Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan
Goudsmid vakhandeling

Ondernemer Goudsmid

School & Stage (BOL)

Lekker met je handen werken om iets moois te maken. En het ook nog zelf te bedenken. Als Goudsmid ontwerp, maak en repareer jij voornamelijk sieraden en kleine gebruiksvoorwerpen. Met de meest gewilde metalen in de wereld. Jij leert alle technieken om goud en zilver te kunnen bewerken. Maar ook kunststoffen en natuurlijke materialen.

Over jouw opleiding

Leren werken met goud en zilver, de meest gewilde metalen in de wereld? De technieken die je op deze materialen beoefent zijn zeer divers; bijvoorbeeld: montage-, giet-oppervlakte- en smeedtechnieken. Zo kun je iedereen gelukkig maken met een mooi sieraad. Naast het ontwerpen en maken van sieraden, leer je deze ook repareren. 

Als Ondernemer Goudsmid breng je veel uren door achter de werkbank. Dat maakt jou dan weer gelukkig. Je hebt veel mogelijkheden. Je kunt werken als zelfstandig ondernemer, ontwerper van sieraden of als reparateur in de juweliersbranche. Hoe gaaf zou het zijn om je eigen sieradenlijn te introduceren? 

Wat?! Ook nog een actieve studentenvereniging? Yep. Tijdens de opleiding zal je je geen moment vervelen. Er is altijd wel ergens iets leuks of leerzaams te doen. Zoals de Duitsland excursie waar je o.a. een beurs bezoekt en samen edelstenen gaat zoeken met een grote groep studenten en docenten.  

Wat ga ik doen?

In deze mbo-opleiding tot Ondernemer Goudsmid leer jij zeer diverse technieken om sieraden en kleine gebruiksvoorwerpen te kunnen ontwerpen, maken en repareren.  

Na het aanleren van de basisvaardigheden, maak je aan het eind van het 1e jaar een definitieve keuze voor het vervolgtraject: Ondernemer Goudsmid 4 of Ondernemer Zilversmid niveau 4.  

Het ondernemerschap staat in de opleiding tot Goudsmid centraal. Je leert dit vooral door het maken van een ondernemersplan en het ook echt opzetten van een (fictieve) onderneming. Tijdens de opleiding kun je ook twee interessante keuzedelen volgen zoals specialistische versieringstechnieken of CAD/3D printen. 

De opleiding sluit je af met een eindstage waarin je ook je meesterstuk maakt. Een meesterstuk is jouw eindwerk waarin je alles laat zien wat je geleerd hebt. 

Stage lopen

Een stage bij een bedrijf vormt een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine Vakschool Schoonhoven werkt intensief samen met bedrijven in het hele land. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst. 

Op kansopwerk  kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt  kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden. 

Tijdens de stageperiode maak je ook je Meesterstuk waarmee je laat zien wat je allemaal tijdens jouw opleiding hebt geleerd. 

Locatie

Schoonhoven is al heel lang dé Zilverstad van Nederland. En Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid wordt voor een baan in de goud-, zilver-, juwelier- en uurwerkbranche. Daarom komen studenten uit het hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad een gezellige sfeer. In school zit een hele goede kantine en er zitten twee supermarkten in de buurt.  

Schoonhoven is goed bereikbaar vanaf Rotterdam, Gouda en Utrecht. Vanaf Capelse brug pak je bus 195 en stapt uit in Schoonhoven Noord. Je loopt in twee minuten naar school.

Aan het werk

Hoe ziet het werk van een Ondernemer Goudsmid eruit? Jij zit veel aan een werkbank. Dat vind jij leuk om te doen. Aan je werkbank maak of repareer jij de mooiste sieraden.  

Je hebt pas geleden je eigen sieradenlijn geïntroduceerd. Het was hard werken om dit voor elkaar te krijgen. Maar het is jouw droom vanaf dat je klein was. Het sieraden ontwerpen en maken gaat je goed af. Je kunt er al je creativiteit in kwijt. Als je een bijzonder materiaal of vorm tegenkomt ga jij in je hoofd al aan de slag ermee. 

Wat je lastiger vond was het bedenken van jouw merknaam en je ondernemingsplan schrijven. Gelukkig heb je veel gehad aan de vakken op school. En je hebt hulp gehad van een goede vriend. Je kent hem nog van Vakschool Schoonhoven. De stage heeft ook geholpen om te bepalen wat jou uniek maakt. 

Je bent nu eerst online gestart. Kijken of er vraag is naar jouw sieraden. In de toekomst droom jij van je eigen atelier. Maar nu eerst gauw verder werken aan een bestelling voor een set trouwringen. Dat iemand straks zijn leven lang jouw ontwerp gaat dragen vind je best wel spannend. 

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de studiekosten? Hoe schrijf ik me in? Wat als ik niet aan de opleidingseisen voldoe? Je hebt vast veel vragen.

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student. 

Jacqueline Rijneveld

Adviseur Plaatsing & Voorlichting

Heb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met Jacqueline.

Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Vakschool Schoonhoven
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan