Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Facilitair leidinggevende

School & Stage (BOL)

Of kom naar
facilitair medewerker
leerling leidinggevende van zadkine
student facilitair leidinggevende
facilitair leidinggevende legt uit

In het kort

Als facilitair leidinggevende ben jij verantwoordelijk voor duidelijke afspraken tussen de verschillende facilitaire afdelingen zoals catering, schoonmaak, receptie, beveiliging en onderhoud. Je coacht het team, houdt beoordelingsgesprekken en je bewaakt de planning. Dit kan bij een kantoor zijn maar bijvoorbeeld ook bij scholen, ziekenhuizen, concertgebouwen of evenementenbureaus.

 Wil jij straks leidinggeven in een wereld waar geen dag hetzelfde is? 

Over jouw opleiding

De opleiding Facilitair Leidinggevende duurt drie jaar en hier leer je niet alleen hoe je leiding geeft, maar ook hoe je dingen goed regelt en organiseert. We gaan in op allerlei zaken die te maken hebben met faciliteiten in een bedrijf, zoals hoe je gebouwen beheert, zorgt voor veilige en gezonde werkomstandigheden, documenten ordent en financiën beheert. 

Belangrijke schakel tussen verschillende afdelingen

Jij bent straks verantwoordelijk voor verschillende onderdelen binnen het bedrijf en je leert daarom hoe je moet omgaan met verantwoordelijkheid. In deze functie heb jij ook veel contact met het management. Het management wil namelijk weten wat er gebeurt op de werkvloer en jij bent hun contactpersoon. Daarom leren wij jou ook hoe je moet communiceren met het management. Je doet tijdens je opleiding veel praktijkkennis op. Je gaat veel op bedrijfsbezoeken en je volgt interessante workshops en gastlessen van professionals uit het bedrijfsleven. Hierbij kan je denken aan:

  • Zorg en welzijn 
  • Recreatiebranche 
  • Catering 
  • Beveiliging 
  • Techniek, beheer en onderhoud 

Verhalen van studenten

Ontmoet onze studenten. Duncan droomt ervan om ooit voor een grote hotelketen te werken. Floor wil graag haar passie voor schoonmaken, koken en techniek combineren en heeft dat gevonden in haar studie. Ze hoopt in de toekomst te werken in de techniek en haar vaardigheden op dat gebied verder te ontwikkelen. Lees hieronder hun verhalen.

Wat ga ik doen?

Tijdens de opleiding voor facilitair leidinggevende leer je hoe je slim kunt plannen en regelen. Je wordt namelijk degene die binnen het bedrijf verantwoordelijk is voor allerlei zaken. Ook ontwikkel je vaardigheden om een team aan te sturen en krijg je een breed scala aan vakken. Het derde jaar van de opleiding draait vooral om leidinggeven.

Bovendien krijg je in het tweede jaar de kans om zelf te kiezen welke richting je op wilt. We hebben namelijk verschillende keuzemogelijkheden waaruit je kunt kiezen om je kennis breder te maken. Deze keuzedelen sluiten aan bij wat jij interessant vindt of waar je later graag in wilt werken. En als je plannen hebt om later verder te studeren aan een hogeschool, helpen deze keuzedelen je daarop voor te bereiden.

In onze winkel doe je de nodige ervaring op met het verkopen van producten en het aansturen van een team. 

Stage lopen

Tijdens de opleiding loop je in elk jaar stage. Onze school werkt intensief samen met interessante bedrijven in de regio Rotterdam Rijnmond. Dit betekent dat jij straks kunt stage lopen bij bijvoorbeeld:

  • Ijsselland Ziekenhuis
  • NOSUCH
  • Sol
  • Theater Zuidplein
  • Codarts

Internationale stages

Het eerste jaar loop je stage bij een bedrijf in Nederland. In het tweede en derde jaar mag je ook in het buitenland stage lopen. Je stage loopt het tweede jaar door in de zomervakantie.  

Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt  kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden. 

Locatie

Locatie Benthemplein ligt in Rotterdam Centrum, vlakbij het Hofplein en Centraal Station. Het OV stopt praktisch voor de deur en lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende Coolsingel. In het gebouw vind je onder andere ruime en moderne praktijklokalen, twee restaurants en een kapsalon.

Aan het werk

Omdat je opleiding zo breed is, kan je na het behalen van je diploma bij veel bedrijven aan het werk. Je kan aan de slag als facility manager of teamleider in de horeca, bij grote bedrijven en kantoren, ziekenhuizen en vakantieparken. Maar het kan ook zijn dat je een team aanstuurt tijdens grote concerten of evenementen. 

Gevarieerd takenpakket

Jouw takenpakket is heel gevarieerd en daardoor is geen dag hetzelfde. Zo houd je de vooraad bij en maak je planningen van de reparaties die moeten worden uitgevoerd. Soms doet jouw team dit zelf en soms huur jij externe mensen hiervoor zoals een loodgieter of elektricien. 

Je geeft leiding aan jouw afdeling en houdt toezicht op hun werk, maar je houdt ook zelf van aanpakken. Daarnaast houd je de administratie en jouw budgetten bij. En waneer er een nieuwe collega in dienst komt, dan zorg jij ervoor dat hij of zij ingewerkt wordt. Een drukke en veelzijdige baan waarin je je geen dag zult vervelen.  

Bij evenementen ben jij de regisseur achter de schermen. Je plant en coördineert de logistiek van het evenement, van opzetten tot afbouwen. Dit omvat het inplannen van personeel, het beheren van leveranciers en het zorgen voor een vlekkeloze timing.

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.
Benieuwd naar deze opleiding? In deze vlog zie je verschillende beroepen die je na het behalen van je diploma kunt gaan doen.

Vervolgopleidingen

Wil jij na deze opleiding nog verder leren? Met dit diploma kun je je aanmelden voor verschillende hbo-opleidingen. Verder zijn er diverse specifieke opleidingen binnen verschillende facilitaire branches. 

Veelgestelde vragen

Kom langs

Yasemin Rousian

Senior Docent Zadkine Dienstverlening & Facility College

Nieuwsgierig naar deze opleiding? Of heb je nog vragen? Neem dan contact met mij op! 

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan