Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Basismedewerker fashion

School & Stage (BOL)

Fashion show in Club Villa Thalia - collectie student Basismedewerker Fashion
Fashion show in Club Villa Thalia - collectie student Basismedewerker Fashion
Aan het werk in Studio Z
Achter de naaimachine in het praktijklokaal

In het kort

Jij houdt van mode. En je wilt graag in een atelier van een bedrijf werken. Kleding maken of repareren. Als Basismedewerker Fashion leer jij allerlei vakhandelingen op het gebied van naaien, de naaimachine bedienen en met patronen werken. Jij zorgt ervoor dat klanten weer goedgekleed over straat gaan.

Over jouw opleiding

Jij werkt in een atelier. Je vermaakt of repareert moeiteloos pantalons, rokken of jurken.

Tijdens de opleiding leer je allerlei handelingen uitvoeren. Zoals verschillende naden stikken, een rits inzetten of met patronen werken. Natuurlijk krijg je ook theorie over stoffen en materialen. Het is belangrijk om nauwkeurig en onder tijdsdruk te kunnen werken.

Ook ga je al snel echt aan de slag door stage te lopen. Zowel in het eerste als tweede jaar, meestal vier dagen per week, met één terugkomdag op school. En je doet ervaring op in Studio Z. Dit is een uniek leerwerkbedrijf van Zadkine in De Wasserij, dé fashion hub van Rotterdam.

Als kers op de taart werk je mee aan de jaarlijkse FASHION SHOW. Aan het einde van het schooljaar show jij jouw eigen kledingstuk op de catwalk. En in jouw laatste jaar loopt zelfs een model in jouw creatie.

De FASHION SHOW vindt plaats op gave locaties, zoals bijvoorbeeld Club Villa Thalia in Rotterdam.

Stage lopen

Tijdens de opleiding doe je werkervaring op doordat je stage loopt bij een maatkledingbedrijf of reparatieatelier. Hier leer je wat werken binnen een bedrijf inhoudt. Je loopt stage in zowel het eerste als het tweede jaar. Meestal is dit vier dagen per week.

Locatie

Kom je ook lekker studeren in het centrum van Rotterdam? Deze locatie is goed bereikbaar en modern. Je kunt er van alles eten en doen. De sfeer op school is heel goed.

Af en toe heb je les in StudioZ in De Wasserij. Dé fashion hub voor innovatieve modemakers. Hier werken studenten van verschillende niveaus en opleidingen samen met elkaar én met mode-ondernemers.

Aan het werk

Hoe ziet het werk van een Basismedewerker Fashion eruit? Je werkt in het atelier van een bedrijf dat kleding maakt of aanpast. Bij een groot atelier heeft iedereen zijn eigen rol. De een neemt opdrachten aan, de ander repareert. Solliciteer je bij een klein atelier, dan mag je waarschijnlijk van alles doen.

Ha, daar komt een klant het atelier binnen. Haar jurk is uitgescheurd op de split en bij de taille zit de jurk ook te strak. Jij kunt haar helpen door de jurk te vermaken. Je laat de klant de jurk passen, neemt de maten en maakt een afspraak. Na een paar dagen reken je af, de klant is erg tevreden. Nog even tijd om je patronen voor morgen af te maken.

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Vervolgopleidingen

Als je de opleiding Basismedewerker Fashion goed hebt afgerond kun je doorstromen naar de niveau 3 opleiding Assistant Fashion Tailor. Hier leer je nog meer over het ontwerpen en maken van kleding, op verzoek maar ook naar eigen inzicht. 

Match

Assistant Fashion Tailor

Jij bent creatief en houdt van mode. Je werkt in een confectieatelier of bij een ontwerper als assistent. Je maakt en ontwerpt kleding op verzoek, maar ook naar eigen inzicht. Je leert verschillende naaitechnieken en (digitaal) patroontekenen, maar ook klantgericht handelen. Zo weet jij straks hoe je de kleding die je maakt kunt verkopen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de studiekosten? Hoe schrijf ik me in? Wat als ik niet aan de opleidingseisen voldoe? Je hebt vast veel vragen.

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven bijvoorbeeld tijdens een Meeloopdag.

Ellen Haeser

Docent Fashion & Kerndocent begeleiding

Voor al jouw vragen over onze Fashion opleidingen

Docent Fashion & Kerndocent begeleiding
Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Beauty & Fashion
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan