeca gaan werken als barista, sommelier of bartender. Maar ook als zelfstandig ondernemend koffiebrander, cocktailshaker, wijnimporteur of brandmanager van een drankenproducent. Werken in de horeca is niet zomaar een baan, het is ook een carrière!
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Je kunt bij Zadkine starten op de volgende momenten:
- In augustus/september
- In februari
- Bij opleidingen met flexibele instroom is de startdatum in overleg
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Tijdens deze opleiding ga je ook alcoholische dranken proeven. Daarom is de minimale leeftijd 18 jaar.
Word je voor 1 november van het schooljaar 18? Dan kun je ook starten met de opleiding als je ouders / verzorgers toestemming geven om alcoholische dranken te proeven.
Ben je op 1 november van het schooljaar nog geen 18 maar wil je wel al werken aan je toekomst in de horeca? Dan kun je beginnen aan de vooropleiding van de 010 Bar Academy. Je volgt dan de reguliere horecaopleiding met extra aandacht voor barspecialiteiten.
Je brengt bijvoorbeeld een bezoek aan onze horecapartners, volgt workshops van gastdocenten en doet oriënterende opdrachten rondom dranken. Na het voorbereidende jaar stap je over naar de 010 Bar Academy.
Neem voor meer informatie contact op met Deborah de Bruijn.
Je bent in het bezit van één van onderstaande diploma’s of certificaten:
- Diploma vmbo-tl, vmbo-kader of vmbo-gemengd;
- Diploma mbo 2
- Eerste jaar mbo 3/4 positief afgerond
- Diploma havo
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Om zeker te zijn van plaatsing, moet je eerst nog een aantal stappen doorlopen.
- Na jouw aanmelding ontvang je een mail met de uitnodiging voor een intake- activiteit. Dit onderdeel is verplicht.
- Je ontvangt van ons ook een cv-intakeformulier. Dit formulier moet binnen 1 week weer naar ons gemaild worden.
- Wanneer wij het formulier ontvangen hebben, word je uitgenodigd voor een (telefonisch) intakegesprek.
- Na plaatsing, ontvang je van ons een uitnodiging voor een kennismakingsbijeenkomst en heten we je van harte welkom.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student
Deborah de Bruijn
Zadkine Horeca CollegeHeb je nog vragen over de Bar Academy? Neem dan contact met mij op.