Apothekersassistent versneld
School & Stage (BOL)
Wil je graag in de zorg gaan werken en heb je grootse plannen? Kies dan voor de versnelde mbo opleiding Apothekersassistent bij Zadkine. Met dit diploma op zak kun je na 2 jaar aan het werk als apothekersassistent of je kunt doorstuderen op de hogeschool. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding hbo Verpleegkunde of hbo Voeding en diëtiek.
Over jouw opleiding
Uniek aan deze opleiding is de kortere studieduur: Je kunt in 2 jaar je diploma mbo Apothekersassistent halen.
De opleiding Apothekersassistent is praktisch en bereidt je voor op een verantwoordelijke baan. In 2 jaar tijd leer je veel over ziektes en hoe medicijnen werken. Ook leer je veel over het menselijk lichaam. Tegelijkertijd leer je veel over hoe je met mensen kunt praten (communicatie) en omgaan. Andere onderwerpen die je leert, zijn bijvoorbeeld hoe je voor jezelf kunt zorgen, hoe medicijnen werken bij kinderen, farmaceutisch rekenen en hoe je de kwaliteit bewaakt.
Als mbo apothekersassistent is het belangrijk dat je klantvriendelijk bent en beschikt over goede sociale vaardigheden. Je gaat respectvol met mensen om. Ook ben je nauwkeurig met persoonlijke gegevens en met de bereiding van medicijnen.
Wat ga ik doen?
Tijdens de versnelde opleiding mbo apothekersassistent leer je hoe je in de praktijk aan de slag kunt: Als apothekersassistent geef je medicijnen aan mensen en zorg je ervoor dat ze goed worden bewaard. Ook zorg je ervoor dat patiënten en hun familie goede informatie krijgen over de medicijnen die ze gebruiken. Dit kan gaan om medicijnen en verzorgingsproducten die je met of zonder recept kunt krijgen.
Je krijgt les in praktijk en theorie. Tijdens de praktijklessen leer je hoe je aan de balie werkt, een recept aanneemt, het controleert, klaarmaakt en aflevert met alle bijbehorende informatie. Je geeft ook instructies over het gebruik van medicijnen, zoals een inhalatieapparaat. En je leert hoe je een juist advies geeft voor een geneesmiddel zonder recept.
Je leert hoe je zelf geneesmiddelen volgens protocol bereidt. Dit zijn bijvoorbeeld dranken, crèmes of capsules. Verder krijg je vakken als anatomie en fysiologie, pathologie, en voorraadbeheer en logistiek.
Naast de beroepsgerichte vakken krijg je tijdens de opleiding ook vakken als rekenen, Engels en Nederlands, loopbaan en burgerschap. Deze lessen volgt iedereen.
Je kunt ook zelf nog een aantal vakken kiezen. Dat zijn de keuzedelen waarmee je je opleiding zelf vormgeeft. Je kunt je verder specialiseren in je beroep, of je voorbereiden op een volgende opleiding. Jij bepaalt. Want het gaat om jouw toekomst!
Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt. Soms kunnen de keuzedelen ervoor zorgen dat je vrijstellingen krijgt in je vervolgopleiding.
Stage lopen
Vanaf periode 2 (in leerjaar 1) van je opleiding ga je stage lopen. Tijdens je opleiding loop je 2 dagen per week stage, de rest van de week volg je lessen op school.
Locatie
Je krijgt les in het gebouw van Zadkine op de Marten Meesweg 50. Daar vind je bijna alle opleidingen van het Zadkine Gezondheid, Welzijn & Sport college. Je kunt er makkelijk komen met het openbaar vervoer: het is maar een minuutje lopen van station Rotterdam Alexander (trein en metro). Ook de bus stopt vlak bij ons pand.
Aan het werk
Als je klaar bent met deze versnelde opleiding tot mbo apothekersassistent en aan het werk wilt, heb je de volgende mogelijkheden:
- Je wordt apothekersassistent in een (ziekenhuis)apotheek
- Je gaat werken bij een zorgverzekeraar
- Je gaat werken bij een gezondheidscentrum
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Vanuit deze mbo-opleiding kun je doorstromen naar diverse hbo-opleidingen. De volgende hbo-opleidingen sluiten goed aan: hbo Farmakunde, hbo Verpleegkunde, hbo Medische Hulpverlening, hbo Management in de Zorg en hbo Voeding en diëtetiek.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een andere niveau 4 opleiding bij Zadkine te volgen:
Veel gestelde vragen
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Je kunt met deze versnelde opleiding starten als je:
- minimaal een jaar onderwijs hebt gevolgd in 4-havo (met een havo diploma ben je vanzelfsprekend toelaatbaar) ;
- een mbo-diploma niveau 4 hebt;
- de mavo theoretische leerweg hebt afgerond met minimaal gemiddeld het cijfer 7
Goed om te weten: Studenten die niet aan de toelatingseisen voldoen, maar in Periode 1 en 2 van het eerste schooljaar hebben laten zien dat zij een versneld traject aankunnen (bijvoorbeeld door aanwezigheid, cijfers, beroepshouding), hebben altijd de mogelijkheid om alsnog hun opleiding in 2 jaar af te ronden.
Houd verder rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Je kunt bij deze opleiding starten op het volgende moment:
- In augustus/september
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Maud Wolst
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid & Welzijn CollegeHeb je vragen over deze opleiding op onze locatie Marten Meesweg? Neem contact op met Maud:
Richard Wirtz
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid & Welzijn CollegeHeb je vragen over deze opleiding op onze locatie Marten Meesweg? Neem contact op met Richard: