Medewerker facilitaire dienstverlening
School & Stage (BOL)
Is een kantoorbaan niks voor jou? Vind je het leuker om lekker bezig te zijn en help je graag mensen? Dan is dit jouw opleiding! Als facilitair medewerker kun je gaan werken in de zorg, hotels of vliegvelden.
Over jouw opleiding
Je wordt opgeleid tot een echte alleskunner en je doet tijdens je opleiding veel ervaring op in verschillende werkgebieden. Je leert over gastvrijheid, je ontwikkelt jouw communicatieve vaardigheden en je leert omgaan met diverse soorten mensen. Naast theorielessen staat deze opleiding voor een groot deel in het teken van het opdoen van zoveel mogelijk praktijkervaring. Je volgt verschillende workshops en samen met je studiegenoten ga je op bedrijfsbezoeken in en rondom Rotterdam.
Meteen veel praktijkervaring
Praktijkervaring doe je onder andere op tijdens de verschillende workshops maar ook in ons winkeltje. Hier bereid en verkoop je verschillende soepjes, wraps, broodjes en smoothies aan andere studenten, personeel en externe bezoekers.
Verhalen van studenten
Student Inayah vertelt je meer over deze opleiding en haar mooie toekomstplannen.
Wat ga ik doen?
Hoe help je gasten bij de balie of bij een evenement? Hoe zorg je ervoor dat de catering op tijd klaar staat? Vaak ben jij het eerste aanspreekpunt in het bedrijf. Belangrijk dus dat je gastvrij bent en weet hoe je vragen van gasten of collega's moet beantwoorden. Je werkt tijdens je opleiding aan je communicatieve vaardigheden zodat je weet hoe je in verschillende situaties en met verschillende mensen om moet gaan.
Tijdens de opleiding leer je alles wat je moet weten en kunnen om een medewerker facilitaire dienstverlening te worden. Denk hierbij aan klaarmaken van vergaderruimtes, het verzorgen van de catering, onderhoud van gebouwen, logistieke werkzaamheden en het afhandelen van de administratie en post. Je begint met het volgen van een basisdeel. Je studieloopbaanbegeleider helpt jou tijdens jouw opleiding en denkt met jouw mee over toekomstplannen, zoals een eventuele (hbo)vervolgstudie.
- Omgaan met klachten
- Gebruiksklaar maken van (vergader)ruimten
- Optreden als aanspreekpunt en het praktisch helpen van gasten of collega's
- Uitvoeren van eenvoudige administratieve werkzaamheden
- De voorraad bijhouden
- Bijdragen aan een veilige situatie
- Uitvoeren van onderhouds- en herstelwerkzaamheden
- Helpen in de catering
Om je opleiding compleet te maken, volg je ook algemene vakken:
- Nederlands
- Rekenen
- Loopbaan en burgerschap
Daarnaast worden deze vakken aangevuld met facilitaire werkzaamheden, zoals het assisteren bij beheer van gebouwen en het uitvoeren van logistieke en cateringwerkzaamheden.
Je mag ook een aantal keuzedelen kiezen. Zo verbreed jij jouw kennis, en maak je een grotere kans op de arbeidsmarkt. Het is ook een goede voorbereiding voor een vervolgopleiding. Het keuzedeel Ondernemend gedrag is verplicht en voor het ander keuzedeel kan je kiezen uit:
- Engels in de beroepscontext
- Schoonmaken
Deze keuzedelen kunnen nog veranderen tijdens het schooljaar.
Jij kan straks bij verschillende bedrijven aan het werk. Daarom ga je vaak op werkbezoeken of volg je workshops van diverse bedrijven. Denk hierbij aan:
- Zorginstellingen
- Onderwijsinstellingen
- Woningcorporaties
- Zakelijke dienstverlening
- Sportaccommodaties
- Recreatieve accommodaties
Stage lopen
Stages vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam. Wie weet loop jij straks stage bij:
- Ijsselland Ziekenhuis
- NOSUCH
- Sol
- Theater Zuidplein
- Codarts
- De Doelen
Op werk.nl kun je zien wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Locatie
Locatie Benthemplein ligt in Rotterdam centrum, vlakbij het Hofplein en Centraal Station. De locatie is goed bereikbaar met tram, trein bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende Coolsingel. In het gebouw vind je onder andere ruime en moderne praktijklokalen, twee restaurants en een kapsalon.
Aan het werk
Omdat de opleiding zo veelzijdig is, kun je straks op veel verschillende plekken aan het werk, bijvoorbeeld bij scholen, bij congresgebouwen, op het vliegveld of in een ziekenhuis. Door jou kan iedereen zijn werk doen. Jij zorgt ervoor dat alles netjes is opgeruimd, de verwarming het doet of de voorraad altijd gevuld is. Je kunt ook gaan werken als cateringmedewerker in bedrijfskantines of gasten bedienen bij zorginstellingen.
Heb je graag veel contact met mensen? Dan kan je aan de slag als receptionist of evenementenmedewerker en ontvang jij gasten. Wil je liever iets in de huisvesting of logistiek gaan doen? Dan kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld toezichthouder van gebouwen te worden en voer je klein en dagelijks onderhoud uit aan gebouwen en terreinen.
Wat je ook gaat doen, geen dag is hetzelfde en dat is precies wat dit beroep zo leuk maakt!
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Wil je na je opleiding niet direct aan het werk, maar wil je nog verder leren? Dan kun je doorstromen naar opleidingen op niveau 3 zoals Allround Facilitair Medewerker.
Veelgestelde vragen
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Je kunt met de opleiding beginnen als je in het bezit bent van een van onderstaande bewijzen of diploma's:
- Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
- Diploma Entree-opleiding / AKA niveau 1
- Mavo
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Benieuwd hoe de lessen eruit zien? Of wie misschien straks jouw docenten zijn? Bezoek dan een Open Dag of meld je aan voor een Meeloopmiddag.
Yasemin Rousian
Senior Docent Zadkine Dienstverlening & Facility CollegeNieuwsgierig naar deze opleiding? Of heb je nog vragen? Neem dan contact met mij op!