StudieMatch
Zoeken
Menu

Alvast mbo

Wat vervelend. Je bent net gezakt voor je vmbo-tl-diploma. Het scheelde niks. Je hebt een of twee vakken nét niet gehaald. Terwijl je misschien wel een voldoende hebt voor alle vakken die je nodig hebt voor je vervolgopleiding. 

Goed nieuws: je kunt toch aan je mbo-opleiding beginnen en tegelijkertijd je vmbo-tl-diploma halen. Dit traject heet Alvast mbo. Het is een samenwerking tussen Zadkine, Albeda en VAVO Rijnmond College. Lees hier hoe het werkt. 
 

Studeren en je vmbo-diploma halen

Met Alvast mbo kun jij ‘s avonds je vmbo-diploma halen bij het volwassenenonderwijs (VAVO). Overdag begin jij gewoon met je mbo-opleiding. Zo hoef je geen jaar over te doen en kun je direct beginnen met je beroepsopleiding. 

Overdag en ‘s avonds naar school

Het is wel een uitdagend traject, want je bent de hele week bezig met school. Overdag, ‘s avonds en zelfs in het weekend. Dat vraagt om een goede planning van school, huiswerk, je bijbaan en o ja, je sociale leven. 

Voordelen van Alvast mbo

Als je je vmbo-tl diploma haalt én goede cijfers haalt op het mbo, stroom je meteen door in het tweede jaar van je mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Dat betekent dat je in een jaar tijd zowel je vmbo-tl diploma als het eerste jaar van je mbo-opleiding afrondt. Dat is een jaar winst!

Lees meer over Alvast mbo in deze folder. 

Hoe meld ik me aan voor Alvast mbo?

Zie jij het traject Alvast mbo zitten? Zo werkt het. 

Toelatingseisen

Hieraan moet je voldoen als je het traject Alvast mbo wilt volgen: 

  • Je zit op het vmbo-tl 
  • Je moet nog slechts twee vmbo-tl vakken halen voor je diploma 
  • Je volgt de verplichte intake-activiteiten van Zadkine
  • Ben je minderjarig, dan heb je akkoord nodig van je middelbare school
  • Je hebt je voor 1 april aangemeld voor een mbo-opleiding

Hulp nodig?

Heb je vragen over dit traject, twijfel je of jij Alvast mbo kunt volgen of heb je hulp nodig bij het aanmelden? Neem contact op met het Studiekeuzecentrum. We helpen je graag verder.

Studiekeuzecentrum

Jouw loopbaanadviseur

Hulp nodig bij aanmelding? Of bij het maken van een studiekeuze? Whatsap, bel of mail ons. We zijn telefonisch bereikbaar van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Een studiekeuzegesprek kan op alle werkdagen worden ingepland. 

J. Lindenburg

Vavo Rijnmond College

Of stel jouw vraag over Alvast mbo aan het VAVO Rijnmond College. 

Geen diploma, wel mbo

Je kunt het traject Alvast mbo niet volgen. Of misschien wil je het niet volgen. Want hallo, je hebt ook nog een sociaal leven. Hoe volg je dan toch een mbo-opleiding? 

Het belangrijkste is om alsnog een vmbo-diploma te behalen. Bijvoorbeeld door het jaar opnieuw te volgen. Lukt dat niet, dan is er een alternatief. Volg een mbo-opleiding op niveau 1 bij het Startcollege. Deze entreeopleiding duurt 1 jaar. Hierna kun jij werken als assistent of kun je doorstromen naar niveau 2. 

Bekijk alle entreeopleidingen

Lees meer over alle entreeopleidingen op het Startcollege. Er zijn verschillende richtingen mogelijk. Je kunt iets doen met dienstverlening, techniek of horeca. Kijk wat bij jou past.