Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Retail Manager

School & Stage (BOL)

Retail manager aan het telefoneren
Retail manager in overleg met team
Student Retail Manager

In het kort

Wil jij later in een winkel werken? En zie jij jezelf al leidinggeven aan een verkoopteam? Met de opleiding Retail Manager sta jij straks aan het hoofd van een filiaal. Jij zorgt ervoor dat de winkel goed draait. Zie je het al voor je: een kledingwinkel, sportwinkel, parfumerie of supermarkt? Waar je interesse ook ligt. Met deze opleiding kun jij overal in de retail terecht.

Over jouw opleiding

Deze opleiding is echt iets voor jou als je ondernemend bent, goed bent met cijfers en als je mensen durft aan te spreken op een positieve manier. Veel zitten is niks voor jou, want later als manager ben jij overal in de winkel aanwezig. 

Tijdens de opleiding tot retail manager leer je alles over het aansturen van een winkel of filiaal. Je leert hoe je producten verkoopt, hoe je budgetten opstelt, hoe je leiding geeft en hoe je klachten afhandelt. Dat leer je niet alleen uit boeken. Je leert het door te doen. Bijvoorbeeld door te werken aan projecten, alleen of samen met een groep. En het leukste is: jij past je kennis toe in een echte winkel. 

Leren is beleven bij het Business College, daarom bestaat elk jaar uit thema’s en challenges. Via thema’s en challenges leer je om echte problemen uit het bedrijfsleven op te lossen. Deze thema’s en challenges zijn bedacht samen met 50 Rotterdamse bedrijven. Zo sluiten de vakken en lessen altijd aan bij jouw toekomstige baan. 

Wat ga ik doen?

De opleiding Retail Manager duurt 3 jaar. In deze 3 jaar leer je alles wat met jouw vak te maken heeft. Je denkt na over welke producten je aanbiedt in de winkel. Je leert de voorraad beheren, rekent met verkoopcijfers en je bedenkt hoe je de meeste producten kunt verkopen. Ook leer je hoe je je medewerkers kunt aansturen. 

Daarnaast ontwikkel je allerlei professionele vaardigheden, zoals presenteren, zakelijk schrijven en samenwerken met collega’s. Ook ontwikkel je persoonlijke vaardigheden. Zo sta jij straks sterker in je schoenen, want jij weet wat je kunt én nodig hebt. 

Studenten Retail krijgen les in collegezaal
Studenten Retail krijgen les in collegezaal

Stage lopen

Voor deze opleiding loop je stage bij een winkel of supermarkt. Je leert wat er komt kijken bij het aansturen van een winkel, je leert omgaan met klanten en je denkt mee over het vergroten van de omzet. Het is belangrijk dat het leerbedrijf dat jij kiest, is goedgekeurd door SBB. Zeker weten? Check het op stagemarkt.nl 

 • Je loopt stage in het tweede en derde leerjaar (in totaal 1200 uur) 
 • Tijdens de schoolvakanties ben je uiteraard vrij 
 • Je stageweek duurt 37,5 uur 

Aan het werk

Als manager retail werk je in een winkel, zoals een supermarkt, warenhuis, elektronicawinkel, sportzaak of kledingwinkel. Jij bent verantwoordelijk voor de hele winkel of voor een afdeling. Winst maken, dat wil je. Daarom denk je vanuit de klanten: waar hebben zij behoefte aan? Jij weet het beste hoe je kunt werken in het belang van de winkel én de klant. 

Zo kan jouw werkdag eruit zien

Op zaterdagochtend bekijk je de verkoopcijfers van de afgelopen week. Je stuurt hierover een e-mail naar het hoofdkantoor. Daarna bekijk je welke producten vanaf maandag in de aanbieding zijn. Ook plaats je de bestellingen, zodat de winkel maandagochtend weer de juiste voorraad ontvangt. 

Omdat je gastheer of -vrouw bent, loop je regelmatig een rondje door de winkel. Je beantwoordt vragen van je personeel en van klanten. Aan het eind van de dag sluit je met een kop koffie aan bij een sollicitatiegesprek.

Werkzaamheden

 • Jij zorgt voor een schone en mooi ingerichte winkel
 • Jij schat in hoeveel voorraad je nodig hebt en verzorgt de bestellingen
 • Jij zorgt ervoor dat de juiste mensen bij je werken
 • Jij houdt de personeelsadministratie bij
 • Je geeft leiding aan het personeel 
 • Jij bouwt relaties op met je personeel, klanten en andere betrokkenen
 • Jij houdt de verkoopcijfers in de gaten
 • Jij legt verantwoording af aan het hoofdkantoor 
 • Je spreekt, leest en schrijft goed in het Engels

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Vervolgopleidingen

 • Hbo Small Business and Retail Management
 • Human Resource Management (Personeel & Arbeid)
 • Een Associate Degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau): Ondernemen

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.

Annemieke Zwanenbeek

Contactpersoon voor deze opleiding op de Prins Alexanderlaan

Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem gerust contact met me op.

Bea Zahiri-Louwes

Docent op locatie Benthemplein 15 in Rotterdam

Heb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.

Ariba Charif

Docent op locatie Benthemplein 15 in Rotterdam

Heb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.

Richard Vermaas

Contactpersoon voor deze opleiding op de Prins Alexanderlaan

Heb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.

Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Business
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan