vragen
bol - mbo niveau 3
 • Start:augustus 2019
 • 2019
 • Crebonummer:25054
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Optiek

Allround medewerker optiek bol

Als allround medewerker optiek ben je vooral bezig met het verkopen van producten en het helpen van klanten. Het ene moment ben je bezig met techniek, zoals het slijpen van glazen of het solderen van een montuur, het andere moment ben je bezig met de verkoop en voorraadbeheer. Je hebt kennis in huis over het oog en welke problemen opgelost kunnen worden met brillen en lenzen, maar ook over kleuren en modetrends op brilgebied.

 • De opleiding

  Verkoop, mode en ook met techniek aan de slag?
  Als allround medewerker optiek sta je niet alleen in de winkel, maar ben jij ook degene die de bewerkingen aan brillenglazen en monturen doet.

  beeld bij optiek oogmeting

  Tijdens de opleiding leer je alles over brillen en (voor)metingen, maar je leert ook hoe je moet verkopen, adviseren en hoe je de betalingen regelt. Voor een allround medewerker optiek is het belangrijk dat je goed kan werken met je handen en dat je de nodige mensenkennis hebt.

  Iets voor jou? Lees dan snel verder over de opleiding Allround medewerker optiek.

  • Beroepen

   • Allround medewerker optiek
  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer- en stagebedrijven

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.

  • Meer over deze opleiding

   De opleiding bestaat uit drie onderdelen:

   Het niveau
   Er zijn drie niveaus:

   • Verkoopmedewerker optiek
   • Allround medewerker optiek
   • Opticien

   Het basisdeel
   Het basisdeel is het algemene deel van de opleiding en is voor iedereen hetzelfde. Na het afronden van het basisdeel start je met het deel van de opleiding waar jij voor hebt gekozen (Verkoopmedewerker, Allround medewerker of Opticien).

   Leren & stage
   Op school leer je de theorie en de technische handelingen die horen bij het beroep. Je leert bijvoorbeeld alles over brillen en de werking van apparatuur.

   Daarnaast krijg je vakken als Verkoop, Assortimentsbeheer en Theoretische Optica. Verder ga je ook stage lopen en ervaring op doen in de praktijk.

   Keuzedelen

   Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Vanuit je opleiding krijg je keuzedelen aangeboden waaruit je een keuze kunt maken. Door keuzes te maken die bij jouw kwaliteiten en toekomstplannen passen haal je meer uit de opleiding. Soms kunnen de keuzedelen ervoor zorgen dat je vrijstellingen krijgt in je vervolgopleiding.

   Keuzedelen, die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

   De beroepsopleiding Allround Medewerker Optiek duurt 3 jaar, maar kan korter als je het diploma Verkoopmedewerker Optiek (niveau 2) al op zak hebt. Dit wordt bepaald in een individueel gesprek.

  • Opleidingskosten

   Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hun ouders komen voor allerlei opleidingskosten te staan. In de eerste plaats zijn er schoolkosten, zoals het aanschaffen van schoolboeken. Soms komen er ook wettelijke kosten bij in de vorm van lesgeld (cursusgeld).

   Wettelijke kosten voltijd-mbo

   Je betaalt alleen lesgeld als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een voltijd-mbo-opleiding volgt. Voor schooljaar 2018-2019 is dat € 1.155.

   Wettelijke kosten deeltijd-mbo/bbl

   Je betaalt alleen lesgeld (cursusgeld) als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een deeltijd-mbo-opleiding of een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgt. Voor schooljaar 2018-2019 is dat bedrag € 240 voor niveau 1 en 2 (de assistent-, entree- en basisberoepsopleiding) en € 582 voor niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding).

   Schoolkosten

   Schoolkosten zijn bijvoorbeeld:

   • leermiddelen die nodig zijn om de lessen voor te bereiden, zoals boeken, readers, schriften en mappen. De kosten van leermiddelen blijven voor het schooljaar 2018-2019 onveranderd. Voor meer informatie, lees het nieuwsbericht hierover.
   • meer persoonlijke zaken, zoals werkkleding of speciale schoenen, als deze nodig zijn voor een bepaalde opleiding.

   Schoolkosten

   Naast de verplichte benodigdheden bieden ook veel opleidingen aanvullende activiteiten aan zoals een excursie, extra programma’s of speciale faciliteiten. Deze activiteiten zijn niet direct verplicht maar wij adviseren wel om ze bij Zadkine te bestellen.

   Het zijn activiteiten die bijvoorbeeld belangrijk zijn om met de hele klas te doen, voor de binding met je klasgenoten, voor de betrokkenheid met de branche van de opleiding en het is vaak goed voor je persoonlijke ontwikkeling.

   Kortom, naast de leermiddelen zijn deze activiteiten belangrijk voor het volgen van de studie. In de leermiddelenlijst zijn deze activiteiten per opleiding opgenomen.

   meer over boeken en leermiddelen meer over cursusgeld

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Wanneer je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Opleidingseisen

   Je kunt met de opleiding starten als je in het bezit bent van:

   • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg
   • Een mbo-diploma niveau 2

   Motoriek als aanvullende wettelijke eis

   Het is belangrijk dat je een fijne motoriek hebt. Bij twijfel aan vermogen tot jouw vaardigheden met betrekking tot de fijne motoriek wordt er een test afgenomen. Welke testen dat precies zijn en welke normen daarbij worden aangehouden is op dit moment landelijk helaas nog niet bepaald.

   Let op: voor deze opleiding is per jaar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9523762,4.5533833)
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
 • Na je diploma

  Na het behalen van het diploma kun je gaan werken als Allround Medewerker Optiek. Liever doorstuderen? Dat kan. Je kan doorstromen naar de opleiding Opticien (niveau 4).

  • Het beroep

   Als Allround Medewerker Optiek ben je meestal de eerste persoon die een klant ziet als hij of zij een optiekwinkel binnenloopt.
   Je verkoopt brillen, contactlenzen en je adviseert klanten over de verschillende soorten lenzen, brillenglazen en monturen. Jij bent ook degene die zorgt voor de juiste bewerking van het montuur, het slijpen van glazen, de montage van de glazen en je voert reparaties uit. Verder houd je de voorraad bij en geef je aan wanneer artikelen bijbesteld moeten worden.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier. De laatste Open dag in schooljaar 2018-2019 was op dinsdag 12 maart 2019.

   De data voor het nieuwe schooljaar kun je zien op Open dagen 2019-2020.

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

bol - mbo niveau 3
 • Start:augustus 2019
 • 2019
 • Crebonummer:25054
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.