vragen
bbl - mbo niveau 4
 • Start:feb 2020 of aug 2020
 • Start in feb. bij voldoende aannmelding
 • Crebonummer:25055
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Optiek

Opticien bbl

Meer dan de helft van de Nederlanders draagt een bril of contactlenzen. In de optiekbranche is dus genoeg werk te vinden. Werken in de optiek is bovendien boeiend en afwisselend. Het ene moment ben je bezig met techniek, zoals het slijpen van glazen of het solderen van een montuur, het andere moment ben je bezig met een verkoop of een oogmeting.

 • De opleiding

  Een opticien draagt zorg voor een passende bril, die goed kijkt én goed staat.

  Als opticien adviseer je mensen van jong tot oud over een passend montuur, terwijl je er tegelijkertijd rekening mee houdt dat het uitgekozen montuur geschikt is voor de brillenglazen. Dit vraagt inzicht, geduld en de bereidheid om advies te geven. Je moet dus goed met mensen kunnen omgaan.

  beeld bij optiek oogmeting

  In Nederland heeft meer dan 50 procent van de inwoners behoefte aan een hulpmiddel om goed te zien. Of het nu gaat om een bril voor veraf of dichtbij, met ontspiegelde of gekleurde glazen of om harde of zachte contactlenzen … je kunt hiervoor terecht bij een optiekbedrijf (brillenwinkel of opticien). Spreekt dit je aan? Lees dan snel verder over de opleiding Opticien.

  • Meer over deze opleiding

   De opleiding bestaat uit drie onderdelen:

   Het niveau
   Er zijn drie niveaus:

   • Verkoopmedewerker optiek
   • Allround medewerker optiek
   • Opticien

   Het basisdeel
   Het basisdeel is het algemene deel van de opleiding en is voor iedereen hetzelfde. Na het afronden van het basisdeel start je met het deel van de opleiding waar jij voor hebt gekozen (Verkoopmedewerker, Allround medewerker of Opticien).

   Leren
   Op school leer je de theorie en de technische handelingen die horen bij het beroep. Je leert bijvoorbeeld alles over brillen en de werking van apparatuur. Dit leer je bij vakken als Anatomie en Pathologie,  Theoretische Optica en Refractietheorie.

   Werk
   Je gaat een BBL opleiding volgen als je al een baan hebt. Je gaat dus werken en leren tegelijk. Een dag in de week ga je naar school en de rest van de week ben je aan het werk. Je wordt verwacht een arbeidscontract te hebben, bij een optiekbedrijf, voor minimaal 24 uur per week.

   Keuzedelen
   Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, en Engels. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. Met het keuzedeel kun je jouw opleiding verbreden en verdiepen, maar je richt je hiermee ook op doorstroommogelijkheden. Zo is er bijvoorbeeld het keuzedeel 'Oogzorg'. In overleg met bedrijven uit de regio worden er voor de opleidingen extra onderdelen ontwikkeld die je kunt gaan volgen. Zet je keuzedelen strategisch in en je vergroot jouw kans op een vervolgopleiding of werk. Zo sluit de opleiding steeds meer aan op je toekomstige beroep.

   Soms kunnen de keuzedelen ervoor zorgen dat je vrijstellingen krijgt in je vervolgopleiding.

   Keuzedelen, die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt. 

  • Beroepen

   • Allround medewerker optiek
   • Opticien
   • Verkoopmedewerker optiek
  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bbl-opleiding. Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan heb je per week drie of vier dagen praktijk, plus een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is er ook een bol-variant. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat kan gemiddeld ongeveer vier dagen per week zijn en één dag per week stage, of je loopt een een blokstage, waarbij je dus een hele periode lang alleen maar stage hebt.

  • Leer- en stagebedrijven

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen. Kijk onderstaand voor de aanvullende vooropleidingseisen van deze opleiding.
   • Wanneer je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Opleidingseisen

   Je kunt met de opleiding starten als je in het bezit bent van:

   • Een vmbo-diploma gemengde of theoretische leerweg.
   • Een bewijs dat je drie leerjaren havo of vwo met in het vakkenpakket wiskunde met gunstig gevolg hebt doorlopen.
   • Een havo-diploma (in dit geval kun je de studie mogelijk binnen 2 jaar afronden).

   Aanbevolen

   De opleiding Opticien kent meerdere vakken waarbij wiskunde erg belangrijk is. Het is dus gunstig als je tijdens jouw vooropleiding wiskunde gevolgd hebt. 

   Motoriek als aanvullende wettelijke eis

   Het is belangrijk dat je een fijne motoriek hebt. Bij twijfel aan vermogen tot jouw vaardigheden met betrekking tot de fijne motoriek wordt er een test afgenomen. Welke testen dat precies zijn en welke normen daarbij worden aangehouden is op dit moment landelijk helaas nog niet bepaald.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9522359,4.5536946)
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
 • Na je diploma

  Na het behalen van je diploma kun je gaan werken in een optiekwinkel. Doorstuderen kan natuurlijk ook. Je kunt bijvoorbeeld doorstuderen voor contactlensspecialist of optometrist. Dit laatste beroep gaat meer de medische kant op.

  • Het beroep

   Een opticien is opgeleid om alle handelingen binnen een optiekbedrijf  uit te kunnen voeren. Naast het adviseren, verkopen en repareren van alle mogelijke brillen, kan de opticien ook volgens de juiste methode oogmetingen doen. Het resultaat van een meting is het brilvoorschrift dat de klant een comfortabel zicht gaat geven. Een opticien kan, naast alle werkzaamheden van een opticien, ook het bedrijf op goede wijze leiden. De opticien is ook degene die klachten van de klant naar tevredenheid oplost. Je werkt niet alleen in de winkel en de werkplaats, maar ook in de oogmeetruimte.

   Een opticien heeft verstand van ogen en mode. Met een bril moet je immers scherp kijken en er goed uitzien! Je adviseert allerlei mensen van jong tot oud over een passend montuur, terwijl je er tegelijkertijd rekening mee houdt dat het uitgekozen montuur geschikt is voor de brillenglazen. Dit vraagt inzicht, geduld en de bereidheid om advies te geven. Je moet het dus leuk vinden om met mensen bezig te zijn.

   De brillenglazen komen op sterkte uit de fabriek, maar zijn nog helemaal rond en passen dus nog niet in een montuur. Een opticien slijpt de glazen en zet ze vervolgens in het door de klant uitgekozen montuur. Daarvoor is geavanceerde apparatuur nodig. Deze apparatuur is natuurlijk ook op school aanwezig en jij gaat op school leren hoe je deze apparaten moet bedienen.

   Ook houd je als opticien in het oog of je de klachten van een klant verhelpt met een bril of de klant door moet sturen naar een oogarts. Met moderne apparatuur stel je een goed brilvoorschrift samen.

   Hoewel de verkoop van brillenglazen op het eerste gezicht een eenvoudige taak lijkt, komt het op jouw vakkennis aan of de klant de juiste brillenglazen in zijn montuur krijgt. Het aanbod van brillenglazen is groot. Als de klant daarbij ook een leesbril nodig heeft, dan is de keuze nog groter.

   De opleiding Opticien is dus een hele diverse opleiding. Je gaat op school aan de slag met theorie en vaardigheden en je gaat tijdens je stage ervaring opdoen in de praktijk. Na drie jaar ga je de school verlaten met een mooi diploma op zak.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De data voor het nieuwe schooljaar kun je zien op Open dagen 2019-2020.

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • OPEN DAG 😀 KOM JE OOK
  OP 10 MAART?
  Schrijf je in voor de Open dag!
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Extra item

  'Ik draag al vanaf mijn vierde jaar een bril. Daardoor kwam ik op jonge leeftijd al in brillenwinkels en kreeg ik te maken met oogmetingen. Dat vond ik toen al interessant en nu, zoveel jaar later, nog steeds. Dus voor mij was de beslissing om de opleiding Opticien te gaan volgen makkelijk gemaakt. Het contact met klanten staat bij mij op nummer 1. Mensen helpen de perfecte bril te vinden is zo leuk. De afwisseling van werkzaamheden vind ik ook leuk. Je geeft advies, je verkoopt, je doet metingen en alles daaromheen. Op school word je goed voorbereid op de praktijk. Zadkine heeft hiervoor het ultieme praktijklokaal, namelijk een eigen brillenwinkel, Zadzien, gerund door studenten. Echt heel tof!!'
bbl - mbo niveau 4
 • Start:feb 2020 of aug 2020
 • Start in feb. bij voldoende aannmelding
 • Crebonummer:25055
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.