Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

010 Bar Academy Leidinggevende bar

School & Stage (BOL)

Barista met cocktails
Bar academy medewerker
vrouw maakt cocktail
Jongen met cocktail

In het kort

Lijkt het leuk om van de bar jouw eigen toko te maken? Altijd al gedroomd om in een hippe bar de beste koffie of cocktails te maken?  Stop dan met zoeken en meld je voor deze opleiding aan. Samen met Rotterdamse horecaondernemers leren we je alle ins en outs van het vak. 

Over jouw opleiding

Tijdens deze opleiding leer je alles over de ingrediënten en de bereidingswijze van de verschillende dranken en hoe je leiding geeft aan een team. Naast de algemene vakken kies je ook een aantal keuzevakken. Je mag uit verschillende keuzedelen (480 uur) kiezen die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkelingen zijn bedoeld ter verbreding of verdieping van je vak. Je vergroot hiermee jouw kansen op de arbeidsmarkt. De opleiding duurt drie jaar maar heb je je diploma niveau 3, dan is het ook mogelijk om in het examenjaar in te stromen. De opleiding duurt dan nog maximaal 1 jaar.

Tijdens deze opleiding proef je regelmatig alcoholische dranken, daarom is de minimale leeftijd 18 jaar.

Wat ga ik doen?

De opleiding is opgedeeld in 6 blokken. Elk blok duurt enkele weken en gaat over een thema waar bepaalde soorten dranken bij horen: 

  1. Goedemorgen: koffie & thee 
  2. Lente: bier & cider 
  3. Festival zomer: mix & fris 
  4. Oogsttijd: wijn & overig 
  5. Donkere dagen: sterk & likeur 
  6. Detox: sap & water

Je volgt workshops van regionale maar ook internationale horecabedrijven. Denk hierbij aan Ahoy, Bacardi, Brouwerij Noordt, Giraffe Coffee, de Kuyper en Thoms Stadsbrouwerij. Grote namen die hun kennis en expertise graag met jou delen. 

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van deze opleiding? En wat je allemaal gaat doen? Deborah en Cherwin vertellen je meer over de Bar Academy.

Stage lopen

Voor je stage maak je zelf afspraken met één van de horecapartners of een bedrijf uit je eigen netwerk. In het eerste jaar doe je 400 uur praktijkervaring op. Jij bepaalt zelf wanneer je op stage loopt. Betaald? Dat kan ook! In het tweede jaar werk je ook 400 uur achter de bar. Daarna sluit je je stageperiode af met een praktijkexamen. 

Internationale stages

Cocktails shaken onder de Spaanse zon of wijn verkopen met uitzicht op de plantages van Stellenbosch? Je krijgt de mogelijkheid om de laatste 12 weken van het tweede jaar in het buitenland stage te lopen.

Op s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

Locatie

Sinds oktober 2021 volgen onze studenten een deel van hun lessen in de trendy Stadshaven Brouwerij. De brouwerij bevindt zich in een 100 jaar oud, volledig gerestaureerd fruitpakhuis met een oppervlakte van meer dan 5.000 m2. De overige lessen worden gegeve op locatie Benthemplein in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro en lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.  

Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant en een mooi aangeklede bar waar we elke dag gasten ontvangen en waar je veel praktijkervaring opdoet.

Aan het werk

Zo! Je diploma is binnen en je bent klaar op de arbeidsmarkt op te gaan. Als leidinggevende Bar stuur je het team aan en zorg je voor de juiste sfeer en dat de gasten tijdig bediend worden. Je bepaalt ook hoe de drankenkaart eruit ziet en je maakt de werkroosters op. Werken in de horeca is geen 9 tot 5 baan! Het is heel afwisselend werk, waarbij je gasten centraal staan en je ze de beste barexperience biedt. Je bent enthousiast, creatief, een doorzetter en je kunt goed zelfstandig werken. 

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Vervolgopleidingen

Geslaagd voor alle vakken en praktijkexamen gehaald? Gefeliciteerd! Dan heb je een volwaardig mbo niveau-4 diploma op zak.

Misschien ook nog wel aangevuld met keuzedelen én de branchecertificaten ‘leermeester’ en ‘sociale hygiëne’. Na deze opleiding kun je doorstromen naar verschillende hbo-opleidingen.

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student

Deborah de Bruijn

Zadkine Horeca College

Heb je nog vragen over de Bar Academy? Neem dan contact met mij op.

Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Horeca
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan