vragen
bol - mbo niveau 2
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25159
 • Duur:2 jaar
Download Brochure
Mode

Basismedewerker mode

Als basismedewerker mode werk je in het atelier van een bedrijf dat kleding maakt, repareert of verandert. Dat kan maatkleding of confectie zijn. Je zet kledingstukken of delen daarvan in elkaar en controleert of je jouw werk goed hebt gedaan. Ook houd je je werkplek schoon en verricht je klein onderhoud aan jouw machine.

 • De opleiding

  Tijdens deze opleiding leer je hoe je kleding (of delen daarvan) in elkaar zet. Je leert bijvoorbeeld hoe je naaitechnische handelingen uitvoert en hoe je de naaimachine bedient en onderhoudt. Ook leer je hoe je technische tekeningen leest en met patronen werkt. Natuurlijk krijg je ook de nodige theorie over stoffen en andere materialen waarmee je werkt als basismedewerker mode/maatkleding. Ben je secuur, kun je goed onder tijdsdruk werken en werk je graag samen met anderen? Lees dan verder over deze interessante opleiding.

   

  • Meer over deze opleiding

   Tijdens praktijklessen maak je pantalons, rokken, blouses en jurken. Daarnaast werk je mee aan modeshows die studenten van de opleiding Allround medewerker mode/maatkleding organiseren.

   Vakken
   De theorielessen zijn grotendeels ondersteunend voor de praktijk. Naast de lessen Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap krijg je onder andere de volgende vakken:

   • Praktijk naaitechniek en patroontekenen, theoriekennis over verschillende soorten naaimachines
   • Ontwerpen van kleding komt aan bod in een keuzedeel modevorming

   Stage
   Tijdens de opleiding doe je werkervaring op doordat je stage loopt bij een maatkledingbedrijf of reparatieatelier. Hier leer je hoe je binnen een bedrijf moet functioneren. 

  • Verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer- en stagebedrijven

   Bij het zoeken van een opleiding die bij je past komt nog een belangrijk aspect om de hoek kijken: wat zijn de kansen om een baan te vinden als je straks je diploma op zak hebt?

   Kans op werkEr zijn twee sites waar je goede informatie kunt vinden. In www.kansopwerk.nl zie je onderaan het scherm een balk waar je een beroep kunt intikken en de regio (neem een grotere plaats, bijvoorbeeld Rotterdam). Als resultaat zie je dan de kans op werk en de kans op stage.

   Je kunt ook naar www.stagemarkt.nl gaan om uit te zoeken welke kans je hebt op stage. Op deze website kunt je preciezer zoeken door het crebo van de opleiding in te vullen (in het infoblok bovenaan deze opleiding) en de postcode van de wijk waar je stage zou willen lopen. Bedenk wel dat deze website niet letterlijk elke stageplek kan tonen. 

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

   Naast het collegegeld zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Wanneer je je na 1 mei aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Verplichte intake-activiteiten

   • Creatieve thuisopdracht inleveren
   • Vragenlijst invullen
   • Deelname aan intakebijeenkomst met informatief en praktisch gedeelte
   • (Niveau 1-instromers komen terug voor praktische opdracht)
 • MELD JE NU AAN & start in september met je opleiding!
  Ik meld mij aan
 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Benthemplein 15
  Benthemplein 15, 3032 CC, Rotterdam (51.9283894,4.4766976)
  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.
   download locatiegids

   Je vindt er opleidingen van Zadkine Beauty & Fashion College, Brood- & Banket College, Business College, Dienstverlening & Facility College, Gezondheid, Welzijn & Sport College, Horeca College en Travel & Leisure Colllege.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Je diploma en dan?

   Met dit diploma ben je basismedewerker mode en kun je gaan werken bij maatkledingbedrijven, stoffenzaken en confectie- en reparatieateliers. Je kunt ook doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 in de modebranche.

   Het beroep basismedewerker mode

   Als basismedewerker mode werk je in het atelier van een bedrijf dat kleding maakt, repareert of verandert. Dat kan maatkleding of confectie zijn. Maatkleding is kleding die je speciaal voor één klant maakt. Op basis van patronen zet je kledingstukken (of delen daarvan) in elkaar. Soms pas je ook de patronen aan. Je controleert altijd of je het werk goed hebt gedaan.

   Confectie is kleding die een bedrijf in grote hoeveelheden maakt en verkoopt aan groot- of detailhandel. In alle gevallen werk je in het atelier: de afdeling waar de kleding in elkaar wordt gezet. Meestal is dit één grote ruimte waarin onder andere snijtafels, strijk- en persapparatuur en een heleboel naaimachines (lock- of stikmachines) staan.

   Wat je precies doet, is afhankelijk van je opleiding (basismedewerker, allround medewerker of specialist) en van het product dat je maakt. Bij maatkleding maak je ook de patronen, bij confectiekleding is dat vaak al gedaan. In alle gevallen zet je kledingstukken of delen daarvan in elkaar en controleer je of je jouw werk goed hebt gedaan. Ook houd je je werkplek schoon en verricht je klein onderhoud aan jouw machine.

   Past dit beroep bij jou?

   Je werkt secuur en volgt instructies nauwkeurig op. Verder kun je goed onder tijdsdruk werken, wil je een goed product afleveren en werk je graag samen met anderen. Je beheerst het Nederlands voldoende om met klanten te kunnen omgaan en instructies te kunnen begrijpen. Herken jij jezelf hierin? Dan is dit beroep misschien iets voor jou.

  • Vervolgopleiding

   Doorstromen naar niveau 3
   Wil je doorstuderen? Je kunt doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 in de modebranche, bijvoorbeeld Allround medewerker mode/maatkleding. 

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   Vanwege de maatregelen tegen het Coronavirus zijn er deze periode geen meeloopdagen op locatie. Daarom organiseren we de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

   Aanmelden voor een meeloopdag kan nog steeds: Nadat duidelijk is wanneer de scholen weer open mogen, nemen we contact met je op en zullen we een nieuwe datum plannen.

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom dan volgend schooljaar langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De Open dagen van dit schooljaar zijn al voorbij. Heb je die gemist of wil je nog wat meer te weten komen? Geen probleem wij organiseren nu ook de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

  • Stay connected - nieuwsbrief van Zadkine

   Vraag de nieuwsbrief aanVul je gegevens in en ontvang nieuws van Zadkine!

   Je ontvangt per e-mail meer informatie over:

   • Belangrijke data, zoals onze Open dagen.
   • Belangrijke informatie.
   • Nieuwe opleidingen.
   • Opleidingen met een goed toekomstperspectief.
   • Handige studietips.
   • En natuurlijk het laatste Zadkine-nieuws.

   vraag de nieuwsbrief aan

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Leuk: in de praktijk!

  Lees meer: onze studenten houden hun ervaringen bij op het Zadkine blog.

   

   

 • FASHION GRADUATION SHOW

  DOOR ONZE MODESTUDENTEN

  Alle studenten van de mode-opleidingen van Zadkine hebben het hele studiejaar hard gewerkt om kleding te ontwerpen en te maken voor de 2019 Fashion Graduation show met het thema 'WE ARE'. Het resultaat was fantastisch. Tegen de achtergrond van stoere filmpjes, speciaal gemaakt voor de show, introduceerden zij vol trots de ene na de andere prachtige outfit. De ongeveer 350 familieleden, vrienden en bedrijven in het publiek, beloonden hen met hard gejuich, onophoudelijk applaus en hadden af en toe een kippenvel moment.

  Nieuwsgierig naar de show? Bekijk de gave aftermovie:

 • Social media

  Volg de opleidingen Mode ook op Facebook en Instagram!

bol - mbo niveau 2
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25159
 • Duur:2 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.