Basisgoudsmid

In het kort
Lekker met je handen werken. Dat is iets voor jou. Of beter nog, iets bedenken en dan maken. Jij bent creatief. Mooie sieraden maken, dat lijkt jou wel wat. Als Basisgoudsmid leer jij alle technieken om sieraden te kunnen ontwerpen, maken en repareren. Niet alleen in goud, maar ook in allerlei andere materialen.
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding

Over jouw opleiding
Een sieraad schetsen en ontwerpen? En deze dan nog zelf maken ook? Jij leert dit allemaal tijdens je opleiding. Net als reparaties uitvoeren en het graveren van een naam in een armband.
Als Basisgoudsmid breng je veel uren door achter de werkbank. Je houdt je vooral bezig met sieraden en kleine gebruiksvoorwerpen. Hiervoor heb je speciale gereedschappen. Je weet voor elk probleem een oplossing te vinden.
Wat?! Ook nog een actieve studentenvereniging en excursies? Yep. Tijdens de opleiding zal je je geen moment vervelen. Er is altijd wel ergens iets leuks of leerzaams te doen. Zoals de excursie naar Duitsland waar je een beurs bezoekt en met een groep studenten en docenten op zoek gaat naar edelstenen.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
In deze mbo-opleiding tot Basisgoudsmid leer jij alle technieken om sieraden te kunnen ontwerpen, maken en repareren. Niet alleen in goud, maar ook in allerlei andere materialen.
Het eerste jaar op Vakschool Schoonhoven begin je in het basisjaar. Je leert in deze periode heel veel basistechnieken zoals bijvoorbeeld zagen, boren, vijlen, solderen en smeden. Tijdens het basisjaar laat je zien welke richting bij jou past en maak jij een definitieve keuze voor jouw vervolgtraject op school. Dit kan zijn: Basisgoudsmid niveau 3, Goudsmid ondernemer niveau 4 of Zilversmid ondernemer niveau 4.
Tijdens de opleiding ga je ook aan de slag in de praktijk. Dit is een belangrijk onderdeel van je opleiding. De meeste goudsmeden in Nederland werken als zelfstandige in hun eigen atelier of winkel. Je kunt echter ook in dienst gaan bij een goudsmidatelier of bij een juwelier met een eigen werkplaats.
Aan het eind van jouw opleiding loop je bijna een jaar stage bij een bedrijf. Behalve het praktijkvak goudsmeden krijg je in de opleiding ook vakken als tekenen, CAD, ruimtelijk vormgeven, kunstgeschiedenis en edelsteenkunde. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals taal en rekenen.
Tijdens je opleiding krijg je extra verdieping door het kiezen van een aantal keuzedelen:
- Verdieping Versieringstechnieken (keuze uit twee van vijf verschillende specialistische technieken)
- Verdieping Edelsteenkunde of Digitaal Design (CAD)
- Ook kies je uit Techniek Nieuwwerk of Reparaties Technieken
Stage lopen
Aan het eind van jouw opleiding loop je bijna een jaar stage bij een bedrijf. Deze stageplaats zoek je zelf. Uiteraard helpen wij jou daarbij. De stageplaatsen zijn over het hele land verspreid en soms zelfs in het buitenland.
Locatie
Schoonhoven is al heel lang dé Zilverstad van Nederland. En Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid wordt voor een baan in de goud-, zilver-, juwelier- en uurwerkbranche. Daarom komen studenten uit het hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad een gezellige sfeer. In school zit een hele goede kantine en er zitten twee supermarkten in de buurt.
Schoonhoven is goed bereikbaar vanaf Rotterdam, Gouda en Utrecht. Vanaf Capelse brug pak je bus 195 en stapt uit in Schoonhoven Noord. Je loopt in twee minuten naar school.
Aan het werk
Hoe ziet het werk van Basisgoudsmid eruit? Jouw werkdag is nooit hetzelfde. Dat past ook bij jou. Alles wat je doet zorgt ervoor dat jouw klant helemaal gelukkig is met het sieraad dat je voor hem of haar gemaakt of gerepareerd hebt.
Je werkt nu in een goudsmidatelier waar iedereen zijn eigen rol heeft. Jouw collega bijvoorbeeld repareert uurwerken. Hij zat ook bij jou op Vakschool Schoonhoven.
Ha, daar komt een klant het reparatieatelier binnen. Jij geeft haar een kop koffie en bespreekt hoe je haar kunt helpen. Zij zou heel graag het sieraad van haar moeder (een gouden ketting met een medaillon) weer willen dragen. Het is best een lastige klus door de zwaarte van het medaillon en de kwetsbare ketting, maar je hebt hier een oplossing voor. Een week later haalt de klant het sieraad op. Gelukkiger kon je haar niet maken. Nu gauw de werkplaats opruimen, want je gaat zo samen met een collega beginnen aan het graveren van een aantal zilveren bedankjes. De tijd vliegt weer.
Studenttevredenheid
Percentage geslaagde studenten
Afgestudeerden met werk
Vervolgopleidingen
Tijdens het basisjaar laat je zien welke richting bij jou past en maak je een definitieve keuze voor jouw vervolgtraject op school. Dit kan zijn: Basisgoudsmid niveau 3, Goudsmid ondernemer niveau 4 of Zilversmid ondernemer niveau 4.
Veelgestelde vragen
Wat kost deze opleiding? Wat zijn de toelatingseisen? Wat voor gereedschap heb ik nodig? Je hebt vast veel vragen.
Het lesgeld is vastgesteld op €1239,- (schooljaar 2022/2023).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Ben je 18 jaar of ouder, ga je een bol-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.
Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl.
Voor deze opleiding heb je gespecialiseerd gereedschap nodig. Dit brengt de nodige kosten met zich mee. Een groot deel hiervan is echter te beschouwen als investering op lange termijn. Vakschool Schoonhoven werkt nauw samen met gereedschapsleverancier Bijou Moderne. Bestel je hier het gereedschap dan ben je verzekerd van het juiste pakket tegen een scherpe prijs.
In deze pdf kun je precies zien wat de kosten per leerjaar zijn, waaronder kosten voor materiaal, excursies en boeken.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 april. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteit. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intake-activiteit.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
De verplichte intake-activiteiten bestaan uit een intaketoets, een motivatie-interessescan, een praktijkopdracht en een afrondend gesprek. D e wettelijke aanvullende eisen zijn: creatieve en artistieke aanleg en fijne hand-oogcoördinatie. Dit wordt d.m.v. een praktijktest getest.
Vooropleidingseisen:
- vmbo kader
- vmbo tl
- vmbo gemengde leerweg
- mbo 2
Onze studenten komen uit het gehele land. De meesten zullen dus zelfstandig moeten wonen. In eerste instantie dien je zelf stappen te ondernemen om een geschikte kamer te vinden. Voor hulp bij het vinden van een kamer (of gereedschap) kun je kijken op onze Prikbord pagina.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina.
- Vul het aanmeldingsformulier in.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Connie Polkerman
Management assistentConnie zorgt ervoor dat jouw vraag op de juiste plek terechtkomt.
