Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

“Ik wil in de toekomst graag een eigen praktijk openen voor kinderen en jongeren”

Kies je voor een loopbaan als sociaal werker, dan kies je voor het werken met, en het begeleiden van mensen die een zwakke sociale of financiële positie in de samenleving hebben en jouw hulp hard nodig hebben. Iets wat Eerstejaarsstudent Jade de Keijzer (18) maar al te graag wil gaan doen na haar studie en dan het liefst met jongeren. 

student sociaal werker mbo Zadkine

Jade: ”Door omstandigheden vroeger heb ik de hulp gemist en dat blijft je altijd bij. Daarom kies ik er juist wel voor om mensen graag te helpen. Ik wil hen bijstaan met liefde, zorg en respect. Door deze opleiding te kiezen leer je snel problemen te signaleren zodat je kunt meehelpen met het zoeken naar een oplossing.  

Hoe bevalt de opleiding?

"De opleiding zelf vind ik superleuk. Er zijn veel verschillende vakken en alle onderwerpen komen aan bod. In het eerste jaar leer je bijvoorbeeld de basis van het vak, waarbij je veel theorieles krijgt in vakken zoals communicatie, methodisch werken en de sociale, psychologische en juridische aspecten van het beroep. Best pittig, maar belangrijk om te leren. Zonder die kennis kun je cliënten met complexe hulpvragen immers niet verder helpen. Aan de hand van allerlei casussen ontwikkel je jezelf daarin door alleen of als groep, een denkbeeldige cliënt uit de put te helpen. Ontzettend leerzaam. Want hoewel zo’n persoon alleen op papier bestaat, zijn de daaraan gekoppelde opdrachten uit de praktijk." 

Hoe is de sfeer?

"De sfeer in de klas is ontzettend goed. Iedereen is erg sociaal en de opdrachten die we krijgen maken we vaak samen. Ook krijg je veel hulp aangeboden van de docenten. Bij de ene docent is dit meer dan bij de ander, maar je kunt zeker altijd je hulpvraag stellen."

Wat wil je hierna gaan doen?

"Geen mens is hetzelfde, dat is wat dit beroep ook zo dynamisch maakt. Ook al lijken problemen soms hetzelfde, je moet altijd zoeken naar een oplossing op maat. Met name jongeren die bijvoorbeeld moeite hebben met uiten van emoties, een negatief zelfbeeld hebben of wellicht een dierbare hebben verloren, reageren allemaal anders. Daarom wil ik graag in de toekomst een eigen praktijk openen voor kinderen en jongeren om hen te helpen met creatieve therapie. 

Zelf weet ik dus al goed wat ik later wil gaan uitoefenen maar als je nog niet helemaal weet wat je wilt gaan studeren kies dan een opleiding waarbij jij zelf goed bij voelt en als je het nog niet weet is dat ook oké. “ 

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan