StudieMatch
Zoeken
Menu

Hoe verloopt het aanmeldproces?

Je hebt de knoop doorgehakt. Jij gaat een mbo-opleiding volgen. Heb je er zin in? Voordat je kan starten, doorloop jij nog een paar stappen. Dit noemen we het aanmeldproces. Hoe dat aanmeldproces precies verloopt, lees je hier. 

Zo verloopt het aanmeldproces

Het is tijd voor jouw toelating. Voordat jij mag beginnen aan jouw mbo-opleiding bekijken we of de opleiding bij je past en of jij voldoet aan de eisen. In dit filmpje vertellen we je wat jij kan verwachten. Maar je kunt het ook lezen op deze pagina.

De intake

Je krijgt binnenkort een uitnodiging voor een intake. In dit gesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past. We stellen veel vragen over jou en leggen uit wat jij van de opleiding kunt verwachten. Bij sommige opleidingen horen ook intake-activiteiten.

Zijn er nog bijzondere omstandigheden waar we rekening mee kunnen houden? Dan is dit het moment om dat te vertellen. Misschien heb je extra begeleiding nodig, heb je een kind of kom je uit het buitenland. Wij houden graag rekening met jouw situatie. 

Studiekeuzeadvies

Na het intakegesprek en de activiteiten krijg jij een studiekeuzeadvies. Dit kan een positief advies zijn: dan denken wij dat de opleiding en jij een match made in heaven zijn. Anders adviseren we om een andere opleiding te kiezen. Als je wilt, helpen we je bij het kiezen van een andere opleiding.

Plaatsing 

Ben jij na het studiekeuzeadvies van plan om deze opleiding te volgen, geef ons dan een seintje. Om je officieel in te schrijven, ontvang je namelijk een onderwijsovereenkomst. In deze overeenkomst lees jij welke rechten en plichten jij hebt als student. Na het ondertekenen van deze onderwijsovereenkomst, ben jij definitief geplaatst. 

Kennismaken 

Vlak voor de zomervakantie organiseren alle opleidingen een kennismakingsbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst leer jij andere studenten kennen en ontmoet je de docenten. Ook krijg je nog meer informatie om je goed voor te bereiden op jouw eerste schooldag. 

Eerste schooldag

Het schooljaar begint officieel op 1 augustus. Maar de eerste schooldag start vaak later in augustus of soms zelfs in september. Dat hangt af van hoe lang de zomervakantie duurt bijvoorbeeld. Nadat jij geplaatst bent voor een opleiding, hoor je wanneer je eerste lesdag is.

Download MyStart App

Stap voor stap jouw aanmelding volgen? Dat kan met de MyStart App. In deze handige app volg je jouw persoonlijke voortgang: van aanmelding tot jouw eerste schooldag bij Zadkine. Je vindt er informatie over je intake, veelgestelde vragen en handige links. Zo ben je goed voorbereid op je start bij Zadkine!

Download de app in de App Store of Play Store

Spijt van je keuze?

Je bent ineens aan het twijfelen geslagen. Wil jij deze mbo-opleiding nog wel volgen? Voldoe jij wel aan alle eisen? Wat nou als je zakt voor je examen? Dit kun je doen als je spijt hebt van je keuze. 

Kom in ieder geval naar het intakegesprek. Misschien kunnen wij je twijfels wegnemen of je verder helpen. Sta jij achter je besluit om je niet aan te melden voor deze opleiding? Geen probleem. Een loopbaanadviseur van het Studiekeuzecentrum staat klaar om jou te helpen.

Heb jij een bijzondere situatie? 

Heb jij je aangemeld, maar vrees jij dat je misschien gaat zakken voor je vmbo-diploma? Of wil jij tijdens je studie extra begeleiding aanvragen? Benoem tijdens het intakegesprek jouw situatie. Er is meer mogelijk dan je denkt. Bekijk bijvoorbeeld Alvast mbo of lees meer over extra begeleiding. 

Goed om te weten

Als we extra vragen hebben over jouw aanmelding, dan nemen we contact met je op. Dat doen we via de gegevens die jij net hebt opgegeven op het aanmeldformulier. 

Heb jij nog vragen? 

Heb je vragen over jouw opleiding of aanmelding? Bel met de locatie waarvoor je je hebt aangemeld. Of bel of mail met een loopbaanadviseur van het Studiekeuzecentrum.

Studiekeuzecentrum

Jouw loopbaanadviseur

Hulp nodig bij aanmelding? Of bij het maken van een studiekeuze? Whatsap, bel of mail ons. We zijn telefonisch bereikbaar van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Een studiekeuzegesprek kan op alle werkdagen worden ingepland.