StudieMatch
Zoeken
Menu

Verzorgende-IG

Verzorging Zadkine
Verband leggen
Verzorging
Meneer helpen

In het kort

Een BBL-opleiding staat voor Beroepsbegeleidende leerweg. Dit betekent dat je momenteel al werkt of je begint direct met werken en gaat een dag per week naar school.

Werken in de zorg combineren met een opleiding? Kies voor een deeltijdopleiding Verzorgende IG. Je gaat één dag per week naar school en je werkt daarnaast al minimaal 24 uur per week in de zorg (bijvoorbeeld als Helpende) of je start binnenkort bij een erkend leerbedrijf in de zorgsector met weinig tot geen achtergrond in de zorg.

Kies je voor deze opleiding dan bereid je je voor op interessant en afwisselend werk in verpleeghuizen en de thuiszorg (VVT). De zorg heeft de toekomst!

Over jouw opleiding

Bij de start van je opleiding werk je minimaal 24 uur per week in de zorg en daarnaast ga je een dag per week naar school. De theorie die je op school leert pas je toe in de praktijk. Op je werk word je begeleid door een werkbegeleider, een van je collega’s. Dit gebeurt in overleg met je werkgever.

Werken als Verzorgende IG is afwisselend en interessant. Je zorgt voor een prettige woon- en leefomgeving en helpt patiënten met persoonlijke zorg. Observeren is een belangrijke taak, net als luisteren en gesprekken voeren. Je signaleert tijdig gezondheidsproblemen en rapporteert dagelijks de bijzonderheden van de patiënt. Je geeft voorlichting en advies over de gezondheid. Mensen rekenen op jou! Je zet al je kwaliteiten in om mensen te ondersteunen en te adviseren. Jij weet alles over gezondheid. Ook voer je enkele verpleegtechnische handelingen uit: je deelt medicaties uit, prikt bloedsuiker en geeft injecties. En als Verzorgende werk je constant aan je persoonlijke ontwikkeling.

Spreekt dit je aan? Lees dan snel verder over de opleiding Verzorgende IG.

2 of 2,5 jaar studeren

Je kunt de opleiding in 2 jaar of in 2,5 jaar afronden. Hieronder is het verschil uitgelegd:

Wat ga ik doen?

Je werkt minimaal 24 uur per week in een zorginstelling dat goedgekeurd is door de SBB (Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Daarnaast volg je één dag per week theorielessen bij ons op school.

Het onderwijs binnen deze opleiding is niet ingedeeld in vakken maar je krijgt les in verschillende onderwerpen zoals bijvoorbeeld:

  • Omgaan met kwetsbare ouderen
  • Uitvoeren van handelingen waaronder bijvoorbeeld injecteren
De informatie over Verzorgende-IG start om 00:27.

Aan het werk

Als Verzorgende-ig werk je bij cliënten thuis of in een instelling zoals een verpleeghuis. 

Kans op werk

Deze regio
Landelijk gemiddelde

Afgestudeerden met werk

Deze regio
94%
Landelijk gemiddelde
97%

Startsalaris

Landelijk gemiddelde
€ 17,00
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Na deze opleiding kun je een vervolgopleiding gaan doen, maar je moet wel toestemming hebben van de zorginstelling waar je werkt. Je kunt bijvoorbeeld de mbo-opleiding Verpleegkundige (niveau 4) of een andere opleiding op hetzelfde niveau gaan volgen, zoals Sociaal Agogisch Werk. Ook kun je je specialiseren voor de functie van eerst verantwoordelijke verzorgende. 

Veelgestelde vragen

Kom langs

Barbara van der Giessen

Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid, Welzijn & Sport College

Heb je vragen over deze opleiding op onze locatie Benthemplein? Neem contact op met Barbara:

Patty Willemen

Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid, Welzijn & Sport College

Heb je vragen over deze opleiding op onze locatie Benthemplein? Neem contact op met Patty: