
In het kort
Als zelfstandig gastheer of gastvrouw werk je met name in restaurants hotels. Jij zorgt ervoor dat het aan gasten niks ontbreekt en ben je het vaste aanspreekpunt voor jouw collega's. Je heet gasten welkom, begeleidt ze, geeft advies bij hun menukeuze en je zorgt voor een goede afhandeling van de administratie. en je verzorgt de administratie die hierbij komt kijken.
Ben je gastvrij en werk je graag met mensen samen? Dan is deze opleiding het bekijken waard.
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Dit is een bbl-opleiding. Dit houdt in dat je één dag in de week naar school komt en de rest van de dagen werk je bij een erkend leerbedrijf. Omdat je een leidinggevende rol hebt, staat een groot deel van de opleiding ook in het teken van leidinggeven. Het vak van zelfstandig gastheer/gastvrouw leer je vooral door te veel te oefenen en dat ga jij ook doen bij ons. Het Zadkine heeft een restaurant en een brasserie in huis die gerund worden door onze eigen studenten. Je leert hier omgaan met gasten, hoe je gerechten serveert en hoe je leiding geeft aan een team.
Omdat je veel contact hebt met gasten is het belangrijk dat je gastvrij bent en een enthousiaste instelling hebt. Je leert omgaan met verschillende mensen en hoe je moet handelen in verschillende situaties. Ook leer je hoe je moet plannen en organiseren.
Nu al starten met de opleiding?
Wil je op korte termijn al starten met de opleiding? Dat kan door middel van onze flexibele instroom. Tijdens jouw intakegesprek wordt samen met jou gekeken naar een instroommoment. Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact op met onze contactpersoon en vraag naar de mogelijkhedne. Haar gegevens vind je onderaan deze pagina.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
Tijdens je opleiding leer jij hoe je gasten ontvangt en bestellingen opneemt. Je leert ook hoe je eten en drinken serveert en hoe je jouw administratie netjes houdt. Daarnaast leer je hoe je reserveringen aanneemt, de voorraad beheert en hoe je de kassa afsluit. Tijdens de opleiding krijg je naast theorielessen ook workshops en trainingen.
Fileren, flamberen en andere technieken
Je leert hoe de gerechten worden bereid en welke dranken gasten erbij het beste kunnen drinken. Ook krijg je les in serveren en de daarbij behorende technieken. Bijvoorbeeld trancheren, fileren en flamberen. Om je gasten goed te kunnen adviseren over hun gerecht, leer jij ook veel over wijnen en welk gerecht hier het beste bij past.
In ons restaurant leer je ook leiding geven aan een team. Dit is een bbl-opleiding en dit houdt in dat je het grootste deel van je opleiding aan het werk bent. Je volgt één keer in de week les op school. Afhankelijk van je voorlopleiding duurt deze opleiding twee tot drie jaar.
- Gasten ontvangen
- Serveren
- Leidinggeven
- Inkopen doen
- De voorraad bewaken
- Adviseren over het menu
- Administratieve taken bijhouden
Om je opleiding compleet te maken, krijg je ook les in algemene vakken als:
- Nederlands
- Engels
- Duits
- Rekenen
- Loopbaan
- Burgerschap
Je volgt ook keuzedelen. Deze zijn verplicht. Daarnaast maak je nog een keuze uit de vakken:
- Ondernemend gedrag
- Wijnkennis
- Eetcultuur & wensen
Stage lopen
De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt.
Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je doet dit op bij eiverse toffe bedrijven in de regio waar wij mee samenwerken. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl.
Locatie
Op het Benthemplein hebben we een super mooi restaurant en een hippe brasserie waar jij gasten mag ontvangen. Ook hebben we twee moderne keukens met de nieuwste apparaten, waar onze studenten fijn kunnen werken.
Deze locatie is pas geleden helemaal verbouwd. Het is echt een toplocatie, midden in het centrum en het OV stopt voor de deur. Qua eten is er ook genoeg keuze, je kunt iets lekkers eten van de bakkerij, in de kantine, brasserie of het restaurant. Omdat studenten hier meehelpen wordt er geen winst gemaakt op het eten en zijn de prijzen laag.
Aan het werk
Jij bent hét gezicht van het restaurant en vaak het eerste aanspreekpunt voor de gasten. Het is daarom belangrijk dat je een gastvrije en vrolijke houding hebt. Voordat de gasten arriveren zorg jij ervoor dat alles klaar staat voor een warm ontvangst. Je checkt of de tafels mooi opgedekt zijn, het aperitief klaarstaat en je bekijkt nog snel wat het menu van de dag is zodat jij je gasten goed kan informeren.
Adviseren bij gerechten
Wanneer de gasten arriveren, begeleid jij ze naar hun tafel en zorg jij ervoor dat ze aan niets ontbreekt. Je geeft ook advies bij het kiezen van menu’s en wat ze er het beste bij kunnen drinken. Daarbij houd je rekening met bijzondere wensen, zoals een glutenvrij of lactosevrij dieet. Af en toe check je bij je gasten of alles nog naar wens is en alles lekker smaakt. Het is belangrijk voor jou dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft.
Leidinggeven
Je bent ook het eerst aanspreekpunt voor jouw collega's en geeft vaak leiding aan een team. Omdat je veel samenwerkt met collega's in de bediening en in de keuken, is het belangrijk dat je een teamplayer bent.
Kans op werk in jouw vakgebied
Kans op stage
Vervolgopleidingen
Met je diploma op zak kan je als zelfstandig werkend gastheer of zelfstandig werkend gastvrouw aan de slag. Vind je het leuk om toch nog even door te leren? Ook dat kan. Hierna kan je ook doorstromen en onze opleiding Leidinggevende Bediening (niveau 4) volgen. Of kies voor onze nieuwe opleiding 010 Bar Academy op niveau 4.
Veelgestelde vragen
Je kunt met de opleiding beginnen als je in het bezit bent van een van onderstaande bewijzen of diploma's:
- Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Een overgangsbewijs havo/ vwo van leerjaar 3 naar 4
- Diploma entreeopleiding, mits je met dit diploma een doorstroomrecht hebt op basis van je (examen)resultaten Nederlands en rekenen
Je kunt met de opleiding beginnen als je in het bezit bent van een van onderstaande bewijzen of diploma's:
- Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Een overgangsbewijs havo/ vwo van leerjaar 3 naar 4
- Diploma entreeopleiding, mits je met dit diploma een doorstroomrecht hebt op basis van je (examen)resultaten Nederlands en rekenen
Het lesgeld is vastgesteld op €1239,- (schooljaar 2022/2023).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina.
- Vul het aanmeldingsformulier in.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Esther van Riet
Contactpersoon ZadkineHeb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.