vragen
bol - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25471
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Gezondheidsondersteuning

Apothekersassistent

Als assistent zorg jij ervoor dat de praktijk reilt en zeilt. Jij bent namelijk het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. Als je werkt als assistent in de gezondheidszorg dan werk je met mensen van alle leeftijden en achtergronden die rekenen op jouw deskundige hulp en advies.

 • De opleiding

  Als apothekersassistent vervul je een belangrijke rol binnen de gezondheidszorg. Meestal werk je in een apotheek. Je verwerkt bijvoorbeeld de recepten, geeft voorlichting over zelfzorgmiddelen of houdt de voorraad bij.

  Apothereksassistent

  Werk je netjes en geordend en heeft alles wat met gezondheid te maken heeft jouw aandacht? Ben je daarnaast ook vriendelijk en communicatief? Dan past het vak apothekersassistent bij jou. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder over de opleiding Apothekersassistent.

  • Meer over deze opleiding

   Het basisdeel

   Het basisdeel is het algemene deel van de opleiding en is voor iedereen hetzelfde. Na het afronden van het basisdeel kies je voor het profieldeel en ga je je specialiseren voor je latere beroep. Vakken die je krijgt hebben te maken met je toekomstige beroep.

   Het profieldeel

   Na het afronden van het basisdeel ga je verder met jouw profieldeel, in dit deel van de opleiding ga je je verder specialiseren.

   Tijdens de opleiding leer je het vak door theorie- en praktijklessen. De onderdelen farmaceutische patiëntenzorg, productzorg en het onderdeel uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken zorgen ervoor dat je later je beroep goed uit kunt voeren. Bij voldoende studieresultaten en de juiste houding ga je na een half jaar stage lopen. Dan kun je laten zien dat je later als apothekersassistent aan de slag kan gaan.

   Keuzedelen

   Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Dat kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding.

   Keuzedelen, die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

   Persoonskenmerken

   Als apothekersassistent is het belangrijk dat je klantvriendelijk bent, nauwkeurig werkt en beschikt over goede sociale vaardigheden. Dat betekent dat je klantvriendelijk bent en respectvol met mensen om kunt gaan. Ook ben je nauwkeurig met persoonlijke gegevens en met de bereiding van medicijnen.

  • Beroepen

   • Apothekersassistent
  • Het verschil tussen bol en bbl

   Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: via een beroepsopleidende leerweg (bol) of een beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen de leerwegen.

   BOL
   BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. De meeste opleidingen bij Zadkine kun je volgen via de BOL-leerweg en het merendeel van de studenten kiest voor deze variant.

   BBL
   BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Je kunt deze leerweg volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Op deze manier kun je werken en leren combineren. Een aantal BBL-opleidingen kan ’s avonds worden gevolgd.

  • Opleidingskosten

   Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hun ouders komen voor allerlei opleidingskosten te staan. Niet alleen schoolkosten, zoals het aanschaffen van schoolboeken, maar ook wettelijke kosten, zoals lesgeld.

   Schoolkosten

   Mbo-scholen zijn verantwoordelijk voor de basisuitrusting van hun studenten. Onder die basisuitrusting vallen bijvoorbeeld computers, kopieerapparaten en gereedschap. Studenten moeten zelf zorgen voor:

   • leermiddelen die nodig zijn om de lessen voor te bereiden, zoals boeken, readers, schriften en mappen
   • meer persoonlijke zaken, zoals werkkleding of speciale schoenen, als deze nodig zijn voor een bepaalde opleiding.

   SchoolkostenDe hoogte van de schoolkosten in het mbo verschilt per opleiding. Meestal liggen de kosten tussen de €500 en €1000 euro per jaar.

   Vrijwillige bijdrage

   De school mag voor extra diensten en activiteiten zoals excursies een vrijwillige bijdrage vragen. Studenten en ouders bepalen zelf of zij willen betalen om van deze diensten of activiteiten gebruik te maken. Ze zijn niet nodig om de opleiding te kunnen volgen of het diploma te behalen.

   Lesgeld en reiskosten mbo-studenten jonger dan 18 jaar

   Mbo-studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. Hun ouders ontvangen nog kinderbijslag en kindgebonden budget voor hen. Sinds 1 januari 2017 krijgen minderjarige mbo’ers een studentenreisproduct (zonder studiefinanciering).

   Lesgeld mbo-studenten 18 jaar of ouder

   Mbo-studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld. Mbo-studenten van 18 jaar of ouder betalen cursusgeld als zij een deeltijdopleiding of de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld. Voor voltijd-mbo is het bedrag voor 2018/2019 vastgesteld op € 1.155 voor deze leeftijdsgroep. Het deeltijdbedrag hangt af van de opleiding die de student volgt.

   Studiefinanciering mbo-studenten

   Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder krijgen studiefinanciering en een studentenreisproduct. Voor studenten aan een mbo-opleiding op niveau 1 of 2 is de studiefinanciering een gift. Voor niveau 3 en 4 geldt dat de studiefinanciering een prestatiebeurs is. Studenten op niveau 3 of 4 die de opleiding niet afronden, moeten de studiefinanciering terugbetalen. De hoogte van de studiefinanciering hangt af van de thuissituatie. DUO stelt elk jaar de hoogte vast.

   meer over boeken en leermiddelen meer over cursusgeld

  • Leer- en stagebedrijven

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.
  • Toelatingseisen

   Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

   • Je hebt je uiterlijk 1 april aangemeld. Mocht je pas na 1 april je keuze maken, dan kan het zijn dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Je kunt met een niveau 4-opleiding starten als je in het bezit bent van een diploma:

   • Vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg) 
   • Een gelijkwaardige opleiding
   • Bewijs dat je een gelijkwaardige opleiding volgde
   • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

   Aanbevolen

   Gezien de studiebelasting die bij deze opleiding hoort, bevelen wij een diploma vmbo theoretische leerweg aan als minimale vooropleiding.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.
  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9523762,4.5533833)
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
 • Na je diploma

  Met een diploma van de opleiding Apothekersassistent kun je direct aan de slag! Bijvoorbeeld in een (ziekenhuis)apotheek. Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden in de farmaceutische industrie, bij een zorgverzekeraar of een gezondheidscentrum. Volop werk dus. Doorstromen naar de hbo-opleiding Farmakunde kan natuurlijk ook.
  • Het beroep

   Je vervult als apothekersassistent een belangrijke rol binnen de gezondheidszorg. Meestal werk je in een apotheek. Elke dag komen veel mensen met of zonder recept langs. Ze halen hun medicijnen of zelfzorgmiddelen en daar komt heel wat bij kijken. Jij staat ze te woord en geeft advies en voorlichting. Je moet dus goed met mensen kunnen omgaan. Als apothekersassistent heb je een drukke en afwisselende baan met veel verantwoordelijkheid. Je werkt in een team en samen houd je je vooral bezig met:

   • Farmaceutische patiëntenzorg 
   • Bereiden van geneesmidelen

   Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken

   Farmaceutische patiëntenzorg
   Als apothekersassistent zorg je dat de patiënt of cliënt de geneesmiddelen krijgt die de arts voorschrijft. Het werken aan de balie neemt dan ook een belangrijke plaats in. Je controleert in de computer de gegevens van de patiënt. Je maakt het recept klaar en geeft voorlichting over het gebruik, de houdbaarheid en eventuele bijwerkingen van de medicijnen. Ook de verkoop van zelfzorgmiddelen behoort tot jouw taken. Als apothekersassistent weet je veel over gezondheid en geneesmiddelen; mensen zijn bij jou aan het juiste adres voor een deskundig advies.

