vragen
bol - niveau 4
 • Start:augustus
 • Let op! Als je je aanmeldt voor deze opleiding, start je in augustus 2019 (volgend schooljaar).
 • Crebonummer:25077
 • Duur:4 jaar
Download Brochure
Uurwerktechniek

Uurwerktechnicus (ondernemer)

 • De opleiding

  Als uurwerktechnicus ondernemer heb je een eigen reparatie of restauratieatelier dat je zelfstandig leidt of werk je op een gespecialiseerde serviceafdeling van een importeur. Je werkt in opdracht van particulieren of van juweliers. In het geval van oude, antieke uurwerken kun je ook opdrachten krijgen van musea en/of antiquairs. Als uurwerktechnicus repareer, onderhoud en restaureer je allerlei horloges en klokken: mechanische, elektronische of elektrische uurwerken. Als het je lukt om een klok die niet meer loopt te laten tikken, dan maak je je klant heel blij. Ook bepaal je de stijl, ouderdom en waarde van aangeleverde klokken.

   

  • Meer over deze opleiding

   In het eerste jaar van de opleiding maak je kennis met alle aspecten van het uurwerkvak. In het tweede jaar kies je dan voor de richting uurwerkmaker (allround), klokkenmaker (specialist grootwerk) of horlogemaker (specialist kleinwerk).

   Behalve algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen krijg je het vak praktijk uurwerktechniek en vaktekenen, stijlleer en vaktheorie. Ook is er aandacht voor het ondernemerschap. Je maakt een ondernemersplan waarin je je ambitie voor het runnen van je eigen uurwerkatelier duidelijk maakt.

  • Keuzedelen

   Aan het eind van het 1e leerjaar kies je voor twee keuzedelen waarin je jezelf specialiseert: Bijzondere klokken repareren, Bijzondere horloges repareren of Doorstroom HBO.
  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen. Kijk onderstaand voor de vooropleidingseisen van deze opleiding.
   • Wanneer je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze. Let op: voor deze opleiding is per jaar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   De verplichte intake-activiteiten bestaan uit een intaketoets, een motivatie-interessescan, een praktijkopdracht en een afrondend gesprek. De wettelijke aanvullende eisen zijn: een fijne hand- oog coördinatie. Dit wordt d.m.v. een praktijktest getest.

   Vooropleidingseisen:
   -vmbo kader
   -vmbo tl
   -vmbo gemengde leerweg
   -mbo 2
   -havo 4

   Na het basisjaar is er de keuze voor Niveau 3 of Niveau 4.

  • Opleidingskosten

   Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

   Studiefinanciering

   Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

   Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

   Gereedschap
   Voor deze opleiding heb je gespecialiseerd gereedschap nodig. Vakschool Schoonhoven werkt nauw samen met gereedschapsleverancier Bijou Moderne. Bestel je hier het gereedschap dan ben je verzekerd van het juiste pakket tegen een scherpe prijs. 

   Op kamers
   Onze studenten komen uit het gehele land. De meeste zullen dus zelfstandig moeten wonen. In eerste instantie dien je zelf stappen te ondernemen om een geschikte kamer te vinden. Voor specifieke informatie kun je kijken op onze pagina op kamers

    

  • Leer en stagebedrijven

   Tijdens de opleiding ga je op stage bij tenminste twee verschillende bedrijven.

   Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Mr. Kesperstraat 10
  Mr. Kesperstraat 10, 2871 GS, Schoonhoven (51.9503502,4.8465585)
  • Mr. Kesperstraat 10

   Mr. Kesperstraat 10
   2871 GS Schoonhoven
   T (088) 945 28 88

   Dit is de hoofdlocatie

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

  • Compagnie Financière Richemont SA, beter bekend als Richemont, is een Zwitserse luxegoed conglomeraat. Naast juwelen bezit Richemont toonaangevende high end horlogemerken zoals IWC, Jaeger le Coultre, Officine Panerai, Lange en Sohne. Deze merken vertegenwoordigen de haute horlogerie. Veel studenten uurwerktechniek lopen stage bij Richemont. Ook gaan de studenten uurwerktechniek er op excursie zodat ze een kijkje in de keuken kunnen nemen.
  • Schaap-/-Citroen is uitgeroepen tot stagebedrijf van het jaar. Ze bieden stageplaatsen aan onze juweliersstudenten. Ook verzorgen zij rondleidingen aan onze studenten in hun diverse Amsterdamse winkels waaronder de Rolexstore op de P.C. Hoofdstraat. Zo laten ze de aankomend juweliers kennis maken met het hoogsegment.
  • Ace Jewelers is voorloper in online verkoopstrategieën en heeft daarnaast drie mooie winkels voor uiteenlopende doelgroepen. Er werken veel oud-studenten bij het bedrijf. Ace Jewelers geeft daarnaast gastcolleges over online marketing aan onze studenten.
 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Vervolgopleiding

   Deze opleiding is een eindopleiding. Wel is het zo dat diverse afgestudeerde uurwerkstudenten een (bedrijfs)cursus volgen in bijvoorbeeld Zwitserland om zo nog meer (merkspecifieke) kennis en vaardigheden op te doen. Ook kun je doorstromen naar de richting Werktuigbouwkunde op het hbo.
  • Beroepen

   Nauwkeurigheid en creativiteit. Dat zijn de eigenschappen van een uurwerktechnicus. Die komen je als vakman goed van pas tijdens je werk in loondienst bij een reparatieatelier, een restauratiewerkplaats, een serviceafdeling van een importeur, een horlogespeciaalzaak of een juwelier. Maar als uurwerktechnicus kun jij je ook als zelfstandig ondernemer vestigen. Met een eigen winkel en werkplaats of atelier. Vaak werk je dan in opdracht van juweliers en particulieren. En is jouw specialiteit antieke klokken? Dan krijg je soms ook musea en antiquairs als klant.

   Als uurwerktechnicus kun je veel richtingen op. Zo kun je je specialiseren in klokken of horloges, maar ook in het repareren of restaureren van heel ingewikkelde uurwerken. Of groei door naar een leidinggevende positie of managementfunctie binnen een bedrijf. Maar er is nog meer: ga als uurwerktechnicus aan de slag in aanverwante fijnmechanische sectoren zoals de vliegtuigindustrie of productie van medische of optische instrumenten.
 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Open dagen

   Drie keer per jaar organiseren we Open dagen op onze locaties. Je kunt dan een kijkje nemen in de school om de sfeer te proeven en alles te weten komen over de opleidingen die je er kunt volgen. Studenten en docenten staan klaar om je vragen te beantwoorden. En ben je enthousiast? Dan kun je je direct aanmelden! Lees meer over Open dagen

   Schrijf je in voor de Open dagen

  • Meeloopdagen

   Heb je een opleiding gevonden die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat? Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine en kom kijken bij ons op school. Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk! Lees meer over Meeloopdagen

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • Contact

  Stel je vraag ...

bol - niveau 4
 • Start:augustus
 • Let op! Als je je aanmeldt voor deze opleiding, start je in augustus 2019 (volgend schooljaar).
 • Crebonummer:25077
 • Duur:4 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.