010 Bar Academy Leidinggevende bar
School & Stage (BOL)
Altijd al gedroomd om in een hippe bar de beste koffie te maken of de lekkerste cocktails te mixen? Stop met zoeken en meld je voor deze opleiding aan. Samen met Rotterdamse horecaondernemers leren we je alles over het vak.
Over jouw opleiding
Tijdens deze opleiding leer je alles over de ingrediënten en de bereidingswijze van de verschillende dranken en hoe je leiding geeft aan een team. Naast de algemene vakken kies je ook een aantal keuzevakken. Je mag uit verschillende keuzedelen (480 uur) kiezen die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkelingen zijn bedoeld ter verbreding of verdieping van je vak. Je vergroot hiermee jouw kansen op de arbeidsmarkt. De opleiding duurt drie jaar maar heb je je diploma niveau 3, dan is het ook mogelijk om in het examenjaar in te stromen. De opleiding duurt dan nog maximaal 1 jaar.
Tijdens deze opleiding proef je regelmatig alcoholische dranken, daarom is de minimale leeftijd 18 jaar.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
De opleiding is opgedeeld in 6 blokken. Elk blok duurt enkele weken en gaat over een thema waar bepaalde soorten dranken bij horen:
- Goedemorgen: koffie & thee
- Lente: bier & cider
- Festival zomer: mix & fris
- Oogsttijd: wijn & overig
- Donkere dagen: sterk & likeur
- Detox: sap & water
Je volgt workshops van regionale maar ook internationale horecabedrijven. Denk hierbij aan Ahoy, Bacardi, Brouwerij Noordt, Giraffe Coffee, de Kuyper en Thoms Stadsbrouwerij. Grote namen die hun kennis en expertise graag met jou delen.
- Marketing
- Gastheerschap
- Commerciële vaardigheden
- Ondernemerschap
- Innoveren
- Food-pairing
- Nederlands
- Engels
- Spaans
- Rekenen
- Persoonlijk profileren
- Ondernemend gedrag
- Belevingsgericht werken
- Digitale vaardigheden
Je wordt gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider, die je gedurende je studie zal coachen.
Ieder schooljaar vinden er vijf voortgangsgesprekken plaats, waarbij er word gekeken naar je aanwezigheidspercentage, je behaalde resultaten én je ontwikkeling in de praktijk.
Stage lopen
Voor je stage maak je zelf afspraken met één van de horecapartners of een bedrijf uit je eigen netwerk. In het eerste jaar doe je 400 uur praktijkervaring op. Jij bepaalt zelf wanneer je op stage loopt. Betaald? Dat kan ook! In het tweede jaar werk je ook 400 uur achter de bar. Daarna sluit je je stageperiode af met een praktijkexamen.
Internationale stages
Cocktails shaken onder de Spaanse zon of wijn verkopen met uitzicht op de plantages van Stellenbosch? Je krijgt de mogelijkheid om de laatste 12 weken van het tweede jaar in het buitenland stage te lopen.
Op s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Locatie
Sinds oktober 2021 volgen onze studenten een deel van hun lessen in de trendy Stadshaven Brouwerij. De brouwerij bevindt zich in een 100 jaar oud, volledig gerestaureerd fruitpakhuis met een oppervlakte van meer dan 5.000 m2. De overige lessen worden gegeve op locatie Benthemplein in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro en lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.
Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant en een mooi aangeklede bar waar we elke dag gasten ontvangen en waar je veel praktijkervaring opdoet.
Aan het werk
Zo! Je diploma is binnen en je bent klaar op de arbeidsmarkt op te gaan. Als leidinggevende Bar stuur je het team aan en zorg je voor de juiste sfeer en dat de gasten tijdig bediend worden. Je bepaalt ook hoe de drankenkaart eruit ziet en je maakt de werkroosters op. Werken in de horeca is geen 9 tot 5 baan! Het is heel afwisselend werk, waarbij je gasten centraal staan en je ze de beste barexperience biedt. Je bent enthousiast, creatief, een doorzetter en je kunt goed zelfstandig werken.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Geslaagd voor alle vakken en praktijkexamen gehaald? Gefeliciteerd! Dan heb je een volwaardig mbo niveau-4 diploma op zak.
Misschien ook nog wel aangevuld met keuzedelen én de branchecertificaten ‘leermeester’ en ‘sociale hygiëne’. Na deze opleiding kun je doorstromen naar verschillende hbo-opleidingen.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Tijdens deze opleiding ga je ook alcoholische dranken proeven. Daarom is de minimale leeftijd 18 jaar.
Je bent in het bezit van één van onderstaande diploma’s of certificaten:
- Diploma mbo 3 of 4
- Diploma havo
Nog geen 18 jaar?
Word je voor 1 november van het schooljaar 18? Dan kun je ook starten met de opleiding als je ouders / verzorgers toestemming geven om alcoholische dranken te proeven.
Ben je op 1 november van het schooljaar nog geen 18 maar wil je wel al werken aan je toekomst in de horeca? Dan kun je beginnen aan de vooropleiding van de 010 Bar Academy. Je volgt dan de reguliere horecaopleiding met extra aandacht voor barspecialiteiten. Je brengt bijvoorbeeld een bezoek aan onze horecapartners, volgt workshops van gastdocenten en doet oriënterende opdrachten rondom dranken.
Na het voorbereidende jaar stap je over naar de 010 Bar Academy. Zo haal je in 4 jaar tijd je diploma niveau 4 van de 010 Bar Academy. Je kunt contact opnemen met de contactpersoon onderaan deze pagina om hierover door te praten.
Ben je op 1 november van het schooljaar nog geen 18 maar wil je wel al werken aan je toekomst in de horeca? Dan kun je beginnen aan de vooropleiding van de 010 Bar Academy. Je volgt dan de reguliere horecaopleiding met extra aandacht voor barspecialiteiten.
Je brengt bijvoorbeeld een bezoek aan onze horecapartners, volgt workshops van gastdocenten en doet oriënterende opdrachten rondom dranken. Na het voorbereidende jaar stap je over naar de 010 Bar Academy.
Neem voor meer informatie contact op met Deborah de Bruijn.
Je bent in het bezit van één van onderstaande diploma’s of certificaten:
- Diploma vmbo-tl, vmbo-kader of vmbo-gemengd;
- Diploma mbo 2
- Eerste jaar mbo 3/4 positief afgerond
- Diploma havo
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Om zeker te zijn van plaatsing, moet je eerst nog een aantal stappen doorlopen.
- Na jouw aanmelding ontvang je een mail met de uitnodiging voor een intake- activiteit. Dit onderdeel is verplicht.
- Je ontvangt van ons ook een cv-intakeformulier. Dit formulier moet binnen 1 week weer naar ons gemaild worden.
- Wanneer wij het formulier ontvangen hebben, word je uitgenodigd voor een (telefonisch) intakegesprek.
- Na plaatsing, ontvang je van ons een uitnodiging voor een kennismakingsbijeenkomst en heten we je van harte welkom.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student
Deborah de Bruijn
Zadkine Horeca CollegeHeb je nog vragen over de Bar Academy? Neem dan contact met mij op.