Horeca ondernemer voor Havisten
School & Stage (BOL)
Wil jij graag je eigen brasserie, café of bar runnen? En heb je jouw havo-diploma?
Leer in twee jaar hoe je een succes maakt van jouw bedrijf. Ben jij die ondernemer met lef?
Over jouw opleiding
In twee jaar leer jij hoe je een succesvolle ondernemer wordt bij kleinere bedrijven in de horeca. Hierbij kan je denken aan je eigen (koffie)bar, restaurant of café. Je geeft niet alleen leiding. Je werkt ook actief mee op de werkvloer.
Hoe geef je leiding?
Enthousiaste medewerkers, winst maken en kosten besparen zijn belangrijk voor een goedlopend bedrijf. Onze lessen als sales, marketing en andere managementvakken, bereiden jou hier goed op voor. Allemaal vakken die jou klaarstomen tot een ondernemer die zijn of haar vak verstaat. Als horecaondernemer geef je leiding aan een team en daarom krijg je ook managementvakken.
Veel oefenen in onze eigen brasserie en restaurant
In de horeca draait alles om de sfeer en om een topervaring. Jij zorgt ervoor dat je gasten ontspannen genieten van hun lunch of diner. Je kunt meteen oefenen in de praktijk. Zadkine heeft een superhippe brasserie en modern restaurant op locatie waar je ervaring opdoet in koken, serveren en leidinggeven.
Kom met eigen ideeën
Er worden steeds nieuwe trends bedacht op het gebied van eten. Deze laatste trends kom je ook tegen in onze lessen. Of het nu gaat om duurzaamheid, of pop-up restaurants. Je wordt ook aangemoedigd om zelf nieuwe ideeën te bedenken.
Wat ga ik doen?
Je leert alles over het opzetten van een horecabedrijf, hoe je omgaat met gasten en leiding geeft aan het personeel. Maar je krijg ook productkennis, je leert verschillende talen en krijg je les in financieel management. Organiseren, controleren, delegeren, evalueren, innoveren én jouw social skills staan tijdens de opleiding centraal.
Hoe ga jij je onderscheiden als horecaondernemer Uiteindelijk ga je je ondernemersplan presenteren en kan je aan de slag in je eigen (eet-)cafe, brasserie of bar. De opleiding duurt normaal gesproken drie jaar. Met jouw havo-diploma kun je in het tweede leerjaar instromen. Je moet dan alleen de vakken burgerschap en bedrijfsadministratie inhalen.
- Koken
- Serveren
- Sociale hygiëne
- Ondernemen
- Leidinggeven
- Bedrijfsadministratie
- Marketing
- Economie
- Bedrijfsadministratie
- Nederlands
- Engels
- Duits of Spaans
- Rekenen
- Burgerschap
- Werken in het buitenland
- Organisatie van interne evenementen
- Wijnkennis
- Voorbereiding hbo
- Zakelijk Engels
- Bierkennis
Verhalen van studenten
Stage lopen
Tijdens deze opleiding ga je veel oefenen en leren in de praktijk. In je eerste studiejaar loop je één dag per week stage en in het tweede jaar loop je een stage van drie maanden.
Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Locatie
Je volgt de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.
Op het Benthemplein hebben we een super mooi restaurant en een hippe brasserie. Daar ontvang jij je gasten en leer je meteen wat maximaal genieten is.
Aan het werk
Met je diploma op zak kun je een eigen bedrijf starten. Dit kan van alles zijn; een gezellig, eetcafé, een hippe koffiebar of een foodtruck, jij maakt de keuze. Je gaat aan de slag in de keuken, in de bediening en achter de bar.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Na je diploma nog verder leren? Dat kan! Je kunt doorstromen naar een hbo-opleiding. Hiermee heb je meer kans op een goede baan.
De Hogere Hotelschool sluit goed aan op deze opleiding. Maar er zijn ook veel studenten die kiezen voor een vervolgstudie richting toerisme of commerciële economie.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Je kunt met de beroepsopleiding Meewerkend Horeca Ondernemer beginnen als je in het bezit bent van een van onderstaande bewijzen of diploma's:
- Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Een mavo-diploma
- Een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
- Een havo-diploma (je kunt dan instromen in het tweede leerjaar)
- Een diploma mbo niveau 2
Daarnaast beschik je over voldoende communicatieve vaardigheden en een sterke motivatie. Je bent representatief en goed in rekenen.
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Kom langs
Benieuwd hoe de lessen eruit zien? Wie de docenten zijn en hoe de sfeer is op school? Meld je dan aan voor één van onze meeloopdagen.
Marco Hugens
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.