Ondernemer Juwelier
Gekozen leertype Werk & School (BBL)
Werk drie dagen per week bij een juwelier en haal je diploma Ondernemer Juwelier. Je leert klanten adviseren, etalages inrichten en nieuwe collecties presenteren. Daarnaast ontwikkel je ondernemersvaardigheden om zelf een succesvolle juwelierszaak te leiden.
Over jouw opleiding
Jij hebt al een berg praktijkervaring. Want je werkt minimaal drie dagen per week bij een juwelier. De overige tijd ga je naar Vakschool Schoonhoven. Je leert van alle opleidingen op Vakschool Schoonhoven wel iets. Voor jou komt theorie en praktijk nu heel mooi samen.
Je leert bijvoorbeeld wat er bij komt kijken om een sieraad te ontwerpen en maken. Je krijgt bijvoorbeeld ook les in edelsteenkunde. Zo word jij echt allround. Dat komt van pas als je klanten een goed advies geeft in de juwelierszaak.
Je leert op de opleiding hoe je nog beter kan etaleren. Want zoals je weet is het presenteren van sieraden super belangrijk. Ook leer jij specialistisch werk uit te voeren en wat erbij komt kijken om ondernemer te zijn.
Wat?! Ook nog een actieve studentenvereniging en excursies? Yep. Tijdens de opleiding zal je je geen moment vervelen. Er is altijd wel ergens iets leuks of leerzaams te doen. Zoals de Duitslandreis waar je samen met je klasgenoten en docenten op stap gaat.
Wat ga ik doen?
In deze mbo-opleiding tot Ondernemer Juwelier combineer jij werken en leren. Je verfijnt daarbij je kennis over de sieradenbranche. Zo heb je straks je mbo-diploma én altijd een passend advies voor de klant. Je beschikt hiervoor over vakkennis op het gebied van goud, zilver, edelstenen en uurwerken. Je vindt het leuk om met mensen om te gaan en kunt daardoor ook goed naar de klant luisteren.
Naast de algemene vakken Nederlands, Engels en rekenen krijg je onder andere de vakken verkoopkunde, edelsteenkunde en artikelkennis. Je specialiseert jezelf aan de hand van thema’s als branding, sales en online marketing.
Aan het eind van het 1e jaar specialiseer je jezelf ook door het kiezen van een keuzedeel: verdieping Edelsteenkunde, of Stijlleer en waardebepaling.
Stage lopen
Je gaat ook op stage, vier dagen per week. Zo leer je hoe het is om bij verschillende juwelierszaken te werken. Of hoe het is in een andere rol in de branche, zoals bijvoorbeeld creatief inkoper bij een groothandel. Zadkine Vakschool Schoonhoven werkt intensief samen met bedrijven in het hele land. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
Een belangrijk deel van het examen, de Proeven van Bekwaamheid, vinden plaats in de stageperiode.
Locatie
Schoonhoven is al heel lang dé Zilverstad van Nederland. En Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid wordt voor een baan in de goud-, zilver-, juwelier- en uurwerkbranche. Daarom komen studenten uit het hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad een gezellige sfeer. In school zit een hele goede kantine en er zitten twee supermarkten in de buurt.
Schoonhoven is goed bereikbaar vanaf Rotterdam, Gouda en Utrecht. Vanaf Capelse brug pak je bus 195 en stapt uit in Schoonhoven Noord. Je loopt in twee minuten naar school.
Aan het werk
Hoe ziet het werk van Ondernemer Juwelier eruit? Jij bent pas echt tevreden als de klant dat is. Als de klant dat unieke sieraad of dat bijzondere horloge bij jou kan kopen. Of dat sieraad kan repareren dat de klant veel waard is.
Je werkt nu als specialist in een juwelierszaak. Het is een grote zaak vlakbij waar je woont. Er worden sieraden en uurwerken van het hogere segment verkocht. Daarom ben je erg trots dat je hier mag werken. Je vindt het nog steeds best spannend zulke dure horloges vasthouden. Maar de eigenaren van de zaak helpen je goed advies te geven.
Het leuke is dat al jouw klasgenoten heel verschillend terechtkomen. Dat komt omdat Ondernemer Juwelier zo’n brede commerciële opleiding is. Één klasgenoot van jou is bijvoorbeeld creatief inkoper in een groothandel. Zij bezoekt beurzen voor nieuwe trendy sieraden en uurwerken. Vaak in Nederland, maar soms ook in het buitenland. Er zijn ook klasgenoten die buiten het juweliersvak terechtkomen. Zij worden dan bijvoorbeeld als bedrijfsleider, vertegenwoordiger of zelfs kunst- en antiek veilingmedewerker. Dat laatste lijkt je ook wel spannend.
Maar voorlopig zit je hier nog hartstikke op je plek. Er stapt een klant binnen. Hij is op zoek naar een verlovingsring. Mooi! Hier weet jij alles van. Om zeker te weten dat zijn verloofde de ring mooi zal vinden vraag je naar een foto van haar. En of hij iets over haar kan vertellen. Ook wil je weten wat voor andere sieraden ze draagt. Zo weten jullie zeker dat ze straks blij verrast is!
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Veelgestelde vragen
Wat zijn de studiekosten? Wat zijn de toelatingseisen? Hoe kun je een kamer vinden? Je hebt vast veel vragen.
Het cursusgeld is vastgesteld op € 715,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een bbl-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
De Juweliersopleidingen kennen aanvullende opleidingskosten.
In deze pdf kun je precies zien wat de kosten per leerjaar zijn, waaronder kosten voor materiaal, excursies en boeken.
Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.
Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website de van DUO.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Je kunt bij Zadkine starten op de volgende momenten:
- In augustus/september
- In februari
- Bij opleidingen met flexibele instroom is de startdatum in overleg
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:
Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen. Kijk onderstaand voor de aanvullende vooropleidingseisen van deze opleiding:
Wanneer je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.
De verplichte intake-activiteiten bestaan uit een Intaketoets, een motivatie-interessescan, een praktijkopdracht en een afrondend gesprek.
Vooropleidingseisen:
-vmbo kader
-vmbo tl
-vmbo gemengde leerweg
-mbo 3
-havo 4
Onze studenten komen uit het gehele land. De meesten zullen dus zelfstandig moeten wonen. In eerste instantie dien je zelf stappen te ondernemen om een geschikte kamer te vinden. Voor hulp bij het vinden van een kamer (of gereedschap) kun je kijken op onze Prikbord pagina.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Jacqueline Rijneveld
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingHeb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met Jacqueline.