
In het kort
Vind jij het leuk om ouderen te verzorgen? En houd je van afwisselend werk, waar je elke dag weer wat nieuws leert. Lees dan snel verder, want de zorg heeft de toekomst!
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Werken als verzorgende is afwisselend en interessant. Je zorgt voor een prettige woon- en leefomgeving en helpt patiënten met persoonlijke zorg. Je houdt je patiënt goed in de gaten, je luistert en voert gesprekken. Je ziet op tijd dat er gezondheidsproblemen zijn en rapporteert dagelijks de bijzonderheden van de patiënt.
Je geeft voorlichting en advies over de gezondheid. Mensen rekenen op jou! Je zet al je kwaliteiten in om mensen te ondersteunen en te adviseren. Jij weet alles over gezondheid. Ook voer je enkele verpleegtechnische handelingen uit: je deelt medicaties uit, prikt bloedsuiker en geeft injecties.
De theorie leer je op school. Daar oefen je ook in praktijklokalen. Echte ervaring doe je op bij Aafje.
Spreekt dit je aan? Lees dan snel verder.
Wat ga ik doen?
Het basisdeel is het algemene deel van de opleiding en is voor iedereen hetzelfde. Na het afronden van het basisdeel kies je voor het profieldeel en ga je je specialiseren voor je latere beroep. Basisvakken die je krijgt, hebben te maken met je toekomstige beroep. Je krijgt ook de vakken Nederlandse taal, rekenen, Engels, loopbaanbegeleiding en burgerschap.
Ben je klaar met het basisdeel? Dan kun je je in het profieldeel van de opleiding specialiseren om later als verzorgende aan de slag te gaan. Je kunt kiezen uit één van de volgende profieldelen:
Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg
Gehandicaptenzorg
Geestelijke gezondheidszorg
Je krijgt theorie en je oefent in een praktijklokaal. Ook werk je aan je persoonlijke ontwikkeling.
Je kunt ook zelf nog een aantal vakken kiezen. Dat zijn de keuzedelen waarmee je je opleiding zelf vormgeeft. Je kunt je verder specialiseren in je beroep, of je voorbereiden op een volgende opleiding. Jij bepaalt. Want het gaat om jouw toekomst! Denk bijvoorbeeld aan een moderne vreemde taal, zorgtechnologie of het verdiepen in de zorg van een specifieke doelgroep.
Zo vergroot je je kans op een vervolgopleiding en sluit de opleiding steeds meer aan op je latere beroep
Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.
Als verzorgende is het belangrijk dat je bepaalde karaktereigenschappen hebt. Je moet bijvoorbeeld betrouwbaar en geduldig zijn, want mensen vertrouwen op jou.
Ook moet je beseffen dat je in een hulpverlenend beroep werkt. Dit betekent dat je werkt met roosters waarin je ook regelmatig op avonden en in het weekend werkt.
Stage lopen
Waarom loop je stage? Theorie is één ding, maar het echte werk leer je in de praktijk! Daarom loop je ook stage tijdens je opleiding. Samen met Aafje bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op jouw succesvolle toekomst.
Aan het werk
Met deze opleiding maak je nog meer kans op de arbeidsmarkt! Studenten geven deze opleiding een 7,1. Het aantal geslaagde studenten is 60%.
Ga je meteen aan het werk?
Met dit diploma op zak kun je direct aan het werk. Als verzorgende-ig kun je gaan werken met ouderen, lichamelijk of verstandelijk gehandicapten of psychiatrische patiënten. Je kunt werken bij cliënten thuis of in een instelling zoals een verpleeghuis, of een woonvorm voor verstandelijk gehandicapten.
Studenttevredenheid
Percentage geslaagde studenten
Percentage gediplomeerden met werk
Vervolgopleidingen
Dat kan, maar je moet wel toestemming hebben van de zorginstelling waar je werkt. Je kunt bijvoorbeeld de mbo-opleiding Verpleegkundige (niveau 4) of een andere opleiding op hetzelfde niveau gaan volgen, zoals Sociaal agogisch werk. Ook kun je je specialiseren voor de functie van eerst verantwoordelijke verzorgende.
Veelgestelde vragen
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Het cursusgeld is vastgesteld op €612,- (schooljaar 2022/2023).
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een bbl-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Om stage te lopen of te werken bij jouw leerwerkbedrijf heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Deze officiële verklaring is verplicht.
Met deze verklaring bewijs je dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in het verleden. Twijfel je of je een VOG kunt krijgen? Neem contact met ons op.
Geen VOG betekent geen stage, dus check voordat je aan deze opleiding begint bij je gemeente of je een VOG kunt krijgen. Meer informatie vind je op: Watdevog.nl