Zoeken
Menu
StudieMatch

Apothekersassistent

School & stage (BOL)

In het kort

Zoek jij werk in de zorg? Leg je makkelijk contact met mensen en ben je klantvriendelijk? Werk je zorgvuldig? Dan is het vak van apothekersassistent iets voor jou! Je werkt aan de balie en zorgt dat de patiënt de juiste medicijnen krijgt. Je controleert de gegevens van de patiënt, maakt het recept klaar en geeft voorlichting over het gebruik van de medicijnen.

Over jouw opleiding

Als apothekersassistent weet je hoe geneesmiddelen werken, patiënten zijn bij jou aan het juiste adres voor een deskundig advies. 

  • Je bereidt geneesmiddelen 

Geneesmiddelen komen meestal van de fabrikant, maar soms moet je ze zelf bereiden. Daarom leer je hoe je bijvoorbeeld capsules, zetpillen en crèmes moet bereiden. Om goed te bereiden moet je nauwkeurig kunnen werken en goed kunnen rekenen. 

  • Je werkt in een team 

Je werkt nauw samen met collega’s. Samen verwerk je de recepten die binnenkomen en controleer je elkaars werk, en samen zorg je ervoor dat de voorraad op peil blijft. 

Wie ben jij?

Als apothekersassistent is het belangrijk dat je klantvriendelijk bent en beschikt over goede sociale vaardigheden. Je gaat respectvol met mensen om. Ook ben je nauwkeurig met persoonlijke gegevens en met de bereiding van medicijnen. 

De informatie over apothekersassistent start bij 00:10.

Wat ga ik doen?

Je leert hoe je werkt in een apotheek: hoe je medicijnen maakt, omgaat met klanten, uitleg geeft over medicijngebruik en nog veel meer. 

Wat leer je tijdens de opleiding? 

Je krijgt les in praktijk en theorie. Tijdens de praktijklessen leer je hoe je aan de balie werkt, een recept aanneemt, het controleert, klaarmaakt en aflevert met alle bijbehorende informatie. Je geeft ook instructies over het gebruik van medicijnen, zoals een inhalatieapparaat. En je leert hoe je een juist advies geeft voor een geneesmiddel zonder recept.  
Je leert hoe je zelf geneesmiddelen volgens protocol bereidt. Dit zijn bijvoorbeeld dranken, crèmes of capsules. Verder krijg je vakken als anatomie en fysiologie, pathologie, en voorraadbeheer en logistiek.  
 
Naast de beroepsgerichte vakken krijg je tijdens de opleiding ook vakken als rekenen, Engels en Nederlands, loopbaan en burgerschap. Deze lessen volgt iedereen. 

Wat kies jij?  

Je kunt ook zelf nog een aantal vakken kiezen. Dat zijn de keuzedelen waarmee je je opleiding zelf vormgeeft. Je kunt je verder specialiseren in je beroep, of je voorbereiden op een volgende opleiding. Jij bepaalt. Want het gaat om jouw toekomst! 
Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt. Soms kunnen de keuzedelen ervoor zorgen dat je vrijstellingen krijgt in je vervolgopleiding. 
Uitklapbare blokken toevoegen met daarin toelichting per jaar. Alleen als deze content beschikbaar is. 

Stage lopen

Bij voldoende studieresultaten en de juiste werkhouding ga je na een half jaar stage lopen. Je loopt gedurende de opleiding 1200 uur stage in één apotheek. Elke klas heeft twee vaste stagedagen in de week, de rest van de week volg je lessen op school. Op verschillende momenten zijn er ook blokstages: je loopt dan vijf dagen achtereen stage.  

Locaties

Je krijgt les in het gebouw van Zadkine op de Marten Meesweg 50. Daar vind je bijna alle opleidingen van Gezondheid, Welzijn en Sport. Je kunt er makkelijk komen met het openbaar vervoer: het is maar een minuutje lopen van station Rotterdam Alexander (trein en metro). Ook de bus stopt vlak bij ons pand.  

Aan het werk

Als je klaar bent met deze opleiding en aan het werk wilt, heb je de volgende mogelijkheden: 

  • Je wordt apothekersassistent in een (ziekenhuis)apotheek 
  • Je gaat werken bij een zorgverzekeraar 
  • Je gaat werken bij een gezondheidscentrum 

Vervolgopleidingen

Vanuit deze opleiding kun je doorstromen naar diverse hbo-opleidingen.

Veelgestelde vragen

Kom langs

Sandra Hoppentocht

Docent

Heb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.