Facilitair leidinggevende
School & Stage (BOL)
Als facilitair leidinggevende speel je een belangrijke rol in het beheren van gebouwen en het leiding geven aan een team. Je maakt duidelijke afspraken tussen de verschillende facilitaire afdelingen zoals catering, schoonmaak en beveiliging. Ben jij die toekomstige manager?
Over jouw opleiding
De opleiding Facilitair leidinggevende duurt drie jaar en je leert leiding geven aan een team en hoe je moet plannen en coördineren. Een facilitair manager is verantwoordelijk voor het goed organiseren van verschillende zaken binnen een bedrijf, zoals schoonmaak, tijdens evenementen, reparaties en beveiliging.
Tijdens de opleiding leer je hoe je deze taken plant en uitvoert en ontwikkel je vaardigheden om goed te communiceren met verschillende afdelingen binnen de organisatie, wat belangrijk is voor een soepele samenwerking. Je leert dit door middel van praktijkgerichte opdrachten, rollenspellen en stages.
Tijdens de opleiding krijg je de kans om praktijkervaring op te doen door bedrijfsbezoeken en workshops. Je krijgt les van professionals uit het werkveld. Hierbij kun je denken aan:
- Zorg en welzijn
- Recreatiebranche
- Catering
- Beveiliging
- Techniek, beheer en onderhoud
Nieuw! Heb je een havo-diploma?
Heb je een havo-diploma en wil je meer praktijkervaring opdoen voordat je gaat werken of naar het hbo gaat? En leer je liever door te doen dan alleen maar uit boeken? Dan is deze opleiding iets voor jou! Met een havo-diploma kun je deze opleiding versneld volgen en in twee jaar je diploma halen.
Meer weten? Neem dan contact op met onze contactpersoon, Remco Nefs. Zijn contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
Verhalen van studenten
Ontmoet onze studenten. Duncan droomt ervan om ooit voor een grote hotelketen te werken. Floor wil graag haar passie voor schoonmaken, koken en techniek combineren en heeft dat gevonden in haar studie. Ze hoopt in de toekomst te werken in de techniek en haar vaardigheden op dat gebied verder te ontwikkelen. Lees hieronder hun verhalen.
Wat ga ik doen?
Tijdens de opleiding voor facilitair leidinggevende leer je hoe je slim kunt plannen en regelen. Je wordt namelijk degene die binnen het bedrijf verantwoordelijk is voor allerlei zaken. Ook ontwikkel je vaardigheden om een team aan te sturen en krijg je een breed scala aan vakken. Het derde jaar van de opleiding draait vooral om leidinggeven.
Bovendien krijg je in het tweede jaar de kans om zelf te kiezen welke richting je op wilt. We hebben namelijk verschillende keuzemogelijkheden waaruit je kunt kiezen om je kennis breder te maken. Deze keuzedelen sluiten aan bij wat jij interessant vindt of waar je later graag in wilt werken. En als je plannen hebt om later verder te studeren aan een hogeschool, helpen deze keuzedelen je daarop voor te bereiden.
In onze winkel doe je de nodige ervaring op met het verkopen van producten en het aansturen van een team.
- Vergaderservice
- Inkoop & logistiek
- Onderhoud
- Beheer & veiligheid
- Hospitality
- Communicatie, economie en personeelsmanagement
Om jouw opleiding helemaal compleet te maken volg je ook algemene vakken:
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
- Burgerschap
- Duurzaamheid in het beroep
- Calculatie in de schoonmaak
- Organisatie van interne evenementen
- Internationalisering
- Voorbereiding hbo
Omdat deze opleiding zo breed en heel gevarieerd is en jij tijdens je opleiding veel kennis opdoet, maak jij straks een goede kans op de arbeidsmarkt.
Stage lopen
Tijdens de opleiding loop je in elk jaar stage. Onze school werkt intensief samen met interessante bedrijven in de regio Rotterdam Rijnmond. Dit betekent dat jij straks kunt stage lopen bij bijvoorbeeld:
- Ijsselland Ziekenhuis
- NOSUCH
- Sol
- Theater Zuidplein
- Codarts
Internationale stages
Het eerste jaar loop je stage bij een bedrijf in Nederland. In het tweede en derde jaar mag je ook in het buitenland stage lopen. Je stage loopt het tweede jaar door in de zomervakantie.
Op werk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Locatie
Locatie Benthemplein ligt in Rotterdam Centrum, vlakbij het Hofplein en Centraal Station. Het OV stopt praktisch voor de deur en lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende Coolsingel. In het gebouw vind je onder andere ruime en moderne praktijklokalen, twee restaurants en een kapsalon.
Aan het werk
Stel, je gaat naar school, naar een winkelcentrum of ziekenhuis. De airco staat lekker aan, het gebouw is mooi ingericht met veel planten en uit het frisdrankautomaat kan je een heerlijk fris blikje cola halen. Dit lijkt misschien normaal, maar zonder facility managers zouden operaties, vergaderingen of lessen niet kunnen plaatsvinden. Als facility manager is het jouw taak om ervoor te zorgen dat anderen hun werk kunnen doen, en dit mogelijk zelfs beter kunnen doen.
Gevarieerd takenpakket
Omdat je opleiding zo breed is, kan je na het behalen van je diploma bij veel bedrijven aan het werk. Je kan aan de slag als facility manager of teamleider in de horeca, bij grote bedrijven en kantoren, ziekenhuizen en vakantieparken. Jouw takenpakket is heel gevarieerd en daardoor is geen dag hetzelfde. Zo houd je de voorraad bij en maak je planningen van de reparaties die moeten worden uitgevoerd. Soms doet jouw team dit zelf en soms huur jij externe mensen hiervoor zoals een loodgieter of elektricien.
Bij evenementen ben jij de regisseur achter de schermen. Je plant en coördineert de logistiek van het evenement, van opzetten tot afbouwen. Dit omvat het inplannen van personeel, het inhuren van leveranciers en het zorgen voor een vlekkeloze timing.Een drukke en veelzijdige baan waarin je je geen dag zult vervelen.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Om met de opleiding te beginnen, heb je onderstaande bewijzen of diploma’s:
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Een bewijs dat je drie leerjaren havo of vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen
- Diploma Medewerker Facilitaire Dienstverlening (niveau 2) of allround Medewerker Facilitaire Dienstverlening (niveau 3)
- Een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Kom langs
Remco Nefs
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingHeb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.