Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan
gastvrouw haalt bestelling op

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Gekozen leertype School & Stage (BOL)

Als zelfstandig gastheer/ gastvrouw werk je met name in restaurants. Je bent vaak het gezicht van het restaurant en ontvangt de gasten. Je adviseert over de menukaart en serveert de gerechten. Door jouw service en aandacht, verlaten gasten voldaan en met een vrolijk gevoel het restaurant.

Zorg jij voor die glimlach bij jouw gasten? 

Over jouw opleiding

Als zelfstandig gastheer of gastvrouw ben jij het visitekaartje van het restaurant en heb je veel contact met je gasten. Het is daarom belangrijk dat je gastvrij bent en een enthousiaste instelling hebt. Daarbij heb jij een leidinggevende rol en ben je voor jouw collega's het eerste aanspreekpunt.

Flamberen, fileren en ander technieken

Tijdens deze opleiding leer je alles over het gastvrij ontvangen van gasten en hoe je hen een ontspannen topbeleving bezorgd. Je leert speciale technieken tijdens het serveren zoals trancheren, fileren en flamberen. Ook leer je meer over verschillende soorten wijnen en bij welk gerecht ze het beste smaken. 

oefenen in onze eigen restaurants

Het vak van zelfstandig gastheer/gastvrouw leer je vooral door te veel te oefenen en dat ga jij ook doen. Het Zadkine heeft een restaurant en een brasserie in huis die gerund worden door onze eigen studenten. Je leert hier omgaan met gasten, en hoe je lunches en diners moet serveren. Hier leer je ook alles over leidinggeven.

Werken in de horeca is heel afwisslend en kan druk zijn. Bij problemen kom jij met oplossingen. Daarom leren wij jou hoe je met verschillende situaties om moet gaan en leer je plannen en organiseren.

Wat ga ik doen?

De opleiding Zelfstandig Gastheer / Gastvrouw is beschikbaar als BOLof bbl en duurt afhankelijk van je vooropleiding 2 tot 3 jaar. Tijdens je opleiding leer jij hoe je gasten ontvangt en bestellingen opneemt. Je leert ook hoe je eten en drinken serveert en hoe je jouw administratie netjes houdt.

Tijdens de opleiding krijg je naast theorielessen workshops en trainingen.

Stage lopen

Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst. 

Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

Locatie

Op het Benthemplein hebben we een super mooi restaurant en een hippe brasserie. Daar ontvang jij je gasten en leer je meteen wat maximaal genieten is. Ook hebben we twee moderne keukens met de nieuwste apparaten, waar onze studenten fijn kunnen werken.   

Meer weten over de opleiding Gastheer/ Gastvrouw? Onze student Nina vertelt je graag meer.

Aan het werk

Jij bent hét gezicht van het restaurant en vaak het eerste aanspreekpunt voor de gasten. Het is daarom belangrijk dat je een gastvrije en vrolijke houding hebt.

Goed voorbereid aan de slag 

Voordat de gasten arriveren zorg jij ervoor dat alles klaar staat voor een warm ontvangst. Je checkt of de tafels mooi opgedekt zijn, het aperitief klaarstaat en je bekijkt nog snel wat het menu van de dag is zodat jij je gasten goed kan informeren.   

Adviseren over het menu

Wanneer de gasten arriveren, begeleid jij ze naar hun tafel. Je geeft advies bij het kiezen van menu’s en wat ze er het beste bij kunnen drinken. Daarbij houd je rekening met bijzondere wensen, zoals een glutenvrij of lactosevrij dieet. Af en toe check je bij je gasten of alles nog naar wens is.. Het is belangrijk voor jou dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft.

Samenwerken in een team

Wanneer je gasten afscheid hebben genomen, zorg jij ervoor dat de tafel netjes afgeruimd wordt en weer klaarstaat voor de volgende gasten. Als gastheer of gastvrouw is het belangrijk dat je graag in een team samenwerkt. Je namelijk veel samen met andere collega’s uit de bediening, receptie en keuken..  

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Vervolgopleidingen

Met je diploma op zak kan je als zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw aan de slag bij sterrenrestaurants, luxe hotels en grand cafés in binnen- en buitenland.

Vind je het leuk om toch nog even door te leren? Ook dat kan. Hierna kan je ook doorstromen naar de opleidingen Leidinggevende Bediening niveau 4 of de 010 Bar Academy ook op niveau 4. 

Match

Leidinggevende bediening

Als leidinggevende bediening zorg jij ervoor dat het gasten aan niks ontbreekt en ze met een tevreden gevoel het restaurant verlaten. Je geeft hierbij leiding aan het team van het bedienend personeel. Ben je gastvrij, zit het leidinggeven in je bloed en droom je van een baan in de horeca? Dan is dit is de opleiding voor jou!

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student. 

Marco Hugens

Adviseur Plaatsing & Voorlichting

Wil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.

Adviseur Plaatsing & Voorlichting
Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Horeca
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan