Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Leidinggevende bediening

Werk & School (BBL)

brasserie in t oude noorden
bedienend personeel
leidinggeven bediening
werken in de bediening

In het kort

Als leidinggevende bediening zorg jij ervoor dat het gasten aan niks ontbreekt en ze met een tevreden gevoel het restaurant verlaten. Je geeft hierbij leiding aan het team van het bedienend personeel. Ben je gastvrij, zit het leidinggeven in je bloed en droom je van een baan in de horeca? Dan is dit is de opleiding voor jou!

Over jouw opleiding

Afhankelijk van jouw vooropleiding duurt deze opleiding 1 tot 3 jaar. Dit is een bbl-opleiding en dit houdt in dat je één dag in de week naar school voor je theorielessen. De overige dagen van de week werk je bij een horecabedrijf. Bij dit leerbedrijf heb je een arbeidscontract voor minimaal 20 uur per week.

Tijdens je opleiding leer je alles over leidinggeven en hoe je ervoor zorgt dat de werkzaamheden in het restaurant goed en strak verlopen zodat de gasten tevreden zijn. Je krijgt les in onder andere commercieel handelen en financieel management. Ook besteed je aandacht aan het opstellen van een personeelsplanning, hoe je een begroting maakt en hoe je de budgetten in de gaten houdt. In dit vak ben je altijd bezig, zowel met je gasten maar ook met jouw personeel. Het is dus belangrijk dat je leert coördineren en organiseren. 

Flexibele instroom

Wil je op korte termijn al starten met de opleiding? Dat kan door middel van onze flexibele instroom. Tijdens jouw intakegesprek wordt samen met jou gekeken naar een instroommoment. Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact op met onze contactpersoon en vraag naar de mogelijkheden. Haar gegevens vind je onderaan deze pagina.

Wat ga ik doen?

Afhankelijk van je vooropleiding duurt deze opleiding twee tot drie jaar en je leert alles over het leidinggeven aan medewerkers in een restaurant of hotel. Je verdiept je in het gastheerschap, je leert hoe je moet leidinggeven aan het bedienend personeel en je werkt aan jouw management- en coachingsvaardigheden. 

 Als leidinggevende bediening denk je na over hoe je met jouw ideeën kunt bijdragen aan het succes en de omzet van het bedrijf. Bijvoorbeeld door het kunnen aanbieden van een fantastische menukaart. Je leert daarom hoe je een nieuwe menukaart opstelt en bedenk je nieuwe wijn-en spijs combinaties. 

Daarnaast besteed je tijd aan de veiligheids- en hygiëne eisen waar een bedrijf aan moet voldoen. Ook leer je begrotingen opstellen, hoe je een personeelsplanning maakt en ga je aan de slag met jouw communicatieve vaardigheden aan de hand van gesprekstechnieken. Want wat doe je wanneer er iets niet goed gaat? Of wanneer een gast niet tevreden is? Je wordt getraind in het oplossen van klachten en hoe denkt in oplossingen. Natuurlijk leer je ook hoe je gasten een warm ontvangst geeft, adviseert, bestellingen opneemt en gerechten uitserveert. 

Werken en leren

Dit is een bbl- opleiding. Dit houdt in dat je een arbeidscontract (ca 20 uur) hebt bij jouw leerwerkbedrijf. Daarnaast volg je de opleiding op school. 

Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Zadkine werkt intensief samen met veel bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Dit zijn bedrijven waar jij jouw bbl-traject kan lopen of workshops volgt. Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl. 

Locatie

Je volgt de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.  

Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant en een hippe brasserie. Daar ontvang jij je gasten en leer je hoe je moet leidinggeven. Ook hebben we twee moderne keukens met de nieuwste apparaten, waar je fijn kunt werken. Toplocaties waar je veel praktijkervaring op gaat doen!

Aan het werk

Na het behalen van je diploma kun je aan het werk bij middelgrote restaurants of hotels. Maar je kunt ook aan de slag bij congresgebouwen of cateringbedrijven. Je geeft leiding aan de gastheren en gastvrouwen en het bieden van de beste service is belangrijk voor jou. Als de bediening niet lekker loopt, los je dit op. En wanneer het heel druk is, help je mee in de bediening. Je denkt actief mee over hoe je gasten beter van dienst kunt zijn en je bent verantwoordelijk over alle voorkomende werkzaamheden in het restaurant zoals het verbeteren en aanvullen van de wijnvoorraad en de nieuwe menukaart. Jouw ideeën bespreek je met het management. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de kassa en zorg jij ervoor dat de communicatie tussen de keuken en de bediening goed en snel verloopt.

Het is heel afwisselend werk en je vindt het leuk om een goede sfeer te maken voor je gasten. Je bent enthousiast, flexibel, lost problemen graag op en je kunt goed leidinggeven. Werken in de horeca is geen baan van 9 tot 5! Het kan ook zijn dat je op verschillende dagdelen aan het werk bent. Maar die variatie in jouw job, daar hou jij juist van!

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Praktische informatie

Heb je vragen over de opleiding of wil je je aanmelden? Hieronder vind je alle informatie. Staat jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact op met onze contactpersoon onderaan deze webpagina.

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student. 

Esther van Riet

Contactpersoon Zadkine

Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.

Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Horeca
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan