StudieMatch
Zoeken
Menu

Ondernemer retail

School & Stage (BOL)
Verkoper aan de telefoon in een sportwinkel.
Verkoopster in een kledingwinkel.

In het kort

LET OP: Bij deze opleiding kun je alleen nog instromen in studiejaar 2. Je hebt hiervoor een diploma Retail (Verkoop)specialist niveau 3 nodig. De opleiding is niet meer volledig te volgen vanaf leerjaar 1. Je kan hiervoor in de plaats bijvoorbeeld kiezen voor de nieuwe opleiding Ondernemer Handel.

Een eigen winkel opzetten, daar droom jij van. Misschien zie je een gat in de markt of weet je al precies wat je wilt verkopen. Tijdens deze opleiding Ondernemer Retail word je voorbereid op een toekomst als eigen baas. Zet de eerste stap in jouw carrière.

Over jouw opleiding

LET OP: Bij deze opleiding kun je alleen nog instromen in studiejaar 2. Je hebt hiervoor een diploma Retail (Verkoop)specialist niveau 3 nodig. De opleiding is niet meer volledig te volgen vanaf leerjaar 1. Je kan hiervoor in de plaats bijvoorbeeld kiezen voor de nieuwe opleiding Ondernemer Handel.

Of je nu koffie wilt verkopen. Skates, kleding of sieraden. Het kan allemaal, want tijdens deze opleiding leer je alles over het opzetten en leiden van een eigen bedrijf. Ook kun je met dit diploma straks leidinggeven in een bestaande winkel. 

Tijdens deze opleiding leer je om stevig in je schoenen te staan, want als ondernemer neem jij alle beslissingen en bedenk jij oplossingen voor problemen die zich voordoen. Jij bepaalt namelijk later hoe het assortiment van je winkel eruit ziet, hoe jij wil dat de klant jouw winkel beleeft. Je adviseert klanten en houdt rekening met hun wensen.

Je start al snel met het schrijven van een ondernemingsplan, een belangrijk onderdeel van deze opleiding. Het is dé basis voor je carrière als ondernemer in de retail. Ook ga je aan de slag met realistische projecten, zoals het opzetten van een virtuele onderneming.  Zo leer je precies wat je straks nodig hebt in de praktijk.

Leren is beleven bij het Business College, daarom bestaat elk jaar uit thema’s en challenges. Via thema’s en challenges leer je om echte problemen uit het bedrijfsleven op te lossen. Deze thema’s en challenges zijn bedacht samen met 50 Rotterdamse bedrijven. Zo sluiten de vakken en lessen altijd aan bij jouw toekomstige baan.

Wat ga ik doen?

De opleiding Ondernemer Retail duurt 3 jaar. In deze 3 jaar leer je alles wat met jouw vak te maken heeft. Je maakt een ondernemingsplan, je bewaakt het beleid van een onderneming, je beheert de voorraad en je begeleidt verkoopactiviteiten. 

Ook ontwikkel je allerlei professionele vaardigheden, zoals presenteren, zakelijk schrijven en samenwerken met collega’s. Ook ontwikkel je persoonlijke vaardigheden. Zo sta jij straks sterker in je schoenen, want jij weet wat je kunt én nodig hebt.

In dit beroep ben je de eigenaar van of de eindverantwoordelijke in een commerci√ęle onderneming in de handel. Dit kan een bedrijf in zakelijke verkoop zijn; business to business. Of in de retail; business to consumer. Of een combinatie. Jouw belangrijkste doel is winst maken. Hierbij staan de behoeften van de klant centraal en de stappen die de klant doorloopt om een product te kopen (de customer journey). Dit wordt steeds ingewikkelder, omdat er steeds meer digitale verkoopkanalen en vernieuwingen in winkels zijn. Ook is er steeds meer data (klantinformatie) beschikbaar. Door de data te analyseren (onderzoeken) kan er gerichter worden gestuurd op het be√Įnvloeden van het klantgedrag, het behalen van maximale winst en verbetering van het hele commerci√ęle proces.¬†

Stage lopen

Voor deze opleiding loop je stage bij een winkel of supermarkt. Je leert wat er komt kijken bij het aansturen van een winkel, je leert omgaan met klanten en je denkt mee over het vergroten van de omzet. Het is belangrijk dat het leerbedrijf dat jij kiest, is goedgekeurd door SBB. Zeker weten? Check het op stagemarkt.nl 

 • Je loopt stage in het tweede en derde leerjaar (in totaal 1200 uur)¬†
 • Tijdens de schoolvakanties ben je uiteraard vrij¬†
 • Je stageweek duurt 37,5 uur¬†

Aan het werk

Met dit diploma op zak kun jij een eigen winkel of online webshop beginnen. Wil je liever eerst meer ervaring opdoen, dan kun je ook als leidinggevende aan de slag in een supermarkt, warenhuis, sportzaak of kledingwinkel. 

Hoe ziet het werk eruit?  

Als ondernemer run jij je eigen zaak. Dat betekent dat jij alle beslissingen neemt en oplossingen bedenkt. 

 • Je schrijft een ondernemingsplan en presenteert dit¬†
 • Je werkt zelfstandig, zonder controle¬†
 • Jij bepaalt het beleid van je onderneming en denkt na over marketing, verkoop, inkoop, personeel en financi√ęn
 • Je zorgt voor een aantrekkelijke winkel met mooie artikelen
 • Je geeft leiding aan je personeel
 • Je adviseert klanten
 • Je onderhoudt contact met leveranciers, de gemeente, banken, bedrijfsverenigingen en andere collega-ondernemers¬†
 • Heb je een webshop, dan zorg je voor een mooie website, kunnen klanten online betalen en zorg jij ervoor dat ze hun producten op tijd ontvangen
 • Je spreekt, leest en schrijft goed in het Engels

Kans op werk

Deze regio
Landelijk gemiddelde

Doorstroom naar hbo

Deze opleiding
43%

Startsalaris

Landelijk gemiddelde
‚ā¨ 10,00
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Met je niveau 4-diploma op zak kun je doorstromen naar veel hbo-opleidingen. Bijvoorbeeld: 

 • Small Business and Retail Management¬†
 • Human Resource Management (Personeel & Arbeid)
 • Een Associate¬†Degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau): Ondernemen, Management

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.

Hulp nodig?

Gamze Karaca

Docent en opleidingsmanager i.o. op locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam

Heb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.

Bea Zahiri-Louwes

Docent op locatie Benthemplein 15 in Rotterdam

Heb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.

Ariba Charif

Docent op locatie Benthemplein 15 in Rotterdam

Heb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.