StudieMatch
Zoeken
Menu

Sociaal werker

School & Stage (BOL)

Je kunt je hiervoor niet (meer) aanmelden
Sociaal werker les
Sociaal werk
Sociaal werk groepsgesprek

In het kort

Je bent oplossingsgericht en weet van aanpakken. Je werkt met mensen die een zwakke sociale of financiële positie in de samenleving hebben en jouw hulp hard nodig hebben. Denk aan gedetineerden, mensen met schulden, of vluchtelingen. Ook vind je het leuk om te werken in een buurt of wijken, met mensen van diverse leeftijden en met verschillende achtergronden.

GOED OM TE WETEN:

Wil je deze opleiding volgen? Wees er snel bij, want voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). Hoe sneller je je dus aanmeldt, hoe groter de kans op een plek. We wijzen de plekken namelijk toe op volgorde van aanmelding. Is het maximum aantal studenten bereikt, dan is er de mogelijkheid dat je op een wachtlijst komt. Je maakt nog kans, maar je kunt ook verder kijken naar andere opleidingen binnen Zadkine. 

Zoals je misschien al weet doet iedereen die zich bij Zadkine aanmeldt voor een opleiding, mee aan intake-activiteiten. Voor de opleiding Sociaal Werk willen we graag dat jij voordat we met elkaar een intakegesprek hebben, 2 opdrachten maakt. Het maken van deze opdrachten is verplicht. Mocht je niet deelnemen aan deze intakeactiviteit kunnen we de intake ook niet verder afronden. Dat betekent dat je dan ook niet aan de opleiding kunt deelnemen.

Je kunt je hiervoor niet (meer) aanmelden

Over jouw opleiding

Een sociaal werker is iemand die mensen graag verder helpt. Je bent oplossingsgericht en weet van aanpakken! Je werkt met mensen die een zwakke sociale of financiële positie in de samenleving hebben en jouw hulp hard nodig hebben. Denk aan gedetineerden, mensen met schulden, of vluchtelingen. 

Vaak heb je als sociaal werker een functie in de wijk en krijg je het vertrouwen van bewoners. Zo kun je snel problemen signaleren en meehelpen met het zoeken naar een oplossing. Je werkt nauw samen met wijkteams en instanties.

Ook kun je allerlei activiteiten in wijken of buurten organiseren, zoals concerten, theatervoorstellingen of kaartmiddagen. Voor dit beroep leer je activiteiten coördineren, gesprekstechnieken en hulpvragen in kaart te brengen. Je rapporteert, verwerkt gegevens, voert overleg en stemt af met andere hulpverleners. 

De informatie over Sociaal werker begint bij 00:48.

Wat ga ik doen?

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroeps specifieke vakken die je voorbereiden op het beroep Sociaal Werker. Ook krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding.

Stage lopen

Waarom loop je stage? Theorie is één ding, maar het echte werk leer je in de praktijk. Daarom loop je ook stage tijdens je opleiding. Je hebt hiervoor een verklaring omtrent gedrag nodig (VOG).

Voor deze opleiding ga je zelf op zoek naar een stage. Via de website Stagemarkt.nl kun je leerbedrijven vinden die je interessant lijken. Uiteraard geven we je ook tips en ondersteunen we je bij het solliciteren naar een stageplaats.

Aan het werk

Een groot percentage van de studenten is afgelopen jaar geslaagd voor deze opleiding: 58%. Maar liefst 70% van de studenten studeert verder en maakt de overstap naar het hbo. Ga je meteen aan het werk?

Met het diploma Sociaal werk kun je gaan werken als sociaal maatschappelijk dienstverlener of als sociaal werker.

Waar ga je werken?

Met het diploma Sociaal werk kun je gaan werken in diverse branches zoals de gezondheidszorg, jeugdhulpverlening, ouderenzorg of de sociale dienstverlening.

Maar je kunt ook kiezen voor maatschappelijke opvang, crisisopvang of verslaafdenzorg, of gaan werken bij woningbouwverenigingen, gemeenten, asielzoekerscentra en vluchtelingenwerk. 

Je ziet het: er zijn genoeg mogelijkheden!

Percentage geslaagde studenten

Deze opleiding
58%
Landelijk gemiddelde
57%

Doorstroom naar hbo

Deze opleiding
46%
Landelijk gemiddelde
43%
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Wil je liever doorleren? Dat kan ook. Met je diploma kun je doorstuderen aan het hbo. Dat maakt je carrièrekansen groter. Ook kun je doorstromen naar een vierjarige hbo-opleiding, zoals Social Work. Of je kunt denken aan de versnelde opleiding Onderwijsassistent.

Veelgestelde vragen

Kom langs