Apothekersassistent

In het kort
Zoek jij een beroep in de zorg? Leg je makkelijk contact met mensen en ben je klantvriendelijk? Werk je zorgvuldig? Dan is het vak van apothekersassistent iets voor jou! Je werkt aan de balie en zorgt dat de patiënt de juiste medicijnen krijgt. Je controleert de gegevens van de patiënt, maakt het recept klaar en geeft voorlichting over het gebruik van de medicijnen.
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding

Over jouw opleiding
Als apothekersassistent weet je hoe geneesmiddelen werken, patiënten zijn bij jou aan het juiste adres voor een deskundig advies.
Je bereidt geneesmiddelen
Geneesmiddelen komen meestal van de fabrikant, maar soms moet je ze zelf bereiden. Daarom leer je hoe je bijvoorbeeld capsules, zetpillen en crèmes moet bereiden. Om goed te bereiden moet je nauwkeurig kunnen werken en goed kunnen rekenen.
Je werkt in een team
Je werkt nauw samen met collega’s. Samen verwerk je de recepten die binnenkomen en controleer je elkaars werk, en samen zorg je ervoor dat de voorraad op peil blijft.
Als apothekersassistent is het belangrijk dat je klantvriendelijk bent en beschikt over goede sociale vaardigheden. Je gaat respectvol met mensen om. Ook ben je nauwkeurig met persoonlijke gegevens en met de bereiding van medicijnen.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
Je leert hoe je werkt in een apotheek: hoe je medicijnen maakt, omgaat met klanten, uitleg geeft over medicijngebruik en nog veel meer.
Je krijgt les in praktijk en theorie. Tijdens de praktijklessen leer je hoe je aan de balie werkt, een recept aanneemt, het controleert, klaarmaakt en aflevert met alle bijbehorende informatie. Je geeft ook instructies over het gebruik van medicijnen, zoals een inhalatieapparaat. En je leert hoe je een juist advies geeft voor een geneesmiddel zonder recept.
Je leert hoe je zelf geneesmiddelen volgens protocol bereidt. Dit zijn bijvoorbeeld dranken, crèmes of capsules. Verder krijg je vakken als anatomie en fysiologie, pathologie, en voorraadbeheer en logistiek.
Naast de beroepsgerichte vakken krijg je tijdens de opleiding ook vakken als rekenen, Engels en Nederlands, loopbaan en burgerschap. Deze lessen volgt iedereen.
Je kunt ook zelf nog een aantal vakken kiezen. Dat zijn de keuzedelen waarmee je je opleiding zelf vormgeeft. Je kunt je verder specialiseren in je beroep, of je voorbereiden op een volgende opleiding. Jij bepaalt. Want het gaat om jouw toekomst!
Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt. Soms kunnen de keuzedelen ervoor zorgen dat je vrijstellingen krijgt in je vervolgopleiding.
Stage lopen
Bij voldoende studieresultaten en de juiste werkhouding ga je na een half jaar stage lopen. Je loopt gedurende de opleiding 1200 uur stage in één apotheek. Elke klas heeft twee vaste stagedagen in de week, de rest van de week volg je lessen op school. Op verschillende momenten zijn er ook blokstages: je loopt dan vijf dagen achtereen stage.
Locaties
Je krijgt les in het gebouw van Zadkine op de Marten Meesweg 50. Daar vind je bijna alle opleidingen van Gezondheid, Welzijn en Sport. Je kunt er makkelijk komen met het openbaar vervoer: het is maar een minuutje lopen van station Rotterdam Alexander (trein en metro). Ook de bus stopt vlak bij ons pand.
Aan het werk
Als je klaar bent met deze opleiding en aan het werk wilt, heb je de volgende mogelijkheden:
- Je wordt apothekersassistent in een (ziekenhuis)apotheek
- Je gaat werken bij een zorgverzekeraar
- Je gaat werken bij een gezondheidscentrum
Studenttevredenheid
Doorstroom naar hbo
Afgestudeerden met werk
Vervolgopleidingen
Vanuit deze mbo-opleiding kun je doorstromen naar diverse hbo-opleidingen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een andere niveau 4 opleiding bij Zadkine te volgen.
Veelgestelde vragen
Het lesgeld is vastgesteld op € 1357,- (schooljaar 2023/2024).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan (voor 1 april heb je recht op plaatsing).
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteit. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intake-activiteit.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Özlem Ezer
Docent ApothekersassistentHeb je vragen over de opleiding? Neem contact op