Business Administration & Control Specialist
School & Stage (BOL)
Geef jou een sudoku en je hebt hem binnen no time opgelost. Jij bent namelijk gek op cijfers. Bovendien ben je ook nog eens handig met geld. Wil jij later werken met cijfers? Check dan de opleiding Business Administration & Control Specialist. Hier komt jouw talent voor wiskunde en economie goed van pas.
Deze opleiding is van naam veranderd. De opleiding heette vorig jaar Financieel Adviseur.
Over jouw opleiding
Met deze opleiding kun je het diploma Business Administration & Control Specialist behalen.
Je ziet het al helemaal voor je. Jij stapt later met je laptop het kantoor van je manager binnen. Je manager bekijkt alle betalingen, grafieken en tabellen. En dankzij jouw heldere uitleg weet hij precies hoe het bedrijf er financieel voor staat. Die skills heb jij geleerd tijdens deze opleiding tot Business Administration & Control Specialist.
Tijdens deze opleiding leer je facturen betalen, declaraties indienen en werken met een boekhoudprogramma. Hierdoor kun jij later de geldzaken van een bedrijf bijhouden en controleren. Soms zijn al deze taken best ingewikkeld. Daarom gebruiken we simulaties. We spelen dan een situatie in een kantoor na, zodat jij jouw kennis kunt oefenen.
In een simulatie lijkt het net alsof je aan het werk bent op kantoor. Je leert om een kasboek van een (verzonnen) bedrijf bij te houden en je verwerkt inkooporders in het administratiesysteem. Ook de algemene vakken sluiten aan bij deze simulaties. Het vak Nederlands heb je bijvoorbeeld nodig om later goede rapporten te schrijven.
Leren is beleven, vinden we bij het Business College. Daarom ga jij tijdens deze opleiding vier tot acht keer per jaar een challenge aan. Een challenge bestaat uit verschillende realistische praktijkopdrachten, zoals jezelf presenteren als merk of het opstellen van een advies over duurzaamheid voor je stagebedrijf. Leren is zo een stuk leuker, en je leert alleen wat je later nodig hebt in de praktijk.
Wat kan jij al? En wat wil je leren? Tijdens deze opleiding staan jouw persoonlijke én professionele ontwikkeling centraal. Niet alleen op vaste mentoruren, maar tijdens je hele opleiding. We dagen je namelijk uit om buiten je comfort zone te treden. Door met je te praten over hoe jij dingen wilt aanpakken. En door samen activiteiten op te pakken, het liefst buiten school.
Daarom krijg jij direct vanaf de start een persoonlijke coach die jou begeleidt tijdens je opleiding. Deze coach vraagt naar jouw doelen, jouw talent en jouw ambities. Zo ontwikkel jij je persoonlijk én professioneel, want:
- Jij doet ertoe
- Jij hebt regie
- Jij hebt impact
Bij het Business College krijg jij alle ruimte om het maximale uit jezelf en je opleiding te halen.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
De opleiding Business Administration & Control Specialist duurt 3 jaar. In deze 3 jaar leer jij alles over administratie en boekhouden. Je houdt verschillende dagboeken bij, zoals een inkoopboek, verkoopboek, kasboek en bankboek. Ook leer je de debiteuren- en crediteurenadministratie kennen en weet je hoe je uren registreert, een periode afsluit en hoe de omzetbelasting werkt.
Daarnaast leer je tijdens deze opleiding allerlei professionele vaardigheden die met jouw vak te maken hebben, zoals presenteren, zakelijk schrijven en samenwerken met collega’s. Ook ontwikkel je persoonlijke vaardigheden. Zo sta jij straks sterker in je schoenen, want jij weet wat je kunt én nodig hebt.
Je volgt vakken als:
- Bedrijfsadministratie
- Bedrijfseconomie
- Belastingwetgeving
Daarnaast volg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, ICT en burgerschap.
Keuzedelen zijn vakken die je voor een groot gedeelte zelf kunt kiezen. Bijvoorbeeld omdat je meer wilt weten over een bepaald onderwerp of omdat je jouw kansen op een baan of vervolgopleiding wilt vergroten. Ieder leerjaar kies je een of meerdere keuzedelen. Ieder keuzedeel sluit je af met een examen.
Je kunt onder andere kiezen uit (dit aanbod kan per locatie en/of per studiejaar wijzigen):
- Ondernemend gedrag
- Oriëntatie op ondernemerschap
- Fiscale werkzaamheden in de praktijk
- Voorbereiding hbo
Jij leert onder andere tijdens deze opleiding:
- Hoe je cliënten adviseert aan de hand van financiële data
- Hoe je kwalitatief goede data verzamelt, beoordeelt en rapporteert
- Welke technische ontwikkelingen en trends er spelen binnen de financiële sector en hoe je hier gebruik van maakt
- Je ontwikkelt (meer) zelfvertrouwen
- Je leert om flexibel te zijn
- Je wordt zelfstandig en weet jezelf te redden
- Je weet hoe je feedback geeft en leert omgaan met kritiek
- Je kunt zelfstandig taken uitvoeren
- Je weet hoe je een gesprek voert
- Je leert samenwerken
- Je leert luisteren
- Je bouwt een netwerk op met studenten en mensen uit het bedrijfsleven
Stage lopen
Natuurlijk ga je ook stage lopen. Dat kan bijvoorbeeld bij een bedrijf met een financiële afdeling, bij administratie- en bij accountantskantoren. Wil jij weten of jouw stagebedrijf erkend wordt door SBB? Kijk dan op stagemarkt.nl
Jij begint je stage met een voorsprong. Dat komt omdat je van te voren hebt geoefend met simulaties. Zo weet jij al iets van boekhouden en het boekhoudkundige systeem.
Tijdens je opleiding loop je in totaal 1100 uur stage:
- In het eerste leerjaar loop je nog geen stage.
- In het tweede en derde leerjaar loop je 20 weken stage. Je hebt dan één dag les op school en je loopt vier dagen stage in een leerbedrijf.
Aan het werk
Of bedrijven nu groot zijn of klein, ze houden allemaal hun financiën bij. Jij helpt hen daarbij. Je kunt aan de slag op een administratieafdeling. Denk aan een bank, makelaarskantoor, boetiek, groot merk, gemeente, school of zorginstelling. En je kunt natuurlijk werken bij een accountants- of administratiekantoor.
Werkzaamheden
Als Business Administration & Control Specialist controleer en onderzoek jij de financiële gegevens. Je brengt hierover een verslag uit aan het management. Dankzij jou weet de leiding van het bedrijf hoe het bedrijf er financieel voor staat. En zijn ze op de hoogte van de rechten en plichten die daarbij horen. Zo help jij mee dat een bedrijf financieel gezond is én blijft.
Jij weet alles van de boekhouding van het bedrijf. Daarom ben jij de aangewezen persoon om aan externe partijen, zoals een bank, de Belastingdienst en aandeelhouders, te laten zien dat de boekhouding in orde is. Een grote verantwoordelijkheid, maar dat maakt jouw werk juist zo uitdagend en leuk.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Met je niveau 4-diploma op zak kun je doorstromen naar veel hbo-opleidingen. Bijvoorbeeld:
- Associate degree Accountancy
- Accountancy
- Finance & Control
Veelgestelde vragen
Wil je weten of jij een mbo-opleiding kunt volgen? Bekijk jouw vooropleiding:
- Geen vmbo-diploma? Volg een Entreeopleiding op niveau 1
- Vmbo basisberoepsgericht leerweg? Volg een mbo-opleiding op niveau 2
- Vmbo kader-, gemengde- of theoretische leerweg? Volg een mbo-opleiding op niveau 3 of 4
- Overgangsbewijs van havo/vwo jaar 3 naar 4? Volg een mbo-opleiding op niveau 4
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Je kunt bij Zadkine starten op de volgende momenten:
- In augustus/september
- In februari
- Bij opleidingen met flexibele instroom is de startdatum in overleg
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Volg je deze opleiding op locatie Benthemplein of Prins Alexanderlaan, dan moet je een laptop aanschaffen.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam.
Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘studeren in het hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding. Wil je weten of dit programma iets voor jou is? Kijk dan hier voor meer info over het doorstroomprogramma mbo-hbo.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Fatos Solak
Contactpersoon Business Administration & Control SpecialistHeb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.