StudieMatch
Zoeken
Menu

010 bar Academy Zelfstandig werkend bartender

School & Stage (BOL)

Bar academy cocktail met ijs
Bar academy cocktail
Bar academy medewerker
Bartender met cocktail

In het kort

Wil jij werken als barista, sommelier of bartender? Dat komt goed uit, want horecabedrijven zoeken barprofessionals op mbo 3-niveau. Mensen met vakkennis én praktijkervaring.

Samen met Rotterdamse horecaondernemers zoals Ahoy en producenten van bekende drankmerken zoals Bacardi, Brouwerij Noordt, Giraffe Coffee en de Kuyper, leren we je alle ins en outs van het vak. Ontdek het nieuwe gastvrij en meld je aan. 

Over jouw opleiding

Altijd al een perfecte latte willen maken, meer willen weten over wijnen uit de Bourgogne of in een cocktailbar willen werken? Dat kan! De opleiding 010 Bar Academy draait om ‘barwerk’. Je leert alles over alcoholische én non-alcoholische dranken. De opleiding volg je in 2 jaar op niveau 3. Of in 2,5 jaar op niveau 4.

Experience 

Jouw gasten willen maximaal genieten en het is jouw passie om dit te verzorgen. Jij doet die ervaring op bij de 010 Bar Academy. Je ontwikkelt jezelf niet alleen in het klaslokaal, maar vooral ook op de werkvloer. Je bezoekt verschillende bedrijven, je volgt interessante workshops van professionals en je werkt mee aan toffe praktijkopdrachten. 

Samen met Rotterdamse horecabedrijven  

Rotterdamse horecaondernemers en producenten van bekende drankmerken delen hun kennis in de  010 Bar Academy. Denk hierbij aan Ahoy, Bacardi, Brouwerij Noordt, Giraffe Coffee, de Kuyper en Thoms Stadsbrouwerij. Hierdoor ontwikkel jij je tot een topbarista, sommelier of bartender.

Wat ga ik doen?

De opleiding is opgedeeld in 6 blokken. Elk blok duurt enkele weken en gaat over een thema waar bepaalde soorten dranken bij horen: 
 
1. Goedemorgen: koffie & thee 
2. Lente: bier & cider 
3. Festival zomer: mix & fris 
4. Oogsttijd: wijn & overig 
5. Donkere dagen: sterk & likeur 
6. Detox: sap & water

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van deze opleiding? En wat je allemaal gaat doen? Deborah en Cherwin vertellen je meer over de Bar Academy.

Stage lopen

Voor je stage maak je zelf afspraken met één van de horecapartners of een bedrijf uit je eigen netwerk. In het eerste jaar doe je 400 uur praktijkervaring op. Wanneer? Dat bepaal jij zelf! Betaald? Dat kan ook! In het tweede jaar werk je ook 400 uur achter de bar. Daarna sluit je je stageperiode af met een praktijkexamen. 

Stage in het buitenland

Altijd al cocktails willen shaken onder de Spaanse zon of wijn willen verkopen met uitzicht op de plantages van Stellenbosch? Ga dan de laatste 12 weken in het tweede jaar op stage in het buitenland.
 
Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl  kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

Locatie

Je volgt een deel van de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.  

Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant en een hippe brasserie met een mooi aangeklede bar waar je veel praktijkervaring opdoet. Sinds oktober 2021 volgen onze studenten praktijkles in de trendy Stadshaven Brouwerij. De brouwerij bevindt zich in een 100 jaar oud, volledig gerestaureerd fruitpakhuis met een oppervlakte van meer dan 5.000 m2. 

Aan het werk

Werken in de horeca is geen 9 tot 5 baan! Het is heel afwisselend werk, waarbij je gasten centraal staan. Je bent enthousiast, creatief en je kan goed zelfstandig werken. Al betekent werken in de horeca ook dat je een teamplayer moet zijn. Zodat je samen met je collega's je gasten de ultieme barexperience kan geven.

Met dit diploma kun je in de horeca gaan werken als barista, sommelier of bartender. Maar ook als zelfstandig ondernemend koffiebrander, cocktailshaker, wijnimporteur of brandmanager van een drankenproducent. Werken in de horeca is niet zomaar een baan, het is ook een carrière!  

Vervolgopleidingen

Slaag je voor alle vakken en rond je het praktijkexamen positief af? Dan heb je een volwaardig mbo niveau-3 diploma op zak. Misschien ook nog wel aangevuld met keuzedelen én de branchecertificaten ‘leermeester’ en ‘sociale hygiëne’. Je kunt doorstromen naar de 010 Bar Academy niveau 4. Dit diploma kun je in 6 maanden tijd halen. 

010 bar Academy Leidinggevende bar

  • Niveau 4 • 3 jaar
  • School & Stage (BOL)
  • Horeca

Barista met cocktails

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student

Deborah de Bruijn

Zadkine Horeca College

Heb je nog vragen over de Bar Academy? Neem dan contact met mij op.