vragen
bol - mbo niveau 2
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25167
 • Duur:1 jaar
Download Brochure
Detailhandel (retail)

Verkoper

In het werk van een verkoper staat de klant centraal. Jouw belangrijkste taak is de winkel helemaal in orde maken, zodat klanten het prettig vinden om er te komen. Je zorgt ervoor dat de winkel er goed uitziet. Ook help je bij de goederenontvangst. Je helpt veel verschillende klanten. Wanneer het nodig is, assisteer je bij kassawerkzaamheden. En als een klant een klacht heeft, handel je deze deskundig en vriendelijk af.

 • De opleiding

  Met de opleiding Verkoper word je goed voorbereid op een afwisselende baan in de detailhandel (retail). Je leert bijvoorbeeld hoe je een verkoopgesprek voert met een klant en hoe je geleverde producten in ontvangst neemt. Ook zul je het assortiment van een winkel bestuderen en producten leren vergelijken. Ben jij klantvriendelijk en lijkt het je leuk om klanten te helpen? Lees dan snel verder over de opleiding Verkoper.

  • Meer over deze opleiding

   Een goede verkoper heeft veel productkennis en is zeer klantvriendelijk. Tijdens de opleiding word je opgeleid voor dit afwisselende beroep. Je leert onder andere:

   • Hoe je een verkoopgesprek voert (dit oefen je met rollenspellen in de klas en met klanten in de winkel)
   • Hoe je goederen ontvangt die worden geleverd (bijvoorbeeld het afhandelen van vervoersdocumenten)
   • Hoe je derving voorkomt in de winkel

   Tijdens je opleiding maak je een branchewerkstuk, waardoor je bijvoorbeeld leert om het assortiment te bestuderen. Je beschrijft productgroepen en maakt vergelijkingen tussen producten. Ook presenteer je het werkstuk.

   Vakken
   Naast Nederlands (bijvoorbeeld presentatietechnieken), Engels, rekenen en burgerschap krijg je onder andere de volgende vakken:

   • Marketing
   • Logistiek
   • Ondernemerschap
   Kassawerkzaamheden leer je via een simulatieprogramma en in het leerwerkbedrijf.

   Je werkt veel samen in kleine groepen aan verschillende opdrachten. Ook voer je opdrachten alleen uit. De opdrachten zijn gekoppeld aan een thema en doe je op school of tijdens de stage. Hierbij krijg je hulp van een begeleider. Je hebt een studieloopbaanbegeleider. Deze houdt in de gaten of het goed met je gaat, bespreekt jouw resultaten met je en houdt samen met jou de focus op het behalen van je diploma.

   Je wordt beoordeeld of je beschikt over genoeg kennis, vaardigheden en de juiste werkhouding voor het beroep. Dit toon je aan tijdens een proeve van bekwaamheid.

   Speciale trajecten

   'Bol op de winkelvloer' (Elritsstraat)
   Je kunt de opleiding Verkoper in Hoogvliet ook als 1-jarig traject ‘Bol op de winkelvloer’ volgen. Je volgt dan onderwijs op de locatie waar je ook stage loopt, in het winkelcentrum de Binnenban. De docent komt dus lessen verzorgen op locatie aan jou en je medestudenten. De generieke vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap worden gegeven op locatie Campus Hoogvliet.

   Leren en werken bij HEMA! (Prins Alexanderlaan)
   Een bol-opleiding, maar toch slechts 3 dagen per week naar school (8.30 – 14.15 uur) en 2 dagen per week praktijk bij een HEMA-filiaal. Zo haal je jouw niveau 2-diploma in 1 schooljaar wel op een héle leuke manier. Jouw klas volgt de lessen op maandag t/m woensdag op de Zadkine-locatie Dakotaweg in Capelle aan den IJssel. Concreet, praktisch, veel voorbeelden en over zaken die jij wekelijks meemaakt in jouw HEMA-filiaal. Op donderdagen en vrijdagen werk je in een HEMA-winkel. Ook belangrijk: je ontvangt een stagevergoeding.

   Mbo Verkoper 

  • Het verschil tussen BOL en BBL

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt, gemiddeld vier dagen per week en één dag stage.Het kan ook zo zijn dat je stages in blokken verdeeld is: dan heb je een hele periode lang alleen maar stage.

   Van deze opleiding is er ook een bbl-variant. Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

  • Leer- en stagebedrijven

   Bij het zoeken van een opleiding die bij je past komt nog een belangrijk aspect om de hoek kijken: wat zijn de kansen om een baan te vinden als je straks je diploma op zak hebt?

   Kans op werkEr zijn twee sites waar je goede informatie kunt vinden. In www.kansopwerk.nl zie je onderaan het scherm een balk waar je een beroep kunt intikken en de regio (neem een grotere plaats, bijvoorbeeld Rotterdam). Als resultaat zie je dan de kans op werk en de kans op stage.

   Je kunt ook naar www.stagemarkt.nl gaan om uit te zoeken welke kans je hebt op stage. Op deze website kunt je preciezer zoeken door het crebo van de opleiding in te vullen (in het infoblok bovenaan deze opleiding) en de postcode van de wijk waar je stage zou willen lopen. Bedenk wel dat deze website niet letterlijk elke stageplek kan tonen. 

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten.
   Naast kosten voor cursus- of lesgeld zijn er nog kosten voor boeken, verzekeringen, excursies en andere activiteiten.
  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Wanneer je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.
 • For young professionals

  Met jouw ambitie om aan de slag te gaan in het bedrijfsleven biedt het Zadkine Business College jou de beste start. Onze opleidingen zijn sterk verbonden met de echte praktijk. Naast het opdoen van een flinke dosis kennis over je vak, kom je tijdens je studie volop in contact met bedrijven. Gecombineerd met de juiste begeleiding en aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling, stimuleren we je om het maximale uit jezelf te halen. Zo stap jij straks zelfverzekerd als young professional het Nederlandse of internationale bedrijfsleven binnen.

  Lees verder over het Zadkine Business College.

  Zadkine Business College 

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Elritsstraat 11
  Elritsstraat 11, 3192 CE, Rotterdam Hoogvliet (51.8570761,4.3600474)
  Prins Alexanderlaan 55
  Prins Alexanderlaan 55, 3067 GB, Rotterdam (51.9507303,4.5508539000000008)
  • Elritsstraat 11

   Elritsstraat 11
   3192 CE Rotterdam Hoogvliet
   T (088) 945 36 66

   In het gebouw aan de Elritsstraat op Campus Hoogvliet biedt Zadkine mbo 2-opleidingen in de richting administratie, handel, dienstverlening en horeca. Komt u met de auto? Navigeert u dan naar de Lengweg.

  • Prins Alexanderlaan 55

   Prins Alexanderlaan 55
   3067 GB Rotterdam
   T (088) 945 10 00

   Opleidingen in de richtingen administratie, financieel, secretarieel, juridisch, marketing & communicatie, commercie, detailhandel (retail) en sport & bewegen. Download locatiegids 

   Prins Alexanderlaan 55: een grote, mooie locatie direct naast het trein- en metrostation Rotterdam Alexander. Je kunt ons dan ook uitstekend bereiken per openbaar vervoer.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Je diploma en dan?

   Met dit diploma ben je verkoper en kun je in een winkel werken. Dit kan bijna elke winkel zijn, bijvoorbeeld een supermarkt of drogist, maar ook een kledingwinkel, sportwinkel, foodmarket of bouwmarkt. Ook kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3.

   Het beroep verkoper

   In het werk van een verkoper staat de klant centraal. Jouw belangrijkste taak is de winkel helemaal in orde maken, zodat klanten het prettig vinden om er te komen. Dat begint met ervoor te zorgen dat de winkel er goed uitziet. Je presenteert de artikelen op een aantrekkelijke manier, zowel in de winkel als in de etalage. Ook zorg je ervoor dat de schappen netjes gevuld en gespiegeld zijn en maak je de winkel schoon. Daarnaast help je bij de goederenontvangst, omdat de producten moeten worden opgeslagen in het magazijn.

   Je helpt veel verschillende klanten: je adviseert hen over de producten die zij zoeken, voert verkoopgesprekken, wijst waar de producten staan en beantwoordt vragen. Wanneer het nodig is, assisteer je bij kassawerkzaamheden. Als een klant een klacht heeft, handel je deze deskundig en vriendelijk af. Je luistert bijvoorbeeld naar de klacht en zoekt een oplossing. Of je speelt de klacht door naar een collega die deze kan afhandelen.

   Past dit beroep bij jou?

   Je bent creatief en commercieel. Ook ben je klantvriendelijk, resultaatgericht, nauwkeurig en kun je goed communiceren. Je zorgt ervoor dat je altijd deskundig overkomt. Herken jij jezelf hierin? Dan vind je dit beroep vast interessant.

    

  • Vervolgopleiding

   Doorstromen
   Je kunt ook doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3, zoals Verkoopspecialist.

    

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De data voor het nieuwe schooljaar kun je zien op Open dagen 2019-2020.

  • Stay connected - nieuwsbrief van Zadkine

   Vraag de nieuwsbrief aanVul je gegevens in en ontvang nieuws van Zadkine!

   Je ontvangt per e-mail meer informatie over:

   • Belangrijke data, zoals onze Open dagen.
   • Belangrijke informatie.
   • Nieuwe opleidingen.
   • Opleidingen met een goed toekomstperspectief.
   • Handige studietips.
   • En natuurlijk het laatste Zadkine-nieuws.

   vraag de nieuwsbrief aan

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • OPEN DAG 😀 KOM JE OOK
  OP 10 MAART?
  Schrijf je in voor de Open dag!
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  • Heb je een vraag over deze opleiding? Neem contact op met Zadkine. We zijn van dinsdag t/m donderdag van 10:00 tot 17:00 en op vrijdag van 10:00 tot 12:00.telefonisch bereikbaar op 088 945 38 88. We helpen je graag verder!
   (Studiekeuzecentrum - Benthemplein 15)

  Stel je vraag ...

 • Zadkine blog

  Op het Zadkine blog lees je hoe studenten hun opleiding ervaren.

 • Kennismaken met...

  ... instructeur Deborah

  Studenten real life trainen in de beste verkooptechnieken

  Deborah van Rossen-De Bruijn werkte jaren als verkoopster en storemanager in grote kledingzaken als Zara, Vero Moda en River Island. Om stagiaires te helpen nog betere verkoopspecialisten te worden, besloot ze onlangs de overstap naar het onderwijs te maken. Met succes, haar studenten schitteren.

  Mbo Zadkine Business College

  “Wanneer ik studenten vertel over mijn jarenlange ervaring in de detailhandel zijn ze meteen geïnteresseerd. Ze willen niets liever weten dan hoe het er in de échte wereld aan toe gaat. Mijn missie: om lessen nóg beter te laten aansluiten bij wat nodig is op de werkvloer. Gaaf is dat ik daarvoor onlangs een volledig uitgeruste simulatieruimte op de Prins Alexanderlaan mocht inrichten, compleet met kassa’s, vitrinekasten, kledingrekken, paskamer, voorraadhok en een etalage. Net een echte winkel dus, en veel dynamischer dan een statisch klaslokaal.

  Net als op onze locatie in Hoogvliet, waar studenten de afgelopen twee jaar les kregen in een echt Albert Heijn-filiaal, kunnen ze ook in deze ‘winkel’ real life alle kneepjes van de detailhandel oefenen.

  Of dat werkt? Absoluut. Zelfs verlegen types, die eerst de grootste moeite hadden om iemand überhaupt aan te spreken, groeien er uit tot gehaaide verkopers. Met dank aan onder andere de rollenspellen waarop we hard trainen.

  Al mijn studenten weten inmiddels: een product met een verhaal verkoopt beter! Dus pas maar op wanneer je de volgende keer weer gaat shoppen in de stad.”

   

bol - mbo niveau 2
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25167
 • Duur:1 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.