Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Uurwerktechnicus (ondernemer)

School & Stage (BOL)

Of kom naar
Student Uurwerktechnicus (ondernemer) Ruben
Uurwerktechnicus (ondernemer) aan het werk
Student Uurwerktechnicus (ondernemer) Ruben
In het leslokaal
Student Uurwerktechnicus (ondernemer) Ruben

In het kort

Jij bent een vakspecialist. Je repareert, onderhoudt en restaureert horloges en klokken. Mechanische en elektrische uurwerken. Als uurwerktechnicus ondernemer kun je een eigen reparatie- of restauratieatelier starten. Je kunt werken in de luxe industrie waar je service uitvoert aan horloges van bekende merken. Je weet ook veel van vintage horloges waardoor je deze vakkundig kunt herstellen en verkopen. Ook kun je klokken restaureren en behouden voor de toekomst. Je leert opdrachten aannemen en welke prijs je daarvoor berekent. Je kunt de klant ook van alles vertellen over stijl, herkomst en de waarde van de klok en/of het horloge. In deze opleiding is er veel aandacht voor het technische gedeelte van het beroep en het starten van een eigen bedrijf.

Over jouw opleiding

Als uurwerktechnicus ondernemer kun je een eigen reparatie- of restauratieatelier starten. Je kunt werken in de luxe industrie waar je service uitvoert aan horloges van bekende merken. Je weet ook veel van vintage horloges waardoor je deze vakkundig kunt herstellen en verkopen. Zo ga jij straks vol zelfvertrouwen aan het werk.

Tijdens de opleiding maak je kennis met alle aspecten van het vak. Fijn mechanische bewerkingen zoals draaien, frezen en handmatige afwerken zijn onderdeel van de lessen. Je leert ook over de herkomst, geschiedenis en stijl van klokken en horloges. In het tweede jaar kies je voor uurwerkmaker (allround), klokkenmaker, of horlogemaker. Waar je ook voor kiest, jouw beroep is uniek.  

Wat?! Ook nog een actieve studentenvereniging en excursies? Yep. Tijdens de opleiding zal je je geen moment vervelen. Er is altijd wel ergens iets leuks of leerzaams te doen. Zoals met je klas op bezoek gaan in Genève bij een top merk zoals bijvoorbeeld Vacheron Constantin. 

Wat ga ik doen?

Met jouw passie voor horloges, klokken en techniek zit je goed op deze opleiding. Je kan heel precies werken aan ingewikkelde mechanieken, je bent een echte vakspecialist. Dat is mooi want jij werkt aan kostbare horloges en klokken. 
In het 1e jaar van de opleiding maak je kennis met alle aspecten van de uurwerkindustrie.

In het tweede jaar kies je voor: 

  • allround uurwerkmaker  
  • klokkenmaker 
  • horlogemaker  

Aan het einde van het tweede jaar kies je een keuzedeel zoals complexe klok-of horlogereparaties. Voorbeelden daarvan zijn: een Westminster, een chronograaf of een uurwerk met tourbilon.  

Stage lopen is ook een belangrijk onderdeel. Het is mogelijk om na deze opleiding op hbo-niveau verder te studeren. 

Stage lopen

Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Op deze opleiding loop je stage bij tenminste twee verschillende bedrijven. 
Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine Vakschool Schoonhoven werkt intensief samen met bedrijven in het hele land. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst. 

Op  kansopwerk  kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt  kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden. 

Locatie

Schoonhoven is al heel lang dé Zilverstad van Nederland. En Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid wordt voor een baan in de goud-, zilver-, juwelier- en uurwerkbranche. Daarom komen studenten uit het hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad een gezellige sfeer. In school zit een hele goede kantine en er zitten twee supermarkten in de buurt.  

Schoonhoven is goed bereikbaar vanaf Rotterdam, Gouda en Utrecht. Vanaf Capelse brug pak je bus 195 en stapt uit in Schoonhoven Noord. Je loopt in twee minuten naar school.

Jouw Vakken

Aan het werk

Hoe ziet het werk van een Uurwerktechnicus (ondernemer) eruit? Werken in dit vak, bied je vele kansen. De technische kennis, oog voor detail en handvaardigheid zullen je goed van pas komen tijdens je carrière. Naast de horloges en klokken kan je ook heel goed in de fijnmechanische sector aan het werk. 

Je vaardigheden in technisch tekenen, zowel 2D als 3D, bieden je ook kansen. Een eigen bedrijf starten zal voor jou geen enkel probleem zijn. 

Jij bent na het afronden van de opleiding aan het werk gegaan bij een bekend service atelier met Zwitserse horlogemerken. Je hebt een aantal jaar als horlogemaker achter een werkbank gewerkt. Daar heb je veel mooie kalibers mogen repareren. Nu ben je gevraagd als werkplaats manager van een nieuw online service platform. Het platform verkoopt luxe artikelen waaronder horloges van bekende merken. Je bent o.a. verantwoordelijk voor het correct laten uitvoeren van de reparaties.  

Ook kun je aan de slag bij een van de klokkenrestauratoren die Nederland rijk is. Hier kun je gaan werken aan de klokken van musea, veilinghuizen, antiquairs en klokken die je zit op beurzen zoals de PAN en de Tefaf. 

Je kunt je verder specialiseren bij een van de hoog aangeschreven restauratieopleidingen zoals het West Dean College in Engeland. Een baan als restaurator ligt voor jou nu binnen handbereik. 

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Vervolgopleidingen

Deze opleiding is een eindopleiding. Wel is het zo dat diverse afgestudeerde uurwerkstudenten een (bedrijfs)cursus volgen in bijvoorbeeld Zwitserland of Engeland om zo nog meer kennis en vaardigheden op te doen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de studiekosten? Wat zijn de toelatingseisen? Hoe kan ik een kamer vinden? Je barst vast van de vragen.

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.

Jacqueline Rijneveld

Adviseur Plaatsing & Voorlichting

Heb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met Jacqueline.

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan