
In het kort
Als zelfstandig gastheer/ gastvrouw werk je met name in restaurants. Je bent vaak het gezicht van het restaurant en ontvangt de gasten. Je adviseert over de menukaart en serveert de gerechten. Door jouw service en aandacht, verlaten gasten voldaan en met een vrolijk gevoel het restaurant.
Zorg jij voor die glimlach bij jouw gasten?
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Als zelfstandig gastheer of gastvrouw ben jij het visitekaartje van het restaurant en heb je veel contact met je gasten. Het is daarom belangrijk dat je gastvrij bent en een enthousiaste instelling hebt. Daarbij heb jij een leidinggevende rol en ben je voor jouw collega's het eerste aanspreekpunt.
Flamberen, fileren en ander technieken
Tijdens deze opleiding leer je alles over het gastvrij ontvangen van gasten en hoe je hen een ontspannen topbeleving bezorgd. Je leert speciale technieken tijdens het serveren zoals trancheren, fileren en flamberen. Ook leer je meer over verschillende soorten wijnen en bij welk gerecht ze het beste smaken.
oefenen in onze eigen restaurants
Het vak van zelfstandig gastheer/gastvrouw leer je vooral door te veel te oefenen en dat ga jij ook doen. Het Zadkine heeft een restaurant en een brasserie in huis die gerund worden door onze eigen studenten. Je leert hier omgaan met gasten, en hoe je lunches en diners moet serveren. Hier leer je ook alles over leidinggeven.
Werken in de horeca is heel afwisslend en kan druk zijn. Bij problemen kom jij met oplossingen. Daarom leren wij jou hoe je met verschillende situaties om moet gaan en leer je plannen en organiseren.
Wat ga ik doen?
De opleiding Zelfstandig Gastheer / Gastvrouw is beschikbaar als BOLof bbl en duurt afhankelijk van je vooropleiding 2 tot 3 jaar. Tijdens je opleiding leer jij hoe je gasten ontvangt en bestellingen opneemt. Je leert ook hoe je eten en drinken serveert en hoe je jouw administratie netjes houdt.
Tijdens de opleiding krijg je naast theorielessen workshops en trainingen.
- Gasten ontvangen
- Serveren
- Leidinggeven
- Inkopen doen
- De voorraad bewaken
- Adviseren over het menu
- Administratieve taken bijhouden
Om je opleiding compleet te maken, krijg je ook les in algemene vakken als:
- Nederlands
- Engels
- Duits
- Rekenen
- Loopbaan
- Burgerschap
Je volgt ook keuzedelen. Deze zijn verplicht. Daarnaast maak je nog een keuze uit de vakken:
- Ondernemend gedrag
- Wijnkennis
- Eetcultuur & wensen
Verhalen van studenten
Stage lopen
Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Locatie
Op het Benthemplein hebben we een super mooi restaurant en een hippe brasserie. Daar ontvang jij je gasten en leer je meteen wat maximaal genieten is. Ook hebben we twee moderne keukens met de nieuwste apparaten, waar onze studenten fijn kunnen werken.
Aan het werk
Jij bent hét gezicht van het restaurant en vaak het eerste aanspreekpunt voor de gasten. Het is daarom belangrijk dat je een gastvrije en vrolijke houding hebt.
Goed voorbereid aan de slag
Voordat de gasten arriveren zorg jij ervoor dat alles klaar staat voor een warm ontvangst. Je checkt of de tafels mooi opgedekt zijn, het aperitief klaarstaat en je bekijkt nog snel wat het menu van de dag is zodat jij je gasten goed kan informeren.
Adviseren over het menu
Wanneer de gasten arriveren, begeleid jij ze naar hun tafel. Je geeft advies bij het kiezen van menu’s en wat ze er het beste bij kunnen drinken. Daarbij houd je rekening met bijzondere wensen, zoals een glutenvrij of lactosevrij dieet. Af en toe check je bij je gasten of alles nog naar wens is.. Het is belangrijk voor jou dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft.
Samenwerken in een team
Wanneer je gasten afscheid hebben genomen, zorg jij ervoor dat de tafel netjes afgeruimd wordt en weer klaarstaat voor de volgende gasten. Als gastheer of gastvrouw is het belangrijk dat je graag in een team samenwerkt. Je namelijk veel samen met andere collega’s uit de bediening, receptie en keuken..
Studenttevredenheid
Percentage geslaagde studenten
Afgestudeerden met werk
Vervolgopleidingen
Met je diploma op zak kan je als zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw aan de slag bij sterrenrestaurants, luxe hotels en grand cafés in binnen- en buitenland.
Vind je het leuk om toch nog even door te leren? Ook dat kan. Hierna kan je ook doorstromen naar de opleidingen Leidinggevende Bediening niveau 4 of de 010 Bar Academy ook op niveau 4.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 april. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteit. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intake-activiteit.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
Je kunt deze opleiding volgen indien je in het bezit bent van onderstaande certificaten of diploma's:
- vmbo gemengde leerweg
- vmbo kader
- vmbo tl
- havo 3
- mbo 2
- havo
Let op: Je kunt deze opleiding volgen via twee leerwegen:
- Met een algemene vooropleiding (vmbo theoretische leerweg, gemengd of kader of havo 3) duurt de opleiding drie jaar.
- Met een horecavakopleiding op vmbo-niveau, een havo-diploma of een mbo-diploma Gastheer/-vrouw niveau 2 kun je instromen in het tweede jaar en duurt de opleiding twee jaar.
Het lesgeld is vastgesteld op €1239,- (schooljaar 2022/2023).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina.
- Vul het aanmeldingsformulier in.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Marco Hugens
Studieloopbaan - Intake coördinator / VoorlichterWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.
