Zoeken
Menu
StudieMatch

Assistent dienstverlening in een sportomgeving

School & stage (BOL)
Assistent dienstverlening in een sportomgeving
Assistent dienstverlening in een sportomgeving

In het kort

Heb je interesse in sport en wil je graag anderen hierin helpen en begeleiden? Dan zit je bij deze mbo niveau 1 opleiding goed. Je leert over verschillende sporten door middel van theorie en praktijk. Daarnaast leer je veel over straatspelen en voer je deze ook uit. Met kinderen (in de wijken) en met ouderen. 

Heb je lol in het werken met jongeren en ouderen door sport, dan is deze opleiding absoluut geschikt voor jou! 

Over jouw opleiding

De opleiding Assistent dienstverlening in een sportomgeving leidt op tot assisterende werkzaamheden binnen de sport op mbo niveau 1. Je krijgt tijdens de opleiding praktijklessen in sport. Dat betekent dus dat jij zelf diverse sporten uitoefent. Ook leer je veel over straatspelen. Het is aan jou hoe je die aan kinderen gaat leren. Maar ook ouderen doen graag nog iets aan sport. Zodoende leer je óók hoe je hen, op een leuke manier, sportactiviteiten aanleert. 

Als je voor deze opleiding kiest, is het belangrijk om bij jezelf na te gaan of je het leuk vindt om met kinderen en ouderen samen te werken. Daarnaast moet je sporten natuurlijk leuk vinden. Je hoeft daar niet super goed in te zijn, maar een sportieve houding wordt er wel van je verwacht. 

Dus: heb je plezier in sport (binnen en buiten), vind je het leuk om met kinderen (op straat, bij school-sporttoernooien of tijdens Koningsspelen) en ouderen (rolstoelvierdaagse) samen te werken, dan is deze entreeopleiding echt iets voor jou. 

Wat ga ik doen?

Tijdens deze mbo niveau 1 opleiding krijg je theorie- en praktijkvakken. Bij theorie krijg je, net als iedereen, Nederlands, rekenen, burgerschap en keuzedelen. Daarnaast krijg je het vak dienstverlening. Onderwerpen tijdens deze lessen zijn bijvoorbeeld: de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van baby tot en met ouderen, gezonde voeding en beweegactiviteiten bij iedere leeftijdsgroep en gezonde voeding bij sport. 

Tijdens de praktijklessen leer je onder andere diverse binnen- en buitensporten te spelen, horeca-vaardigheden (voor in de sportkantine), EHBO, het maken en uitvoeren van wedstijdschema’s én natuurlijk op een goede manier schoonmaken. En met schoonmaken moet je denken aan sportkantines en kleedkamers. 

Assistent dienstverlening in een sportomgeving bij Zadkine Startcollege

Stage lopen

Direct bij aanvang van je opleiding ga je al stagelopen.  

Jouw stage is bij TOS (Thuis op Straat). Samen met andere stagiaires én de TOS begeleiders bedenk je leuke spelactiviteiten en werk je deze op papier uit voor de kinderen in de wijk. De activiteiten zijn vaak na schooltijd. Ook leer je tijdens je stage hoe je kinderen enthousiast maakt om mee te doen. En natuurlijk ga je dan in de middag jouw sport en spel ideeën uitvoeren in de wijk. 

Een ander praktijkonderdeel is dat jij samen met je klasgenoten voor de tussenschoolse opvang zorgt. Dus weer actief bezig met kinderen. 

Tijdens je werk buiten draag je een speciaal jack met het logo van TOS. Zodat je goed herkenbaar bent. Je bent dan ook het visitekaartje van TOS. Een goede werkhouding wordt dan ook van je verwacht.  

Tijdens je stage pas je dus toe wat je op school leert en omgekeerd.  

Vóórdat de zomervakantie start maak je al, met je nieuwe klas, kennis met TOS. Je ziet dan alle begeleiders. Er wordt dan meteen een keuze gemaakt op welke locatie jij graag zou willen stage lopen. Direct, als het schooljaar start, begin jij met je stage.

Locaties

De opleiding Assistent dienstverlening in een sportomgeving wordt op de locaties Capelle aan den IJssel en Spijkenisse van Zadkine Startcollege gegeven. Kom naar één van onze open dagen of het zomerevent, zodat je de sfeer zelf proeft. Misschien heb je al genoeg aan onderstaande informatie: 

Over locatie Capelle aan den IJssel 

  • Goed bereikbaar met ov 
  • Dichtbij winkelcentrum De Terp; handig voor de snelle boodschap 
  • Eigen koffiecorner met warme drank, snack of een broodje 
  • Kleinschalig van opzet met een relaxte sfeer 

Over locatie Spijkenisse

  • Bus stopt voor de deur
  • Dichtbij winkelcentrum Plateau
  • Kleinschalig en toch niet te klein, omdat we het pand delen met Zadkine Gezondheidszorg, Welzijn & Sport
  • Loungegedeelte met ruime kantine

Aan het werk

Als je bent geslaagd, dan kun je werken als assistent conciërge in sportzalen of als assistent toezichthouder.

Vervolgopleidingen

Als je de opleiding niveau 1 met goed gevolg hebt gehaald, dan stroom je door naar niveau 2 opleiding dienstverlening medewerker sport en recreatie.  

Veelgestelde vragen

Kom langs

Het beste is afgaan op je gevoel! Kom sfeer proeven en kennismaken met onze docenten en studenten tijdens een open dag of op ons zomerevent. Je ziet dan gelijk welke beroepsopleidingen wij hebben én wat jij er aan hebt. Tot snel! 

Jolanda Goijaerts

Docent en intakecoördinator Zadkine Startcollege

Heb je vragen of wil je meer informatie over een beroepsopleiding bij Zadkine Startcollege? Bel gerust naar Jolanda!

Jolanda Goijaerts, docent en intakecoördinator Zadkine Startcollege