Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

gastvrouw aan het werk
Zelfstandig werkend gastheer
gastheer aan het werk
Gastheer met dienblad

In het kort

Als zelfstandig gastheer of gastvrouw werk je met name in restaurants of hotels. Jij zorgt ervoor dat het aan de gasten niks ontbreekt. Je heet iedereen welkom, geeft advies bij hun menukeuze en je zorgt voor een goede afhandeling van de administratie. Je kunt goed leidinggeven en je bent het vaste aanspreekpunt van jouw collega's.  

Ben je gastvrij en werk je graag met mensen samen? Dan is deze opleiding het bekijken waard.  

Over jouw opleiding

Dit is een bbl-opleiding en dit houdt in dat je het grootste deel van je opleiding aan het werk bent. Je volgt één keer in de week les op school. Afhankelijk van je voorlopleiding duurt deze opleiding twee tot drie jaar. Je leert hoe je gasten passend ontvangt en hen adviseert over het menu. Het vak leer je vooral door te veel te oefenen en dat ga jij ook doen bij ons. Op school hebben wij een restaurant die gerund worden door onze eigen studenten. Je leert hier omgaan met gasten, hoe je gerechten serveert en hoe je leiding geeft aan een team.

Nu al starten met de opleiding?

De duur van de de opleiding is afhankelijk van jouw voorlopleiding. Wil je op korte termijn al starten met de opleiding? Dat kan door middel van onze flexibele instroom. Tijdens jouw intakegesprek wordt samen met jou gekeken naar een instroommoment. Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact op met onze contactpersoon en vraag naar de mogelijkhedne. Haar gegevens vind je onderaan deze pagina. 

Wat ga ik doen?

Natuurlijk leer je hoe je gasten welkom heet, hoe je bestellingen opneemt en hoe je moet serveren. Maar bij goed gastheerschap komt meer kijken dan gastvrijheid alleen. Je leert over de verschillende bereidingswijzen van gerechten zodat je de gasten zo goed mogelijk kunt adviseren bij het maken van hun keuze en welke wijn het beste bij een gerecht past. Daarnaast leer hoe je leiding geeft aan een team hoe je de administratie bijhoudt, de voorraad beheert en hoe je de kassa afsluit.

Je leert omgaan met verschillende type gasten en hoe je moet handelen in verschillende situaties of met ontevreden gasten. Om gasten tijdig hun gerecht te kunnen serveren leer je ook goed plannen. Met je klas bezoek je verschillende bedrijven waar je interessante workshops volgt. Deze bedrijven komen geregeld ook langs op school voor een gastles. 

Meer weten over de opleiding Gastheer/ Gastvrouw? Onze student Nina vertelt je graag meer.
Onze oud-student Soufian vertelt hoe hij begon met zijn opleiding Gastheer/Gastvrouw en tegenwoordig werkt als succesvol Bedrijfsleider.

Werken en leren

De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt.

Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je doet dit op bij diverse toffe bedrijven in de regio waar wij mee samenwerken. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst. 

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl

Locatie

Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant en een hippe brasserie waar jij gasten mag ontvangen. Ook hebben we twee moderne keukens met de nieuwste apparaten, waar onze studenten fijn kunnen werken.   

Het is echt een toplocatie, midden in het centrum en het OV stopt voor de deur. Qua eten is er ook genoeg keuze, je kunt iets lekkers eten van de bakkerij, in de kantine, brasserie of het restaurant. 

Aan het werk

Jij bent hét gezicht van het restaurant en vaak het eerste aanspreekpunt voor de gasten. Voordat de gasten arriveren zorg jij ervoor dat alles klaar staat voor een warm ontvangst. Je checkt of de tafels mooi opgedekt zijn, het aperitief klaar staat en je bekijkt nog snel wat het menu van de dag is zodat jij je gasten goed kan informeren.   

Adviseren bij gerechten

Wanneer de gasten arriveren, begeleid jij ze naar hun tafel en zorg jij ervoor dat ze aan niets ontbreekt. Je geeft ook advies bij het kiezen van menu’s en wat ze er het beste bij kunnen drinken. Daarbij houd je rekening met bijzondere wensen, zoals een glutenvrij of lactosevrij dieet. Soms voer je aan tafel ook bijzondere werkzaamheden uit: je flambeert bijvoorbeeld flensjes of fileert een vis. Je houdt je gasten goed in de gaten en je checkt of alles nog naar wens is. Het is belangrijk voor jou dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft.

Leidinggeven

Je bent ook het eerst aanspreekpunt voor jouw collega's en geeft vaak leiding aan een team. Omdat je veel samenwerkt met collega's in de bediening en in de keuken, is het belangrijk dat je een teamplayer bent. 

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Vervolgopleidingen

Met je diploma op zak kan je als zelfstandig werkend gastheer of zelfstandig werkend gastvrouw aan de slag. Vind je het leuk om toch nog even door te leren? Ook dat kan. Hierna kan je ook doorstromen en onze opleiding Leidinggevende Bediening (niveau 4) volgen. Of kies voor onze opleiding 010 Bar Academy op niveau 4. 

Match

Leidinggevende bediening

Als leidinggevende bediening zorg jij ervoor dat het gasten aan niks ontbreekt en ze met een tevreden gevoel het restaurant verlaten. Je geeft hierbij leiding aan het team van het bedienend personeel. Ben je gastvrij, zit het leidinggeven in je bloed en droom je van een baan in de horeca? Dan is dit is de opleiding voor jou!

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student. 

Marco Hugens

Studieloopbaan - Intake coördinator / Voorlichter

Wil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.

Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Horeca
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan