vragen
bol - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:23069
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Juridisch of Secretarieel

Managementassistent /directiesecretaresse

In studiejaar 2018/2019 kun je deze opleiding volgen op locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam Oost. Je kunt deze opleiding ook volgen op locatie Sportlaan 15 in Spijkenisse.

Het beroep managementassistent heeft de afgelopen jaren een enorme verandering ondergaan. Van een functie voornamelijk op kantoor met een vaste werkplek is het beroep veranderd in een Management Assistant die op de werkplek, op afstand en in het internationale bedrijfsleven deadlines bewaakt, meedenkt, projecten coördineert, professionele telefoongesprekken voert en zakelijke bijeenkomsten organiseert. Kortom: een allround en flexibele managementassistent die ervoor zorgt dat de managers hun werk goed kunnen uitvoeren. Dit maakt het een veelzijdig en afwisselend beroep, geen dag is hetzelfde. Spreekt dit je aan? Lees dan snel verder.

 • De opleiding

  Door de veranderende inhoud van het beroep, hebben wij de opleiding samen met het bedrijfsleven vernieuwd. Omdat je wordt opgeleid voor een allround en veelzijdig beroep, leer je prioriteiten stellen en jezelf voortdurend ontwikkelen. Ook leer je met deadlines omgaan en projectmatig werken, iets wat bijvoorbeeld belangrijk is bij het organiseren van kleine en grote bijeenkomsten. Je krijgt ook les in het zakelijk gebruik van social media en vakkundig communiceren. Lijkt dit je interessant? Lees dan meer over deze brede opleiding.

  Mbo Managementassistent 

  • Meer over deze opleiding

   Tijdens je hele opleiding staat het beroep centraal. Doordat je tijdens je opleiding als managementassistent werkt aan praktijkopdrachten en beroepsgerichte projecten, ontwikkel je de competenties die je nodig hebt voor dit veelzijdige beroep. Je leert de juiste vaardigheden, vakkennis, houding en ontwikkelt praktijkervaring.
    
   Mbo Managementassistent

   Zakelijk communiceren

   Een managementassistent communiceert uit naam van de manager en/of het bedrijf. Daarom krijg je training in zakelijke communicatie in het Nederlands en Engels, zowel mondeling als schriftelijk. Je leert bijvoorbeeld hoe je een professioneel telefoongesprek voert, zakelijke correspondentie behandelt, hoe je een netwerk opbouwt en onderhoudt en hoe je vakkundig handelt vanuit de opdrachtgever (de manager).
    
   Organiseren van jouw werkzaamheden
   Omdat managementassistent een coördinerend beroep is, leer je ook hoe je jouw werkzaamheden kunt plannen, hoe je prioriteiten stelt, deadlines bewaakt en behaalt en het overzicht houdt over de diverse werkzaamheden. Daarnaast leer je projectmatig werken, iets wat bijvoorbeeld een must is bij het organiseren van bijeenkomsten.
    
   Ook belangrijk
   In dit beroep spelen je werkzaamheden zich af op organisatieniveau, daarom krijg je onder andere les in algemene economie, praktijkprojecten, management, public relations & communicatie en zakelijk gebruik van social media.
    
   Natuurlijk zijn ook de juiste digitale vaardigheden in dit beroep erg belangrijk, daarom leer je alle ins en outs van het Office-pakket, onder andere Word, PowerPoint en Excel. De spil van de opleiding is het leren organiseren van bijeenkomsten en evenementen. Je start met het organiseren van een ouderavond, samen met je klasgenoten. Later in de opleiding organiseer je diverse excursies en neem je deel aan workshops en evenementen op school en extern. In je examenjaar organiseer je als onderdeel van je examen een grote zakelijke bijeenkomst in de praktijk. Kijk eens op ons blog voor een voorbeeld van een evenement.
    
   Keuzedelen
   Tijdens de opleiding worden er per leerjaar verschillende keuzedelen aangeboden. In het 1e leerjaar is dit bijvoorbeeld het verplichte keuzevak ondernemend gedrag; je leert hoe je als werknemer goed functioneert in het bedrijfsleven. De arbeidsmarkt vraagt om kennis van de Duitse taal en daarom is Duits in leerjaar 2 het verplichte keuzedeel.
    
   In het 3e leerjaar is het mogelijk om te kiezen voor:
   • Keuzedeel doorstroom hbo. Wij werken hiervoor samen met de Associate degree-opleiding Officemanagement van Hogeschool Rotterdam. Met dit keuzedeel word je goed voorbereid op het studeren in het hbo.
   • Keuzedeel ondersteunen bij HRM-processen. Je kunt later dan bijvoorbeeld werken op een afdeling personeelszaken.
   Sprintopleiding is maatwerk

   De opleiding Managementassistent/directiesecretaresse op niveau 4 duurt 3 jaar. Heb je het diploma Secretaresse op niveau 3 al behaald, dan kun je de opleiding Managementassistent/directiesecretaresse op niveau 4 in 1,5 jaar volgen. Denk jij dat je ervoor in aanmerking komt om de opleiding versneld te doen? Vraag ons dan naar de mogelijkheden. Neem contact op met:

   • Mevrouw A. Hanssen (voor de Prins Alexanderlaan): J.Hanssen@zadkine.nl
   • Mevrouw D.E. van Leijden (voor de Sportlaan): D.E.vanLeijden@zadkine.nl
   Maatwerktraject niveau 4
   Je komt in aanmerking voor een maatwerktraject voor onze niveau 4-opleiding wanneer je:
   • In bezit bent van een mbo-diploma Secretaresse (niveau 3), een havo-diploma of een overgangsbewijs van 5 naar 6 vwo.
   • Een voldoende haalt voor de intaketoetsen waarvoor je na aanmelding voor deze opleiding wordt uitgenodigd (Nederlands en rekenen).
   Wil jij hiervoor in aanmerking komen? Dan doe jij bij ons een capaciteitentest, als onderdeel van de intake.

   Stage
   Uiteraard loop je ook stage (beroepspraktijkvorming), dit is ieder leerjaar een belangrijk praktijkonderdeel van je opleiding.  
    
   Uitstroomrichtingen
   Je krijgt eerst een basisjaar. Dit is een gezamenlijk jaar voor niveau 3 en 4. Daarna ga je verder met je uitstroomrichting: Secretaresse/junior managementassistent (niveau 3) of Managementassistent/directiesecretaresse (niveau 4).

   Secretaresse (junior managementassistent), niveau 3 (25152 )
   Met deze uitstroomrichting word je opgeleid om een afdeling bij de organisatie en uitvoering van opdrachten vakkundig te ondersteunen. Lees meer over de uitstroomrichting Secretaresse (junior managementassistent).

   Managementassistent/directiesecretaresse niveau 4 (25151)

   Een managementassistent/directiesecretaresse werkt zelfstandig en op organisatieniveau. Dit betekent dat je initiatief toont, plant, coördineert en je eigen werkzaamheden organiseert. Je stelt prioriteiten en geeft leiding.
  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer en stagebedrijven

   Bij het zoeken van een opleiding die bij je past komt nog een belangrijk aspect om de hoek kijken: wat zijn de kansen om een baan te vinden als je straks je diploma op zak hebt?

   Kans op werkEr zijn twee sites waar je goede informatie kunt vinden. In www.kansopwerk.nl zie je onderaan het scherm een balk waar je een beroep kunt intikken en de regio (neem een grotere plaats, bijvoorbeeld Rotterdam). Als resultaat zie je dan de kans op werk en de kans op stage.

   Je kunt ook naar www.stagemarkt.nl gaan om uit te zoeken welke kans je hebt op stage. Op deze website kunt je preciezer zoeken door het crebo van de opleiding in te vullen (in het infoblok bovenaan deze opleiding) en de postcode van de wijk waar je stage zou willen lopen. Bedenk wel dat deze website niet letterlijk elke stageplek kan tonen. 

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

   Voor deze opleiding moet je een laptop aanschaffen.

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Omdat je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze. Let op: voor deze opleiding is per jaar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.
 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Sportlaan 15
  Sportlaan 15, 3202 VW, Spijkenisse (51.8545032,4.3090097)
  Prins Alexanderlaan 55
  Prins Alexanderlaan 55, 3067 GB, Rotterdam (51.9507303,4.5508539000000008)
  • Sportlaan 15

   Sportlaan 15
   3202 VW Spijkenisse
   T (0181) 67 91 11

   Opleidingen in de richtingen Financieel, Secretarieel, Handel en ICT.

   Op deze locatie worden opleidingen verzorgd van het Business College.

  • Prins Alexanderlaan 55

   Prins Alexanderlaan 55
   3067 GB Rotterdam
   T (088) 945 10 00

   Opleidingen in de richtingen administratie, financieel, secretarieel, juridisch, marketing & communicatie, commercie, detailhandel (retail) en sport & bewegen.

   Download locatiegids 

   Prins Alexanderlaan 55: een grote, mooie locatie direct naast het trein- en metrostation Rotterdam Alexander. Je kunt ons dan ook uitstekend bereiken per openbaar vervoer.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Je diploma en dan?

   Met het diploma Managementassistent/directiesecretaresse kun je gaan werken als Managementassistent, Assistant, Management Assistant, directiesecretaresse, Executive Assistant. Je kunt werkzaam zijn binnen elke organisatie met een directie of manager(s): overheids-, profit- en non-profitorganisaties. Je kunt dus vrijwel overal aan de slag. Met het niveau 4-diploma kun je er ook voor kiezen om door te stromen naar een hbo-opleiding.

   Het beroep managementassistent
   Je bewaakt de deadlines van de manager. Je voert professionele telefoongesprekken. Je houdt de social media van het bedrijf bij. Ondertussen organiseer je ook een conferentie en zorg je ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld is.

   Managementassistent is een allround functie, waarin je veel te maken hebt met externe contacten. Omdat de werkzaamheden zich afspelen op organisatieniveau, ben je voortdurend aan het organiseren, coördineren en communiceren. Je schakelt snel tussen verschillende werkzaamheden, dit maakt het werk heel afwisselend.

   Het ene moment plan je bijvoorbeeld een belangrijke afspraak en behandel je zakelijke correspondentie, het andere moment ontvang je bezoekers op een evenement dat je zelf hebt georganiseerd, of organiseer je een zakenreis, een conferentie of regel je een sollicitatieprocedure. Je bent zakelijk en professioneel en kunt met vertrouwelijke informatie omgaan. Je bent de rechterhand van de manager of directie. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met:

   • Bewaken van deadlines en coördineren van agenda’s
   • Verzorgen van de interne en externe communicatie
   • Opbouwen & onderhouden van het zakelijk netwerk
   • Social media & netwerken
   • Verzorgen van bedrijfscorrespondentie
   • Plannen & organiseren van zakelijke bijeenkomsten

   In dit beroep is het belangrijk dat je een dienstverlenende instelling hebt. Veel werkzaamheden verricht je zelfstandig. Je neemt zelf het initiatief tot het bedenken van oplossingen en stelt prioriteiten. Ook ben je een belangrijke spil in het opbouwen van goede werk- en klantrelaties.

   Past dit beroep bij jou?
   Je vindt organiseren leuk. Je kunt meerdere dingen tegelijk en prioriteiten stellen. Je bent goed in Nederlands en Engels en beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Je wilt je voortdurend ontwikkelen. Daarnaast heb je een professionele instelling en ben je representatief. Herken jij jezelf hierin? Dan vind je dit beroep vast interessant.
  • Vervolgopleiding

   Met het niveau 4-diploma kun je doorstromen naar veel hbo-opleidingen.
    
   Denk bijvoorbeeld aan:
   • Associate degree Officemanagement (2-jarige opleiding op hbo-niveau), hierna kun je naar het 3e jaar van de opleiding Bedrijfskunde MER
   • Management Economie & Recht (MER) 
   • Media & Entertainment Management
   • Communicatie 
   • Human Resource Management
 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Elk jaar organiseren we vier open dagen. Op dit moment is de laatste Open dag van het schooljaar geweest.

   Maar dat betekent niet dat we je niet kunnen helpen! Heb je nog vragen? Bel of mail het Studiekeuzecentrum of meld je aan voor een meeloopdag en kom ervaren hoe jouw toekomstige opleiding er uitziet.

    

  • Stay connected - nieuwsbrief van Zadkine

   Vraag de nieuwsbrief aanVul je gegevens in en ontvang nieuws van Zadkine!

   Je ontvangt per e-mail meer informatie over:

   • Belangrijke data, zoals onze Open dagen.
   • Belangrijke informatie.
   • Nieuwe opleidingen.
   • Opleidingen met een goed toekomstperspectief.
   • Handige studietips.
   • En natuurlijk het laatste Zadkine-nieuws.

   vraag de nieuwsbrief aan

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • In de praktijk

  Lees meer: onze studenten houden hun ervaringen bij op het Zadkine blog.

   

 • Kennismaken met...

  Valery

  ‘Als managementassistent ben je een allround duizendpoot’

  Mbo Managementassistent/directiesecretaresse
  Er zijn van die mensen die geboren lijken te zijn voor een bepaald beroep. Valery van der Gaag (21) is er daar duidelijk één van. De opleiding Managementassistent/directiesecretaresse past haar als een jas.

  ‘Kantoormiep’, ‘tikgeit’, ‘regelneef’. Als je Valery boos wilt krijgen, moet je vooral in dat soort termen praten over ‘haar’ beroep. Alhoewel, ze snapt de vooroordelen ergens ook wel. “Het werk van een managementassistent is de afgelopen jaren heel erg veranderd. Een goede managementassistent is een allround duizendpoot!”

  Hoewel nog een vol schooljaar te gaan van deze niveau 4-opleiding, gedraagt Valery zich nu al als een volleerd assistant. Enthousiast, oplossingsgericht en tot in de puntjes verzorgd. “Mijn droom: om ooit aan de slag te gaan als het ‘visitekaartje’ van een groot bedrijf als Unilever of MediaMarkt.”

  Een baan waar Zadkine haar goed op voorbereidt. De belangrijkste les die ze er heeft geleerd: een goede voorbereiding is het halve werk. “Door het maken van lijstjes en draaiboeken leer je het overzicht houden en hoofd- van bijzaken scheiden.”

  Voor Valery is het duidelijk: ze had zich geen betere studie kunnen wensen. De opleiding is zo veelzijdig, dat je na de opleiding over de juiste capaciteiten beschikt om door te studeren of te gaan werken.
bol - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:23069
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.