vragen
bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25471
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Assisteren in de gezondheidszorg

Apothekersassistent

Als assistent zorg jij ervoor dat de praktijk reilt en zeilt. Jij bent namelijk het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. Als je werkt als assistent in de gezondheidszorg dan werk je met mensen van alle leeftijden en achtergronden die rekenen op jouw deskundige hulp en advies.

 • De opleiding

  Als apothekersassistent vervul je een belangrijke rol binnen de gezondheidszorg. Meestal werk je in een apotheek. Je verwerkt bijvoorbeeld de recepten, geeft voorlichting over zelfzorgmiddelen of houdt de voorraad bij.

  Apothereksassistent

  Werk je netjes en geordend en heeft alles wat met gezondheid te maken heeft jouw aandacht? Ben je daarnaast ook vriendelijk en communicatief? Dan past het vak apothekersassistent bij jou. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder over de opleiding Apothekersassistent.

  • Keuzedelen

  • Meer over deze opleiding

   Het basisdeel

   Het basisdeel is het algemene deel van de opleiding en is voor iedereen hetzelfde. In deze periode van de opleiding ligt de nadruk op het aanleren van de basisvaardigheden van een assistent binnen de gezondheidszorg. Na het afronden van je eerste jaar kies je voor het profieldeel en ga je je specialiseren voor je latere beroep. Vakken die je krijgt hebben te maken met je toekomstige beroep.

   Het profieldeel

   Na het afronden van het basisdeel ga je verder met jouw profieldeel, in dit deel van de opleiding ga je je verder specialiseren.

   Tijdens de opleiding leer je het vak door theorie- en praktijklessen. De onderdelen farmaceutische patiëntenzorg, productzorg en het onderdeel uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken zorgen ervoor dat je later je beroep goed uit kunt voeren. Bij voldoende studieresultaten en de juiste houding ga je na een half jaar stage lopen. Dan kun je laten zien dat je later als apothekersassistent aan de slag kan gaan.

   Keuzedelen

   Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Dat kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding.

   Keuzedelen, die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

   Persoonskenmerken

   Als apothekersassistent is het belangrijk dat je klantvriendelijk bent, nauwkeurig werkt en beschikt over goede sociale vaardigheden. Dat betekent dat je klantvriendelijk bent en respectvol met mensen om kunt gaan. Ook ben je nauwkeurig met persoonlijke gegevens en met de bereiding van medicijnen.

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

  • Leer- en stagebedrijven

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.

   Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Wanneer je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Je kunt met een niveau 4-opleiding starten als je in het bezit bent van een diploma:

   • Vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg) 
   • Een gelijkwaardige opleiding
   • Bewijs dat je een gelijkwaardige opleiding volgde
   • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

   Aanbevolen

   Gezien de studiebelasting die bij deze opleiding hoort, bevelen wij een diploma vmbo theoretische leerweg aan als minimale vooropleiding.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.
  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9523762,4.5533833)
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
 • Na je diploma

  Met een diploma van de opleiding Apothekersassistent kun je direct aan de slag! Bijvoorbeeld in een (ziekenhuis)apotheek. Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden in de farmaceutische industrie, bij een zorgverzekeraar of een gezondheidscentrum. Volop werk dus. Doorstromen naar de hbo-opleiding Farmakunde kan natuurlijk ook.
  • Het beroep

   Je vervult als apothekersassistent een belangrijke rol binnen de gezondheidszorg. Meestal werk je in een apotheek. Elke dag komen veel mensen met of zonder recept langs. Ze halen hun medicijnen of zelfzorgmiddelen en daar komt heel wat bij kijken. Jij staat ze te woord en geeft advies en voorlichting. Je moet dus goed met mensen kunnen omgaan. Als apothekersassistent heb je een drukke en afwisselende baan met veel verantwoordelijkheid. Je werkt in een team en samen houd je je vooral bezig met:

   • Farmaceutische patiëntenzorg 
   • Bereiden van geneesmidelen

   Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken

   Farmaceutische patiëntenzorg
   Als apothekersassistent zorg je dat de patiënt of cliënt de geneesmiddelen krijgt die de arts voorschrijft. Het werken aan de balie neemt dan ook een belangrijke plaats in. Je controleert in de computer de gegevens van de patiënt. Je maakt het recept klaar en geeft voorlichting over het gebruik, de houdbaarheid en eventuele bijwerkingen van de medicijnen. Ook de verkoop van zelfzorgmiddelen behoort tot jouw taken. Als apothekersassistent weet je veel over gezondheid en geneesmiddelen; mensen zijn bij jou aan het juiste adres voor een deskundig advies.

   Bereiden van geneesmiddelen
   Sommige geneesmiddelen bereid je in de apotheek. Dat gebeurt als een patiënt iets anders nodig heeft dan wat fabrikanten standaard leveren. Tijdens je opleiding leer je hoe je bijvoorbeeld capsules, zetpillen en crèmes moet maken. Een nauwkeurige klus, waarbij je geconcentreerd moet werken en goed moet rekenen.

   Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken
   Dagelijks gaan vele geneesmiddelen en andere producten over de toonbank. Als apothekersassistent houd je de voorraad op peil. Je plaatst de bestellingen bij de leverancier en verwerkt deze samen met je collega’s. In een apotheek werk je vaak in teamverband, je helpt elkaar en controleert elkaars werk. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij het uitgeven van recepten, zodat je zeker weet dat de patiënt met het juiste geneesmiddel naar huis gaat.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.
  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De data voor het nieuwe schooljaar kun je zien op Open dagen 2019-2020.

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Extra item

  Om eerlijk te zijn had Elif geen idee wat ze na het vmbo als vervolgstudie moest kiezen. Na lang twijfelen koos ze voor het apothekersvak. "Hartstikke leuk, leren over al die geneesmiddelen'. 'Nooit geweten dat je zoveel vragen moet stellen om iemand een simpele paracetamol te mogen geven. Als apothekersassistent moet je daarvan wel op de hoogte zijn. Veiligheid en verantwoordelijk omgaan met medicijnen is één van de belangrijkste lessen die we leren.'

  'Daarom dragen we tijdens de practicumlessen, waar we onder andere zelf medicijnen maken of zalfjes bereiden, altijd latex handschoenen en een mondkapje. Dat is om kruisbesmetting te voorkomen.

  Ook doen we aan rollenspellen. Zo leer je goed communiceren met klanten, samenwerken en klantgericht handelen. En dat is maar goed ook, want tijdens je studie moet je al gauw zelfstandig aan het werk

  In het eerste leerjaar ga je al twee dagen per week op stage. Daarna sta je twee of wel drie dagen per week in een apotheek. Helemaal zeker of ik na mijn opleiding meteen als apothekersassistent aan de slag ga, ben ik overigens nog niet. Misschien dat ik eerst nog een andere opleiding begin voordat ik ga werken.'

bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25471
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.