Zoeken
Menu
StudieMatch

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw Zadkine
Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw
Gerecht serveren zelfstandig werkend gastheer/-vrouw
Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

In het kort

Als zelfstandig gastheer of gastvrouw werk je met name in restaurants. Je bent vaak het gezicht van het restaurant en jij maakt het jouw taak dat de gasten het aan niets ontbreekt en ze met een tevreden gevoel het restaurant verlaten. Ook geef je leiding aan het team van bedienend personeel. Je begeleidt deze collega’s en leert ze hoe ze de gasten een geweldige avond kunnen bezorgen. 

Over jouw opleiding

Jij bent hét gezicht van het restaurant en vaak het eerste aanspreekpunt voor de gasten. Het is daarom belangrijk dat je een gastvrije en vrolijke houding hebt. Voordat de gasten arriveren zorg jij ervoor dat alles klaar staat voor een warm ontvangst. Je checkt of de tafels mooi opgedekt zijn, het aperitief klaarstaat en je bekijkt nog snel wat het menu van de dag is zodat jij je gasten goed kan informeren.   

Wanneer de gasten arriveren, begeleid jij ze naar hun tafel en zorg jij ervoor dat ze aan niets ontbreekt. Je geeft ook advies bij het kiezen van menu’s en wat ze er het beste bij kunnen drinken.  Daarbij houd je rekening met bijzondere wensen, zoals een glutenvrij of lactosevrij dieet. Af en toe check je bij je gasten of alles nog naar wens is en alles lekker smaakt. Het is belangrijk voor jou dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft. Wanneer je gasten afscheid hebben genomen, zorg jij ervoor dat de tafel netjes afgeruimd wordt en weer klaarstaat voor de volgende gasten of voor de volgende dag.  
Als gastheer of gastvrouw is het belangrijk dat je graag in een team samenwerkt. Je namelijk veel samen met andere collega’s uit de bediening, receptie, keuken of  technische dienst.  

Wat ga ik doen?

De opleiding Zelfstandig Gastheer / Gastvrouw is beschikbaar als BOL-opleiding of BBL-opleiding en duurt 2 jaar. Tijdens je opleiding leer jij hoe je gasten ontvangt en bestellingen opneemt. Je leert ook hoe je eten en drinken serveert en hoe je jouw administratie netjes houdt.  Ook leer je hoe je moet leidinggeven en hoe je jouw personeel moet aansturen.  

Naast vakken als Nederlands, Engels, Duits, rekenen, loopbaan en burgerschap volg je ook keuzedelen. Deze zijn verplicht. Daarnaast maak je nog en keuze uit de vakken: Ondernemend gedrag, Wijnkennis en Eetcultuur & wensen. 

Stage lopen

Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst. 

Locatie

Op het Benthemplein hebben we een super mooi restaurant en een hippe brasserie. Daar ontvang jij je gasten en leer je meteen wat maximaal genieten is. Ook hebben we twee moderne keukens met de nieuwste apparaten, waar onze studenten fijn kunnen werken.   

Gastheer Bram Kosterink aan het woord

Aan het werk

Na het behalen van je diploma kan je aan het werk bij verschillende restaurants of hotels. Maar ook aan de slag bij congresgebouwen of cateringbedrijven.  Werken in de horeca is geen baan van 9 tot 5! Het is heel afwisselend werk, waarbij je gasten in het middelpunt staan. Je vindt het leuk om een goede sfeer te maken voor je gasten. Je bent enthousiast en creatief en je kunt goed zelfstandig werken. Maar werken in de horeca betekent ook veel samenwerken.  
Werken als gastheer of gastvrouw betekent druk bezig zijn en met verschillende mensen werken. Het kan ook zijn dat je op verschillende dagdelen aan het werk bent.

Belangrijke eigenschappen om dit beroep te kunnen uitoefenen zijn: 

  • Stressbestendig 
  • Nauwkeurig 
  • Servicegericht
  • Hygiënisch 
  • Teamplayer  
  • Flexibel  

Kans op werk in jouw vakgebied

Deze opleiding
Landelijk gemiddelde

Kans op stage

Deze opleiding
Landelijk gemiddelde

Percentage gediplomeerden met werk (landelijk gemiddelde)

Deze opleiding
93%
Landelijk gemiddelde
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Met je diploma op zak kan je als zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw aan de slag. Vind je het leuk om toch nog even door te leren? Ook dat kan. Hierna kan je ook doorstromen en de beroepsopleiding Leidinggevende bediening (niveau 4) volgen. 

010 bar Academy

Studenten aan het werk

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student. 

Esther van Riet

Contactpersoon Zadkine

Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met Esther.