Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Marketing & Communicatie

School & Stage (BOL)

Studenten Marketing en Communicatie mbo 4
mbo Marketing en Communicatie
Communicatie opleiding mbo zadkine
Marketing opleiding mbo
opleiding marketing en communicatie bij Zadkine mbo 4

In het kort

Wil jij weten hoe sociale media en influencers ingezet worden om reclame te maken en producten te verkopen? Hoe je met creatieve software video’s en flyers kan maken of foto’s kan bewerken? Ben je creatief, nieuwsgierig en ondernemend? En vind je het leuk om direct resultaat te zien van je werk? Dan is de opleiding Marketing & Communicatie iets voor jou. Hier leer je alles over het vertellen van een boodschap aan een groot publiek.

Over jouw opleiding

Met deze opleiding kun je het diploma Marketing & Communication Specialist behalen.

Een carrière in de creatieve wereld van marketing zie jij wel zitten. Je bent nieuwsgierig, enthousiast en ambitieus. Het liefst wil jij een verschil maken. Of je nu een campagne maakt voor een wereldwijd product of voor een sportvereniging waar jij warm voor loopt.

Dan zit je bij de opleiding Marketing & Communicatie helemaal op je plek. Hier leer je hoe je nieuwe klanten vindt, bereikt en aan je merk verbindt. Zo leer je bijvoorbeeld een social mediastrategie te ontwikkelen. Een website en social media bij te houden. Omgaan met creatieve software. Wervende teksten te schrijven en reclamecampagnes te bedenken. Een afwisselende en brede opleiding. Je bedenkt namelijk niet alleen een creatief concept. Je voert het ook uit. 

Direct vanaf dag één word je uitgedaagd met challenges. Dat zijn 'real life'-opdrachten uit het werkveld die we samen organiseren met verschillende bedrijven en organisatie. Je ontwerpt bijvoorbeeld een huisstijl voor een merk of je werkt aan een opdracht vanuit het projectbureau: een echte opdracht in een kantooromgeving. 

Tijdens de challenges ontmoet je mensen uit het bedrijfsleven. Dat is goed voor je connecties! Zij beoordelen de opdracht, geven gastcolleges en laten je zien hoe zij hun werk doen. Zo leer je alleen wat je later echt nodig hebt. En dat op een leuke manier.

Wat ga ik doen?

De opleiding Marketing & Communicatie duurt 3 jaar. Tijdens deze 3 jaar leer je hoe je voorlichting geeft, wervende teksten schrijft, video’s maakt, een product of dienst in de markt zet en onderzoek doet naar verschillende merken.

Daarnaast leer je tijdens deze opleiding allerlei professionele vaardigheden die met jouw vak te maken hebben, zoals presenteren, zakelijk schrijven en samenwerken met collega’s. Ook ontwikkel je persoonlijke vaardigheden. Zo sta jij straks sterker in je schoenen, want jij weet wat je kunt én nodig hebt.

opleiding marketing en communicatie niveau 4
opleiding marketing en communicatie niveau 4

Stage lopen

Het leuke aan deze opleiding is dat je bij bijna elke organisatie uit elke branche terecht kunt. Want iedere organisatie besteedt aandacht aan marketing en communicatie. Jij loopt in het tweede en derde leerjaar stage bij een leerbedrijf dat je zelf hebt uitgekozen. Check op stagemarkt.nl of jouw leerbedrijf wordt erkend door SBB. 

Je loopt stage: 

 • In de eerste helft van het tweede leerjaar
 • In de tweede helft van het derde leerjaar. Tijdens deze stage voer je een Proeve van Bekwaamheid uit. Die telt mee voor je examen.

Aan het werk

Met dit mbo 4-diploma kun je bij heel veel verschillende organisaties terecht. Jij kiest waar jij wil werken: bij een zorginstelling, school, gemeente, bank, verzekeringsmaatschappij, communicatiebureau of bij een producent. Het kan eigenlijk allemaal! Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je eigen onderneming te starten of door te studeren. 

Hoe ziet jouw werkdag eruit? 

Vandaag pitch jij, samen met de creative director, jullie concept voor een creatieve reclamecampagne voor een beautyproduct. Je hebt je verdiept in de consument, een stijl uitgewerkt die past bij het merk en een vernieuwende manier gevonden om de consument te bereiken. Enthousiast loop je de meeting room in. Jij bent benieuwd wat de opdrachtgever vindt van de tools, de strategie en de uitstraling. Je zet het moodboard neer en opent de presentatie op je laptop: klaar om te knallen! 

Werkzaamheden

Als medewerker marketing en communicatie kun jij: 

 • Een social mediastrategie ontwikkelen  
 • Social media bijhouden  
 • Website bijhouden  
 • Wervende teksten schrijven  
 • Evenementen en productintroducties organiseren
 • Reclamecampagnes bedenken  
 • Data analyseren
 • Marktonderzoek doen  
 • Presentaties houden  
 • Assisteren en adviseren bij het ontwikkelen van een marketing- of communicatieplan

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Vervolgopleidingen

Met je niveau 4-diploma op zak kun je doorstromen naar veel hbo-opleidingen. Bijvoorbeeld: 

 • Commerciële Economie  
 • Media en Entertainment Management  
 • International Business and Languages  
 • Communication & Multimedia Design  
 • Leisure  
 • Sportmarketing en Sportmanagement  
 • Communicatie  
 • Journalistiek  
 • Management Economie & Recht  
 • Bedrijfseconomie 

Ook kun je een Associate degree (Ad) behalen op de Rotterdam Academy (2-jarige opleiding op hbo-niveau).

Veelgestelde vragen

kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.

Siska Handstede-van Doorn

Docent op locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam

Heb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.

Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Business
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan