Ga naar hoofdinhoud
Wil je na de zomer starten, maar heb je nog vragen? Kom naar de Meet & Greet.
Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
  • 150+
    Opleidingen op vier niveaus
  • 15+
    Goed bereikbare locaties
  • Mbo-school
    met veel mogelijkheden
  • Grote
    kans op een baan
Salonmanager heer

Salonmanager heer

School & Stage (BOL)

Als Salonmanager Heer stuur je een kapsalon aan. Je zorgt dat het personeel met plezier werkt, dat de klanten tevreden zijn en de sfeer goed blijft. In het tweede jaar combineer je werken en leren.

In drie jaar leer jij alles over het kappersvak. Je wordt een echte specialist in herenkapsels én in leiding geven. In je eigen zaak, of bijvoorbeeld in een salon van een kappersketen. Je leert alles wat komt kijken bij het starten van een eigen onderneming. Bijvoorbeeld hoe je jouw personeel gemotiveerd en getraind houdt. Hoe je de administratie doet. Óf hoe je een gave marketingcampagne opzet om klanten te werven. Echt alles om een goedlopend kappersbedrijf te hebben of te leiden. 

Natuurlijk beheers je zelf ook alle vaktechnieken. Dit is de basis om de salon goed te kunnen leiden. Daarnaast houd je alle ontwikkelingen in het vak en de trends bij. De keuze voor dames of heren kappersvak maak je al bij start van de opleiding. In het eerste half jaar van de opleiding leer je de basisvaardigheden voor dames- en herenkapsels. Na een jaar verdiep je je verder in het heren kappersvak.

Je brengt veel tijd door op school, op een van onze fijne, moderne locaties. Met mooie praktijklokalen en salons. Hier volg je theorie- en praktijklessen. Ook oefen je in de salon met klanten en met leidinggeven. Zo krijg je een goed gevoel wat het is om als Salonmanager in een (eigen) salon te staan.

Het derde leerjaar volg je in bbl vorm. Dit betekent werken en leren. Er is een mogelijkheid tot versnellen van de opleiding.Er is een mogelijkheid tot versnellen van de opleiding.

Kom je studeren op het Benthemplein in Rotterdam?
Deze locatie is goed bereikbaar met het OV en ligt midden in de stad. Je kunt er van alles eten en doen. De sfeer op school is gezellig en ontspannen.

Bij iedere mbo-opleiding heb je deze algemene vakken: 

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Burgerschap
  • Loopbaan (inzicht krijgen in jouw interesses, vaardighden, waarden, doelen en de ontwikkeling hiervan)

Je krijgt beroepsgerichte vakken die passen bij het werk van een Salonmanager Heer. Denk aan:

  • Knippen
  • Snijden
  • Kleuren van het haar (ook hoe je een kleur maakt)
  • Scheren
  • Masseren
  • Trimmen van baard en snor
  • Föhnen en stylen (de finishing touch)
  • Ondernemen

De opleiding Salonmanager Heer is modulair opgebouwd. Zo stemmen we de inhoud af op wat jij nodig hebt. Meer verdieping of juist extra tijd? Dat kan. We sluiten aan op jouw leerproces.

Naast de verplichte vakken kun je kiezen uit keuzedelen. Dit zijn extra vakken die je helpen om je kennis en vaardigheden te verdiepen of verbreden. Je kunt kiezen uit:

  • Visagie
  • Inspelen op innovaties
  • Digitale vaardigheden

Vanaf het eerste jaar loop je één dag per week stage. Op je stageplaats voer je opdrachten uit die je van ons krijgt. Ook neem je, in overleg met het bedrijf, regelmatig zelf modellen mee naar stage én naar school. Dan kun je veel oefenen en goed laten zien wat je al kan.

Het zoeken van een stageplaats doe je zelf, maar natuurlijk helpen we je hierbij. We leggen uit wat werknemersvaardigheden zijn, wat er van je verwacht wordt op stage en wat jij mag verwachten. We bieden verschillende vacatures aan en helpen je met je sollicitatiebrief.

Je begint in het vak bij de basis. Dat betekent dat je eerst helpt met het verzorgen van de salon en de klanten. Denk hierbij aan schoonmaken, klanten ontvangen en collega’s assisteren. Zodra je meer ervaring hebt, mag je vaak ook behandelingen gaan doen. Ook zal je je ondernemersvaardigheden gaan oefenen op stage. Jij bent tenslotte een echte manager in het kappersvak aan het worden!

In het 2e jaar loop je twee dagen stage per week.

Ben je nieuwsgierig geworden naar waar je stage kan lopen? Kijk dan op stagemarkt.nl. Hier vind je alle erkende leerbedrijven voor jouw opleiding.

Deze opleiding is nieuw binnen het Zadkine. We laten wel graag alvast wat landelijke cijfers zien van afgelopen jaar.

Toekomst in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Check de PDF. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Na je diploma Salonmanager is het mogelijk om een opleiding op hbo niveau te gaan volgen of een associate degree.  Je kunt met een diploma MBO-4 iedere HBO-opleiding gaan volgen die je wilt. Misschien wil je nog verder gaan met een economische opleiding, Commerciële Economie of juist iets in de Gezondheidszorg (Fysiotherapie of Verpleegkunde)

Daar sta je dan na drie jaar. Een diploma als Salonmanager heer op zak. Dit kun jij verwachten na je diploma.

Het zal niet heel moeilijk zijn voor jou om werk te vinden. In het eerste jaar op school heb jij gekozen voor specialisatie heer. Dit vind je gewoon het leukst en meest uitdagend. Je start in een trendy herenkapsalon in het winkelcentrum vlakbij. Ze zoeken hier iemand die meteen klaar is om leiding te gaan geven. Je vindt het nog best spannend maar je voelt je wel al goed voorbereid. In de grote salon houd jij je bezig met knippen, snijden, föhnen, trimmen, kleuren en stylen van het haar. De eerste maand word je ingewerkt door de huidige salonmanager. Daarna neem jij het stokje over.

Je stapt ‘s morgens om 08.30 uur de salon binnen. Van 08:30 tot 09:00 spreek je samen met het team de dag door en de bijzonderheden voor de rest van de week. Je zorgt dat de voorraden bijgevuld zijn en dat er schoongemaakt wordt. Samen zijn jullie klaar om de eerste klant te ontvangen. Deze meneer heeft altijd halflang haar maar wil een kort, strak kapsel voordat hij aan zijn nieuwe baan begint. Zodat hij een nette indruk maakt. Jij adviseert hem over een model dat goed bij hem past. Hij vindt het een goed idee en je gaat ermee aan de slag. Na een uurtje loopt hij tevreden de zaak uit.

’s Middags kijk je mee in het overzicht met de klantafspraken. Je werkt in een handig systeem dat aangeeft welke dagen de afspraken knellen en waar je nog meer klanten kwijt zou kunnen. Ook maken jullie het rooster voor de bezetting rond. Tenslotte denk je samen met iemand uit je team na over een nieuwe marketingcampagne. In de maand januari is het vaak vrij rustig. Je wilt iets leuks bedenken met het thema ‘nieuwjaar’ om extra klanten te werven. 

Tussen 17:00 en 17:30 komen jullie weer met het team samen om alle bijzonderheden door te spreken. Het was weer een leuke werkdag met veel tevreden klanten en vrolijke teamleden.

Sommige dingen over het vak weet je liever voordat je aan je opleiding begint. Wil je Salonmanager worden? Bekijk of deze kwaliteiten passen bij jou. 

Salonmanager is een mooi beroep als je een passie hebt voor het vak. Je kunt er je creativiteit en je ondernemende talent in kwijt. Als Salonmanager luister je naar de wensen van de klanten en van je personeel. Je zorgt dat alles samenkomt in een winstgevend bedrijf. Onderstaande kwaliteiten zijn dan belangrijk.

Je bent: 

  • Zelfstandig
  • Iemand die leiderschap uitstraalt
  • Klantvriendelijk
  • Sociaal en praat makkelijk
  • Verzorgd en werkt hygiënisch
  • Zorgvuldig
  • Creatief
  • Commercieel
  • Goed in samenwerken

Dit hoort ook bij het kappersvak: 

  • Als Salonmanager sta je veel. Dat betekent dat je een goede conditie nodig hebt. 
  • Het is belangrijk dat je soepel kunt werken met je handen. 
  • Je werkt met bepaalde middelen. Dat kan lastig zijn als je daarvoor overgevoelig of allergisch bent. 
  • Als Salonmanager werk je vaak ook op zaterdag en 's avonds.

Je betaalt per schooljaar lesgeld. Het lesgeld voor schooljaar 2025/2026 is vastgesteld op €1.458,-. Dit bedrag is bepaald door de overheid. De exacte kosten voor schooljaar 2026/2027 zijn nog niet bekend, maar zullen waarschijnlijk niet veel verschillen.

Je betaalt lesgeld als je: 

  • Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent 
  • Een BOL-opleiding volgt op het mbo 
  • Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo) 

Je betaalt het lesgeld aan DUO. Je ontvangt hiervoor een bericht van DUO.

Meer weten over de kosten van een mbo-opleiding? Of zoek je hulp bij studiekosten?

Naast de kosten voor het lesgeld moet je ook rekening houden met kosten voor boeken en werkkleding. Voor de opleiding Salonmanager heer zijn deze extra kosten € 724 voor het eerste leerjaar. Ook heb je een laptop nodig om de opleiding te kunnen volgen. 

Houd rekening met deze toelatingseisen: 

1. Meld je op tijd aan

Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.

2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd

3. Volg de verplichte intake-activiteit

Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.

  1. Deelname aan een informatiebijeenkomst en het invullen van een vragenlijst.
  2. Bij deze bijeenkomst wordt er een afspraak gemaakt voor een individueel gesprek.
  3. Ook activiteiten in het kader van verlengde intake zijn verplicht.

Je kunt je online aanmelden bij de opleiding van jouw keuze. Aanmelden kan met je DigiD of BSN. Heb je geen burgerservicenummer (BSN)? Download dan het papieren aanmeldformulier.

Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil? 

Bol 

Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten. 

Bbl

Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen. 

Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.

Esther Cairo

Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Optiek College en Beauty& Fashion College

Heb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met Esther:

Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine Beauty & Fashion College
  • 150+
    Opleidingen op vier niveaus
  • 15+
    Goed bereikbare locaties
  • Mbo-school
    met veel mogelijkheden
  • Grote
    kans op een baan