Zoeken
Menu
StudieMatch

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw Zadkine
Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw
Gerecht serveren zelfstandig werkend gastheer/-vrouw
Gastvrouw met glazen wijn

In het kort

Als zelfstandig gastheer of gastvrouw werk je met name in restaurants. Je bent vaak het gezicht van het restaurant en jij maakt het jouw taak dat de gasten het aan niets ontbreekt. Tijdens deze bbl-opleiding werk en studeer je tegelijkertijd. Benieuwd naar het nieuwe gastvrij ontvangen?

Over jouw opleiding

Tijdens deze bbl-variant van deze opleiding leer je hoe jij het visitekaartje bent van het restaurant.

Fileren, flamberen en andere technieken

Je leert hoe je gasten gastvrij ontvangt en advies geeft. Ook krijg je les in serveren en de daarbij behorende technieken. Bijvoorbeeld trancheren, fileren en flamberen. Om je gasten goed te kunnen adviseren over hun gerecht, leer jij ook veel over wijnen en welk gerecht hier het beste bij past.  

Oefenen in onze eigen restaurants

Omdat je een leidinggevende rol hebt, staat een groot deel van de opleiding ook in het teken van leidinggeven. Het vak van zelfstandig gastheer/gastvrouw leer je vooral door te veel te oefenen en dat ga jij ook doen bij ons. Het Zadkine heeft een restaurant en een brasserie in huis die gerund worden door onze eigen studenten. Je leert hier omgaan met gasten, en hoe je gerechten serveert.

Leer gastvrij ontvangen

Omdat je veel contact hebt met gasten is het belangrijk dat je gastvrij bent en een enthousiaste instelling hebt. Je leert omgaan met verschillende mensen en hoe je moet handelen in verschillende situaties. Ook leer je hoe je moet plannen en organiseren.

Wat ga ik doen?

Dit is een bbl-opleiding. Dit houdt in dat je het grootste deel van je opleiding aan het werk bent. Je volgt 1 keer in de week les op school. Afhankelijk van je voorlopleiding duurt deze opleiding 2 tot 3 jaar. Tijdens je opleiding leer jij hoe je gasten ontvangt en bestellingen opneemt. Je leert ook hoe je eten en drinken serveert en hoe je jouw administratie netjes houdt.

Ook leer je hoe je moet leidinggeven en hoe je jouw personeel moet aansturen.  

Meer weten over de opleiding Gastheer/ Gastvrouw? Onze student Nina vertelt je graag meer.
Onze oud-student Soufian vertelt hoe hij begon met zijn opleiding Gastheer/Gastvrouw en tegenwoordig werkt als succesvol Bedrijfsleider.

Stage lopen

De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt.

Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je doet dit op bij eiverse toffe bedrijven in de regio waar wij mee samenwerken. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst. 

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl. 

Locatie

Op het Benthemplein hebben we een super mooi restaurant en een hippe brasserie. Daar ontvang jij je gasten en leer je meteen wat maximaal genieten is. Ook hebben we twee moderne keukens met de nieuwste apparaten, waar onze studenten fijn kunnen werken.   

Aan het werk

Jij bent hét gezicht van het restaurant en vaak het eerste aanspreekpunt voor de gasten. Het is daarom belangrijk dat je een gastvrije en vrolijke houding hebt. Voordat de gasten arriveren zorg jij ervoor dat alles klaar staat voor een warm ontvangst. Je checkt of de tafels mooi opgedekt zijn, het aperitief klaarstaat en je bekijkt nog snel wat het menu van de dag is zodat jij je gasten goed kan informeren.   

Adviseren bij gerechten

Wanneer de gasten arriveren, begeleid jij ze naar hun tafel en zorg jij ervoor dat ze aan niets ontbreekt. Je geeft ook advies bij het kiezen van menu’s en wat ze er het beste bij kunnen drinken. Daarbij houd je rekening met bijzondere wensen, zoals een glutenvrij of lactosevrij dieet. Af en toe check je bij je gasten of alles nog naar wens is en alles lekker smaakt. Het is belangrijk voor jou dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft.

Leidinggeven

Je bent ook het eerst aanspreekpunt voor jouw collega's en geeft vaak leiding aan een team. Omdat je veel samenwerkt met collega's in de bediening en in de keuken, is het belangrijk dat je een teamplayer bent. 

Kans op werk in jouw vakgebied

Deze opleiding
Landelijk gemiddelde

Kans op stage

Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Met je diploma op zak kan je als zelfstandig werkend gastheer of zelfstandig werkend gastvrouw aan de slag. Vind je het leuk om toch nog even door te leren? Ook dat kan. Hierna kan je ook doorstromen en onze opleiding Leidinggevende Bediening (niveau 4) volgen. Of kies voor onze nieuwe opleiding 010 Bar Academy op niveau 4. 

Leidinggevende bediening

brasserie in t oude noorden

010 bar Academy

Barista met cocktails

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student. 

Esther van Riet

Contactpersoon Zadkine

Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.