Hospitality Allround Medewerker

In het kort
Hou je van aanpakken? Zit je liever niet heel de dag achter de computer en wil je straks een afwisselende baan in de horeca, toerisme of in de evenementenbranche? Sta je graag voor andere mensen klaar? Dan past deze nieuwe opleiding van de 010 Hospitality Academy echt bij jou!
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Er is vanuit het bedrijfsleven veel vraag naar breed opgeleide mbo hospitality medewerkers. Hospitality betekent dat je mensen graag helpt en voor iedereen klaarstaat. Jij leert hoe je een gast welkom laat voelen: van ontvangst tot vertrek. Gastvrijheid is ontzettend belangrijk in de meeste branches en daarom kan je straks na het behalen van je diploma op veel plekken terecht. Van hotels tot luchthavens en van vakantieparken tot ziekenhuizen.
Ontwikkeld met het bedrijfsleven
Het unieke aan de opleiding Hospitality Allround Medewerker is dat we dit samen met het Rotterdamse bedrijfsleven hebben ontwikkeld. Dit houdt in dat jij naast de lessen van onze vakkundige docenten, ook veel praktijklessen of workshops volgt van professionals uit het vak. Daarnaast zijn wij goed op de hoogte van wat er allemaal speelt in de hospitalitysector en wat laatste trends zijn. Maar belangrijker nog, we weten welke kennis en vaardigheden jij nodig hebt, zodat we dit meteen kunnen toepassen in onze lessen en jij later een passende baan of vervolgopleiding kunt vinden.
Omdat we de lesperiodes verdelen in verschillende challenges kunnen we het onderwijs op ieder moment aanpassen aan de onderwerpen die op dat moment belangrijk zijn. Jouw opleiding is dus altijd uitdagend en altijd actueel.
Wat ga ik doen?
Je leert veel over over de vrijetijdssector en je krijgt vakken als evenementen, gastheer- gastvrouwschap, frontoffice en bediening. Ook krijg je les in het organiseren en begeleiden van evenementen en leer je hoe je gasten moet informeren. Uiteraard krijg je ook moderne talen. Naast leren en werken heb je ook gewoon plezier tijdens je opleiding. Je gaat op studiereizen, je bezoekt samen met je klas verschillende beurzen en evenementen. Ook volg je interessante workshops en ga je aan de slag met kunst- en cultuuractiviteiten.
Opdoen van veel praktijkervaring
Bij de opleiding Hospitality Allround Medewerker staat het een groot deel in het teken van het opdoen van zoveel mogelijk praktijkervaring. In periode 1 en 2 volg je iedere woensdag gastlessen of workshops bij verschillende bedrijven uit regio Rotterdam. Aan de hand van inspirerende challenges werk je aan praktijkgerichte opdrachten. We werken met een aantal bedrijven samen die jou ook zullen begeleiden en beoordelen bij deze challenges. Wij werken onder andere samen met:
- Concert- en congresgebouw de Doelen
- Attractie- en vakantiepark Duinrell
- Vakantieparken Landal Green Parks
- Vakantieparken Europarcs
- Boutique hotel Pincoffs
Aan de hand van inspirerende challenges werk je aan praktijkgerichte opdrachten. Je wordt begeleid en beoordeeld door experts uit het bedrijfsleven. Een schooljaar is opgedeeld in vijf blokken/ challenges en duren zes weken.
Thema 1: Hospitality (september – oktober)
Onderwerpen
- Personal Branding
- Wat is Hospitality (orientatie bij Hospitality branches)
- Etiquette
- Solliciteren met impact
Wat ga je onder andere doen?
- Bedrijfsbezoeken
- Praktijkopdrachten
- Les over etiquette door diverse gastsprekers
- Bezoek aan de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam
Thema 2: Food & Drinks periode (oktober- december)
Onderwerpen
- Eetcultuur en wensen
- Koken & serveren ( keuzedeel)
- Drinks ( wijn, koffie, thee, cocktail)
- Brood & Banket basis
- Binding (ontvangen van gasten)
Wat ga je onder andere doen?
- Praktijkopdrachten
- Helpen bij verschillende evenementen: zoals eindfeest, kerstborrel, etc.
- Les in serveren
- Marketinglessen
Thema 3: Customer Journey (Januari – februari)
Onderwerpen
- Marketing
- Persona maken
- Communicatie
- Klantbeleving & klantgevoel
Wat ga je onder andere doen?
- BPV 2 dagen
- Uitvoeren customer journey onderzoek bij een bedrijf
- Beursbezoeken (bijvoorbeeld vakantiebeurs in Jaarbeurs Utrecht)
Thema 4: Toerisme: Ontdek 010 & ontdek Voorne aan Zee (Maart - april)
Onderwerpen
- Toerisme
- Kunst en cultuur
- Food, bier, wijn, horeca route
Wat ga je onder andere doen?
- Brochure met highlight over Rotterdam & Voorne Putten
- Bedrijfsbezoeken
In de maanden mei, juni en juli staat alles in het teken van BPV en ga je 8 weken (304 uur) op stage.
Je start het tweede schooljaar met stage. Deze periode duurt van september tot en met oktober.
Thema 5: Citytrips & Trends (oktober – december)
Onderwerpen
- Trends
- Wellness, fietsen, watersport, bewust reizen
- Op jacht naar ervaringen
- Digitale vakantie VR
- Persoonlijk Touch
- Multigeneratie reizen
Wat ga je onder andere doen?
- Onderzoek
- Verzinnen en presenteren van een nieuwe trend ( wedstrijd, city trip)
- City-reis
Thema 6: Marketing en Social Media skills (januari - februari)
Onderwerpen
- Marketingstrategie
- Content schrijven voor bedrijf
- Mediawijsheid: formele communicatie
Wat ga je onder andere doen?
- Bedrijfsopdracht
Thema 7: Duurzaamheid (maart - april)
Onderwerpen
- Materiaal gebruik
- Duurzame bedrijfsvoering
- Energie
- Foodprint
- Biologisch
- Ecologisch
- Sociale omgeving
- Wet- en regelgeving
- Ecologisch voetafdruk
- Techniek
- Meten van duurzaamheid
- Afval, energie, verspilling grondstoffen
- Bewustwording
Wat ga je onder andere doen?
- Opstellen van een operationeel plan voor een bedrijf
- HACCP
- BHV
- Nederlands
- Engels
- Duits
- Rekenen
- Burgerschap
Je mag zelf nog een keuze maken in de vakken die passen bij jouw ambitie en passie. Sommige keuzedelen kun je online volgen, zodat je dit op je eigen tijdstip kunt doen.
Aan het begin van de opleiding laten we je zien uit welke onderwerpen je kunt kiezen.
Verhalen van studenten
Stage lopen
Bij deze mbo hospitality opleiding is het opdoen van veel praktijkervaring ontzettend belangrijk. Je gaat daarom in elk schooljaar op stage. Op stagemarkt.nl kun je zelf kijken welke stageplekken er beschikbaar zijn en wat bij je past.
Locatie
De locatie Benthemplein ligt in hartje Rotterdam vlakbij het Hofplein en Centraal Station. De locatie is goed bereikbaar met tram, trein bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende Coolsingel.
In het gebouw hebben wij twee restaurants, een bakkerswinkel en een kapsalon. Je kunt er van alles eten en doen en de sfeer op school is heel goed.
Aan het werk
Iedereen komt in zijn dagelijks leven wel een keer in aanraking met de hospitality branche. Bijvoorbeeld wanneer je uit eten gaat, op een terras zit, naar een theatervoorstelling gaat of wanneer je een evenement of concert bezoekt. Maar ook wanneer je een hotel hebt geboekt of wanneer je gaat trainen in de sportschool. Hospitality is overal. Dit betekent dat je als hospitalitymedewerker alle kanten op kunt. Hierdoor kan je aan het werk bij verschillende branches zoals zorginstellingen, ziekenhuizen, uitvaartcentra, musea en bungalowparken. Je kunt later gaan werken als:
- Evenementenmedewerker
- Frontofficemedewerker in een hotel of vakantiepark
- Receptionist
- City host/ airport host
- Gastvrouw of gastheer
- Horecamedewerker
Creatieve duizendpoot
Als hospitalitymedewerker ben je klantvriendelijk, enthousiast, zie je er verzorgd uit en zorg je graag voor mensen. Als hostess ontvang jij gasten of sta je klanten te woord aan de telefoon. Je kan ook ingezet worden bij de organisatie van evenementen en zorg je ervoor dat de ruimte klaarstaat en draai je mee in de bediening. Jij zorgt ervoor dat gasten de tijd van hun leven hebben. Een afwisselende baan waar geen dag hetzelfde is. Leuk toch?
Vervolgopleidingen
Wil je na het behalen van je diploma nog verder studeren en leren hoe je moet leidinggeven? Kies dan voor de niveau 4 opleiding, Hospitality Manager.
Veelgestelde vragen
Het lesgeld is vastgesteld op € 1357,- (schooljaar 2023/2024).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan (voor 1 april heb je recht op plaatsing).
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteit. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intake-activiteit.
Om toegelaten te worden voor deze opleiding moet je eerst deelneme aan verschillende intake activiteiten.
Hospitality-CAMP
Als je je aanmeldt voor deze opleiding, word je uitgenodigd voor een Hospitality-camp. Samen met andere studiekiezers en onder begeleiding van docenten en bedrijven, werk je aan een actuele Hospitality praktijkopdracht. Hierbij wordt er gelet op skills als: samenwerken, creatief denken, kritisch denken en presenteren.
Persoonlijk gesprek
Omdat motivatie en enthousiasme binnen deze opleiding erg belangrijk zijn, wordt hiernaar gekeken en er vindt een persoonlijk gesprek plaats.
Advies
Naar aanleiding van jouw deelname aan de Hospitality-camp krijg je een advies.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Voor bedrijfsbezoeken, gastlessen en stage is representatieve kleding , zoals een zwarte/donkerblauwe broek en wit overhemd/blouse verplicht.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Ben je benieuwd naar deze nieuwe opleiding? Kom dan naar onze online open dag of neem contact op met de contactpersoon onderaan deze pagina.
Remco Nefs
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingHeb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.
