StudieMatch
Zoeken
Menu

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw Zadkine
Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw
Gerecht serveren zelfstandig werkend gastheer/-vrouw
Gastvrouw met glazen wijn

In het kort

Als zelfstandig gastheer of gastvrouw werk je met name in restaurants hotels. Jij zorgt ervoor dat het aan gasten niks ontbreekt en ben je het vaste aanspreekpunt voor jouw collega's. Je heet gasten welkom, begeleidt ze, geeft advies bij hun menukeuze en je zorgt voor een goede afhandeling van de administratie. en je verzorgt de administratie die hierbij komt kijken.

Ben je gastvrij en werk je graag met mensen samen? Dan is deze opleiding het bekijken waard.  

Over jouw opleiding

Dit is een bbl-opleiding. Dit houdt in dat je één dag in de week naar school komt en de rest van de dagen werk je bij een erkend leerbedrijf. Omdat je een leidinggevende rol hebt, staat een groot deel van de opleiding ook in het teken van leidinggeven. Het vak van zelfstandig gastheer/gastvrouw leer je vooral door te veel te oefenen en dat ga jij ook doen bij ons. Het Zadkine heeft een restaurant en een brasserie in huis die gerund worden door onze eigen studenten. Je leert hier omgaan met gasten, hoe je gerechten serveert en hoe je leiding geeft aan een team.

Omdat je veel contact hebt met gasten is het belangrijk dat je gastvrij bent en een enthousiaste instelling hebt. Je leert omgaan met verschillende mensen en hoe je moet handelen in verschillende situaties. Ook leer je hoe je moet plannen en organiseren.

Nu al starten met de opleiding?

Wil je op korte termijn al starten met de opleiding? Dat kan door middel van onze flexibele instroom. Tijdens jouw intakegesprek wordt samen met jou gekeken naar een instroommoment. Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact op met onze contactpersoon en vraag naar de mogelijkhedne. Haar gegevens vind je onderaan deze pagina. 

Wat ga ik doen?

Tijdens je opleiding leer jij hoe je gasten ontvangt en bestellingen opneemt. Je leert ook hoe je eten en drinken serveert en hoe je jouw administratie netjes houdt. Daarnaast leer je hoe je reserveringen aanneemt, de voorraad beheert en hoe je de kassa afsluit. Tijdens de opleiding krijg je naast theorielessen ook workshops en trainingen.

Fileren, flamberen en andere technieken

Je leert hoe de gerechten worden bereid en welke dranken gasten erbij het beste kunnen drinken. Ook krijg je les in serveren en de daarbij behorende technieken. Bijvoorbeeld trancheren, fileren en flamberen. Om je gasten goed te kunnen adviseren over hun gerecht, leer jij ook veel over wijnen en welk gerecht hier het beste bij past.  

In ons restaurant leer je ook leiding geven aan een team. Dit is een bbl-opleiding en dit houdt in dat je het grootste deel van je opleiding aan het werk bent. Je volgt één keer in de week les op school. Afhankelijk van je voorlopleiding duurt deze opleiding twee tot drie jaar.

Meer weten over de opleiding Gastheer/ Gastvrouw? Onze student Nina vertelt je graag meer.
Onze oud-student Soufian vertelt hoe hij begon met zijn opleiding Gastheer/Gastvrouw en tegenwoordig werkt als succesvol Bedrijfsleider.

Stage lopen

De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt.

Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je doet dit op bij eiverse toffe bedrijven in de regio waar wij mee samenwerken. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst. 

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl. 

Locatie

Op het Benthemplein hebben we een super mooi restaurant en een hippe brasserie waar jij gasten mag ontvangen. Ook hebben we twee moderne keukens met de nieuwste apparaten, waar onze studenten fijn kunnen werken.   

Deze locatie is pas geleden helemaal verbouwd. Het is echt een toplocatie, midden in het centrum en het OV stopt voor de deur. Qua eten is er ook genoeg keuze, je kunt iets lekkers eten van de bakkerij, in de kantine, brasserie of het restaurant. Omdat studenten hier meehelpen wordt er geen winst gemaakt op het eten en zijn de prijzen laag.

Aan het werk

Jij bent hét gezicht van het restaurant en vaak het eerste aanspreekpunt voor de gasten. Het is daarom belangrijk dat je een gastvrije en vrolijke houding hebt. Voordat de gasten arriveren zorg jij ervoor dat alles klaar staat voor een warm ontvangst. Je checkt of de tafels mooi opgedekt zijn, het aperitief klaarstaat en je bekijkt nog snel wat het menu van de dag is zodat jij je gasten goed kan informeren.   

Adviseren bij gerechten

Wanneer de gasten arriveren, begeleid jij ze naar hun tafel en zorg jij ervoor dat ze aan niets ontbreekt. Je geeft ook advies bij het kiezen van menu’s en wat ze er het beste bij kunnen drinken. Daarbij houd je rekening met bijzondere wensen, zoals een glutenvrij of lactosevrij dieet. Af en toe check je bij je gasten of alles nog naar wens is en alles lekker smaakt. Het is belangrijk voor jou dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft.

Leidinggeven

Je bent ook het eerst aanspreekpunt voor jouw collega's en geeft vaak leiding aan een team. Omdat je veel samenwerkt met collega's in de bediening en in de keuken, is het belangrijk dat je een teamplayer bent. 

Kans op werk in jouw vakgebied

Deze opleiding
Landelijk gemiddelde

Kans op stage

Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Met je diploma op zak kan je als zelfstandig werkend gastheer of zelfstandig werkend gastvrouw aan de slag. Vind je het leuk om toch nog even door te leren? Ook dat kan. Hierna kan je ook doorstromen en onze opleiding Leidinggevende Bediening (niveau 4) volgen. Of kies voor onze nieuwe opleiding 010 Bar Academy op niveau 4. 

Leidinggevende bediening

brasserie in t oude noorden

010 bar Academy Leidinggevende bar

  • Niveau 4 ‚ÄĘ 3 jaar
  • School & Stage (BOL)
  • Horeca

Barista met cocktails

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student. 

Esther van Riet

Contactpersoon Zadkine

Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.