vragen
bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25471
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Assisteren in de gezondheidszorg

Apothekersassistent

Als apothekersassistent zorg jij ervoor dat de patiënten die in de apotheek komen de juiste medicatie krijgen met de juiste informatie. Jij bent het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. Als je werkt als assistent in de gezondheidszorg dan werk je met mensen van alle leeftijden en achtergronden die rekenen op jouw deskundige hulp en advies.

 • De opleiding

  Tijdens de opleiding tot apothekersassistent leer je alles over het werk in een apotheek. Je volgt de beroepsopleidende leerweg (bol) op school, daarnaast ga je halverwege het eerste jaar stage lopen.

  Apothereksassistent

  Werk je netjes en geordend en heeft alles wat met gezondheid te maken heeft jouw aandacht? Ben je daarnaast ook vriendelijk en communicatief? Dan past het vak apothekersassistent bij jou. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder over de opleiding Apothekersassistent.

  • Keuzedelen

  • Meer over deze opleiding

   Wat leer je tijdens de opleiding?

   Tijdens de praktijklessen leer je hoe je een recept aanneemt, het controleert, klaarmaakt en aflevert met alle bijbehorende informatie. Ook leer je hoe je een instructie geeft over, bijvoorbeeld, het gebruik van een inhalatieapparaat en leer je om een juist advies te geven voor een geneesmiddel zonder recept. Naast baliewerkzaamheden leer je ook geneesmiddelen te bereiden. Bereiden van geneesmiddelen wil zeggen dat je volgens protocol geneesmiddelen zelf bereidt. Dit zijn bijvoorbeeld dranken, crèmes of capsules. Naast het baliewerk en bereiden krijg je ook vakken als anatomie en fysiologie, pathologie, en voorraadbeheer en logistiek. Naast de beroepsgerichte vakken krijg je tijdens de opleiding ook vakken als rekenen, Engels en Nederlands, loopbaan en burgerschap.

   Stage

   Bij voldoende studieresultaten en de juiste werkhouding ga je na een half jaar stage lopen. Je loopt gedurende de opleiding 1200 uur stage in één apotheek. Elke klas heeft twee vaste stage dagen in de week, de rest van de dagen volg je lessen op school. Op verschillende momenten zijn er ook blokstages, dit houdt in dat je vijf dagen achtereen stage loopt.

   Keuzedelen

   Je volgt in je opleiding een beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op het werken in de apotheek en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken volgt iedereen. Naast deze vakken, volg je ook een aantal keuzedelen. Dat kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

   Persoonskenmerken

   Als apothekersassistent is het belangrijk dat je klantvriendelijk bent, nauwkeurig werkt en beschikt over goede sociale vaardigheden. Dat betekent dat je klantvriendelijk bent en respectvol met mensen om kunt gaan. Ook ben je nauwkeurig met persoonlijke gegevens en met de bereiding van medicijnen.

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

  • Leer- en stagebedrijven

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.

   Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Wanneer je je na 1 mei aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Je kunt met een niveau 4-opleiding starten als je in het bezit bent van een diploma:

   • Vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg) 
   • Een gelijkwaardige opleiding
   • Bewijs dat je een gelijkwaardige opleiding volgde
   • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

   Aanbevolen

   Gezien de studiebelasting die bij deze opleiding hoort, bevelen wij een diploma vmbo theoretische leerweg aan als minimale vooropleiding.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.
  Marten Meesweg 50
  Marten Meesweg 50, 3068 AV, Rotterdam (51.9522359,4.5536946)
  • Marten Meesweg 50

   Marten Meesweg 50
   3068 AV Rotterdam
   T (088) 945 35 00

   Opleidingen in de richting gezondheidszorg. De meeste stafdiensten zijn eveneens op deze locatie gevestigd.

   Download locatiegids 

   Fraaie, lichte en moderne locatie in een kantoorwijk, op nog geen minuut lopen van NS- en metrostation Rotterdam Alexander.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
 • Na je diploma

  Met een diploma van de opleiding Apothekersassistent kun je direct aan de slag! Bijvoorbeeld in een (ziekenhuis)apotheek. Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden in de farmaceutische industrie, bij een zorgverzekeraar of een gezondheidscentrum. Volop werk dus. Doorstromen naar de hbo-opleiding Farmakunde kan natuurlijk ook.
  • Het beroep

   Je vervult als apothekersassistent een belangrijke rol binnen de gezondheidszorg. Meestal werk je in een apotheek. Elke dag komen veel mensen met of zonder recept langs. Ze halen hun medicijnen of zelfzorgmiddelen en daar komt heel wat bij kijken. Jij staat ze te woord en geeft advies en voorlichting. Je moet dus goed met mensen kunnen omgaan. Als apothekersassistent heb je een drukke en afwisselende baan met veel verantwoordelijkheid. Je werkt in een team en samen houd je je vooral bezig met:

   • Farmaceutische patiëntenzorg 
   • Bereiden van geneesmidelen

   Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken

   Farmaceutische patiëntenzorg
   Als apothekersassistent zorg je dat de patiënt of cliënt de geneesmiddelen krijgt die de arts voorschrijft. Het werken aan de balie neemt dan ook een belangrijke plaats in. Je controleert in de computer de gegevens van de patiënt. Je maakt het recept klaar en geeft voorlichting over het gebruik, de houdbaarheid en eventuele bijwerkingen van de medicijnen. Ook de verkoop van zelfzorgmiddelen behoort tot jouw taken. Als apothekersassistent weet je veel over gezondheid en geneesmiddelen; mensen zijn bij jou aan het juiste adres voor een deskundig advies.

   Bereiden van geneesmiddelen
   Sommige geneesmiddelen bereid je in de apotheek. Dat gebeurt als een patiënt iets anders nodig heeft dan wat fabrikanten standaard leveren. Tijdens je opleiding leer je hoe je bijvoorbeeld capsules, zetpillen en crèmes moet maken. Een nauwkeurige klus, waarbij je geconcentreerd moet werken en goed moet rekenen.

   Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken
   Dagelijks gaan vele geneesmiddelen en andere producten over de toonbank. Als apothekersassistent houd je de voorraad op peil. Je plaatst de bestellingen bij de leverancier en verwerkt deze samen met je collega’s. In een apotheek werk je vaak in teamverband, je helpt elkaar en controleert elkaars werk. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij het uitgeven van recepten, zodat je zeker weet dat de patiënt met het juiste geneesmiddel naar huis gaat.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.
  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom dan volgend schooljaar langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De Open dagen van dit schooljaar zijn al voorbij. Heb je die gemist of wil je nog wat meer te weten komen? Geen probleem wij organiseren nu ook de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

  • Meeloopdagen

   Vanwege de maatregelen tegen het Coronavirus zijn er deze periode geen meeloopdagen op locatie. Daarom organiseren we de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

   Aanmelden voor een meeloopdag kan nog steeds: Nadat duidelijk is wanneer de scholen weer open mogen, nemen we contact met je op en zullen we een nieuwe datum plannen.

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • MELD JE NU AAN & start in september met je opleiding!
  Ik meld mij aan
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Extra item

  Om eerlijk te zijn had Elif geen idee wat ze na het vmbo als vervolgstudie moest kiezen. Na lang twijfelen koos ze voor het apothekersvak. "Hartstikke leuk, leren over al die geneesmiddelen'. 'Nooit geweten dat je zoveel vragen moet stellen om iemand een simpele paracetamol te mogen geven. Als apothekersassistent moet je daarvan wel op de hoogte zijn. Veiligheid en verantwoordelijk omgaan met medicijnen is één van de belangrijkste lessen die we leren.'

  'Daarom dragen we tijdens de practicumlessen, waar we onder andere zelf medicijnen maken of zalfjes bereiden, altijd latex handschoenen en een mondkapje. Dat is om kruisbesmetting te voorkomen.

  Ook doen we aan rollenspellen. Zo leer je goed communiceren met klanten, samenwerken en klantgericht handelen. En dat is maar goed ook, want tijdens je studie moet je al gauw zelfstandig aan het werk

  In het eerste leerjaar ga je al twee dagen per week op stage. Daarna sta je twee of wel drie dagen per week in een apotheek. Helemaal zeker of ik na mijn opleiding meteen als apothekersassistent aan de slag ga, ben ik overigens nog niet. Misschien dat ik eerst nog een andere opleiding begin voordat ik ga werken.'

bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25471
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.