Zoeken
Menu
StudieMatch

Facilitair leidinggevende

School & stage (BOL)

student facilitair leidinggevende
facilitair medewerker
leerling leidinggevende van zadkine
leidinggevende maakt notities

In het kort

Als facilitair leidinggevende ben jij verantwoordelijk voor goede afspraken tussen de verschillende afdelingen zoals catering, schoonmaak, receptie, beveiliging en onderhoud. Jij zorgt ervoor dat het facilitaire werk goed verloopt en je geeft leiding aan een team. Dit kan binnen een bedrijf zijn maar bijvoorbeeld ook bij concerten of evenementenbureaus.

 Wil jij straks leiding geven in een wereld waar geen dag hetzelfde is? 

Over jouw opleiding

De opleiding Facilitair Leidinggevende duurt drie jaar en je leert naast leidinggeven ook coördineren en organiseren. Je krijgt les in allerlei aspecten van facilitaire dienstverlening zoals gebouwenbeheer, arbo- en risicobeheer, documentenbeheer en financieel management. Daarnaast leer je ook alles over het beheer van gebouwen, en het plannen en uitvoeren van administratieve werkzaamheden.

Leren communiceren

Jij bent straks verantwoordelijk voor verschillende onderdelen binnen het bedrijf en je leert daarom hoe je moet omgaan met verantwoordelijkheid. In deze functie heb jij ook veel contact met het management. Het management wil namelijk weten wat er gebeurt op de werkvloer en jij bent hun contactpersoon. Daarom leren wij jou ook hoe je moet communiceren met het management. 

Kennismaken met verschillende branches

Je doet tijdens je opleiding veel praktijkkennis op. Je gaat veel op bedrijfsbezoeken en volgt interessante workshops van professionals uit het bedrijfsleven. Hierbij kan je denken aan:

  • Zorg en welzijn¬†
  • Recreatiebranche¬†
  • Catering¬†
  • Beveiliging¬†
  • Techniek, beheer en onderhoud¬†

Verhalen van studenten

Duncan droomt ervan om ooit voor een groot hotelketen te werken. Lees hieronder zijn verhaal.

Wat ga ik doen?

Je leert goed te plannen en coördineren, want jij bent straks de leidinggevende over de facilitaire zaken binnen het bedrijf. Ook leer je een team aansturen en krijg je een breed vakkenpakket. Het derde jaar van de opleiding staat in het teken van leidinggeven.

Daarnaast kan je in het tweede leerjaar een keuze maken uit het aanbod keuzedelen om jouw kennis te verbreden. Deze keuzedelen passen bij jouw interesses of toekomstdromen. Of om je voor te bereiden op doorstroom naar een vervolgopleiding op hbo-niveau.

Stage lopen

Bij de opleiding Facilitair Leidinggevende loop je in alle leerjaren stage. Onze school werkt intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam Rijnmond en daardoor kan jij straks stage lopen bij bijvoorbeeld:

  • Ijsselland Ziekenhuis
  • NOSUCH
  • Sol
  • Theater Zuidplein
  • Codarts

Internationale stages

Het eerste jaar bij een bedrijf in Nederland. In het tweede en derde jaar mag je ook in het buitenland stage lopen. Je stage loopt het tweede jaar door in de zomervakantie.  

Op www.s-bb.nl‚ÄĮkun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt¬†‚ÄĮkun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.¬†

Locatie

Locatie Benthemplein ligt in Rotterdam Centrum, vlakbij het Hofplein en Centraal Station. De locatie is goed bereikbaar met tram, trein bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende Coolsingel. In het gebouw vind je onder andere ruime en moderne praktijklokalen, twee restaurants en een kapsalon.

Aan het werk

Omdat je opleiding zo breed is, kan je na het behalen van je diploma bij veel bedrijven aan het werk. Je kan aan de slag in de horeca, bij grote bedrijven en kantoren, ziekenhuizen, campings en vakantieparken. Maar ook bij concerten en evenementen.

Leidinggeven aan het team

Als Facilitair Leidinggevende coordineer jij het facilitaire werk en stuur jij jouw team aan. Jij zorgt er in een organisatie voor dat medewerkers optimaal kunnen presteren en dat hun werkomgeving op orde is. Een baan in de facilitaire wereld is dynamisch en afwisselend. Je houdt zelf ook van aanpakken.

Variatie in je werk

Jouw takenpakket is heel gevarieerd en daardoor is geen dag hetzelfde. De ene dag ben je voornamelijk bezig met logistieke werkzaamheden en op andere dagen doe je veel aan gebouwbeheer of cateringwerkzaamheden. Soms is het druk, maar je kunt het overzicht goed bewaren. Jij zult je in deze functie geen dag vervelen! 

Kans op stage

Deze opleiding
Landelijk gemiddelde

Doorstroom hbo

Deze opleiding
52%
Landelijk gemiddelde
42%
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.
Benieuwd naar deze opleiding? In deze vlog zie je verschillende beroepen die je na het behalen van je diploma kunt gaan doen.

Vervolgopleidingen

Wil jij na deze opleiding nog verder leren? Met dit diploma kun je je aanmelden voor verschillende hbo-opleidingen. Verder zijn er diverse specifieke opleidingen binnen verschillende facilitaire branches. 

Veelgestelde vragen

Kom langs

Yasemin Rousian

Senior Docent Zadkine Dienstverlening & Facility College

Nieuwsgierig naar deze opleiding? Of heb je nog vragen? Neem dan contact met mij op!