Zoeken
Menu
StudieMatch

Facilitair leidinggevende

School & stage (BOL)

In het kort

Als Facilitair Leidinggevende ben jij verantwoordelijk voor een goede afstemming tussen de verschillende afdelingen zoals catering, schoonmaak, receptie, beveiliging en onderhoud. Jij zorgt ervoor dat het facilitaire werk goed verloopt en stuur jij jouw team aan in een organisatie, concert of festival. 

Wil jij straks werken in een wereld waar geen dag hetzelfde is, je met en voor mensen werkt? Dan pas je precies bij de opleiding Facilitair Medewerker niveau 4. 

Over jouw opleiding

De opleiding Facilitair Leidinggevende duurt drie jaar en staat grotendeels in het teken van leidinggeven. Je leert coördineren en organiseren, maar ook je verdiept je ook in allerlei aspecten van facilitaire dienstverlening zoals gebouwenbeheer, arbo- en risicobeheer, documentenbeheer en financieel management. Daarnaast leer je ook alles over het beheer van gebouwen, en het plannen en uitvoeren van administratieve werkzaamheden.

Jij bent straks verantwoordelijk voor verschillende onderdelen binnen het bedrijf en je leert daarom hoe je moet omgaan met verantwoordelijkheid. In deze functie heb jij ook veel contact met het management. Het management wil namelijk weten wat er gebeurt op de werkvloer en jij bent hun contactpersoon. Daarom leren wij jou ook hoe je moet communiceren met het management. 

Je doet tijdens je opleiding veel praktijkkennis op en je maakt kennis met verschillende sectoren, zoals: 

 • Zorg en welzijn 
 • Recreatiebranche 
 • Catering 
 • Beveiliging 
 • Techniek, beheer en onderhoud 

Verhalen van studenten

Student  Zoë van Veen vertelt over haar opleiding en haar deelname aan de landelijke vakwestrijd Skills Heroes.

Wat ga ik doen?

Tijdens de opleiding ga je tegelijkertijd naar school en loop je stage. In het eerste en tweede leerjaar heb je praktijkdagen op school, volg je theorievakken en loop je stage. Het eerste jaar bij een bedrijf in Nederland, het tweede jaar loopt de stageperiode door in de zomervakantie en kun je zowel in binnen- als buitenland stage lopen, bijvoorbeeld bij een grote camping.

Daarnaast kan je in het  tweede leerjaar een keuze uit het aanbod keuzedelen om jouw kennis te verbreden, of om je voor te bereiden op doorstroom naar een vervolgopleiding op hbo-niveau. Het derde jaar staat in het teken van leidinggeven.

Stage lopen

Bij de opleiding Facilitair Leidinggevende loop je in het eerste en tweede jaar stage. Het eerste jaar bij een bedrijf in Nederland, het tweede jaar in binnen- of buitenland! Je stage loopt het tweede jaar door in de zomervakantie.  

Zadkine werkt intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.  

Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt  kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden. 

Locatie

Locatie Benthemplein ligt in Rotterdam Centrum, vlakbij het Hofplein en Centraal Station. De locatie is goed bereikbaar met tram, trein bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende Coolsingel. Als je binnenkomt ervaar je meteen het praktijkgerichte karakter van onze opleidingen. Op de begane grond is een soort mini- winkelcentrum met een Office Centre, Brasserie In ’t Oude Noorden, wijn en spijs restaurant Onder de Hofbogen, brood-en banketwinkel ’t Winkeltje en een schoonheidssalon en kapsalon. Op de tussenverdieping vind je de kantine en in het hele gebouw is wifi beschikbaar.  

Aan het werk

Het beroep Facilitair Leidinggevende

Omdat je opleiding zo breed is, kan je na het behalen van je diploma veel kantren op. Je kan aan de slag in de horeca, grote bedrijven en kantoren, ziekenhuizen, campings en vakantieparken,. Maar ook bij concerten en evenementen.

Als Facilitair Leidinggevende coordineer jij straks het facilitaire werk en stuur jij het team aan. Jij zorgt er in een organisatie voor dat medewerkers optimaal kunnen presteren en dat hun werkomgeving op orde is. Een baan in de facilitaire wereld is dynamisch en afwisselend. Je houdt zelf ook van aanpakken.

Jouw takenpakket is heel gevarieerd en daardoor is geen dag hetzelfde. De ene dag ben je voornamelijk bezig met logistieke werkzaamheden en op andere dagen doe je veel aan gebouwbeheer of cateringwerkzaamheden. Soms is het druk, maar je kunt het overzicht goed bewaren. Jij zult je in deze functie geen dag vervelen! 

Persoonskenmerken Facilitair Leidinggevende 

Als Facilitair Leidinggevende kan je goed leidinggeven, heb je overzicht en ben je een teamplayer.   

Belangrijke eigenschappen om dit beroep te kunnen uitoefenen zijn: 

 • Dienstverlenend  
 • Sterk in organiseren  
 • Flexibel 
 • Stressbestendig 
 • Sociaal  
 • Zelfstandig  

Kans op stage

Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
86%

Doorstroom hbo

Deze opleiding
52%
Landelijk gemiddelde
42%
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Wil je na je opleiding niet direct aan het werk, maar wil je nog verder leren? Dan kan je je bijvoorbeeld inschrijven voor een hbo-vervolgopleiding, zoals Facility Management. Verder zijn er diverse specifieke opleidingen binnen verschillende facilitaire branches. 

Veelgstelde vragen

Kom langs