“Patissier zijn betekent meer dan bakken alleen ”
Ik ben Iqra, 19 jaar, en ik heb net mijn diploma Patissier gehaald. Deze opleiding past perfect bij mij, omdat ik graag met mijn handen werk en creatief ben. Het is veel meer dan alleen een taart bakken.
Van boeken naar beslagkom
Eerlijk gezegd... stilzitten met boeken was nooit mijn ding. Maar met mijn handen werken? Dáár ben ik goed in! Tijdens mijn HBR-opleiding (Horeca, Bakkerij en Recreatie) kwam ik erachter hoe leuk ik het bakken vond.
Daarom koos ik voor de opleiding Zelfstandig werkend bakker. In deze opleiding leer je vooral de basis goed onder de knie te krijgen: zorgvuldig werken, de juiste technieken gebruiken en recepten nauwkeurig volgen.
Bij Patissier gaat het een stap verder. Wat ik daar zo leuk aan vind, is dat je veel meer vrijheid krijgt. Je volgt niet alleen een recept, maar werkt juist aan je eigen ideeën. Je leert hoe je iets bijzonders maakt dat er niet alleen mooi uitziet, maar ook nog eens perfect smaakt.
Creatief zijn is nog best moeilijk
Je denkt misschien: "Ik heb een leuk idee in mijn hoofd, dat maak ik gewoon." Maar in het echt is dat nog best lastig. Je moet goed nadenken over smaken, kleuren, vormen en opbouw. Echt alles moet kloppen. Een simpel frambozensmaakje is niet genoeg. Daarom is de opleiding ook best pittig. Je gebruikt niet alleen je handen, maar ook je hoofd. Je moet creatief zijn en veel kennis hebben van grondstoffen en technieken.
Het leukste wat ik heb gemaakt, was een taart geïnspireerd op het liefdesdrankje uit Harry Potter. Deze taart maakte ik tijdens mijn examen.
Spannend maar geweldig
Tijdens de Graduation Show mag je jouw examenproducten aan iedereen laten zien. Dit jaar vond de show plaats in de Doelen. Veel mensen kwamen kijken en ik kreeg superleuke reacties van de bezoekers. Dat was een mooi moment.
Diploma gehaald, nu doorleren
Ik blijf voorlopig werken bij het bedrijf waar ik mijn BBL-opleiding deed. Ook al heb je je diploma, je leert nog elke dag bij. Ervaring opdoen is nu mijn grootste doel.
Misschien dat ik in de toekomst nog doorstroom naar het hbo, maar eerst wil ik echt groeien in de praktijk.