vragen
bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25077
 • Duur:4 jaar
Download Brochure
Uurwerktechniek

Uurwerktechnicus (ondernemer)

Met het volgen van deze opleiding krijg je voldoende inzicht om als zelfstandig ondernemer een horloge of klok te kunnen repareren en onderhouden. Je bepaalt zelf waar je opdrachten vandaan komen, beoordeelt deze en bepaalt de reparatieprijs. Ook kun je aan de klant vertellen over stijl, herkomst en waarde van het uurwerk. Dit geldt met name voor mechanische uurwerken maar ook elektrisch aangestuurde klokken en kwartshorloges. De lessen bestaan uit het in de praktijk met uurwerken bezig zijn en theoretisch specialisatie in vaktheorie, vaktekenen en stijlleer.

 • De opleiding

  Als uurwerktechnicus onderhoud of repareer je horloges en klokken, meestal in het atelier van een uurwerkmaker of juwelier. Jouw taak als meewerkend vakman is het werken onder toezicht van een uurwerktechnicus. De door jou gerepareerde uurwerken moeten na onderhoud weer jarenlang goed en op tijd kunnen lopen, dit vereist technisch inzicht, in het oplossen van problemen.

   

  • Meer over deze opleiding

   De vakken, nodig om dit resultaat te bereiken zijn: praktijkvaardigheden in groot en kleinwerk, materiaalkennis, theorie over raderwerken, slagwerken en het afstellen van regelorganen. Maar ook vaktekenen, theorie elektrische uurwerken en natuurlijk Nederlands, Engels, rekenen en algemene ondernemersvaardigheden zoals het maken van een ondernemingsplan en kostprijsberekeningen.

  • Keuzedelen

   Aan het einde van het eerste jaar kun je aangeven om een specialiteit te kiezen als keuzedeel zoals complexe klok-of horlogereparaties. Voorbeelden daarvan zijn: klok met speelwerk en slagwerk uurwerk of gecompliceerde dag datum en maandaanduiding.Voor horloges kunnen dit zijn zakhorloges met slagwerk, met kalenderfunctie, of gecompliceerde quartz uurwerken.

  • Leer- en stagebedrijven

   Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine Vakschool Schoonhoven werkt intensief samen met bedrijven in het hele land. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst. 

   Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

  • Opleidingskosten

   Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

   Studiefinanciering

   Ben je 18 jaar of ouder, ga je een bol-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

   Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

   Op kamers
   Onze studenten komen uit het gehele land. De meeste zullen dus zelfstandig moeten wonen. In eerste instantie dien je zelf stappen te ondernemen om een geschikte kamer te vinden. Voor specifieke informatie kun je kijken op onze pagina op kamers

    

   De opleidingen Uurwerktechniek kennen aanvullende opleidingskosten.

   In onderstaande pdf kun je precies zien wat de kosten per leerjaar zijn, waaronder kosten voor materiaal, excursies en boeken.

   Schoolkosten uurwerktechniek mbo

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen. Kijk onderstaand voor de aanvullende vooropleidingseisen van deze opleiding.
   • Wanneer je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   De verplichte intake-activiteiten bestaan uit een intaketoets, een motivatie-interessescan, een praktijkopdracht en een afrondend gesprek.

   De wettelijke aanvullende eis is een fijne hand-oog coördinatie. Dit wordt d.m.v. een praktijktest getest.

   Vooropleidingseisen:
   -vmbo kader
   -vmbo tl
   -vmbo gemengde leerweg
   -mbo 
   -havo 4


   Let op: voor deze opleiding is per jaar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Mr. Kesperstraat 10
  Mr. Kesperstraat 10, 2871 GS, Schoonhoven (51.9503502,4.8465586)
  • Mr. Kesperstraat 10

   Mr. Kesperstraat 10
   2871 GS Schoonhoven
   T (088) 945 2888

   Unieke ambachtsopleidingen in Nederland

   Schoonhoven is van oudsher dé Zilverstad van Nederland. Dit blijkt onder andere door de aanwezigheid van het Nederlands Zilver Museum, de zeer vele goud- en zilversmidateliers en natuurlijk Vakschool Schoonhoven.

 • Samenwerking

  De banden tussen Vakschool Schoonhoven en de Federatie Goud & Zilver (FGZ) zijn zeer nauw. De branche is onder andere betrokken bij promotie van het vak, examinering en vaststelling van proeve van bekwaamheid. Regelmatig verschijnt er nieuws over Vakschool Schoonhoven in het vakblad Edelmetaal, een uitgave van de FGZ.
  www.fgz.nl

  Het Gilde St. Eloy is al sinds de middeleeuwen de beschermheilige van een ieder die de (smeed)hamer hanteert. Vakschool Schoonhoven is ook lid van het Gilde St. Eloy. Met dit gilde wordt onder andere samengewerkt bij het organiseren van evenementen in de Zilverstad Schoonhoven zoals De Nationale Zilverdag en de Nacht van het Zilver.
  www.goudenzilversmidsgilde.nl

  Het Nederlands Gilde van Goudsmeden verzorgt regelmatig gastlessen en masterclasses. www.meestergoudsmeden.nl

  De Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is onder andere verantwoordelijk voor het tot stand komen van de kwalificatiedossiers en het erkennen van de leerbedrijven. De opleidingen die Vakschool Schoonhoven aanbiedt vallen bij de SBB onder de sectorkamer Specialistische opleidingen. Samen met de SBB participeert Vakschool Schoonhoven in het Expertisecentrum "Specialistisch Vakmanschap"
  www.s-bb.nl

  • Compagnie Financière Richemont SA, beter bekend als Richemont, is een Zwitserse luxegoed conglomeraat. Naast juwelen bezit Richemont toonaangevende high end horlogemerken zoals IWC, Jaeger le Coultre, Officine Panerai, Lange en Sohne. Deze merken vertegenwoordigen de haute horlogerie. Veel studenten uurwerktechniek lopen stage bij Richemont. Ook gaan de studenten uurwerktechniek er op excursie zodat ze een kijkje in de keuken kunnen nemen.
  • Schaap-/-Citroen is uitgeroepen tot stagebedrijf van het jaar. Ze bieden stageplaatsen aan onze juweliersstudenten. Ook verzorgen zij rondleidingen aan onze studenten in hun diverse Amsterdamse winkels waaronder de Rolexstore op de P.C. Hoofdstraat. Zo laten ze de aankomend juweliers kennis maken met het hoogsegment.
  • Ace Jewelers is voorloper in online verkoopstrategieën en heeft daarnaast drie mooie winkels voor uiteenlopende doelgroepen. Er werken veel oud-studenten bij het bedrijf. Ace Jewelers geeft daarnaast gastcolleges over online marketing aan onze studenten.
 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Vervolgopleiding

   Deze opleiding is een eindopleiding. Wel is het zo dat diverse afgestudeerde uurwerkstudenten een (bedrijfs)cursus volgen in bijvoorbeeld Zwitserland om zo nog meer (merkspecifieke) kennis en vaardigheden op te doen.
  • Beroepen

   Nauwkeurigheid en creativiteit. Dat zijn de eigenschappen van een uurwerktechnicus. Die komen je als vakman goed van pas tijdens je werk in loondienst bij een reparatieatelier, een restauratiewerkplaats, een serviceafdeling van een importeur, een horlogespeciaalzaak of een juwelier. Maar als uurwerktechnicus kun jij je ook als zelfstandig ondernemer vestigen. Met een eigen winkel en werkplaats of atelier. Vaak werk je dan in opdracht van juweliers en particulieren. En is jouw specialiteit antieke klokken? Dan krijg je soms ook musea en antiquairs als klant.

   Als uurwerktechnicus kun je veel richtingen op. Zo kun je je specialiseren in klokken of horloges, maar ook in het repareren of restaureren van heel ingewikkelde uurwerken. Of groei door naar een leidinggevende positie of managementfunctie binnen een bedrijf. Maar er is nog meer: ga als uurwerktechnicus aan de slag in aanverwante fijnmechanische sectoren zoals de vliegtuigindustrie of productie van medische of optische instrumenten.
 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Open dagen

   Elk jaar organiseren we vier open dagen. De eerstvolgende Open dag van Vakschool Schoonhoven is op 1 juni 2020 tijdens de Nationale Zilverdag in Schoonhoven (10.00-17.00).

   Een Open dag is dé gelegenheid om eens rond te kijken en de sfeer te voelen. Je krijgt een goed beeld van het beroep als je bij een opleiding langs gaat, meedoet aan de eventuele activiteiten en vragen stelt. Dat kan aan docenten maar ook aan onze eigen leerlingen. 

   Het is belangrijk dat je een goede keus maakt, want de vakrichting moet een beetje bij je passen. Stel jezelf de vraag: zou ik dit werk (een tijdje) willen doen? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Als mijn vooropleiding niet voldoende is voor deze opleiding, wat moet ik doen om te zorgen dat ik wel met deze opleiding kan beginnen? Daarom organiseren wij Open dagen en helpen we je graag om samen met jou te kijken wat bij je past.

   Uit heel Nederland

   De studenten van Vakschool Schoonhoven komen uit heel Nederland en soms daarbuiten. Daarom nemen wij niet alleen deel aan de Open dagen van Zadkine, maar trekken wij ook het land in om op tal van Onderwijsbeurzen aanwezig te zijn en studenten voor te lichten over onze mogelijkheden.

   Dit is onze kalender voor 2019-2020:

   • 1 juni 2020, Open dag Vakschool Schoonhoven tijdens de Nationale Zilverdag in Schoonhoven, 10.00 uur - 17.00 uur.

   Bekijk een YouTube van de Open dag

  • Meeloopdagen

   Heb je een opleiding gevonden die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat? Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine en kom kijken bij ons op school. Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk! Lees meer over Meeloopdagen

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • Contact

  Stel je vraag ...

bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25077
 • Duur:4 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.