Mbo-Verpleegkundige
Leerweg Werk & School (BBL)
Wil je verpleegkundige worden en al werkend en lerend tegelijk iets voor anderen betekenen? Ben je op zoek naar een dynamische werkomgeving waar je elke dag leert? Kies dan voor deze bbl opleiding tot verpleegkundige waarbij je start in het tweede of derde leerjaar van de reguliere opleiding.
Over jouw opleiding
Als afgestudeerd verpleegkundige kun je gaan werken in diverse branches van de verpleging en verzorging. Verpleegkundige is een beschermde beroepstitel. Daarom krijg je een registratie in het BIG-register.
Jij zorgt voor patiënten. Je geeft medicatie of injecties, brengt een infuus of katheter in, verzorgt wonden en wast patiënten als zij dit zelf niet kunnen. Ook geef je voorlichting.
Bij een opname voelen patiënten zich vaak angstig of ongemakkelijk. Door een praatje te maken en goed te luisteren kun jij ervoor zorgen dat zij zich meer op hun gemak voelen. Maar dat is niet alles.
Op de werkvloer gaat het er vaak hectisch aan toe. Patiënten vragen je hulp, artsen of collega's vragen om assistentie, familieleden komen op bezoek en willen je iets vragen. In al die drukte ben jij helemaal op je plek en zorg je ervoor dat alles soepel verloopt. Je hebt dus een dynamische baan!
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
In deze bbl opleiding tot Verpleegkundige leer je alles over het vak van verpleegkunde. Je krijgt les in projecten. Daar maak je theoretische en praktijkgerichte opdrachten.
Je begint in het tweede of derde leerjaar van de opleiding.
Tijdens de bbl opleiding Verpleegkundige krijg je les in de vakken van de branches in de gezondheidszorg. Ook komen alle beroepskenmerken aan bod, zoals:
- omgaan met mensen die in bijzondere situaties verkeren
- verpleegtechnische en BIG-handelingen uitvoeren
- problemen zelfstandig oplossen
- samenwerken
- regietaken uitvoeren als verpleegkundige werkzaam op niveau 4.
Verder krijg je les in algemene vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding.
In deze opleiding krijg je de 4 branches van de Verpleegkunde opleiding aangeboden:
- Ziekenhuizen
- Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg
- Gehandicaptenzorg
- Geestelijke gezondheidszorg
Je krijgt theorielessen en je oefent in een praktijklokaal. Ook werk je in het skills lab aan je persoonlijke ontwikkeling. Je loopt stage in verschillende richtingen. De opleiding wordt afgesloten met examenopdrachten die je in de praktijk uitvoert.
Je kunt zelf nog een aantal vakken kiezen. Dat zijn de keuzedelen waarmee je je opleiding verpleegkundige zelf vormgeeft. Je kunt je verder specialiseren in je beroep, of je voorbereiden op een volgende opleiding. Jij bepaalt. Want het gaat om jouw toekomst!
Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt. Soms kunnen de keuzedelen ervoor zorgen dat je vrijstellingen krijgt in je vervolgopleiding.
- Je kunt goed met mensen omgaan en je vindt het leuk om hen te verzorgen of te verplegen
- Je kunt je goed inleven in patiënten en je behandelt hen met respect
- Je kunt goed plannen en nauwkeurig werken
- Je bent stressbestendig en je kunt goed met werkdruk omgaan
- Je durft verantwoordelijkheid te dragen
- Je vindt het fijn om niet elke dag van 9 tot 5 te werken. Je beseft dat werken in de gezondheidszorg betekent dat je ook ’s avonds en ’s nachts moet werken, en op feestdagen.
- Je houdt je aan de beroepscode, normen en waarden, de visie en de richtlijnen van de instelling waar je werkt.
Werken en naar school
Tijdens de bbl opleiding mbo Verpleegkunde werk je het grootste deel van de tijd in de praktijk. Je gaat één dag per week naar school.
In de gezondheidszorg werkt Zadkine o.a. samen met:
Aafje: specialist in ouderenzorg
Het Erasmus MC is op het gebied van ziekte en gezondheid een internationaal erkend centrum voor patiëntenzorg, kennisoverdracht en kennisontwikkeling
Frankelandgroep, Centrum voor wonen, zorg en welzijn
Laurens is de grootste aanbieder van wonen, diensten en zorg in Rotterdam en omstreken
-
Stichting Humanitas: een uitgebreid aanbod producten en diensten op het gebied van zorg, welzijn, wonen en dienstverlening in de regio Rotterdam
Overige samenwerkingen zijn met o.a.: Antes Pernassia, Philadelphia, Welthuis, Sonneburgh, Zellingen, Rijndam revalidatie, De Vijverhof, Argos, Buurtzorg, GGZ Delfland, Lelie Zorggroep, Memorial Zorg, Middin, en Domus Magnus.
Aan het werk
Ga je meteen aan het werk?
Als verpleegkundige werk je in het ziekenhuis, een verpleeg- of verzorgingshuis, de thuiszorg of in de gehandicapten- of geestelijke gezondheidszorg. Tijdens deze bbl werk je al tijdens je studie.
De gezondheidszorg ontwikkelt zich snel. Wij zorgen dat je up to date blijft.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Veelgestelde vragen
Het cursusgeld is vastgesteld op € 715,- (schooljaar 2024/2025).
In de meeste gevallen wordt jouw cursusgeld betaald door je werkgever bij een bbl Mbo-Verpleegkundige.
Kom jij van het Voortgezet Onderwijs? Dan is het niet mogelijk om deze opleiding te volgen. Dit komt omdat het BBL-traject in het 2e leerjaar start. Het is wel mogelijk om de Mbo-verpleegkundige BOL opleiding te starten!
De toelatingseisen zijn:
- Je bent minimaal 18 jaar oud;
- Je hebt een diploma Verzorgende IG Niveau 3 of je bent al de Verpleegkunde opleiding aan het volgen en gaat van het 2e naar het 3e leerjaar.
Om stage te lopen of te werken bij jouw leerwerkbedrijf heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Deze officiële verklaring is verplicht.
Met deze verklaring bewijs je dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in het verleden. Twijfel je of je een VOG kunt krijgen? Neem contact met ons op.
Geen VOG betekent geen stage, dus check voordat je aan deze opleiding begint bij je gemeente of je een VOG kunt krijgen. Meer informatie vind je op: watdevog.nl.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Richard Wirtz
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid & Welzijn CollegeHeb je vragen over deze opleiding op onze locatie Marten Meesweg? Neem contact op met Richard:
Chiraz Marzouki
Docent bij Zadkine Spijkenisse- Sportlaan 13Heb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.