StudieMatch
Zoeken
Menu

Basisgoudsmid

School & Stage (BOL)

Basisgoudsmid lokaal op Vakschool Schoonhoven
Basisgoudsmid student aan Vakschool Schoonhoven
Basisgoudsmid gereedschap
Basisgoudsmid student

In het kort

Lekker met je handen werken. Dat is iets voor jou. Of beter nog, iets bedenken en dan maken. Jij bent creatief. Mooie sieraden maken, dat lijkt jou wel wat. Als Basisgoudsmid leer jij alle technieken om sieraden te kunnen ontwerpen, maken en repareren. Niet alleen in goud, maar ook in allerlei andere materialen.  

Over jouw opleiding

Een sieraad schetsen en ontwerpen? En deze dan nog zelf maken ook? Jij leert dit allemaal tijdens je opleiding. Net als reparaties uitvoeren en het graveren van een naam in een armband. 

Als Basisgoudsmid breng je veel uren door achter de werkbank. Je houdt je vooral bezig met sieraden en kleine gebruiksvoorwerpen. Hiervoor heb je speciale gereedschappen. Je weet voor elk probleem een oplossing te vinden. 
 
Wat?! Ook nog een actieve studentenvereniging en excursies? Yep. Tijdens de opleiding zal je je geen moment vervelen. Er is altijd wel ergens iets leuks of leerzaams te doen. Zoals de excursie naar Duitsland waar je een beurs bezoekt en met een groep studenten en docenten op zoek gaat naar edelstenen.

Wat ga ik doen?

In deze mbo-opleiding tot Basisgoudsmid leer jij alle technieken om sieraden te kunnen ontwerpen, maken en repareren. Niet alleen in goud, maar ook in allerlei andere materialen. 

Het eerste jaar op Vakschool Schoonhoven begin je in het basisjaar. Je leert in deze periode heel veel basistechnieken zoals bijvoorbeeld zagen, boren, vijlen, solderen en smeden. Tijdens het basisjaar laat je zien welke richting bij jou past en maak jij een definitieve keuze voor jouw vervolgtraject op school. Dit kan zijn: Basisgoudsmid niveau 3, Goudsmid ondernemer niveau 4 of Zilversmid ondernemer niveau 4. 

Tijdens de opleiding ga je ook aan de slag in de praktijk. Dit is een belangrijk onderdeel van je opleiding. De meeste goudsmeden in Nederland werken als zelfstandige in hun eigen atelier of winkel. Je kunt echter ook in dienst gaan bij een goudsmidatelier of bij een juwelier met een eigen werkplaats. 

Aan het eind van jouw opleiding loop je bijna een jaar stage bij een bedrijf. Behalve het praktijkvak goudsmeden krijg je in de opleiding ook vakken als tekenen, CAD, ruimtelijk vormgeven, kunstgeschiedenis en edelsteenkunde. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals taal en rekenen. 

Stage lopen

Aan het eind van jouw opleiding loop je bijna een jaar stage bij een bedrijf. Deze stageplaats zoek je zelf. Uiteraard helpen wij jou daarbij. De stageplaatsen zijn over het hele land verspreid en soms zelfs in het buitenland. 

Locatie

Schoonhoven is al heel lang dé Zilverstad van Nederland. En Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid wordt voor een baan in de goud-, zilver-, juwelier- en uurwerkbranche. Daarom komen studenten uit het hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad een gezellige sfeer. In school zit een hele goede kantine en er zitten twee supermarkten in de buurt.  

Schoonhoven is goed bereikbaar vanaf Rotterdam, Gouda en Utrecht. Vanaf Capelse brug pak je bus 195 en stapt uit in Schoonhoven Noord. Je loopt in twee minuten naar school.

Aan het werk

Hoe ziet het werk van Basisgoudsmid eruit? Jouw werkdag is nooit hetzelfde. Dat past ook bij jou. Alles wat je doet zorgt ervoor dat jouw klant helemaal gelukkig is met het sieraad dat je voor hem of haar gemaakt of gerepareerd hebt. 

Je werkt nu in een goudsmidatelier waar iedereen zijn eigen rol heeft. Jouw collega bijvoorbeeld repareert uurwerken. Hij zat ook bij jou op Vakschool Schoonhoven. 

Ha, daar komt een klant het reparatieatelier binnen. Jij geeft haar een kop koffie en bespreekt hoe je haar kunt helpen. Zij zou heel graag het sieraad van haar moeder (een gouden ketting met een medaillon) weer willen dragen. Het is best een lastige klus door de zwaarte van het medaillon en de kwetsbare ketting, maar je hebt hier een oplossing voor. Een week later haalt de klant het sieraad op. Gelukkiger kon je haar niet maken. Nu gauw de werkplaats opruimen, want je gaat zo samen met een collega beginnen aan het graveren van een aantal zilveren bedankjes. De tijd vliegt weer. 
 

Studenttevredenheid

Deze opleiding
6.6
Landelijk gemiddelde
6.6

Percentage geslaagde studenten

Deze opleiding
61%
Landelijk gemiddelde
61%

Afgestudeerden met werk

Deze regio
73%
Landelijk gemiddelde
73%
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Tijdens het basisjaar laat je zien welke richting bij jou past en maak je een definitieve keuze voor jouw vervolgtraject op school. Dit kan zijn: Basisgoudsmid niveau 3, Goudsmid ondernemer niveau 4 of Zilversmid ondernemer niveau 4. 

Veelgestelde vragen

Wat kost deze opleiding? Wat zijn de toelatingseisen? Wat voor gereedschap heb ik nodig? Je hebt vast veel vragen.

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.

Connie Polkerman

Management assistent

Connie zorgt ervoor dat jouw vraag op de juiste plek terechtkomt.

Connie Polkerman