Verzorgende-IG
Gekozen leertype Werk & School (BBL)
Een BBL-opleiding staat voor Beroepsbegeleidende leerweg. Dit betekent dat je momenteel al werkt of je begint direct met werken en gaat een dag per week naar school.
Werken in de zorg combineren met een opleiding? Kies voor een bbl opleding tot Verzorgende-IG. Je gaat één dag per week naar school en je werkt daarnaast al minimaal 24 uur per week in de zorg (bijvoorbeeld als Helpende) of je start binnenkort bij een erkend leerbedrijf in de zorgsector met weinig tot geen achtergrond in de zorg.
Kies je voor deze opleiding dan bereid je je voor op interessant en afwisselend werk in verpleeghuizen en de thuiszorg (VVT). De zorg heeft de toekomst!
Over jouw opleiding
Bij de start van je opleiding Verzorgende-IG werk je minimaal 24 uur per week in de zorg en daarnaast ga je een dag per week naar school. De theorie die je op school leert pas je toe in de praktijk. Op je werk word je begeleid door een werkbegeleider, een van je collega’s. Dit gebeurt in overleg met je werkgever.
Werken als Verzorgende-IG is afwisselend en interessant. Je zorgt voor een prettige woon- en leefomgeving en helpt patiënten met persoonlijke zorg. Observeren is een belangrijke taak, net als luisteren en gesprekken voeren. Je signaleert tijdig gezondheidsproblemen en rapporteert dagelijks de bijzonderheden van de patiënt. Je geeft voorlichting en advies over de gezondheid. Mensen rekenen op jou! Je zet al je kwaliteiten in om mensen te ondersteunen en te adviseren. Jij weet alles over gezondheid. Ook voer je enkele verpleegtechnische handelingen uit: je deelt medicaties uit, prikt bloedsuiker en geeft injecties. En als Verzorgende werk je constant aan je persoonlijke ontwikkeling.
Spreekt dit je aan? Lees dan snel verder over de bbl Verzorgende-IG.
2 of 2,5 jaar studeren
Je kunt de Verzorgende-IG opleiding in 2 jaar of in 2,5 jaar afronden. Hieronder is het verschil uitgelegd:
Voordat je start met de bbl opleiding Verzorgende-IG werk je al als helpende in de zorg of je begint binnenkort als helpende. (Je hebt dus je diploma Helpende Zorg& Welzijn, niveau 2, in bezit.)
Werk je nu niet in de zorg maar zou je wel graag in de zorg willen gaan werken? Dan past het 2,5-jarig traject bij jou.
Wat ga ik doen?
Je werkt minimaal 24 uur per week in een zorginstelling dat goedgekeurd is door de SBB (Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Daarnaast volg je één dag per week theorielessen bij ons op school.
Het onderwijs binnen deze opleiding is niet ingedeeld in vakken maar je krijgt les in verschillende onderwerpen zoals bijvoorbeeld:
- Omgaan met kwetsbare ouderen
- Uitvoeren van handelingen waaronder bijvoorbeeld injecteren
In overleg met je werkgever kun je ook nog een aantal vakken kiezen. Waar bijvoorbeeld behoefte aan is op de werkvloer en waarin je je zou kunnen specialiseren in je beroep. Dat zijn de keuzedelen waarmee je je opleiding vormgeeft.
Jij bent uiteindelijk wel degene die bepaalt. Want het gaat om jouw toekomst!
Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.
Als verzorgende is het belangrijk dat je bepaalde karaktereigenschappen hebt. Je moet bijvoorbeeld betrouwbaar en geduldig zijn, want mensen vertrouwen op jou.
Ook moet je beseffen dat je in een hulpverlenend beroep werkt. Dit betekent dat je werkt met roosters waarin je ook regelmatig op avonden en in het weekend werkt.
Verhalen van studenten
Aan het werk
Als Verzorgende-IG werk je bij cliënten thuis of in een instelling zoals een verpleeghuis.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Na deze Verzorgende-IG bbl opleiding kun je een vervolgopleiding gaan doen, maar je moet wel toestemming hebben van de zorginstelling waar je werkt. Je kunt bijvoorbeeld de mbo-opleiding Verpleegkundige (niveau 4) of een andere opleiding op hetzelfde niveau gaan volgen, zoals Sociaal Agogisch Werk. Ook kun je je specialiseren voor de functie van eerst verantwoordelijke verzorgende.
Veelgestelde vragen
Het cursusgeld is vastgesteld op € 715,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een bbl-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Kom jij van het Voortgezet Onderwijs? Dan is het niet mogelijk om deze opleiding te volgen. Dit komt omdat het BBL- traject in het 2e leerjaar start. Het is wel mogelijk om de Verzorgende IG BOL opleiding te starten!
De toelatingseisen om het 2 -jarig traject te volgen zijn:
- Je hebt een diploma Helpende Zorg & Welzijn, niveau 2,
- Of je bent al de opleiding Verzorgende IG aan het volgen en gaat van het eerste naar het tweede leerjaar,
- Of je hebt eerder de opleiding Verzorgende IG of de opleiding Verpleegkunde gevolgd en niet afgemaakt.
Werk je nu in een andere functie maar heb je een affiniteit met de zorg en wil je een carrière switch maken? Dan past het 2,5 jarige traject bij jou.
Om stage te lopen of te werken bij jouw leerwerkbedrijf heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Deze officiële verklaring is verplicht.
Met deze verklaring bewijs je dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in het verleden. Twijfel je of je een VOG kunt krijgen? Neem contact met ons op.
Geen VOG betekent geen stage, dus check voordat je aan deze opleiding begint bij je gemeente of je een VOG kunt krijgen. Meer informatie vind je op: watdevog.nl.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Barbara van der Giessen
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid & Welzijn CollegeHeb je vragen over deze opleiding op onze locatie Benthemplein? Neem contact op met Barbara:
Patty Willemen
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid & Welzijn CollegeHeb je vragen over deze opleiding op onze locatie Benthemplein? Neem contact op met Patty: