vragen
bol - mbo niveau 3
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25155
 • Duur:2 jaar
Download Brochure
Detailhandel (retail)

Verkoopspecialist

Als verkoopspecialist werk je in een winkel. Je begeleidt je collega’s en weet hoe je de winkel moet inrichten. Ook zorg je ervoor dat de winkel schoon en opgeruimd is. Daarnaast houd je de voorraad op peil en ken je het assortiment en de producten die je verkoopt. Je kunt klanten dan ook goed adviseren bij de vragen/ wensen die zij hebben.

 • De opleiding

  Tijdens je opleiding Verkoopspecialist leer je hoe je alle werkzaamheden in een winkel uitvoert, coördineert en begeleidt. Je leert bijvoorbeeld hoe je producten kunt promoten, hoe je een klant benadert, hoe je een verkoopgesprek voert en hoe je de winkel kunt inrichten. Ben jij commercieel? Lijkt het je leuk verantwoordelijkheid te nemen en durf je beslissingen te nemen? Dan is deze opleiding misschien iets voor jou.

   

  • Meer over deze opleiding

   Hoe adviseer je een klant zodat hij tevreden de winkel verlaat? Hoe richt je een winkel in en hoe presenteer je de producten, zodat je zoveel mogelijk verkoopt? Hoe werk je samen met je collega’s? Dit leer je met de opleiding Verkoopspecialist.

   Je wordt opgeleid om te werken in een winkel en leert hoe je alle werkzaamheden uitvoert, coördineert en begeleidt. Hier hoort ook de samenstelling van het assortiment bij, want als verkoopspecialist moet je het assortiment van de winkel kennen. Ook leer je alles over voorraadbeheer, personeelsbeheer en klantenservice. Daarnaast leer je hoe je winst kunt maken en hoe je de verkoopresultaten moet analyseren.

   Tijdens de opleiding krijg je theorielessen, maar ook beroepsgerichte en realistische projecten. Je moet namelijk niet alleen veel weten, maar ook alles kunnen toepassen in de winkel waarin je na je opleiding werkt. Je werkt in groepen of alleen aan deze opdrachten.

   De opdrachten zijn gekoppeld aan een thema en voer je op school of tijdens de stage uit. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar concurrenten. Bij de opdrachten krijg je hulp van een begeleider. Daarnaast ondersteunt een studieloopbaanbegeleider je. Met hem/haar bespreek je regelmatig jouw resultaten.

   Vakken
   Naast Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap krijg je bijvoorbeeld Bedrijfseconomie en Commerciële economie. Hieronder vallen de volgende onderdelen:
   • Marketing: je leert hoe je producten met winst kunt verkopen
   • Voorraadbeheer
   • Verkoopcalculatie

   Voor je afstudeerwerkstuk doe je een onderzoek naar de branche. Je maakt hiervan een verslag en geeft een presentatie.

   Stage
   Een belangrijk onderdeel van je opleiding is de stage, in een winkel die je zelf kiest (onder bepaalde voorwaarden). Je loopt je stage in de detailhandel, bijvoorbeeld in een sportwinkel, een modewinkel, supermarkt, parfumerie of speciaalzaak. Tijdens je stage doe je ook opdrachten vanuit school.

   Tijdens je stage word je begeleid door iemand uit de winkel en door je studieloopbaanbegeleider van school. Ook komt er iemand van je opleiding een aantal keren langs op je stageplaats. 

  • Het verschil tussen BOL en BBL

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt, gemiddeld vier dagen per week en één dag stage.Het kan ook zo zijn dat je stages in blokken verdeeld is: dan heb je een hele periode lang alleen maar stage.

   Van deze opleiding is er ook een bbl-variant. Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

  • Leer en stagebedrijven

   Bij het zoeken van een opleiding die bij je past komt nog een belangrijk aspect om de hoek kijken: wat zijn de kansen om een baan te vinden als je straks je diploma op zak hebt?

   Kans op werkEr zijn twee sites waar je goede informatie kunt vinden. In www.kansopwerk.nl zie je onderaan het scherm een balk waar je een beroep kunt intikken en de regio (neem een grotere plaats, bijvoorbeeld Rotterdam). Als resultaat zie je dan de kans op werk en de kans op stage.

   Je kunt ook naar www.stagemarkt.nl gaan om uit te zoeken welke kans je hebt op stage. Op deze website kunt je preciezer zoeken door het crebo van de opleiding in te vullen (in het infoblok bovenaan deze opleiding) en de postcode van de wijk waar je stage zou willen lopen. Bedenk wel dat deze website niet letterlijk elke stageplek kan tonen. 

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

   Naast kosten voor cursus- of lesgeld zijn er nog kosten voor boeken, verzekeringen, excursies en andere activiteiten.

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Wanneer je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.
   Verplichte intake-activiteiten
   • Informatiebijeenkomst
   • Opdrachten maken en voor een bepaalde deadline inleveren
   • Studiekeuzegesprek

   Advies
   Aanvullend op de wettelijke eisen adviseren we je om je alleen aan te melden voor deze opleiding als je voldoet aan de volgende voorwaarde:

   • Een voldoende voor economie of wiskunde op het behaalde vmbo-diploma.
 • For young professionals

  Met jouw ambitie om aan de slag te gaan in het bedrijfsleven biedt het Zadkine Business College jou de beste start. Onze opleidingen zijn sterk verbonden met de echte praktijk. Naast het opdoen van een flinke dosis kennis over je vak, kom je tijdens je studie volop in contact met bedrijven. Gecombineerd met de juiste begeleiding en aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling, stimuleren we je om het maximale uit jezelf te halen. Zo stap jij straks zelfverzekerd als young professional het Nederlandse of internationale bedrijfsleven binnen.

  Lees verder over het Zadkine Business College.

