Patissier
BBL (Werken & Leren)
Ben jij creatief, perfectionistisch en hou je van bakken? Dan is deze opleiding echt iets voor jou! Als patissier ben jij dé specialist in het maken van luxe desserts, de mooiste en exclusieve taarten en bonbons in allerlei smaken.
Alles over de opleiding patissier
In deze BBL-opleiding leer je het vak vooral in de praktijk. Vier dagen per week werk je bij een erkend leerbedrijf en één dag per week ga je naar school.
Je krijgt de ruimte om je eigen creativiteit te ontdekken en te laten zien. Je leert hoe je producten maakt die er niet alleen heerlijk smaken maar er ook fantasisch uitzien. Aan het einde van het jaar presenteer je jouw mooiste creaties tijdens de Parade de Patisserie. Dit is jouw examen waar ouders, vrienden en het bedrijfsleven bij komen kijken.
- Je werkt graag met je handen
 - Je houdt van bakken
 - Je bent creatief en je houdt van mooie producten
 - Je bent goed in plannen en je werkt netjes en nauwkeurig
 - Je vindt het leuk om jezelf te blijven ontwikkelen
 
Je leert zowel de technieken als het creatieve aspect van het vak.
Je gaat onder andere:
- Chocolade en suiker bewerken tot mooie vormen
 - IJs en andere luxe producten bereiden
 - Meedoen aan masterclasses van topbakkers
 - Producten mooi presenteren en etaleren
 - Je eigen creaties maken en laten zien
 
Heb je een havo-diploma en wil je liever leren in de praktijk? Of ben je klaar met vooral theorie en werk je graag met je handen? Dan is het versnelde traject Junior Patissier iets voor jou.
Deze bbl-opleiding biedt vier startmomenten per schooljaar:
- Periode 1: 10 september
 - Periode 2: 24 november 2025
 - Periode 3: 23 februari
 - Periode 4: 11 mei
 
Het kan zijn dat je eerder start met werken bij je leerwerkbedrijf. Hou er rekening mee dat de lessen op school wel starten op de startdatum van jouw periode.
Werk en school
Dit is een BBL-opleiding en dit betekent dat je vier dagen aan het werk gaat bij een leerwerkbedrijf. De andere dag kom je naar school. Het zoeken van een baan bij een erkend leerbedrijf doe je zelf, maar natuurlijk helpen we je hierbij. Het is wel belangrijk dat je voor je begint met de opleiding een werkplek gevonden hebt.
Wij werken intensief samen met interessante bakkersbedrijven in regio Rotterdam. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst. Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl.
Locatie
Je volgt de opleiding op locatie Benthemplein, gelegen in het hart van Rotterdam en op loopafstand van Rotterdam Centraal. De locatie is uitstekend bereikbaar met tram, bus en metro. Onze school beschikt over ruime praktijkruimtes die voorzien zijn van alle benodigde apparatuur, zodat je optimaal kunt werken en leren.
Op onze locatie vind je ook een echte bakkerswinkel waar producten verkocht worden die door studenten van het Brood & Banket College zijn gemaakt.
Vakken
Je leert alles over het maken van de mooiste creaties. Je doet veel praktijkervaring op,op het gebied van:
- Taarten en gebak
 - Luxe koek en stukwerk
 - Desserts
 - Friandises
 - Chocolade
 - IJs en andere banketspecialiteiten
 
Bij iedere mbo-opleiding heb je deze algemene vakken:
- Nederlands
 - Engels
 - Rekenen
 - Burgerschap
 - Loopbaan (inzicht krijgen in jouw interesses, vaardighden, waarden, doelen en de ontwikkeling hiervan)
 
Je mag je ook een aantal keuzevakken kiezen. En tijdens verschillende workshops, vakwedstrijden en festivals mag jij laten zien wat je allemaal kan.
Studentverhalen
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Aan het werk
Als patissier ben je creatief en werk je met heerlijke zoete producten. Je maakt lekkernijen voor feesten, buffetten, evenementen en speciale gelegenheden. Je bedenkt en maakt taarten, gebak, broodspecialiteiten en nieuwe exclusieve producten.
Waar je kunt werken:
- Bij een patisserie of banketbakkerij
 - In een restaurant of hotel
 - Bij een cateringbedrijf of evenementenbedrijf
 - Als zelfstandig patissier of in een team met andere bakkers
 
Kans op een stage, baan & salaris
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Check de PDF. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.
Kosten
Je betaalt per schooljaar cursusgeld. Het cursusgeld voor is door de overheid vastgesteld op:
- €735,- voor schooljaar 2025/2026
 - €762,- voor schooljaar 2026/2027
 
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
 - Een BBL-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
 - Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
 - Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
 
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
 
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine. Ben je op 1 oktober nog ingeschreven? Dan moet je het hele cursusgeld betalen. Dit geldt ook als je tussen 1 oktober en 31 juli stopt met de opleiding.
Als student koop je zelf je boeken, schriften, mappen en een laptop. Je kunt op MBOwebshop.nl je leermiddelen bestellen. Je kunt je boeken ook via een andere uitgeverij of tweedehands kopen. Let wel goed op dat de ISBN-codes kloppen. Deze vind je op de site van MBOwebshop.
Toelatingseisen
Wil je weten of jij een mbo-opleiding kunt volgen? Bekijk jouw vooropleiding:
- Geen vmbo-diploma? Volg een Entreeopleiding op niveau 1
 - Vmbo basisberoepsgericht leerweg? Volg een mbo-opleiding op niveau 2
 - Vmbo kader-, gemengde- of theoretische leerweg? Volg een mbo-opleiding op niveau 3 of 4
 - Overgangsbewijs van havo/vwo jaar 3 naar 4? Volg een mbo-opleiding op niveau 4
 
Je kunt alleen instromen in deze opleiding met het diploma Zelfstandig Werkend Bakker of van een niveau 4 opleiding.
Vragen
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
 - Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
 - Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
 - Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
 - Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
 - Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
 
Marco Hugens
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingWil je meer weten over deze opleiding? Stuur me gerust een berichtje!