   Bereiden van geneesmiddelen
   Sommige geneesmiddelen bereid je in de apotheek. Dat gebeurt als een patiënt iets anders nodig heeft dan wat fabrikanten standaard leveren. Tijdens je opleiding leer je hoe je bijvoorbeeld capsules, zetpillen en crèmes moet maken. Een nauwkeurige klus, waarbij je geconcentreerd moet werken en goed moet rekenen.

   Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken
   Dagelijks gaan vele geneesmiddelen en andere producten over de toonbank. Als apothekersassistent houd je de voorraad op peil. Je plaatst de bestellingen bij de leverancier en verwerkt deze samen met je collega’s. In een apotheek werk je vaak in teamverband, je helpt elkaar en controleert elkaars werk. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij het uitgeven van recepten, zodat je zeker weet dat de patiënt met het juiste geneesmiddel naar huis gaat.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.
  • Open dagen

   Elk jaar organiseren we vier open dagen. De eerstvolgende Open dag van Zadkine is op dinsdag 13 maart 2018.

   Een Open dag is dé gelegenheid om eens rond te kijken en de sfeer te voelen. Je krijgt een goed beeld van het beroep als je bij een opleiding langs gaat, meedoet aan de eventuele activiteiten en vragen stelt. Dat kan aan docenten maar ook aan onze eigen leerlingen. 

   Het is belangrijk dat je een goede keus maakt, want de vakrichting moet een beetje bij je passen. Stel jezelf de vraag: zou ik dit werk (een tijdje) willen doen? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Als mijn vooropleiding niet voldoende is voor deze opleiding, wat moet ik doen om te zorgen dat ik wel met deze opleiding kan beginnen?

   Daarom organiseren wij Open dagen en helpen we je graag om samen met jou te kijken wat bij je past. Als je doorklikt op de button hieronder vind je een button waarmee je je kunt inschrijven. Dan weten we dat je komt en krijg je extra informatie.

   meer over de open dag

    

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Infoshop

   De Zadkine Infoshop is er voor iedereen die vragen heeft over (mbo)opleidingen, studiekeuze en vragen over studeren in het mbo. Bij de Zadkine Infoshop geven wij informatie en advies over alle mbo opleidingen binnen Zadkine en het maken van een passende studiekeuze. In onze manier van werken staat centraal ‘de juiste student op de juiste plaats in het mbo onderwijs’. Een passende en weloverwogen studiekeuze, is de basis voor een succesvolle studieloopbaan. Het gaat tenslotte om jouw toekomst.

   Lees meer over de Zadkine Infoshop

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Extra item

  Om eerlijk te zijn had Elif geen idee wat ze na het vmbo als vervolgstudie moest kiezen. Na lang twijfelen koos ze voor het apothekersvak. "Hartstikke leuk, leren over al die geneesmiddelen'. 'Nooit geweten dat je zoveel vragen moet stellen om iemand een simpele paracetamol te mogen geven. Als apothekersassistent moet je daarvan wel op de hoogte zijn. Veiligheid en verantwoordelijk omgaan met medicijnen is één van de belangrijkste lessen die we leren.'

  'Daarom dragen we tijdens de practicumlessen, waar we onder andere zelf medicijnen maken of zalfjes bereiden, altijd latex handschoenen en een mondkapje. Dat is om kruisbesmetting te voorkomen.

  Ook doen we aan rollenspellen. Zo leer je goed communiceren met klanten, samenwerken en klantgericht handelen. En dat is maar goed ook, want tijdens je studie moet je al gauw zelfstandig aan het werk

  In het eerste leerjaar ga je al twee dagen per week op stage. Daarna sta je twee of wel drie dagen per week in een apotheek. Helemaal zeker of ik na mijn opleiding meteen als apothekersassistent aan de slag ga, ben ik overigens nog niet. Misschien dat ik eerst nog een andere opleiding begin voordat ik ga werken.'

bol - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25471
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.