vragen
bol - niveau 3
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25155
 • Duur:2 jaar
Download Brochure
Detailhandel (retail)

Verkoopspecialist

Als verkoopspecialist werk je in een winkel. Je begeleidt je collega’s en weet hoe je de winkel moet inrichten. Ook zorg je ervoor dat de winkel schoon en opgeruimd is. Daarnaast houd je de voorraad op peil en ken je het assortiment en de producten die je verkoopt. Je kunt klanten dan ook goed adviseren bij de vragen/ wensen die zij hebben.

 • De opleiding

  Tijdens je opleiding Verkoopspecialist leer je hoe je alle werkzaamheden in een winkel uitvoert, coördineert en begeleidt. Je leert bijvoorbeeld hoe je producten kunt promoten, hoe je een klant benadert, hoe je een verkoopgesprek voert en hoe je de winkel kunt inrichten. Ben jij commercieel? Lijkt het je leuk verantwoordelijkheid te nemen en durf je beslissingen te nemen? Dan is deze opleiding misschien iets voor jou.

   

  • Meer over deze opleiding

   Hoe adviseer je een klant zodat hij tevreden de winkel verlaat? Hoe richt je een winkel in en hoe presenteer je de producten, zodat je zoveel mogelijk verkoopt? Hoe werk je samen met je collega’s? Dit leer je met de opleiding Verkoopspecialist.

   Je wordt opgeleid om te werken in een winkel en leert hoe je alle werkzaamheden uitvoert, coördineert en begeleidt. Hier hoort ook de samenstelling van het assortiment bij, want als verkoopspecialist moet je het assortiment van de winkel kennen. Ook leer je alles over voorraadbeheer, personeelsbeheer en klantenservice. Daarnaast leer je hoe je winst kunt maken en hoe je de verkoopresultaten moet analyseren.

   Tijdens de opleiding krijg je theorielessen, maar ook beroepsgerichte en realistische projecten. Je moet namelijk niet alleen veel weten, maar ook alles kunnen toepassen in de winkel waarin je na je opleiding werkt. Je werkt in groepen of alleen aan deze opdrachten.

   De opdrachten zijn gekoppeld aan een thema en voer je op school of tijdens de stage uit. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar concurrenten. Bij de opdrachten krijg je hulp van een begeleider. Daarnaast ondersteunt een studieloopbaanbegeleider je. Met hem/haar bespreek je regelmatig jouw resultaten.

   Vakken
   Naast Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap krijg je bijvoorbeeld Bedrijfseconomie en Commerciële economie. Hieronder vallen de volgende onderdelen:
   • Marketing: je leert hoe je producten met winst kunt verkopen
   • Voorraadbeheer
   • Verkoopcalculatie

   Voor je afstudeerwerkstuk doe je een onderzoek naar de branche. Je maakt hiervan een verslag en geeft een presentatie.

   Interessant
   Je kunt je tijdens de opleiding specialiseren in de modebranche. Je volgt dan lessen Detex. Met dit vak kun je het Detex-diploma behalen, een erkend diploma in de modebranche. Dit is alleen mogelijk op locatie Benthemplein 15, Rotterdam.

   Stage
   Een belangrijk onderdeel van je opleiding is de stage, in een winkel die je zelf kiest (onder bepaalde voorwaarden). Je loopt je stage in de detailhandel, bijvoorbeeld in een sportwinkel, een modewinkel, supermarkt, parfumerie of speciaalzaak. Tijdens je stage doe je ook opdrachten vanuit school.

   Tijdens je stage word je begeleid door iemand uit de winkel en door je studieloopbaanbegeleider van school. Ook komt er iemand van je opleiding een aantal keren langs op je stageplaats. 

  • Het verschil tussen BOL en BBL

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt, gemiddeld vier dagen per week en één dag stage.Het kan ook zo zijn dat je stages in blokken verdeeld is: dan heb je een hele periode lang alleen maar stage.

   Van deze opleiding is er ook een bbl-variant. Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

  • Leer en stagebedrijven

   Bij het zoeken van een opleiding die bij je past komt nog een belangrijk aspect om de hoek kijken: wat zijn de kansen om een baan te vinden als je straks je diploma op zak hebt?

   Kans op werkEr zijn twee sites waar je goede informatie kunt vinden. In www.kansopwerk.nl zie je onderaan het scherm een balk waar je een beroep kunt intikken en de regio (neem een grotere plaats, bijvoorbeeld Rotterdam). Als resultaat zie je dan de kans op werk en de kans op stage.

   Je kunt ook naar www.stagemarkt.nl gaan om uit te zoeken welke kans je hebt op stage. Op deze website kunt je preciezer zoeken door het crebo van de opleiding in te vullen (in het infoblok bovenaan deze opleiding) en de postcode van de wijk waar je stage zou willen lopen. Bedenk wel dat deze website niet letterlijk elke stageplek kan tonen. 

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

   Naast kosten voor cursus- of lesgeld zijn er nog kosten voor boeken, verzekeringen, excursies en andere activiteiten.

  • Toelatingseisen

   Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

   • Je hebt je uiterlijk 1 april aangemeld. Mocht je pas na 1 april je keuze maken, dan kan het zijn dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze. Let op: voor deze opleiding is per jaar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding.
   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Aanvullend op de wettelijke eisen adviseren we je om je alleen aan te melden voor deze opleiding als je voldoet aan de volgende voorwaarde:

   • Een voldoende voor economie of wiskunde op het behaalde vmbo-diploma.
 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Prins Alexanderlaan 55
  Prins Alexanderlaan 55, 3067 GB, Rotterdam (51.9507303,4.5508539000000008)
  Benthemplein 15
  Benthemplein 15, 3032 CC, Rotterdam (51.927956599999987,4.4773594999999986)
  • Prins Alexanderlaan 55

   Prins Alexanderlaan 55
   3067 GB Rotterdam
   T (088) 945 10 00

   Opleidingen in de richtingen administratie, financieel, secretarieel, juridisch, marketing & communicatie, commercie, detailhandel (retail) en sport & bewegen.

   Download locatiegids 

   Prins Alexanderlaan 55: een grote, mooie locatie direct naast het trein- en metrostation Rotterdam Alexander. Je kunt ons dan ook uitstekend bereiken per openbaar vervoer.

  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.

   download locatiegids

   Prachtig gerenoveerd gebouw in het hartje van Rotterdam

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Je diploma en dan?

   Met dit diploma ben je verkoopspecialist en kun je bij elke detailhandelsonderneming werken, bijvoorbeeld een supermarkt, warenhuis, sportzaak of kledingwinkel. Dit noemen we ook wel retail. Ook kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4, als je cijfers voldoende zijn.

   Het beroep verkoopspecialist

   Als verkoopspecialist werk je in een winkel. Je begeleidt je collega’s en weet hoe je de winkel moet inrichten. Ook zorg je ervoor dat de winkel schoon en opgeruimd is. Hiermee maak je de winkel aantrekkelijk voor klanten. Daarnaast houd je de voorraad op peil en ken je het assortiment en de producten die je verkoopt. Je kunt klanten dan ook goed adviseren bij de vragen/ wensen die zij hebben. Je weet precies hoe je producten moet presenteren aan klanten en promoten. Je vindt het leuk om klanten te helpen en je bent ook representatief.

   Past dit beroep bij jou?

   Je bent klantvriendelijk, servicegericht en commercieel. Je wilt dat de klant met een tevreden gevoel de winkel verlaat. Je wilt verantwoordelijk zijn en durft beslissingen te nemen. Ook kun je goed plannen. Als je in een winkel werkt, is het bovendien heel belangrijk dat je goed kunt samenwerken met je collega’s. Herken jij jezelf hierin? Misschien past dit beroep dan bij jou.

  • Vervolgopleiding

   Doorstromen naar niveau 4

   Ook kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4, bijvoorbeeld Manager retail. Met je niveau 4-diploma kun je doorstromen naar het hbo.  

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Infoshop

   Het kan heel goed zijn dat je al lang precies weet welke richting je op wilt. Dat is fijn en scheelt zorgen!

   Maar soms valt het niet mee om de juiste keus voor een opleiding te maken, zeker als je nog jong bent. Waar moet je nu op letten? Is alleen maar bedenken of iets 'leuk' het enige wat telt, of moet je ook naar andere zaken kijken zoals kans op werk? En als je straks een baan hebt, passen jouw karakter en je eigenschappen wel bij wat er dan van jou gevraagd wordt? Dat kan lastig zijn om in je eentje te bedenken.

   Voor al deze vragen en veel meer is er de Infoshop. Daar zitten mensen voor je klaar om met je mee te denken en je te helpen een goede keus te maken. Een afspraak maken is wel verstandig, dan weet je zeker dat er genoeg tijd voor je is. De Infoshop is gevestigd in de Bibliotheek in Rotterdam-Centrum.

   meer over de infoshop

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Elk jaar organiseren we vier open dagen. De eerstvolgende Open dag van Zadkine is op dinsdag 13 maart 2018.

   Een Open dag is dé gelegenheid om eens rond te kijken en de sfeer te voelen. Je krijgt een goed beeld van het beroep als je bij een opleiding langs gaat, meedoet aan de eventuele activiteiten en vragen stelt. Dat kan aan docenten maar ook aan onze eigen leerlingen. 

   Het is belangrijk dat je een goede keus maakt, want de vakrichting moet een beetje bij je passen. Stel jezelf de vraag: zou ik dit werk (een tijdje) willen doen? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Als mijn vooropleiding niet voldoende is voor deze opleiding, wat moet ik doen om te zorgen dat ik wel met deze opleiding kan beginnen?

   Daarom organiseren wij Open dagen en helpen we je graag om samen met jou te kijken wat bij je past. Als je doorklikt op de button hieronder vind je een button waarmee je je kunt inschrijven. Dan weten we dat je komt en krijg je extra informatie.

   meer over de open dag

    

  • Stay connected - nieuwsbrief van Zadkine

   Vraag de nieuwsbrief aanVul je gegevens in en ontvang nieuws van Zadkine!

   Je ontvangt per e-mail meer informatie over:

   • Belangrijke data, zoals onze Open dagen.
   • Belangrijke informatie.
   • Nieuwe opleidingen.
   • Opleidingen met een goed toekomstperspectief.
   • Handige studietips.
   • En natuurlijk het laatste Zadkine-nieuws.

   vraag de nieuwsbrief aan

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Extra item

  Op het Zadkine blog lees je hoe studenten hun opleiding ervaren.

bol - niveau 3
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25155
 • Duur:2 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.