Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw
Leerweg Werk & School (BBL)
Als zelfstandig gastheer of gastvrouw zorg je voor een fijne sfeer in het restaurant. Je verwelkomt de gasten, geeft advies over het menu en helpt jouw collega's bij vragen. Is dit iets voor jou?
Over jouw opleiding
Dit is een bbl-opleiding en dit houdt in dat je het grootste deel van je opleiding aan het werk bent. Je volgt één keer in de week les op school. Afhankelijk van je voorlopleiding duurt deze opleiding twee tot drie jaar. Je leert hoe je gasten passend ontvangt en hen adviseert over het menu. Het vak leer je vooral door te veel te oefenen en dat ga jij ook doen bij ons. Op school hebben wij een restaurant die gerund worden door onze eigen studenten. Je leert hier omgaan met gasten, hoe je gerechten serveert en hoe je leiding geeft aan een team.
Nu al starten met de opleiding?
De duur van de de opleiding is afhankelijk van jouw voorlopleiding. Wil je op korte termijn al starten met de opleiding? Dat kan door middel van onze flexibele instroom. Tijdens jouw intakegesprek wordt samen met jou gekeken naar een instroommoment. Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact op met onze contactpersoon en vraag naar de mogelijkhedne. Haar gegevens vind je onderaan deze pagina.
Wat ga ik doen?
Natuurlijk leer je hoe je gasten welkom heet, hoe je bestellingen opneemt en hoe je moet serveren. Maar bij goed gastheerschap komt meer kijken dan gastvrijheid alleen. Je leert over de verschillende bereidingswijzen van gerechten zodat je de gasten zo goed mogelijk kunt adviseren bij het maken van hun keuze en welke wijn het beste bij een gerecht past. Daarnaast leer hoe je leiding geeft aan een team hoe je de administratie bijhoudt, de voorraad beheert en hoe je de kassa afsluit.
Je leert omgaan met verschillende type gasten en hoe je moet handelen in verschillende situaties of met ontevreden gasten. Om gasten tijdig hun gerecht te kunnen serveren leer je ook goed plannen. Met je klas bezoek je verschillende bedrijven waar je interessante workshops volgt. Deze bedrijven komen geregeld ook langs op school voor een gastles.
- Gasten ontvangen
- Serveren
- Leidinggeven
- Inkopen doen
- De voorraad bewaken
- Adviseren over het menu
- Administratieve taken bijhouden
Om je opleiding compleet te maken, krijg je ook les in algemene vakken als:
- Nederlands
- Engels
- Duits
- Rekenen
- Loopbaan
- Burgerschap
Je volgt ook keuzedelen. Deze zijn verplicht. Daarnaast maak je nog een keuze uit de vakken:
- Ondernemend gedrag
- Wijnkennis
- Eetcultuur & wensen
Werken en leren
De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt.
Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je doet dit op bij diverse toffe bedrijven in de regio waar wij mee samenwerken. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl.
Locatie
Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant en een hippe brasserie waar jij gasten mag ontvangen. Ook hebben we twee moderne keukens met de nieuwste apparaten, waar onze studenten fijn kunnen werken.
Het is echt een toplocatie, midden in het centrum en het OV stopt voor de deur. Qua eten is er ook genoeg keuze, je kunt iets lekkers eten van de bakkerij, in de kantine, brasserie of het restaurant.
Aan het werk
Jij bent hét gezicht van het restaurant en vaak het eerste aanspreekpunt voor de gasten. Voordat de gasten arriveren zorg jij ervoor dat alles klaar staat voor een warm ontvangst. Je checkt of de tafels mooi opgedekt zijn, het aperitief klaar staat en je bekijkt nog snel wat het menu van de dag is zodat jij je gasten goed kan informeren.
Adviseren bij gerechten
Wanneer de gasten arriveren, begeleid jij ze naar hun tafel en zorg jij ervoor dat ze aan niets ontbreekt. Je geeft ook advies bij het kiezen van menu’s en wat ze er het beste bij kunnen drinken. Daarbij houd je rekening met bijzondere wensen, zoals een glutenvrij of lactosevrij dieet. Soms voer je aan tafel ook bijzondere werkzaamheden uit: je flambeert bijvoorbeeld flensjes of fileert een vis. Je houdt je gasten goed in de gaten en je checkt of alles nog naar wens is. Het is belangrijk voor jou dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft.
Leidinggeven
Je bent ook het eerst aanspreekpunt voor jouw collega's en geeft vaak leiding aan een team. Omdat je veel samenwerkt met collega's in de bediening en in de keuken, is het belangrijk dat je een teamplayer bent.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Met je diploma op zak kan je als zelfstandig werkend gastheer of zelfstandig werkend gastvrouw aan de slag. Vind je het leuk om toch nog even door te leren? Ook dat kan. Hierna kan je ook doorstromen en onze opleiding Leidinggevende Bediening (niveau 4) volgen. Of kies voor onze opleiding 010 Bar Academy op niveau 4.
Veelgestelde vragen
Je kunt met de opleiding beginnen als je in het bezit bent van een van onderstaande bewijzen of diploma's:
- Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Een overgangsbewijs havo/ vwo van leerjaar 3 naar 4
- Diploma entreeopleiding, mits je met dit diploma een doorstroomrecht hebt op basis van je (examen)resultaten Nederlands en rekenen
Je kunt met de opleiding beginnen als je in het bezit bent van een van onderstaande bewijzen of diploma's:
- Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Een overgangsbewijs havo/ vwo van leerjaar 3 naar 4
- Diploma entreeopleiding, mits je met dit diploma een doorstroomrecht hebt op basis van je (examen)resultaten Nederlands en rekenen
Het cursusgeld is vastgesteld op € 715,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een BBL-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Marco Hugens
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.