Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Uurwerktechnisch restauratiespecialist

School & Stage (BOL)

In het leslokaal
Student uurwerktechnicus aan het werk
Uurwerktechnisch specialist aan het werk
Uurwerktechnicus Restauratie Specialist Ruben

In het kort

Jij bent een vakspecialist. Je repareert, onderhoudt en restaureert horloges en klokken. Mechanische en elektrische uurwerken. Wie weet start jij na de opleiding een eigen reparatie- of restauratieatelier. Of je gaat in de luxe industrie aan de slag waar je service uitvoert aan horloges van bekende merken, of werkt op de design afdeling. Waar je ook werkt: jij weet van alles over stijl, herkomst en de waarde van een klok of horloge.

Tijdens de opleiding maak je een keuze uit een van de drie volgende profielen:

  •  Restauratie & Conservatie specialist
  • Luxury Specialist
  •  Designer

Over jouw opleiding

Tijdens de opleiding Uurwerktechnisch restauratie specialist leer jij heel precies werken aan aan ingewikkelde mechanieken. Jij wordt een echte vakspecialist. De eerste twee leerjaren vormen een sterkte basis. Daarna specialiseer jij je: je kiest een profiel. Hieronder lees je er alles over!

Luxury specialist

Jij bent een vakspecialist. Je repareert, onderhoudt en restaureert horloges en klokken van echte topmerken. Als luxury specialist kun je een eigen reparatie- of restauratieatelier in het hoog segment starten. Of je gaat aan de slag in de luxe industrie waar je service uitvoert aan horloges van bekende merken. Vintage horloges hebben geen geheimen voor jou. Jij voert reparaties uit volgens strikte kwaliteitseisen. Ook heb je de mogelijkheid om te certificeren voor een specifiek  merk atelier, zoals Breitling, Rolex, Panerai en andere top merken.

Met jouw passie voor luxe horloges, zit je goed op dit profiel van de opleding. Jij wil het beste voor de klant. Dat is mooi want jij werkt aan kostbare horloges. 
Tijdens deze opleiding gaan we met de klas op bezoek in Genève, bij een topmerk als Vacheron Constantin. Voor excellente studenten is er een kans om een training te volgen in Zwitserland.

Restauratie conservatie specialist

Als restauratie conservatie specialist weet jij alles van vintage horloges, antieke klokken en andere pre-owned uurwerken. Jij kunt deze uurwerken vakkundig herstellen en verkopen. Je leert opdrachten aannemen en welke prijs je voor de restauratie of conservatie kunt berekenen. Je kunt jouw klant straks ook van alles vertellen over stijl, herkomst en de waarde van de klok en/of het horloge. In deze opleiding is er veel aandacht voor het technische gedeelte van het beroep en het starten van een eigen bedrijf. Zo ga jij straks vol zelfvertrouwen aan het werk.

Kies jij voor dit profiel, dan ben je iemand die heel precies kan werken aan ingewikkelde mechanieken. Het restaureren van honderden jaren oude uurwerken zal een groot onderdeel van je carrière worden.
Tijdens deze opleiding gaan we met de klas op bezoek bij Neuchatel in Zwitserland, bij het museum voor horloges en klokken met hele bijzondere stukken. Na het afronden van de opleiding met dit profiel kun je op hbo-niveau verder studeren bij een restauratie opleiding. 

Designer

Kies jij voor het profiel Design? Dan is het maken van nieuwe ontwerpen helemaal jouw ding. Je start een eigen merk of productlijn en bent in staat om - naast het ontwerpen - ook veel van het technische werk van een horlogemaker uit te voeren. Je weet alles van de toeleveranciers binnen de branche. Ook kan je meewerken aan het ontwerp voor andere (top)merken.
Doordat je goed begrijpt wat de technische uitdagingen zijn binnen de uurwerkindustrie, kan je tijdens het ontwikkelen van een nieuw product goed inschatten wat er nodig is om het succesvol op de markt te brengen. Marketing krijgt veel aandacht binnen dit profiel.

In het profiel Designer leer jij alles over de basis van product design en hoe je een eigen identiteit geeft aan jouw merk. 2D en 3D (CAD) tekenen zijn een belangrijk onderdeel van je opleiding. Er is een mogelijkheid om een officieel certificaat te halen voor een toonaangevend CAD programma! Tijdens deze opleiding gaan we ook met de klas op bezoek in Genève, bij een topmerk als Vacheron Constantin. 

Wat ga ik doen?

Welk profiel je ook kiest: tijdens jouw opleiding maak je kennis met alle aspecten van het vak. Fijn mechanische bewerkingen zoals draaien, frezen en handmatige afwerken zijn onderdeel van de lessen. Je leert ook over het inrichten van je eigen atelier en het uitvoeren van kwaliteitscontroles op het hoogste niveau. Ook het verlenen van hoogwaardige service behoren tot je opleiding.

Stage lopen

Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Op deze opleiding loop je stage een van de top bedrijven die Nederland rijk is. 
Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine Vakschool Schoonhoven werkt intensief samen met bedrijven in het hele land én het buitenland. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst. 

Op  kansopwerk  kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt  kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden. 

Locatie

Schoonhoven is al heel lang dé Zilverstad van Nederland. En Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid wordt voor een baan in de goud-, zilver-, juwelier- en uurwerkbranche. Daarom komen studenten uit het hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad een gezellige sfeer. In school zit een hele goede kantine en er zitten twee supermarkten in de buurt.  

Schoonhoven is goed bereikbaar vanaf Rotterdam, Gouda en Utrecht. Vanaf Capelse brug pak je bus 295 en stapt uit in Schoonhoven Noord. Je loopt in twee minuten naar school.

Jouw vakken

Aan het werk

Werken in dit vak, biedt je vele kansen. De technische kennis, oog voor detail en handvaardigheid zullen je goed van pas komen tijdens je carrière. Naast de horloges en klokken kan je ook heel goed in de fijnmechanische sector aan het werk. 

Na het afronden van de opleiding kun je een eigen bedrijf starten of aan de slag gaan bij een werkgever die past in het door jou gekozen profiel. Ga jij aan de slag bij een restauratie atelier, klokkenrestaurator, luxe merk in Zwitserland, online service platform of de technische design afdeling van een topmerk?

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de studiekosten? Wat zijn de toelatingseisen? Hoe kan ik een kamer vinden? Je barst vast van de vragen.

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.

Jacqueline Rijneveld

Adviseur Plaatsing & Voorlichting

Heb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met Jacqueline.

Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Vakschool Schoonhoven
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan