StudieMatch
Zoeken
Menu

Facilitair leidinggevende

School & Stage (BOL)

student facilitair leidinggevende
leerling leidinggevende van zadkine
facilitair medewerker
leidinggevende maakt notities

In het kort

Als facilitair leidinggevende ben jij verantwoordelijk voor duidelijke afspraken tussen de verschillende facilitaire afdelingen zoals catering, schoonmaak, receptie, beveiliging en onderhoud. Je coacht het team, houdt beoordelingsgesprekken en je bewaakt de planning. Dit kan bij een katoor zijn maar bijvoorbeeld ook bij scholen, ziekenhuizen, concertengebouwen of evenementenbureaus.

 Wil jij straks leidinggeven in een wereld waar geen dag hetzelfde is? 

Over jouw opleiding

De opleiding Facilitair Leidinggevende duurt drie jaar en je leert naast leidinggeven ook coördineren en organiseren. Je krijgt les in allerlei aspecten van facilitaire dienstverlening zoals gebouwenbeheer, arbo- en risicobeheer, documentenbeheer en financieel management. Daarnaast leer je ook alles over het beheer van gebouwen, en het plannen en uitvoeren van administratieve werkzaamheden.

Leren communiceren

Jij bent straks verantwoordelijk voor verschillende onderdelen binnen het bedrijf en je leert daarom hoe je moet omgaan met verantwoordelijkheid. In deze functie heb jij ook veel contact met het management. Het management wil namelijk weten wat er gebeurt op de werkvloer en jij bent hun contactpersoon. Daarom leren wij jou ook hoe je moet communiceren met het management. 

Maak kennis met de verschillende branches 

Je doet tijdens je opleiding veel praktijkkennis op. Je gaat veel op bedrijfsbezoeken en je volgt interessante workshops en gastlessen van professionals uit het bedrijfsleven. Hierbij kan je denken aan:

  • Zorg en welzijn¬†
  • Recreatiebranche¬†
  • Catering¬†
  • Beveiliging¬†
  • Techniek, beheer en onderhoud¬†

Verhalen van studenten

Duncan droomt ervan om ooit voor een grote hotelketen te werken. Lees hieronder zijn verhaal.

Wat ga ik doen?

Je leert goed te plannen en coördineren, want jij bent straks de leidinggevende over de facilitaire zaken binnen het bedrijf. Ook leer je een team aansturen en krijg je een breed vakkenpakket. Het derde jaar van de opleiding staat in het teken van leidinggeven.

Daarnaast kan je in het tweede leerjaar een keuze maken uit het aanbod keuzedelen om jouw kennis te verbreden. Deze keuzedelen passen bij jouw interesses of toekomstdromen. Of om je voor te bereiden op doorstroom naar een vervolgopleiding op hbo-niveau.

In onze winkel doe je de nodige ervaring op met het verkopen van producten en het aansturen van een team. 

Stage lopen

Bij de opleiding Facilitair Leidinggevende loop je in alle leerjaren stage. Onze school werkt intensief samen met interessante bedrijven in de regio Rotterdam Rijnmond. Dit betekent dat jij straks kunt stage lopen bij bijvoorbeeld:

  • Ijsselland Ziekenhuis
  • NOSUCH
  • Sol
  • Theater Zuidplein
  • Codarts

Internationale stages

Het eerste jaar loop je stage bij een bedrijf in Nederland. In het tweede en derde jaar mag je ook in het buitenland stage lopen. Je stage loopt het tweede jaar door in de zomervakantie.  

Op www.s-bb.nl‚ÄĮkun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt¬†‚ÄĮkun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.¬†

Locatie

Locatie Benthemplein ligt in Rotterdam Centrum, vlakbij het Hofplein en Centraal Station. Het OV stopt praktisch voor de deur en lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende Coolsingel. In het gebouw vind je onder andere ruime en moderne praktijklokalen, twee restaurants en een kapsalon.

Aan het werk

Omdat je opleiding zo breed is, kan je na het behalen van je diploma bij veel bedrijven aan het werk. Je kan aan de slag als facility manager of teamleider in de horeca, bij grote bedrijven en kantoren, ziekenhuizen en vakantieparken. Maar het kan ook zijn dat je een team aanstuurt tijdens grote concerten of evenementen. 

Gevarieerd takenpakket

Jouw takenpakket is heel gevarieerd en daardoor is geen dag hetzelfde. Zo houd je de vooraad bij, je maakt planningen van de reparaties die moeten worden uitgevoerd. Soms doet jouw team dit zelf, soms worden daarvoor externe mensen ingehuurd, bijvoorbeeld een loodgieter of elektricien. 

Je geeft leiding aan jouw afdeling en houdt toezicht op hun werk, maar je houdt ook zelf van aanpakken. Daarnaast houd je de administratie en jouw budgetten bij. En waneer er een nieuwe collega in dienst komt, dan zorg jij ervoor dat hij of zij ingewerkt wordt. Een drukke en veelzijdige baan waarin je je geen dag zult vervelen.  

Percentage geslaagde studenten

Deze opleiding
63%
Landelijk gemiddelde
79%

Kans op stage

Deze regio
Landelijk gemiddelde

Afgestudeerden met werk

Deze regio
82%
Landelijk gemiddelde
86%
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.
Benieuwd naar deze opleiding? In deze vlog zie je verschillende beroepen die je na het behalen van je diploma kunt gaan doen.

Vervolgopleidingen

Wil jij na deze opleiding nog verder leren? Met dit diploma kun je je aanmelden voor verschillende hbo-opleidingen. Verder zijn er diverse specifieke opleidingen binnen verschillende facilitaire branches. 

Veelgestelde vragen

Kom langs

Yasemin Rousian

Senior Docent Zadkine Dienstverlening & Facility College

Nieuwsgierig naar deze opleiding? Of heb je nog vragen? Neem dan contact met mij op!