Zoeken
Menu
StudieMatch

Agogisch medewerker GGZ

Werken & leren (BBL)

Mevrouw aan het revalideren
Verband aanleggen
Infuus aanbrengen

In het kort

Wil jij begeleiding en verzorging bieden aan hulpbehoevende mensen? Denk bijvoorbeeld aan ouderen, chronisch zieken of verslaafden die opgenomen zijn geweest in een psychiatrische instelling. Volg dan de opleiding 'Agogisch medewerker geestelijke gezondheidszorg (GGZ)'. Tijdens deze opleiding leer je hoe je deze mensen het beste ondersteunt bij hun herstelproces en hoe zij zoveel mogelijk zelfstandig kunnen functioneren bij de dagelijkse bezigheden en de maatschappelijke participatie.

Over jouw opleiding

Je zorgt voor een prettige woon- en leefomgeving en helpt cliënten bij de persoonlijke zorg. Observeren is voor jou een belangrijke taak. Zo kun je op tijd zien of er gezondheidsproblemen zijn. Je rapporteert elke dag welke bijzonderheden er zijn. Luisteren en gesprekken voeren is dus ook een belangrijk onderdeel van je werk.  

Je geeft voorlichting en advies over de gezondheid. Ook voer je wel eens verpleegtechnische handelingen uit. Je deelt bijvoorbeeld medicijnen uit, prikt bloedsuiker of je geeft injecties. 

Wie ben jij? 

Als agogisch medewerker GGZ help je mensen die bijvoorbeeld verslaafd of gedwongen opgenomen zijn (geweest) in een psychiatrische instelling. Je ondersteunt het herstelproces en helpt de cliënten om zichzelf te redden, zelfstandig te functioneren en deel te nemen aan het maatschappelijk leven.  

Past dit ook bij jou? Je moet bijvoorbeeld betrouwbaar en geduldig zijn. Want mensen vertrouwen op jou.  

Ook moet je beseffen dat je in een hulpverlenend beroep werkt. Dat betekent dat je ook 's avonds, 's nachts en in het weekend of tijdens feestdagen moet werken. 

Wat ga ik doen?

In deze opleiding leer je wat er allemaal bij komt kijken als je wilt werken met mensen die hulpbehoevend zijn. 

Hier mag ook informatie over vakken, keuzedelen en andere activiteiten die studenten gaan doen.  

Het basisdeel is het algemene deel van de opleiding en is voor iedereen hetzelfde. Na het afronden van het basisdeel kies je voor het profieldeel en ga je je specialiseren voor je latere beroep. Vakken die je krijgt hebben te maken met je toekomstige beroep. Na het basisdeel van de opleiding kies je, samen met je studiebegeleider, voor één van de profieldelen. 

Stage lopen

Theorie is één ding, maar het echte werk leer je in de praktijk! Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst. 

Wil je stage lopen bij een bedrijf dat impact maakt? Wij bieden leerzame en uitdagende stageplekken aan bij de volgende organisaties: 

  • Careyn  
  • Zuidwester  
  • ASVZ  
  • Westenrijck  
  • Pameijer  
  • Parnassia groep / Bavo Europoort  
  • Stichting Humanitas Zorg 
  • Humanitas DMH 

Aan het werk

Met een diploma op zak kun je aan het werk als verzorgende-ig gaan werken met ouderen, lichamelijk of verstandelijk gehandicapten, psychiatrische patiënten of vrouwen die net bevallen zijn. Je kunt werken bij cliënten thuis of in een instelling zoals een verpleeghuis, of een woonvorm voor verstandelijk gehandicapten. 

Vervolgopleidingen

Wil je liever doorleren? Dat kan, maar alleen met toestemming van de zorginstelling waar je werkt.  

Je kunt bijvoorbeeld de mbo-opleiding Verpleegkundige (niveau 4) of een andere opleiding op hetzelfde niveau gaan volgen zoals Sociaal agogisch werk. Ook kun je je specialiseren voor de functie van eerst verantwoordelijke verzorgende. 

Veelgestelde vragen

Kom langs