StudieMatch
Zoeken
Menu

Retail Medewerker

Retail medewerker werkt aan de kassa
Reatil medewerker werkt in winkel
Retail medewerker stickert producten in winkel
Student Retail Medewerker Zadkine

In het kort

Vind jij winkelen leuk? En help je graag mensen? Dan is deze opleiding Retail Medewerker iets voor jou. Tijdens deze opleiding leer jij hoe je een winkel tiptop in orde maakt en hoe je klanten helpt bij het kiezen van een product. Als verkoper in de detailhandel heb jij altijd iets te doen. 

Over jouw opleiding

Wat is jouw favoriete winkel: een kledingwinkel, sportwinkel of juist een bouwmarkt? Welke het ook is, na deze opleiding kun jij in heel veel winkels werken als verkoper.

Leren doe je vooral in de praktijk. Bijvoorbeeld via challenges. Dat zijn opdrachten die je alleen uitvoert of samen met klasgenoten. Je gaat bijvoorbeeld producten verkopen, reclame maken of een verkoopgesprek voeren. 

Ook ga je op stage in de detailhandel. Hier voer jij zelf gesprekken met klanten. Zo kun jij laten zien wat jij allemaal weet en kunt.  

Beter Nederlands leren?

Is Nederlands jouw tweede taal? En wil je graag leren om beter Nederlands te spreken? Kies dan voor de locatie in Rotterdam. Hier is een klas met meer aandacht voor de Nederlandse taal. 

Wat ga ik doen?

De opleiding Retail Medewerker duurt 1 jaar. Tijdens dit jaar leer je: 

 • Verkoopgesprekken voeren
 • De levering van nieuwe producten ontvangen
 • Verlies van producten in de winkel voorkomen
 • Presentatietechnieken

Werkstuk

Tijdens je opleiding maak je een werkstuk. Je bekijkt het aanbod van de producten in de winkel. Welke producten zijn er? Wat valt jou op? Dat schrijf je op in je werkstuk. Daarna geef jij hier een presentatie over. 

Na een jaar weet jij wat een verkoper doet in een winkel en heb jij allerlei professionele vaardigheden ontwikkeld, zoals het samenwerken met collega’s. Ook ken jij jezelf beter. Zo sta jij sterker in je schoenen, want jij weet wat je kunt én wat je nodig hebt. 

Retail Medewerker stickert producten in winkel
Retail Medewerker stickert producten in winkel

Stage lopen

Voor deze opleiding loop je stage in een winkel. Hier leer je wat er komt kijken bij het werken in de detailhandel, zoals het bedienen van de kassa. Tijdens je stage leer je van je stagebegeleider in de winkel en maak je stage-opdrachten. 

Aan het werk

Met dit diploma kun je werken als verkoper in een winkel. Denk aan een supermarkt, drogist, kledingwinkel, sportwinkel of bouwmarkt. Jouw belangrijkste taak is om de winkel in orde te maken, zodat mensen het leuk vinden om in jullie winkel te shoppen. 

Hoe ziet een werkdag eruit?  

Als je werkt in de detailhandel heb je altijd iets te doen. ’s Ochtends vertel je aan een klant alles wat jij weet over een product. Daarna help je met afrekenen bij de kassa. ’s Middags zorg je ervoor dat alle schappen netjes gevuld zijn. Aan het eind van de dag veeg je nog even de vloer. Zo, dat ziet er weer keurig uit voor morgen. 

Werkzaamheden 

Als Retail Medewerker kun jij: 

 • Producten netjes in de winkel √©n in de etalage zetten
 • De schappen vullen met producten
 • De winkel schoonmaken
 • De producten opbergen in het magazijn
 • Klanten alles vertellen over de producten die je verkoopt
 • Vragen beantwoorden
 • Assisteren bij de kassa

Studenttevredenheid

Deze opleiding
6.2
Landelijk gemiddelde
6.6

Kans op stage

Deze regio
Landelijk gemiddelde
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Met dit diploma op zak kun jij doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of niveau 4. Zoals:

Veelgestelde vragen

Kom langs

Hulp nodig?

Joey de Bos

Docent op locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam

Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.

Joey de Bos

Docent op locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam

Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.