  Zadkine Business College 

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Prins Alexanderlaan 55
  Prins Alexanderlaan 55, 3067 GB, Rotterdam (51.9507303,4.5508539000000008)
  Benthemplein 15
  Benthemplein 15, 3032 CC, Rotterdam (51.9283894,4.4766976)
  • Prins Alexanderlaan 55

   Prins Alexanderlaan 55
   3067 GB Rotterdam
   T (088) 945 10 00

   Opleidingen in de richtingen administratie, financieel, secretarieel, juridisch, marketing & communicatie, commercie, detailhandel (retail) en sport & bewegen. Download locatiegids 

   Prins Alexanderlaan 55: een grote, mooie locatie direct naast het trein- en metrostation Rotterdam Alexander. Je kunt ons dan ook uitstekend bereiken per openbaar vervoer.

  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.
   download locatiegids

   Je vindt er opleidingen van Zadkine Beauty & Fashion College, Brood- & Banket College, Business College, Dienstverlening & Facility College, Gezondheid, Welzijn & Sport College, Horeca College en Travel & Leisure Colllege.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Je diploma en dan?

   Met dit diploma ben je verkoopspecialist en kun je bij elke detailhandelsonderneming werken, bijvoorbeeld een supermarkt, warenhuis, sportzaak of kledingwinkel. Dit noemen we ook wel retail. Ook kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4, als je cijfers voldoende zijn.

   Het beroep verkoopspecialist

   Als verkoopspecialist werk je in een winkel. Je begeleidt je collega’s en weet hoe je de winkel moet inrichten. Ook zorg je ervoor dat de winkel schoon en opgeruimd is. Hiermee maak je de winkel aantrekkelijk voor klanten. Daarnaast houd je de voorraad op peil en ken je het assortiment en de producten die je verkoopt. Je kunt klanten dan ook goed adviseren bij de vragen/ wensen die zij hebben. Je weet precies hoe je producten moet presenteren aan klanten en promoten. Je vindt het leuk om klanten te helpen en je bent ook representatief.

   Past dit beroep bij jou?

   Je bent klantvriendelijk, servicegericht en commercieel. Je wilt dat de klant met een tevreden gevoel de winkel verlaat. Je wilt verantwoordelijk zijn en durft beslissingen te nemen. Ook kun je goed plannen. Als je in een winkel werkt, is het bovendien heel belangrijk dat je goed kunt samenwerken met je collega’s. Herken jij jezelf hierin? Misschien past dit beroep dan bij jou.

  • Vervolgopleiding

   Doorstromen naar niveau 4

   Ook kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4, bijvoorbeeld Manager retail. Met je niveau 4-diploma kun je doorstromen naar het hbo.  

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De data voor het nieuwe schooljaar kun je zien op Open dagen 2019-2020.

  • Stay connected - nieuwsbrief van Zadkine

   Vraag de nieuwsbrief aanVul je gegevens in en ontvang nieuws van Zadkine!

   Je ontvangt per e-mail meer informatie over:

   • Belangrijke data, zoals onze Open dagen.
   • Belangrijke informatie.
   • Nieuwe opleidingen.
   • Opleidingen met een goed toekomstperspectief.
   • Handige studietips.
   • En natuurlijk het laatste Zadkine-nieuws.

   vraag de nieuwsbrief aan

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • OPEN DAG 😀 KOM JE OOK
  OP 10 MAART?
  Schrijf je in voor de Open dag!
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  • Heb je een vraag over deze opleiding? Neem contact op met Zadkine. We zijn van dinsdag t/m donderdag van 10:00 tot 17:00 en op vrijdag van 10:00 tot 12:00.telefonisch bereikbaar op 088 945 38 88. We helpen je graag verder!
   (Studiekeuzecentrum - Benthemplein 15)

  Stel je vraag ...

 • Zadkine blog

  Op het Zadkine blog lees je hoe studenten hun opleiding ervaren.

 • Kennismaken met...

  ... instructeur Deborah

  Studenten real life trainen in de beste verkooptechnieken

  Deborah van Rossen-De Bruijn werkte jaren als verkoopster en storemanager in grote kledingzaken als Zara, Vero Moda en River Island. Om stagiaires te helpen nog betere verkoopspecialisten te worden, besloot ze onlangs de overstap naar het onderwijs te maken. Met succes, haar studenten schitteren.

  Mbo Zadkine Business College

  “Wanneer ik studenten vertel over mijn jarenlange ervaring in de detailhandel zijn ze meteen geïnteresseerd. Ze willen niets liever weten dan hoe het er in de échte wereld aan toe gaat. Mijn missie: om lessen nóg beter te laten aansluiten bij wat nodig is op de werkvloer. Gaaf is dat ik daarvoor onlangs een volledig uitgeruste simulatieruimte op de Prins Alexanderlaan mocht inrichten, compleet met kassa’s, vitrinekasten, kledingrekken, paskamer, voorraadhok en een etalage. Net een echte winkel dus, en veel dynamischer dan een statisch klaslokaal.

  Net als op onze locatie in Hoogvliet, waar studenten de afgelopen twee jaar les kregen in een echt Albert Heijn-filiaal, kunnen ze ook in deze ‘winkel’ real life alle kneepjes van de detailhandel oefenen.

  Of dat werkt? Absoluut. Zelfs verlegen types, die eerst de grootste moeite hadden om iemand überhaupt aan te spreken, groeien er uit tot gehaaide verkopers. Met dank aan onder andere de rollenspellen waarop we hard trainen.

  Al mijn studenten weten inmiddels: een product met een verhaal verkoopt beter! Dus pas maar op wanneer je de volgende keer weer gaat shoppen in de stad.”

   

bol - mbo niveau 3
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25155
 • Duur:2 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.