Facilitair leidinggevende

In het kort
Als Facilitair Leidinggevende ben jij verantwoordelijk voor een goede afstemming tussen de verschillende afdelingen zoals catering, schoonmaak, receptie, beveiliging en onderhoud. Jij zorgt ervoor dat het facilitaire werk goed verloopt en stuur jij jouw team aan binnen jouw organisatie, of bij een concert of festival.
Wil jij straks leiding geven in een wereld waar geen dag hetzelfde is?
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
De opleiding Facilitair Leidinggevende duurt drie jaar en staat grotendeels in het teken van leidinggeven. Je leert coördineren en organiseren. Je verdiept je ook in allerlei aspecten van facilitaire dienstverlening zoals gebouwenbeheer, arbo- en risicobeheer, documentenbeheer en financieel management. Daarnaast leer je ook alles over het beheer van gebouwen, en het plannen en uitvoeren van administratieve werkzaamheden.
Leren communiceren
Jij bent straks verantwoordelijk voor verschillende onderdelen binnen het bedrijf en je leert daarom hoe je moet omgaan met verantwoordelijkheid. In deze functie heb jij ook veel contact met het management. Het management wil namelijk weten wat er gebeurt op de werkvloer en jij bent hun contactpersoon. Daarom leren wij jou ook hoe je moet communiceren met het management.
Kennismaken met verschillende branches
Je doet tijdens je opleiding veel praktijkkennis op. Je gaat veel op bedrijfsbezoeken en volgt interessante workshops van professionals uit het bedrijfsleven. Hierbij kan je denken aan:
- Zorg en welzijn
- Recreatiebranche
- Catering
- Beveiliging
- Techniek, beheer en onderhoud
Verhalen van studenten
Student Zoë van Veen vertelt over haar opleiding en haar deelname aan de landelijke vakwestrijd Skills Heroes.
Wat ga ik doen?
Tijdens deze bol-opleiding ga je naar vijf dagen in de week naar school.
Daarnaast kan je in het tweede leerjaar een keuze maken uit het aanbod keuzedelen om jouw kennis te verbreden. Of om je voor te bereiden op doorstroom naar een vervolgopleiding op hbo-niveau. Het derde jaar staat in het teken van leidinggeven.
- Vergaderservice
- Inkoop & logistiek
- Onderhoud
- Beheer & veiligheid
- Hospitality
- Communicatie, economie en personeelsmanagement
Om jouw opleiding helemaal compleet te maken volg je ook algemene vakken:
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
- Burgerschap
- Duurzaamheid in het beroep
- Calculatie in de schoonmaak
- Organisatie van interne evenementen
- Internationalisering
- Voorbereiding hbo
Omdat deze opleiding zo breed en heel gevarieerd is en jij tijdens je opleiding veel kennis opdoet, maak jij straks een goede kans op de arbeidsmarkt.
Stage lopen
Bij de opleiding Facilitair Leidinggevende loop je in alle leerjaren stage. Onze school werkt intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam Rijnmond en daardoor kan jij straks stage lopen bij bijvoorbeeld:
- Ijsselland Ziekenhuis
- NOSUCH
- Sol
- Theater Zuidplein
- Codarts
Internationale stages
Het eerste jaar bij een bedrijf in Nederland. In het tweede en derde jaar mag je ook in het buitenland stage lopen. Je stage loopt het tweede jaar door in de zomervakantie.
Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Locatie
Locatie Benthemplein ligt in Rotterdam Centrum, vlakbij het Hofplein en Centraal Station. De locatie is goed bereikbaar met tram, trein bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende Coolsingel. In het gebouw vind je onder andere ruime en moderne praktijklokalen, twee restaurants en een kapsalon.
Aan het werk
Omdat je opleiding zo breed is, kan je na het behalen van je diploma bij veel bedrijven aan het werk. Je kan aan de slag in de horeca, bij grote bedrijven en kantoren, ziekenhuizen, campings en vakantieparken. Maar ook bij concerten en evenementen.
Leidinggeven aan het team
Als Facilitair Leidinggevende coordineer jij het facilitaire werk en stuur jij jouw team aan. Jij zorgt er in een organisatie voor dat medewerkers optimaal kunnen presteren en dat hun werkomgeving op orde is. Een baan in de facilitaire wereld is dynamisch en afwisselend. Je houdt zelf ook van aanpakken.
Variatie in je werk
Jouw takenpakket is heel gevarieerd en daardoor is geen dag hetzelfde. De ene dag ben je voornamelijk bezig met logistieke werkzaamheden en op andere dagen doe je veel aan gebouwbeheer of cateringwerkzaamheden. Soms is het druk, maar je kunt het overzicht goed bewaren. Jij zult je in deze functie geen dag vervelen!
Kans op stage
Doorstroom hbo
Vervolgopleidingen
Wil jij deze opleiding nog verder leren? Dan kan je je bijvoorbeeld inschrijven voor een hbo-vervolgopleiding, zoals Facility Management. Verder zijn er diverse specifieke opleidingen binnen verschillende facilitaire branches.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 mei. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteiten. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
Om met de opleiding te beginnen, heb je onderstaande bewijzen of diploma’s:
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Een bewijs dat je drie leerjaren havo of vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen
- Diploma Medewerker Facilitaire Dienstverlening (niveau 2) of allround Medewerker Facilitaire Dienstverlening (niveau 3)
- Een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk
Het lesgeld voor deze opleiding is vastgesteld op € 1.202,- (schooljaar 2020/2021)
Je betaalt dit lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina
- Vul het aanmeldingsformulier in
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren?
Kom langs
Yasemin Rousian
Senior Docent Zadkine Dienstverlening & Facility CollegeHeb je nog vragen dan kan je altijd terecht bij mij.
